Tréning

Tréning

Tartalomjegyzék

  • 1 Tréningek
  • 2 Metszés
    2.1 Toppolás
    2.2 FIM
  • 3 Lekötözés, hajlítás
    3.1 LST
  • 4 Super cropping
  • 5 Scrog
  • 6 SOG

Tréningek

Elnevezések

Elnevezések

A kender természetes

A kender természetes “karácsonyfa” szerű megjelenése

“Tréning”-eléssel, a növények alakjának formázásával szabályozható a magasságuk, a lombozat formája, a virágzó csúcsok száma, és a növények hely és fény kihasználása is javítható.

A módszerek nagy része arra épül, hogy mindig a legmagasabban lévő hajtások nőnek a legjobban. Ezekben gyűlnek össze azok a növekedést serkentő hormonok (főleg auxinok), amik egyúttal akadályozzák a lentebb lévő hajtások fejlődését is, ezért nő mindig a legmagasabban lévő hajtás a legjobban.
Ha több hajtás is azonos magasságba kerül, a növekedést serkentő hormon egyenlő arányban megoszlik közöttük, így mindegyik egyszerre, egy ütemben fog fejlődni tehát nem egy, hanem több vezércsúcs lesz. Emiatt a növény is alacsonyabb marad, hisz a növekedésre fordított energia nem egyetlen főág, hanem egyszerre több oldalág fejlesztésére kell hogy forduljon.

Egy növény leggyakrabban felülről, egy pontból kapja a megvilágítást. Mivel azok a virágok fejlődhetnek a legjobban, amiket a legerősebb megvilágítást kapják (közel vannak a lámpához, nincsenek árnyékolva levelek vagy ágak által), előnyösebb a bokros, széles megjelenés a függőleges karácsonyfa formával szemben.

 

A növény megjelenésének alakításával a bugák közelebb kerülhetnek a lámpához. A virágok mérete annál nagyobb lehet, minél több és erősebb fényhez jutnak. Ezért jó ha az összes virágzásra képes növényi rész a lehető legközelebb van a lámpához.

A növény megjelenésének alakításával a bugák közelebb kerülhetnek a lámpához. A virágok mérete annál nagyobb lehet, minél több és erősebb fényhez jutnak. Ezért jó ha az összes virágzásra képes növényi rész a lehető legközelebb van a lámpához.

A szabad ég alatt mindenképp előnyösebb a bokros alkat nemcsak a rejtés, hanem a fényhasznosítás és a bugák száma miatt is, hiszen minél jobban el van terülve egy növény vízszintesen. azaz minél terebélyesebb, annál nagyobb felületét érheti a nap fénye és annál kevésbé árnyékolja saját magát is, így sokkal nagyobbra nőhet.
Bent, lámpa alatt egy szokásos karácsonyfa formájú növény esetében az alsó bugák túl távol esnek a fényforrástól, hiszen a növény legteteje van épp optimális távolságra ahhoz, hogy a lehető legerősebb fényt kapja anélkül, hogy megégne. A gyenge fény miatt az alacsonyan lévő oldalhajtásokon nem képes olyan nagy és tömör virágzat fejlődni, mint egy lámpához közelin, ha viszont az összes virágzó csúcs ugyanolyan távol van a lámpától, mind nagyjából egyformán, és jól fog fejlődni.
A magas hozam eléréséhez fontos, hogy a növények összes buga képzésre alkalmas része megfelelő megvilágítást kapjon. Ezt tréninggel lehet elérni.

 

 

 


Metszés

A metszés egy hajtás eltávolítását, levágását jelenti. Egy hajtás eltávolítása után mindig a soron következő legmagasabban lévő hajtás veszi át a vezér szerepet.
Valamilyen szinten minden metszés stresszel és a növekedés lassulásával jár hiszen a sebnek be kell gyógyulni, és a levágott ágrész fejlesztésére fordított energiák is kárba vesznek.
A metszésekkel érdemes várni legalább a 4 levélpár kialakulásáig, és a virágzási szakaszban már nem ildomos vágni, maximum olyan alsó ágakat/leveleket amik nem kapnak fényt, de ezeket is a lehető leghamarabb.

  • Toppolás
A vezércsúcs el lett távolítva...

A vezércsúcs el lett távolítva…

A főszár végén, a növény legtetején lévő hajtást vezércsúcsnak is nevezik, mivel mindig ez a hajtás fejlődik legjobban a többihez képest. Normális esetben egyetlen vezércsúcs van a fő száron a növény legtetején, ez mindig egyenesen a fény felé fejlődik. Főleg ez a jelenség okozza a kender jellegzetes “karácsonyfa” formáját.
Ha az eredeti vezérhajtást eltávolítjuk, a növény legmagasabb hajtása a soron következő levélhónaljakban lévő hajtások lesznek, ezekből már kettő van, így már nem egy, hanem két vezércsúcsot kapunk. Ez egy “V” elágazást fog képezni a főszáron, tehát egy “Y” alakú növényt kapunk.

 

64Összefoglalva
(+) Gyors, feltűnés nélküli beavatkozás, megtöri a jellegzetes karácsonyfa formát, bokrosabb, terebélyes növény kapható.
(-) Az elvesztett csúcs, és keletkező sebhely gyógyítása energiába kerül.


 

  • FIM

fim jcAz elnevezés a “Fuck I missed” szavainak kezdőbetűiből származik, ami a módszer elterjesztőjének a száján szaladt ki, amikor toppolás közben elvétette a vezérhajtást és csak részben sikerült eltávolítania. Emiatt nem két elágazást kapott mint normális esetben a toppolásnál, hanem 4-et de akár 8 is lehet.
Előnye hogy egyetlen beavatkozással több elágazás is nyerhető, és a növény mérete is alacsonyabb marad, hiszen egy helyett több főcsúcs fejlesztésével kell foglalkoznia egyszerre.

 


Összefoglalva
(+) Gyors, feltűnés mentes, több oldalág is nyerhető egyetlen beavatkozással.
(-) Kiszámíthatatlan a keletkező elágazások száma.


Lekötözés, hajlítás

A lekötözés vagy hajlítás is arra épül, hogy egy csúcsot egy másik alá hajlítva, és pl egy egy dróttal ott tartva a felső fog fejlődni.

Egy kerítés takarását kihasználva, egyszerű hajlítással.

Egy kerítés takarását kihasználva, egyszerű hajlítással.

A lekötözött csemete oldalágának fejlődése.

A lekötözött csemete oldalágának fejlődése.

Előnye hogy nincs ágveszteség mint egy metszésnél, és a növény formája jól befolyásolható, hiszen minden ágat külön külön lehet alakítani, egy dróttal/madzaggal lekötni, esetleg lesúlyozni. Hátránya hogy elég macerás több növénynél már kivitelezhetetlen, viszont néhány növénnyel jól ki lehet töltetni a teret és magasság is a lehető legalacsonyabb lehet.

Ha a bugák nagyjából egy magasságba kerülnek, egyformán fejlődhetnek

Ha a bugák nagyjából egy magasságba kerülnek, egyformán fejlődhetnek

 

 

 

 

 

 

 


 

  • LST

Ezt a módszert követve a magasság a lehető legalacsonyabban tartható, optimális helykihasználás mellett

Az LST azaz “Low Stress Training” a lekötözésekkel mahinál a legjobb helykihasználás és a növény alacsonyan tartása érdekében. A fő szárat lehet például spirális alakban tekerni.
Összefoglalva
(+) Nincs ágveszteség, ezzel a módszerrel lehet a legalacsonyabban tartani egy növény méretét.
(-) A kötözés macerás, sok munkát igényel és feltűnő lehet gerilla ültetvénynél.


Super cropping

500x334xsuper-cropping.jpg.pagespeed.ic.RwQ1hIdVxOEgy ág egyszerű meghajlításával is el lehet érni hogy a soron következő hajtások magasabbra kerüljenek, ezáltal egy időre átvehessék a vezér szerepet. Ahhoz hogy az ág úgy is maradjon, meg kell törni egy kicsit. Ez nem annyira drasztikus beavatkozás mint egy metszés, bár az ág sérül és a gyógyulásához szükség lesz némi energiára, a gyógyult szövetrész vastagabb és erősebb lesz mint volt, több tápanyag szállítására lesz alkalmas úgyhogy később ebből még előny is válhat.
A megtört szár hamar begyógyul és felegyenesedik, de eközben az alatta lévő hajtás is domináns szerephez juthat, egy kis szerencsével épp elegendő időre ahhoz, hogy végül nagyjából egyforma magasra kerüljön a két csúcs. Az eredmény mindenképpen egy bokrosabb, alacsonyabb növény lesz.

Ha beleér a főbuga a lámpába és más választás már nincs.

Ha beleér a főbuga a lámpába és más választás már nincs.

Előnye hogy gyorsan kivitelezhető és nem jár feltűnéssel, mivel nem igényel kötelet vagy drótot a lekötözéshez, ezért gerilla ültetvényeknél jó módszer lehet. És nincsen ágveszteség sem, mint a metszésnél lenne. Hátránya hogy energiát kell átcsoportosítani a gyógyuláshoz, és kint a megtört ágak egy eső vagy vihar hatására a földhöz érhetnek, tovább sérülhetnek, penészedhetnek.
Van aki a sorozatos visszametszéseket, vagy a szár gyakori megsértésével elért szárnagyobbodást érti supercropping alatt.

Korlátozott magasságú beltérben virágzáskor előfordul, hogy a növény megközelíti a lámpát és a virágzat a lámpa hőjétől megég. Ilyenkor is hasznát lehet venni a módszernek, azonban biztosan kell tudni azt, hogy más lehetőségünk már nincs a növény méretének korlátozására. A főbuga súlya miatt a főszár már nem egyenesedik ki idővel, hanem a mellékágak szintjén marad, innentől közel azonos mértékben vastagszik a virágzat a mellék és főágon.

Összefoglalva
(+) Gyors, feltűnés mentes, ágveszteség nélküli bokrosításra kiváló módszer, főleg kintre
(-) A sérült ágakat kártevők támadhatják, vagy vihar károsíthatja tovább.

asdfg

Egy fő, vagy oldalág megtörésével a következő hajtások is esélyt kapnak a növekedésre.A megvastagodott szárrészen több tápanyag és víz szállítása lehetséges, viszont a sérülés elfajulhat, vagy kártevők telepedhetnek meg rajta.

 

 

 

 


Scrog

Tipikus scrog, az alsó ágak csupaszon, felül egyenletes bugatenger

Tipikus scrog, az alsó ágak csupaszon, felül egyenletes bugatenger

A hajtásokat lehet fűzni vagy egyszerűen visszabújtatni a következő lyuk alá.

A hajtásokat lehet fűzni vagy egyszerűen visszabújtatni a következő lyuk alá.

A növények felé hálót helyezve, és a főszárat mindíg a háló alatt vezetve a lombkoronát egy adott magasságban lehet tartani. A fő és mellékágakkal szép lassan be lehet futtatni az egész hálót, ílyenkor ezen a szinten olyan sűrűvé vállhatnak a levelek, hogy az alattuk lévő hajtások már alig jutnak fényhez ezért fejlődésük visszamarad.A háló alatti részeket gyakran le is csupaszítják, hiszen a lényeg a háló feletti buga tenger fejelsztése lesz.
Még a háló alatt érdemes “top”-polni, “supercrop”-olni vagy “fim”melni, mert több fő szárat könnyebb lesz elosztani a háló alatt és a bugák is sűrűbben fejlődhetnek. Akkor érdemes virágoztatni ha a lombkorona már besűrűsödött és a háló (gyakran vékony drótháló vagy ritkán kötél vagy műanyag) minden lyukában van legalább egy hajtás, vagy a háló nagy része már be lett futtatva.

Mobil háló egy növényre

Mobil háló egy növényre

Ezekből a hajtásokból nőnek majd a bugák, nagyjából egyenletesen, a lámpa alatt általában tömörebbre és nagyobbra, míg a széleken, ahová a lámpa fénye nem világít olyan erősen, nyúlánkabb virágok fejlődhetnek.
Az összes fényt a háló feletti részek hasznosíthatják, ami szinte teljes egészében a buga képzésre fordulhat, nem úgy mint normális esetben, amikor az alsó ágakon lévő szellősebb, kevésbé potens bugák fejlődésére is pocsékba megy az energia.

Alacsony belmagasságnál lehet nagyon hasznos ez a módszer.
Kevés tőszámmal is el lehet érni a háló befuttatását, ezzel a megvilágított felület optimális kihasználását, ami együtt jár a magas hozammal. Így egy-két növénnyel is ki lehet tölteni egy nagyobb területet. Ezt viszont csak hosszú vegetatív szakasz mellett lehet elérni, hiszen több idő kell hozzá hogy néhány növény megfelelő nagyságúra fejlődjön.

Városi outdoor.

Városi outdoor ScroG.

A hozam a tőszámhoz képest nagy lesz, viszont a hosszú vegetatív szakasz miatt mégsem gazdaságos a módszer, hiszen ugyanannyi idő alatt több tővel és rövid vegetatív szakaszokkal dolgozva két kör is le mehetett volna.
Nagyobb tőszámnál a háló veszíthet szerepéből, hiszen a sűrűn ültetett növények nélküle is összefüggő lombtakarót alkothatnak.
Pontos számokat és időrendet nehéz lenne összeállítani, mivel nagyrészt az adott körülményektől és a fajtától függenek, mindenesetre félúton a háló és a föld között szokás toppolni vagy fimmelni, de persze ez el is hagyható. A virágzást akkor szokás beindítani amikor a háló 40-80 százaléka be lett fonva, és ez idő tájt lehet megszabadítani a háló alatt rekedt szárrészt is a feleslegessé vált növényi részektől, hogy minden energia a bugák fejlesztésére fordulhasson.
A penészre fokozottan figyelni kell hiszen a sűrűn egymás mellett lévő bugák és levelek nehezebben száradnak, úgyhogy a szellőztetésre is nagyobb gondot kell fordítani.
Összefoglalva
(+) Magas hozam / növény érhető el, viszonylag kevés munka mellett. Alacsony helységekben ideális.
(-) Kevés tőszám mellett viszonylag hosszú a veg szakasz, és penész veszélye is nagyobb lehet.


SOG

Sea Of Green

Sok kis növény szorosan egymás mellett = SOG

Sok kis növény szorosan egymás mellett = SOG

2 hetente szüret, össz-vissz két helység kell az anyáknak és a virágzásnak

2 hetente szüret, össz-vissz két helység kell az anyáknak és a virágzásnak

Sea of Green
Több kisebb méretű, szorosan egymás mellett lévő növény hatékonyabban képes lefedni egy területet, nincs közöttük rés, a fény nagy része a szorosan egymás mellett lévő bugákra, és nem a padlóra vagy az alsó hajtásokra vetül mint ritkább vetésnél. Mivel kis növényekkel dolgozunk nem szükséges hosszú veg szakasz, rövidebb a tenyészidő, és bár a növényenkénti hozam kevés lesz, mégis ez az egyik leggazdaságosabb és legjobb hozamot produkáló módszer. Akár 5-7 szüret is megejthető évente.
A magokról indított egyedek növekedési ritmusa és megjelenése között is eltérés lehet, ami miatt az egyik túlnőheti / beárnyékolhatja a másikat annak lemaradását okozva. Ha a lombtakaró nem egyenletes az a hozam rovására mehet, ezért jobb klónokkal kezdeni, ezek egyforma körülmények között szinte egy növényként viselkednek.
Példaként egy 120*120 cm-es helyen, kb. 20 klón, a levágásuk után 2 hétig vannak fénycsövek alatt, aztán 8-at virágzanak, kb. 80-90 centin végeznek.

Ezzel a módszerrel könnyen össze lehet hozni egy folyamatos, 2 hetente történő szüretet.
Minimum két hely kell hozzá, a két kamrás szekrényhez hasonlóan, egyik helyen anyanövények és klónjaik vegetálnak, másik helyen a virágzás folyik.
cab-groA virágzó részlegbe a példa kedvéért 20 növény férjen el egyszerre. Az anyákról két hetente minimum 5 db klónt kell vágni, ezek ugyan ebben a helységben 2 hetet töltenek még el gyökereztetés céljából. A két hét elteltével az 5 db meggyökeresedett klón mehet a virágoztató helységbe, ezzel egy időben az anyákról megint 5 db klónt kell levágni és elindítani a gyökerezést. Ezt az időrendet folytatva két hetente mindig egy újabb csoport kerül a virágoztatóba, ahonnan a 8 hete ott lévő legöregebb csoport kikerül hiszen beérett (ha 8 hét a beérési ideje.)
Összefoglalva
(+) A legnagyobb hozamot ez a módszer produkálja adott területre és időszakra vetítve.
(-) A nagy tőszám miatt a törvény szigorúbban büntethet, nagyobb a penész veszélye.

(Visited 61 989 times, 7 visits today)

23 thoughts on “Tréning

  1. Visszajelzés: Lámpák kender termesztéshez | exkalapalatt

  2. Visszajelzés: Kártevők | exkalapalatt

  3. 2m magasat. Ott kényelmesen lehet ScroG-olni.
    A ScroG egy megoldás a kezelhetetlenül alacsony szekrényekben való termesztésre.
    Ha építesz szekrényt akkor ne a ScroG legyen a cél hanem a hónaljmankósan nagy és természetes formájú, trénigezetlen növények, valamint az ahhoz tartozó magas és kényelmes tér.

    Szerintem egy szekrénynek minimum 80cm magasnak kell lennie tréning és “hideg” fényforrások esetén is.

    Amúgy az LST-vel lehet a legmélyebben tartani őket. A ScroG inkább az alapterület teljes és egyenletes kihasználásáról szól.

     

    • 65 magas lesz, sajnos nem tudom magasabbra megoldani mert az anyagok nagy részét már levágtam, így a megoldás nálam vagy scrog vagy lst lesz, szagra mit javasolsz? szénszürő?

      köszönöm a válaszokat 🙂

      UI: ez mennyire biztonságos beszélgetési csatorna?

  4. A szénszűrő teljesen megbízható megoldás. Boltból vagy hétvégi feladatként, egyre megy, klasszul szagmentesít.

    Nem létezik a neten biztonságos beszélgetési csatorna.

    Na de a témába vágó lényeg az, hogy 65cm belmagassággal öregeknek is kihívás sikeres és egészséges kört végigvinni. Komolyan át kell gondolni a szekrény minden részletét a szellőzéstől a fényig. Nehéz hatékony, hideg és kis helyet foglaló fényt elhelyezni ebben a magasságban, mindeközben a növény tulajdonságait is érdemes ismerni. Én biztosan követném ha lenne naplód akárhol.

    • A fény, víz, levegő és az ellátás minősége fontosabb annál, hogy hogyan tartod kordában a méretét.

    • Azt, hogy járd a saját utad, próbáld meg virágföldben gyomnövényként nevelni. Utána majd eldöntöd, hogy mi fontos és mi nem.

    • én outban próbáltam ezt a fim-et, de nekem nagyon nem tetszik… kb két hete, hogy megcsináltam, de még mindig nem tért teljesen észhez :S ha ilyesmit akarnék legközelebb csinálni, akkor inkább a toppolás vagy megtörés/lekötözés lesz…

  5. Most készülök valamire.Úgy döntöttem hogy a tetőn és ablakpárkányon fogom félig takarásban növeszteni.Előttem nincs szomszéd sem a közvetlen közelemben, hacsak az alattam lévő szomszédok meg nem érzik…ki tudja.A gerilla ültetvényemet valaki levágta tavaly pont szüret előtt -így vetemedtem erre megoldásra.
    Az egyik ablak előtti résznél egy ládába fogom tenni a növényeket kb 2 elférne egymás mellett ezeket hajlításos növesztésre ítéltem amennyiben növési hajlamuk lenne. 5 féle : White widow, Dos-si-dos,Runtz gum,LSD,Zkittlez. A dos si dos 45 napos a tobbiek 35. A white widow mindegyiknél gyorsabban nőtt és már virágzásnak indult is, most 22cm magas.Még ilyet nem láttam. Hamarabb lesz anyag.A megvilágítás sokáig kizárolag benni 18/6-ban volt, 2 hete kitettem direkt napra 10 órás intenzív erős napsütés és hideg mellett. Nagy mértékű gyors szárvastagodás lett 2mm-ből 8 lett, bár magasságban alig valamit növekedtek. Most gondolkozom valami lst-ben

    • Nincs kedved egy naplót nyitni?
      Dos-si-dos-ra kíváncsi lennék, szemeztem már vele én is RQS-en.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .