Anyagok takaróréteghez és párásításhoz

Anyagok takaróréteghez és párásításhoz

Vermikulit

vermiculite“Korábban a szaporítóanyag-nevelésben alkalmazták, de ma már a jobb alternatívák és egészségkárosító hatása miatt “kiment a divatból”, mindemellett drága is. A bányászati terméket a perlithez hasonlóan őrlik, majd magas hőmérsékleten duzzasztják, így egy könnyű granulátumot kapnak. Az egymással párhuzamosan álló szilikát-kristálypalák megnövelik az anyag felületét, ami jól tartja a vizet, a granulátumok közötti pórusok pedig a levegőt. A vermikulit hátránya, hogy erősen negatív töltésű. PH-ja a bányászat helyétől függően változó, 7-9 közötti. Emellett a vermikulit káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A vermikulit használata szilikózis-veszély miatt az emberi egészségre káros.”-nak tekintették mivel gyakran azbesztel együtt taláható a bányákban.

Gombatermesztéssel kapcsolatban

Jó nedvességtartó tulajdonságának és szivacsos szerkezetének köszönhetően táptalajok és takaróföldek gyakori alkotója.
A PF süti fő összetevője.
Tulajdonságai:

  • a kisebb szemcseméretű:
    • 120 ml vermikulit, 14 g, 54 ml vizet képes felvenni.
  • a durvább:
    • 120 ml vermikulit, 14 g, 46 ml vizet képes felvenni.

vermiculite_brf_stirredVermikulitot és perlitet, – mindkettőből a közepes szemcseméretűt – 5 perc áztatás, majd 5 perc lecsepegtetés után

  • a perlit a súlyának 1.14 szeresét szívta fel vízből
  • a vermikulit a súlyának 3.54 szeresét szívta fel.

Helyettesíthető

Kókuszrostal

arock777 hozzászólása a Daathról:

“Nah szóval! Kókuszföldet nagyobb kertészetekben érdemes megnézni. Nem zsákba van csomagolva hanem kb tégla nagyságú papírdobozba. Ehhez 4 liter víz kell és kb 8 liternyire duzzad. Bob bácsi úgy csinálja hogy nyolc pohárra elég legyen tehát a kókusztégla negyede elég egy 8-poharas oltáshoz. Ha nix bio barnarizsliszt akkor lehet darálni biobarnarizst kávédarálóban kb 1mm-es szemcsenagyságúra. A keverési arány pedig (nyolc pohárral számolva) két pohárnyi rizsliszt és 6 pohárnyi kókuszföld és ehhez másfél pohárnyi víz. Azért nem kell több víz bele mert a kókuszföldet már amúgy is átitatta mikor elkészítetted. Amúgy az oázis kertészetnél a soroksári úti üzletben tuti hogy van kókuszföld. A kukta nem kell!!!!! Én is fazékban csinálom és semmi gond nem szokott lenni. Megtöltöd a poharat az elkészített talajjal, ráraksz egy réteg alufóliát amit (tej)gumival vagy cellux-al leszorítasz. Rakd bele lábasba aminek az aljára rongyot teszel. Ha mind benne van akkor töltsd addig vízzel hogy a poharak feléig érjen a víz szintje. Tedd rá a fedőt és kezd el forralni a vizet és ha forr akkor vedd takarékra a gázt és hagyd egy órán át főni. Ha lejárt az idő akkor zárd el a gázt és hagyd a lábasban kihűlni. Ha kihűlt vedd ki és olthatod is. A fecsis oltást javaslom!!!! Sokkal jobban elosztható és a föld sem fertőződik olyan könnyen. “Macskaalommal esetleg kőzetgyapottal.De mindegyik megoldás macerás és nehezebb belőni az optimális arányokat.

Kókuszrost

Gombatermesztéssel kapcsolatban

233270681-coco_coir_01Takarórétegként önmagában is, vagy vermikulittal (vagy macskaalommal) keverve szokás használni. Táptalajokhoz is gyakran adják, jó víztartó, de magában nem tartalmaz elég tápanyagot a termőtestek fejlődéséhez.
Mivel szerves anyag, a micélium igaz hogy lassan, de képes átszőni, ezért szokták keverni valamilyen szervetlen anyaggal pl vermikulittal (50/50), hogy ne szőhesse át a takaróréteget.

Felhasználás

Hosszirányban feszgetve, egy kés segítségével lehet letörni belőle a szükséges mennyiséget.
A dobozon is feltüntetett mennyiségű forró vizet (annyit amennyit még képes magába szívni) ráöntve látványosan megduzzad.
Ellentmondó tapasztalatok és vélemények születtek róla

  • van akinek sterilizálás nélkül, takarórétegként használva soha nem volt problémája
  • van aki sterilizálja (befőttesüvegben, kuktában, 1 óra), és nem voltak problémái
  • van akinek nem vált be, mert hajlamos a cobweb-re

180px-KokuszBeszerezhető

  • Bricostore
  • OBI
  • kertészboltok

Macskaalom

A Biolux féle zöld papírzacskós, 5 vagy 10 kilós macskaalom a Zeolit

  • Takarmány kiegészítő
  • Vízszűrés
  • Fogpor
  • Neurosan (táplálék kiegészítő gyomorbántalmakra finomra őrőlt zeolitból)
  • Mosóporok adalékanyaga
  • Kerti tavak tisztítása
  • Macskalom
  • zúzalékkő
  • stb

Gombatermesztéssel kapcsolatban
A kiváló víztartóképességét lehet kihasználni takaróföldekben, szubsztrátokban, sőt szemes gabonák előkészítésénél is, ráadásként a szárítás végső fázisában is beválhat.
A szemcséi vízraktárként szolgálnak, és mivel a gombák 90%-át víz teszi ki, ez az egyik legfontosabb szempont táptalajok összeállításánál.

Előnyei:

  • Jó víztartó képességű
  • a vermikulital szemben nem mérgező, akár ehetőnek is lehetne deklarálni (sőt egészségesnek is
  • nem hajlamos a penészedésre

Hátrányai:

  • Nem tartja jól a szerkezetét, nedvesen könnyen törik, morzsolódik
  • emiatt önmagában nem igazán használható
  • Takaróföldként önmagában csak vékony, max 1 újjnyi vastagságban érdemes teríteni, vastagabban szórva, és nedvesen könnyen letömörödik.
  • Táptalajkeverékekhez, kókuszrosthoz, szalmához és tehéntrágyához stb. keverve kisebb-nagyobb arányban is jótékony hatású, javítja a vízháztartást. (Max a felét tegye ki egy keveréknek).
  • Szemes gabonáknál felszívja a felesleges nedvességet, de erre érdemes a finomra őrölt fajtát (esetleg Neurosant, vagy fogport) választani belőle.

6804726_origA finomra őrölt szemcsék segítik a micélium gyorsabb terjedését, és a gabonaszemek összetapadását is meggátolják így a különálló gabonaszemek összerázásával segíthető a micélium szemekről-szemekre való terjedése, és a több beszőtt gabonaszem több oltási pontot fog jelenteni nagyobb mennyiségű szubsztrát gabonával való oltásánal.

Kiegészítések, tippek

Főleg kókuszrost előkészítésénél hasznos, mivel a kókusznál elég nehéz eltalálni a megfelelő nedvességtartalmat és könnyen tocsogósra ázik, egy kis macskaalommal fel lehet itatni a felesleges nedvességet, és egy bizonyos fokig az állagát is javítja a keveréknek, (túl sok viszont már rontja)
PF típusú receptbe vermikulit helyett jó lehet. lásd: Drugs Forum – Forum Rules
(Eddig még sikertelen próbálkozások voltak csak)
Az utolsó próbálkozás összejött, de mivel ennyire macerás és nehéz eltalálni a megfelelő víztartalmat további kísérletek már nem lesznek. A gondot az apró alomdarabok jelentik, ki kéne rostálni őket.

Takarórétegként még mindig gyakran használom, a szüretelés egy álom vele, nincs több tönkre ragadt tehénszar vagy kókusz.
Ha valaki veszi a fáradtságot és átrostálja, használat előtt nedvesítse be, majd csepegtesse le, ezzel max kapacitásig lehet telíteni vízzel.
Másnak is sikerült már egy másik fajta alommal :
Kőzetgyapot is használható vermikulit helyett:
Shroomery – Can I substitute any ingredients in the PF recipe?
Párásításra1xű párásításra is sikeresen használta (terráriumban, perlit helyett)

Perlit

180px-PerlitA duzzasztott perlit környezetbarát, nemesített természetes vulkanikus üvegásványi kőzet NEM VESZÉLYES anyag, azonban száraz állapotban porzik, porvédő szemüveg és porálarc használata javasolt, tip: 1FFP vagy 2FFP. A duzzasztott perlit nedvesítésével a kiporzás megelőzhető. Szembe kerülve nem szabad dörzsölni, bő vizzel ki kell mosni.

Gombatermesztéssel kapcsolatban

Gyakran használják terrárium párásítására. Mivel nagyon porózus a folyadékfelvételi képessége óriási, 1 kg duzzasztott perlit képes felvenni 5-7 liter vizet, amit magában tart és lassan elpárologtat növelve ezzel a levegő páratartalmát.

Használat

Kb. 3-5 ujjnyi vastag réteg nedvesített perlit a terrárium alján elegendő a 99%-os páratartalom eléréséhez, és fenntartásához.
A kertészeti perlit nagyobb szemcsemérete miatt párásításra jobban alkalmas, mint az építkezőiparban használt – Tüzép telepeken is kapható – apróbb szemű perlit.

180px-Prosztoklonokkesz
Mivel nem tartalmaz szerves anyagokat és előállításakor nagy hőnek (850-1100 oC) volt kitéve, az első használatkor még nem feltétlenül kell sterilizálni, de benedvesítésekor permetezés egy gyenge (1:200) hipós oldattal, VAGY méginkább egy gyenge (3%-os) H2O2 segíthet megelőzni a fertőzések kialakulását, és a gombákra sincs káros hatással.

A hipót és a H2O2-t NEM érdemes egymással keverni.
Nem árt minden 3. terméshullám után – vagy ha poshadt szagot áraszt akkor mindenképp – sterilizáni, ami vagy hipós áztatással, vagy hővel történhet.

áztatással (NEM AJÁNLOTT)Hipós vagy H2O2-s oldatban kb 1 órán keresztül áztatni, de apró szemcsemérete miatt, meg mivel a víz tetején marad, nehéz ez feladat.sütőbenEgy sütőtálcárra, vagy bármilyen hőálló edénybe szórva, közepes vagy magas hőfokon kb. 1 órára a sütőbe téve egyszerűen sterilizálható, és újrahasznosítható.

Kiegészítések, tippek

HelyettesíthetőAgyaggolyók-kalagyag granulátummal (kis szemcseméretű puffasztott agyag granulátum (pl Seramis)),vagy vulkanikus, porózus kőzetekkelmacskaalommal, vagy ha nincs más akkor vermikulittal.A terrárium alján összegyűlő vízsegíthet az állandó páratartalom fent tartásában, de fertőzésekhez is vezethet.A közvetlenül a perlitre rakott sütiktöbb vízhez és jobb mikroklímához jutnak, de jobban ki lesznek téve az esetleges fertőzéseknek, és a leszüretelt gombákra tapadt perlit szemeket is alaposan el kell távolítani, mielőtt a gombák fogyasztásra kerülnének.

Agyaggolyó

180px-AgyaggolyoPárásításra használható, csakúgy mint a perlit.
Mivel nem porzik és könnyebb kezelni talán valamivel jobb választás, és az is elmondható hogy könnyebb beszerezni. Első használat előtt érdemes átöblíteni. Ugyanúgy újrahasználható mint a perlit, csak be kell tenni sütőbe egy-két órára vagy hipós vízbe áztatni, aminek persze megvannak a hátrányai, főleg a macera.

Beszerezhető

Praktiker
Baumax
Bricostore
Obi, de csak a nagyobbakban

és persze kertész boltok.

(Visited 6 923 times, 2 visits today)

3 thoughts on “Anyagok takaróréteghez és párásításhoz

    • amig be nem szövi a takaroréteget a mici adig sötétben kell hagyni és utána lehet termöre forditani ?

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .