Búza

Búza

vagy rozs

37241d1352900154-180px-gabonacloseupMagyarországon a búza szerezhető be könnyebben, Amerikában a rozs, ezért ott az utóbbit, itt az előbbit használják gyakrabban, még nagyüzemi gombatermesztésnél is.

Takarmánybúza, főleg az idei a legmegfelelőbb, ennek még magasabb a nedvességtartalma mint a tavalyi aratásúnak. Takarmányboltokban beszerezhető.

Érdemes bio-búzát használni, ez kevésbé hajlamos az elfertőződésre. Bio boltokban beszerezhető.

Előáztatás

Célszerű egy teljes napon, vagy éjszakán át előáztatni, így az endospórák -néhány baktérium betokozódott, ellenálló formája – kikelhetnek, vegetatív állapotban elpusztíthatóvá válnak kuktázással.

Főzés

kb 40 perc – 1 óra főzés szükséges ahhoz hogy a szemek teljesen megszívják magukat vízzel.

Arra kell figyelni, hogy a szemek ne nyíljanak széjjel, de ne is maradjon száraz, lisztes a közepük, ezt pár szem szétnyomásával lehet ellenőrizni. Persze néhány szem mindig szétpukkan, mire a többség rendesen megszívja magát.

A túlfőzött, szétnyílt, nyálkás gabonaszemeket nehezebben szövi be a gomba és jobban ki is vannak téve a fertőzéseknek.

Csepegtetés

rye6_smallFőzés után célszerű lecsepegtetni és mattra szárítani a szemek felületét, ugyanis a rajtuk maradt vízfelesleg miatt kuktázás közben szétfőhetnek, amennyiben akkorra már elérték maximális nedvességtartalmukat.

Ha nem, akkor ez a vízmennyiség még segíthet is a nagyobb nedvességtartalom elérésében.Ilyenkor szokták gipszel (késhegynyi gipsz egy liternyi főtt búzához), vagy mésszel is bekeverni a szemeket, a gipsz a szemek tapadását akadályozza meg, a mész pedig kalcium utánpótlásként és pH bufferként szolgál.

A szemeknek mattnak, pergősnek kell lenniük, a tapadós nyálkás szemek később gondot okozhatnak.

Kuktázás

41J2WXVHVRL._SL500_AA280_Legnagyobb nyomáson (1.2 bar, 2-es fokozat) másfél óra kuktázás szükséges, ami a 1.2 bar elérése utántól mérendő.

Célszerű a kuktában hűlni hagyni őket, majd a kivétel után letörölni és alaposan összerázni, amíg csak pergő szemek maradnak benne.

Az összetapadt szemekből álló csomók jóval lassabban kolonizálhatók, ha sok lenne belőlük az valószínűleg a túlfőzésnek, a túl magas, vagy nem egyenletes nedvességtartalomnak köszönhető.

Összerázni ne felejtsük.

(Visited 2 960 times, 1 visits today)

One thought on “Búza

  1. Visszajelzés: Gabonák | exkalapalatt

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .