Lámpák kender termesztéshez

Lámpák kender termesztéshez

 A cikk főleg “Jorge Cervantes : Marijuana Horticulture Indoor/Outdoor Medical Grower’s Guide” kivonata, átírva, néhol kiegészítve

Tartalomjegyzék

 • 1 Fény intenzitása avagy fény erőssége
 • 2 A fény “színe”
  • 2.1 A fény színének jelentősége a növény életében
 • 3 Hatékonyság
 • 4 Hatékonyság növelése
  • 4.1 Lámpa búrák
  • 4.2 Fényvisszaverő anyagok használata
  • 4.3 Lámpamozgató
 • 5 Fogyasztás
 • 6 Összefoglalva
 • 7 A HID-ek (High Intensity Discharge)
  • 7.1 Biztonság
 • 8 MH
  • 8.1 Élettartam
  • 8.2 Biztonság
 • 9 HPS
  • 9.1 Élettartam
 • 10 Fénycső
  • 10.1 Élettartam
 • 11 Kompakt fénycsövek
 • 12 Higanygőz
 • 13 Használhatatlan lámpák
  • 13.1 Halogén
  • 13.2 A sima izzószálas lámpa
  • 13.3 Infra

Minden növénynek szüksége van fényre a növekedéshez, amit a fotoszintézis során használ fel.

Szén-dioxidból, vízből, és fényből -> szénhidrátot, oxigént és vizet állít elő, aminek egy részét beépíti testébe, ezáltal növekszik.

A fény tulajdonképpen elektromágneses sugárzás, és az energia megnyilvánulás egyik formája, melynek az emberi szem által látható (hullámhossz)tartománya az infravörös és az ultraibolya közé esik. A két alapvető mennyiség, amely fontos a fotoszintézis során :

 • intenzitás (vagy amplitúdó, amelyet az ember fényerőként, fényességként érzékel)
 • frekvencia (vagy hullámhossz, amelyet az ember színként érzékel)

700px-FenyspektrumA fotoszintézisben részt vevő szerveknek nem mindegy, hogy milyen a fény színe és erőssége, bizonyos színekre másképp reagálnak, és a fény intenzitása is szerepet játszik abban, hogy milyen hatékonysággal megy végbe a folyamat. A növények a fény rezgéseinek egy-egy tartományát hatékonyabban használják fel, mint más hullámhosszú rezgéseket. A különböző hullámhosszú rezgések adják a fény színét, ami ha nagyjából teljes spektrumot lefedi (az emberi szem által látható hullámhosszakat mind tartalmazza) akkor fehérnek látjuk. Ha főleg a 700nm-es rezgések érvényesülnek akkor a fény pirosasnak tűnik az emberi szem számára.

 

A fotoszintézisben a kék és a piros színű fény játszik legnagyobb szerepet, ezért fontos hogy a kiválasztott égőtest milyen hullámhosszon milyen intenzitással sugároz, azaz milyen a “színspektruma”.

Fény intenzitása avagy fény erőssége

A maximális szükséges fényerősség növekedési szakaszonként
Szakasz Foot candle Lux óra fény
Csemete 375 4000 16-24
Klón 375 4000 18-24
Vegetatív 2500 2700 18
Virágzás 10000 107500 12

Egy gyertya lángjának erősségét szokták 1 lumenben meghatározni. Egy szokásos 40 Wattos égőnek kb 400 lumen a fényerőssége.

A fény intenzitása önmagában még nem jelent sok mindent, hiszen nem az a fontos hogy milyen erős a fény, hanem hogy mekkora terület képes megvilágítani egy adott fényerővel. Ennek mértékegysége a Lux, ami az egy négyzetméterre eső fény mennyisége (lm/m2).
A fényerő szempontjából nem mindegy, hogy milyen távol kell hogy legyen a fényforrás ahhoz hogy a kívánt megvilágítást elérjük azon az egy négyzetméteren. Ezt egy egyszerű számítással kapjuk meg:

fényerősség = lumen / távolság2
Ez a gyakorlatban azért fontos, mert a lámpák hője miatt távolságot kell tartani a növények és a lámpa között különben megégnének, viszont túl távolra kerülve a fényerősség is rohamosan lecsökken.

700px-Meterlampa

175 Wattos lámpa lefed egy 60 x 60 cm-es területet, de figyeld meg milyen gyorsan csökken a fényerősség ahogy a lámpa egyre távolabb kerül
250 Wattos lámpa lefed egy 90 x 90 cm-es területet, de a lámpát 30-45 centire kell tartani a növény tetejétől (hűtés)
400 Wattos lámpa éppen lefed kb 120 x 120 cm -es területet , a lámpát 30-60 centire kell tartani a növény tetejétől,persze a megfelelő hűtéssel
600 Wattos lámpa bőven lefed egy 120 x 120 cm-es területet, 45-60 centire a növények tetejétől
1000 Wattos lámpa gond nélkül lefed egy 180 x 180 cm-es területet, megfelelő lámpaernyővel ez tovább is növelhető. 60 centiről már éget, lámpamozgató használatával a terület növelhető a távolság csökkenthető.
(Megjegyzés: A lámpák nagyobb területek lefedésére is használhatók de valamennyi veszteséggel. Megadott lámpa távolságok csupán irányadók, láttunk már 250w-ost a növény csúcsától 15centire, és nem ritka 400w lámpánál sem a 20cm. Egyszerűen tedd a kezed közvetlenül a növény csúcsa fölé, ha túlzottan meleget észlelsz, netalán forróságot akkor növeld a távolságot.)
Azok a növények amik nem közvetlenül a lámpa alatt vannak kevesebb fényt kapnak, megnyúlhatnak.

Azok a növények amik nem közvetlenül a lámpa alatt vannak kevesebb fényt kapnak, megnyúlhatnak.

A fény “színe”

A PAR 400-700nm hullámhossztartományban kibocsájtott fény mennyisége. A szaggatott vonal a fotoszintetikus aktivitást jelzi az adott hullámhosszon.

A PAR 400-700nm hullámhossztartományban kibocsájtott fény mennyisége. A szaggatott vonal a fotoszintetikus aktivitást jelzi az adott hullámhosszon.

A luxból már pontos képet kaphattunk arról, hogy ténylegesen mekkora megvilágítás ér egy négyzetméternyi felületet. Viszont a növények a fénynek csak a 400-700nm ig terjedő hullámhossz tartományát használják a fotoszintézishez, ezen a tartományon kívül sugárzott fény haszontalan számukra. Ezért hasznos mértékegység a PAR (Photosynthetically Active Radiation), ami a növények által hasznosítható hullámhossz tartomány, 400-700 nanométerig terjed. Az emberi szemhez a lux, a növényekhez a PAR való, sokkal többet árul el arról, hogy mennyire felel meg a lámpa növénytermesztésre.

Kelvinnel az égő színhőmérsékletét adják meg, a 2000, és a 6500 Kelvin körüli égők lennének a legjobbak növény termesztésre. A CRI-vel pedig a szín visszaadást jelölik, ez minél nagyobb, annál jobb.

A kelvin csak egy tág viszonyítási alapot adhat mivel termikus energia hatására kibocsájtott, látható fényre vonatkozik. Pl egy szénrudat 2000 Kelvinre melegítve sárgásan izzik, egy szokásos wolfram szálas izzó hőmérséklete 2854 Kelvin, a nap 5600K-es hőmérsékleten fehéresen izzik, 6000K-nél melegebbre hevítve egy szénrúd izzása már átmegy kékesbe. Ez a skála alkalmazható a napnál és a wolfram szálas izzónál is, de a modernebb fényforrásoknál mint például a fénycsöveknél vagy nagy teljesítményű lámpáknál már nem termikus energia hatására keletkezik fényenergia, ezért a párhuzam csak viszonylagos (CCT).

A fény színének jelentőssége a növények életében

A kelvin skála.

A kelvin skála.

Vegetatív szakasz alatt a kék tartomány rezgései(400-500nm) hasznosabbak, rövidebb szárcsomó közti hosszt (internódusz) eredményeznek. Tömzsibb, tömörebb lesz a növény, több elágazással, kevesebb szárral, alacsonyabb mérettel, több virág képződésre alkalmas elágazással lesz megáldva. (Daylight, Cool White, MH)

Virágzás alatt már a piros tartomány(600-700nm) fénye is szerepet játszik, főleg a virágzás beindításában, és a hosszú hullámhosszon sugárzott fotonok is eredményesebben hasznosulhatnak, ezért ilyenkor már olyan lámpákat szoktak használni amik több pirosat sugároznak. Egyébként inkább a HPS-ek nagyobb fényereje, fényintenzitása játszik ebben szerepet és nem a színük. Tehát egy HPS több fotont ad le a PAR hullámhossz tartományban mint egy ugyanolyan teljesítményű MH, viszont azonos fényintenzitással (lumen) rendelkező lámpák közül az MH lenne jobb a növények számára. Az MH-k fényereje/intenzitása kisebb mint a HPS-é a színük viszont jobb attól függetlenül, hogy a növény melyik szakaszban van éppen.(HPS..)

Hatékonyság

Hatékonyság szempontjából fontos, hogy a lámpa mennyi fényt ad le adott áramfelvétel mellett. Lumen/watt-ban lehet kifejezni. Egy 40 wattos normál izzónak kb. 400 Lumen a fényerőssége, hatékonyságát tekintve tehát : 400lm/40Watt = 10 lm/watt.

1 db 1000W HPS = 111db 100W normál izzóval; 1db 400W MH = 20db 40W fénycsővel

1 db 1000W HPS = 111db 100W normál izzóval; 1db 400W MH = 20db 40W fénycsővel

Minél nagyobb a lumen aránya egy watthoz képest, annál hatékonyabb a lámpa. Minél hatékonyabb a lámpa annál több fényt kapunk a pénzünkért, és annál nagyobb lesz a termés.

A lámpák fényerőssége azonos teljesítményen

A lámpák fényerőssége azonos teljesítményen

Hatékonyság növelése

Minden egyes fénysugár, ami nem a növényeket világítja kárba megy. Ez érvényes a levelek közt a földre vetülő nyalábokra és a helység falait, esetleg plafonját világító fényre is.

Scrog-al hatékonyabb a helykihasználás

Scrog-al hatékonyabb a helykihasználás

Ebből a szempontból a legjobb, ha az egész föld felületet sűrűn borítják a levelek, vagyis több kis növény szorosan egymás mellett, ez viszont a törvények szempontjából káros lehet, hiszen minden egyes gyökeres tövet egy-egy növényként fognak számolni, akármilyen picik is.

Ezért ildomosabb lehet valamelyik tréning felé hajlani, pl a ScrOG és az LST is kiváló módszer a jobb helykihasználás elérésére, de a sima hajlítás is jobb mint a semmi.

A növények gyakori forgatásával is olyan felületek kerülnek lámpafényre, amik amúgy árnyékban maradnának, hiszen a fény mindig egy pontból érkezik, a növény saját magát és más növényeket is beárnyékolhat.

1 db 1000 wattos wattos lámpa helyett érdemesebb 2 db 600W-ost használni, a több kisebb teljesítményű lámpa hatékonyabb mint 1 nagyobb (400W-ig érvényes ez). Egy pont helyett két pontból érkezik a fény, kevesebb árnyékolt ágat eredményezve, és közelebb is lehet tenni a növényekhez. Jelenleg a hatékonyságot tekintve a 600 Wattos HPS lámpák állnak az élen megelőzve az 1000 wattos nagy testvéreiket.

Lámpa búrák

Egy horizontálisan felfüggesztett lámpa reflektor (búra) nélkül a kisugárzott fény felét a plafonnak adja le, egy vertikálisan üzemeltetett égőtest pedig a fénye nagy részével a helység oldalfalait világítja meg. Egy horizontális lámpa kb 40%-al több fényt ad le az alatta lévő növényeknek mint egy vertikálisan üzemeltetett, ezért a vízszintesen üzemeltethetők vannak elterjedve a növénytermesztők körében.

Az arányt tovább lehet javítani egy lámpa fölé helyezett reflektorral ami a felfelé sugárzott fény nagy részét lefelé irányítja, -ha jó a refi- egyenletesen elosztva, hogy ne alakuljon ki a lámpa alatt “hot-spot”, egy jobban megvilágított terület.

A széles lámpaernyők a vegetatív szakaszra kiválóak, hiszen a lámpa fényét nagy területen szórják szét egyenletesen, így több növény lehet megvilágítva egyszerre, igaz hogy kevesebb fényel, de ez ebben a szakaszban még nem olyan fontos mint a virágzáskor, amikor már jobbak lehetnek a kisebb méretű, esetleg levegővel hűthető búrák, ezek kisebb helyre koncentráltabb, erősebb fénysugarat juttatnak, ami a nagy méretű tömör bugák fejlesztéséhez szükséges.

Fényvisszaverő anyagok használata

Mylar-al a fényfelhasználás javul

Mylar-al a fényfelhasználás javul

A helység falait érdemes valamilyen fényvisszaverő anyaggal befedni vagy fehérre festeni, ezzel is növelhető a növények által felhasználható fény mennyisége, ami súlyos grammokat jelenthet a szüret után a mérlegen. Ez gyakran fehér festék, mylar, vagy fehér műanyag fólia (PVC-vel vigyázni). Az alufólia könnyen gyűrődik ezután töri a fényt, ráadásul a hőt sem engedi át, ezért nem ajánlott.

Fényvisszaverő anyagok hatékonysága
Foylon 94-95%
Mylar 90-95%
Fehér festék 85-93%
Matt fehér festék 75-80%
Sárga festék 70-80%
Alufólia 70-75%
Fekete <10%

Lámpamozgató

A lámpát egy motorra kötve kör pályán vagy oda vissza mozgatva jelentősen megnövelhető a megvilágított terület és közelebb is kerülhet a növényekhez.

Fogyasztás

Egy, vagy több nagy teljesítményű lámpa jócskán hozzájárulhat a villanyszámla megugrásához.

Nagy valószínűséggel csak egy tévhit hogy hirtelen megnövekedett villanyszámlát az áramszolgáltató – esetleg a rendőrség- kivizsgáltatja. Ha több 1000 KW-os növekedésről van szó akkor valóban elképzelhető, hogy a szolgáltató rákérdez, hogy mi okozza, de néhány ezer watt még nem okozhat feltűnést, egy klíma, egy új tévé, vagy számítógép is ugyan annyit fogyaszthat mint egy lámpa.

A hirtelen fogyasztás esést áram lopásra gyanakodva tényleg ki szokták vizsgálni, volt már rá példa hogy az áramszolgáltató megbízottjai házhoz mentek, felmérték a fogyasztók számát (TV-k mosógép stb) és kérdőre vonták a tulajdonost, hogy mire fel ez a nagy esés.

Napi 12 órás fogyasztást alapul véve, havonta (Csak körülbelüli értékek, szolgáltatótól, összes fogyasztástól és szerződéstől függően változnak.):

400 Watt ~ 8500Ft
250 Watt ~ 5300Ft
150 Watt ~ 3000Ft

Erggab mérési eredményei:

250W HPS(Sylvania izzó, vossloh swabe ballast) 297 és 303 W között fogyaszt, tartós átlag 300W.
600W HPS(Philips SON-T izzó, vossloh swabe ballast) 699 és 704W között fogyaszt, tartós átlag 702W.

Megjegyzendő a 250W -os 277W -tal indult el, a 600W -os pedig 780W -al indult.

Az össz fogyasztásra rájön még a ventilátorok fogyasztása is, ami még kb 100 Wattot rátehet.

Összefoglalva

A "B" jelöli a szem által érzékelhető fényt, az "A" a különböző hullámhosszúságú fény hatására kibocsájtott O2 mennyiségét figyelhetjük meg (nagyjából!). Minél több, annál jobban fejlődik a növény.

A “B” jelöli a szem által érzékelhető fényt, az “A” a különböző hullámhosszúságú fény hatására kibocsájtott O2 mennyiségét figyelhetjük meg (nagyjából!). Minél több, annál jobban fejlődik a növény.

Minél nagyobb a fény erőssége, vagy ha úgy tetszik a fény intenzitása egy fényforrásnak, annál jobb ez egy növény szempontjából, és ez igaz a PAR-ra is.

A lámpa kiválasztásánál ezeket az adatokat érdemes figyelembe venni, meg persze a rendelkezésre álló helyet. Ha a nagy teljesítményű lámpák (HPS/MH) nem jöhetnek szóba, – ami főleg a melegük miatt eshet meg -, fénycsővel vagy kompakt fénycsővel lehet próbálkozni, ezekkel nem lehet számottevő hozamra számítani, viszont csemeték, klónok felneveléséhez ideálisak és manapság divatnak számít a velük való virágoztatás is, ami több kevesebb sikerrel, de végbe megy.

A HID-ek (High Intensity Discharge)

A nagy teljesítményű lámpák felépítése.

Egy ábra a HPS vagy MH lámpa bekötéséhez, összeszereléséhez

Kender termesztés szempontjából ezek a lámpák a legoptimálisabbak. Hosszú élettartam, jó színvisszaadás, megfelelő spektrum, magas fény erősség.

Egy ilyen lámpa áll egy égőből, egy előtétből (hívják ballasztnak vagy fojtótekercsnek is), gyújtóból, ami a lámpa beindításához szükséges löketet adja(?), és egy lámpa ernyőből (gyk. búra), ami az izzót körülvéve visszaveri és irányítja azt a fényt, ami egyébként kárba veszne.

Egy fém halogén(MH) égőt NEM lehet nátriumgázos(HPS) ballasztról üzemeltetni mint ahogy egy HPS égő sem megy MH ballaszttal, és a különböző teljesítményű izzókhoz más-más tekercs és gyújtó(?) tartozik. Magyarul a 400 wattos HPS-hez nem használható 250, vagy 600 wattos tekercs, bár lehetnek kivételek.

Gyártanak olyan ballasztokat amikbe HPS és MH is megy.
Léteznek horizontális vagy vertikális állapotban (fekvő vagy álló) üzemeltethető égők is, számunkra most a horizontálisak felelnek meg leginkább, mivel hatékonyabban lehet velük nagyobb sík horizontális felületet megvilágítani, míg az álló lámpák a colisseum szerű vertikális termesztői rendszerekhez alkalmazhatóak hatékonyabban.

A nagy teljesítményű lámpák rengeteg t termelnek, főleg kis, zárt térben (szekrény), és halknak sem mondhatók, ezt is érdemes belekalkulálni. A meleg miatt nagyobb teljesítményű ventilátor is kell ami megint csak nagyobb hangzavarral jár, és a helységből kiszivárgó fény is egy olyan ok, ami a kert lebukásához vezethet. A hűtést gyakran cool tube-al oldható meg a leghatékonyabban.

Megvásárolhatók nagyobb lámpaboltokban (Tungsram, GE) darabokban, growshopokban (lásd kellékek (kender)). Ha nem vagy tisztában a alapvető villanyszerelési műveletekkel inkább vedd meg összeszerelve – bár drágábban – egy growshopban.

Típusok, adatok

http://www.tungsram.hu/tungsram/downloads/kat_fenyforras/tu_ls_ee_10-languge_2001_hid.pdf
Nátrium gázos (HPS) vagy fém halogén (MH) lámpa összeszerelése, bekötése 
HPS lámpa bekötése

Biztonság

Ezek a lámpák rengeteg hőt adnak le és nagy teljesítményen üzemelnek, ez több balesetnek is a forrása lehet.

 • A rosszul bekötött lámpa áramütést vagy zárlatot és tüzet okozhat.
 • A hanyagság, vagy a szakértelem hiánya miatt is történt már több tűzeset.
 • Az égőtestre fröccsenő víz annak szétrobbanását okozhatja.
 • Az égőn maradt szennyeződések ráégve károsítják, megrepeszthetik az üvegét, ezért az égőt érdemes gumikesztyűben beszerelni, és alkoholos papírtörlővel a beüzemelés előtt áttörölni, ezzel a zsíros szennyeződések eltávolíthatók.

Minden lámpát csak a hozzá való előtéttel és gyújtóval szabad üzemeltetni, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a lámpa működik egy darabig , esetleg pár napig, de utána tönkremegy és tűz/baleset veszélyes is.

MH

(Fémhalogén, angolul : Metal Halide)

Fémhalogén izzók

Fémhalogén izzók

Fényének színe kékes, leginkább a vegetatív szakaszban használják, mert rövid hajtások közti távolság érhető el vele – (rövid hajtások közti távolság = több virág, kevesebb levél és szár,tömöttebb bugák). 175-250 wattos lámpák kedveltek a szekrényben termesztők között, a 400-600-100-1100 wattosakat pedig a nagyobb helységgel rendelkezők használnak előszeretettel. A nagyobb teljesítményű 1500-2000-3000 wattosak hátránya a rövid 2000-3000 órás élettartam és a kibocsájtott magas hő, ráadásul több kis teljesítményű lámpával hatékonyabban lehet lefedni egy nagyobb területet, persze itt a kicsi a 400W-ot jelenti. A gyártók között meg lehet említeni a General Electric(Multivapor), Osram-Sylvania(Metalarc) és a Philips (Son agro) típusait. Mindegyikük gyárt emelt teljesítményű égőket is, amik a szokásos standard ballasztokkal is üzemeltethetők, ezek 15%-al is erősebbek lehetnek és megérik a pénzüket. Léteznek direkt növénytermesztésre fejlesztett szettek is, ezek sajnos drágábbak az átlagnál. A fém halogéneket a közhittel ellentétben a termesztés egész ideje alatt használhatjuk, bele értve a virágzást is. De a HPS jobb választás lehet[1]

MH használata fényének színe és erőssége miatt vegetatív szakaszban ajánlott.

MH használata fényének színe és erőssége miatt vegetatív szakaszban ajánlott.

Az amcsik a 1000 wattos “super clear” félét használják, európában a 400-600 wattos az elterjedtebb. A “super clear”, vagy “clear” mellett a másik típus a foszforral bevont, fehér, “diffúz” égő ami kezd kimenni a divatból mivel valamivel halványabb fényt ad, bár a spektruma valószínűleg egy picivel jobb lehet. Egy fém halogén lámpának kb. 100 óra kell hogy bejáratódjon, és mint a legtöbb nagy teljesítményű lámpát, nem érdemes ki be kapcsolgatni, inkább várni 5-15 percet a következő bekapcsolásig, hogy a bent lévő gázok lehűljenek az újabb begyújtás előtt. Ráadásul egy ilyen lámpa indításához hatalmas feszültség kell, ha ezt gyakran át kell élnie szegénynek hamarabb tönkremegy. A vertikális és a horizontális lámpák is csak 15-15°-ot térhetnek el a függőleges / vízszintes tengelytől, különben megint csak hamarabb leamortizálódnak.

Élettartam

“Neutral deluxe sunmaster” MH

Átlagosan 12000 órát él egy égő ami kb. két évet jelent napi 18 órás üzemidő mellett, de ettől jóval tovább is élhetnek. Élete vége felé nem képes bekapcsolni vagy nem izzik fel rendesen, ilyenkor már mindenképp cserélni kell, de a hatékonyságot szem előtt tartva érdemes minden évben, vagy 5000 üzemóra után elvégezni a cserét hiszen egy elhasználódott halványabb égő is ugyan annyit fogyaszt mint egy teljesen új, viszont a hozam a fényerősséggel arányosan csökkenni fog. Mivel az égő a legolcsóbb egy szettben érdemes lecserélgetni. Előfordulhat hogy stroboszkóp szerű villanások mellett működik, ez normális jelenség.

Előtét

“Warm deluxe sunmaster” MH

Különböző teljesítményű lámpákhoz különböző teljesítményű előtét is kell. 150-250-400-1000-1100-1500 wattosokhoz más-más, de ha a teljesítmény megegyezik akkor az égőt lehet cserélni, standard, tiszta, diffúz, super clear tipusokra. Az égőtest, kb 8000 Ft de a csillagos égig mehet, az előtét az ami sokba kerül. Úgy összesen 20 eFt körül van, ernyő nélkül ami plusz 5000 Ft, ha boltban vásároljuk. Elméletileg az utcai lámpák, amik régebben higany lámpák voltak most fém halogének. Ha valaki tud erről valamit leírhatná igazán. Egy 400 Wattosnak kb. 30000 lumen a fényárama.

HPS

( Nagynyomású nátriumgázos, angolul: “High Pressure Sodium” )

HPS Izzók

HPS Izzók

“Super” HPS

Fénye sárgás, ilyen lámpákkal is találkozhatunk a közvilágításnál. Fényhasznosítása jobb mint a fém halogéneké (MH), 10-szer jobb mint az általános izzóké.

Létezik nagy (magas) nyomású, és kis(alacsony) nyomású.

35-50-70-150-200-250-310-400-600-1000 wattos változatok léteznek. Gyártók és típusok: pl GE (Lucalox) Sylvania (Lumalux) Philips (Son agro).

 

150w-os HPS Utcai lámpa belseje Típus: Z2N150/220V

150w-os HPS Utcai lámpa belseje Típus: Z2N150/220V

Létezik monokromatikus(tiszta sárga fényűek) ami számunkra semmit nem ér(sajnos valószínűleg ezeket láthatjuk a villanyoszlopokon). Leginkább virágzáskor használják.

Éveken át az volt az általánosan elfogadott vélemény, hogy a HPS-ek által kibocsájtott sárgás pirosas tartományban sugárzott fény serkenti a virágképződést, de ez az elmélet megdőlni látszik, bár tudományosan alátámasztott, hogy a pirosas fény stimulálja azokat a hormonokat, amik a virágképzésért felelősek, és ezt termesztők megfigyelése is alátámasztja, ugyanakkor olyan beszámolók is születnek miszerint a fémhalogénekkel elért eredmények jobbak. (ez lehet hogy csak reklámfogás, a könyv írója többször említi az itt is felhozott Sunmaster lámpát.)

Jellegzetes színe és fényerőssége miatt eredményesen használható virágzás alatt

Jellegzetes színe és fényerőssége miatt eredményesen használható virágzás alatt

Mindenesetre a legjobb választás, ha virágzáskor HPS és MH is szolgáltat fényt, így szélesebb spektrum lesz lefedve és a fényerősség is majdnem duplázódik ami nagy segítséget jelent a tömörebb nagyobb bugák fejlesztésében. Általában mind horizontálisan mind vertikálisan működtethetők vagyis bármilyen szögben, nem úgy mint az MH-k.

A ballasztja nem csereszabatos az MH-val.

Vannak direkt növénytermesztésre kifejlesztett változatok amiket a nevükről ismerhetünk fel (pl . Agro). A Philips Son T Agro 400 Wattos lámpája például plusz 30 Watt kéket tartalmaz (tehát összesen 430W) ami lehetségessé teszi, hogy a termesztés minden ciklusában ezt a lámpát használjuk, és virágzáskor tovább folytatódhasson a vegetatív növekedés is, így nem kell lemondanunk a MH-ok előnyeiről. Az európai termesztők kedvelt lámpatípusa.

Élettartam

400w-os HPS előtét

400w-os HPS előtét

Élettartalmuk 24000+ óra is lehet (az 1000W-osra vonatkozik) ez kb 5 év napi 12 órával számolva. Érdemes 18-24 havonta cserélni hogy ne haljanak éhen a Growshopok, dübörögjön a gazdaság stb.

A HID-ek nagyon melegek, kb fél méter távolságot kell a növény teteje és a lámpa között tartani, ha a kezünket a lámpa és a növény teteje közé tesszük kb. a távolság feléhez és nagyon melegnek érezzük, akkor az már a kendernek is sok lesz.

Nátriumgázos (HPS) vagy fémhalogén (MH) lámpa összeszerelése, bekötése 
HPS lámpa bekötése

CMH

( Kerámia fémhalogén, angolul: “Ceramic Metal Halide” )

Fénycső

A fénycsövekben is elektromosan gerjesztik a töltőgázt és ennek eredményeként ibolyántúli sugárzás keletkezik. Az ultraibolya sugárzás az üvegcső belső falának foszforbevonatát látható fény kibocsátására gerjeszti.

Fénycsövek

Fénycsövek

A fénycsövek működtetéséhez kell egy tekercs, gyújtó, foglalat és maga a fénycső, így darabokban megvásárolva olcsóbb mint egyben.

3 fő változata a meleg (Warm White, meleg fehér, fénye sárgás,2700K) hideg (Cool white, hideg fehér, fénye kékes, 4100K), semleges (Daylight, nappali fehér, kékes, 6400K), gyakran használatosak általános világítási célokra. Növénytermesztés szempontjából csak akkor érdemes mélyebben a témába merülni, ha sokat akar belőle valaki használni, ez viszont nem gazdaságos úgyhogy kerülendő.

A fénycsövek alatt sok csemete elfér, és a belmagasság is alacsony lehet.

A fénycsövek alatt sok csemete elfér, és a belmagasság is alacsony lehet.

Ha csak a csemetéknél és a klónoknál lesznek bevetve, akkor elég ennyi is: A növények tetejétől elég kb 10 centi távolságra elhelyezni őket, de akár hozzá is érhetnek a növényhez, ha van egy kis hűtés bent (ventilátor). Érdemes keverni a hideg csöveket a melegekkel, hogy nagyobb színspektrum legyen lefedve. Vannak speciálisan növénytermesztéshez fejlesztett változatok méregdrágán, amit nem biztos hogy megérnek.

Klónok, palánták gyökereztetésére kiválóak, mivel kevés hőt termelnek, helyigényük is kicsi, a fénycsőt teljes hosszában végig lehet rakni növényekkel. A képződő hő nagy részét a tekercsek okozzák, érdemes ezeket a helységen kívül elhelyezni.

Teljesítmény (W) Hossza(cm) Átmérője(mm) Árama(A) Fényárama(Lm)
18W 59cm 26mm 0,37A kb 1200
36W 120cm 26mm 0,43A kb 3000
58W 150cm 26mm 0,67A kb 5000

Ha van választási lehetőség érdemes a Daylight típust választani (6500 kelvin). A színezett vagy akváriumhoz való csövek fényerőssége kevesebb lehet mint egy normál csőé úgyhogy ezt is meg kell nézni vásárlás előtt.

 • 40W T12 – 2800lumen – 68LPW
 • 54W T5 – 5000lumen – 92LPW

Bővebben itt

Élettartam

10000h (kb 15 hónap napi 18óra üzemidővel). A tekercs kb 10 évig kibírhatja.

További infók fénycső típusokkal, teljesítménnyel és mérettel kapcsolatban :

http://www.tungsram.hu/tungsram/downloads/kat_fenyforras/tu_ls_ee_10-languge_2001_lfl.pdf

Általános infók fénycsövekről:

http://mek.oszk.hu/00500/00572/html/viltech3.htm

Kompakt fénycsövek

A CFL-ek színspektruma optimális a növénytermesztéshez

Kiegészítő világításra vagy klónok anyák felé megfelelnek. A nagy teljesítményűek (>20Watt) jól használhatók ugyanarra, mint a fénycsövek. Amik >7000 lumennel vannak megáldva jók anyanövényekhez, de klónokhoz a méretük miatt a fénycső jobb lehet, több klón fér alattuk mint egy kompakt alatt. Mindenesetre manapság nagy divat a velük való termesztés, de a HID-ek mögött jócskán lemaradnak.

Példának lásd [2]

Mivel a a kék színspektrumban viszonylag nagy intenzitással sugároznak, tömzsi, rövid szárköz hosszt eredményeznek, ezért is alkalmasak kis helyeken.

 

 

Higanygőz

A higanygőz lámpa meg felel, de nem valami hatékony.

Használható, de nem túl eredményesen, és egyébként sem elterjedt már a veszélyessége miatt. (higany!)

Használhatatlan lámpák

Halogén

Tungsten halogénnek is hívják, olcsó , de iszonyatosan meleg és nem jó a színspektruma. Nem való kender vagy növény termesztésre.

 

A sima izzószálas lámpa

Nem való növénytermesztéshez

Nem való növénytermesztéshez

Nem való kender termesztéshez

Néhány száz °C-os izzószál-hőmérsékletnél a keletkezett sugárzás legnagyobbrészt infravörös, nagyobb hőmérsékletek esetében (a háztartási izzóknál kb. 3000 °C) fény jön létre.

A legtöbb lakásban ezt használják, főleg a 40-60 wattos kiadást. Fényük sárga, fényerősségük és hatékonyságuk a legalacsonyabb az összes többi közül. Az energia legnagyobb része hőenergiaként “hasznosul” pedig mi ugye fényt akarunk, nem meleget. Egy ilyen égő átlagos élettartama 1000 óra. Ez a lámpa nemhogy növénytermesztésre, de még világításra sem alkalmas! Fényhasznosítása 7-15 lumen/watt. Egy ilyen égővel 4-szer annyi energiát és pénzt áldozunk a világításra mint egy kompakt fénycsővel(plussz annak az élettartama is 8x-10x hosszabb). Ahol lehet érdemes őket energiatakarékosra cserélni, és elfelejteni a kendertermesztést is örökre. Nem, pár napra sem felel meg, akkor inkább ablakpárkány. Egy normál 100W-os lámpát ahhoz, hogy egy csemete elég fényt kapjon hogy életben maradhasson, olyan közel kellene tenni, hogy megsül szegény. Jópár növény megsült már így élve.

Infra

Az infra lámpa izzója

Az infra lámpa izzója

Melegítésre való, nem világításra.

1 lm/m2 (lumens per square meter) =

1 lux (lx)
10-4 lm/cm2
10-4 phot (ph)
0.093 lm/ft2
0.093 foot-candles (fc)
(Visited 79 808 times, 1 visits today)

126 thoughts on “Lámpák kender termesztéshez

 1. Szerintem a fehér papír biztosan gyengébb fényvisszaverő tulajdonságú anyag mint a fehér festék, amiről a táblázatban szó van.
  Nem saját gondolat az sem, biztosan lemérte valaki, talán maga Jorge. Itt az eredeti táblázat: https://www.exkalapalatt.info/wp-content/uploads/2015/11/marijuana-horticulture-the-indoor-outdoor-medical-growers-bible-reduced-size.pdf
  A pdf-ben a 214. oldalon találod.

  Amúgy nem nehéz igazolnod vagy cáfolnod egy okostelefon meg egy fénymérő app segítségével.
  A nyelvtannáci témában viszont igazad van.

 2. Sziasztok!

  Nekem egy komplexebb kérdésem lenne, vajon egy 250w os HPS lámpa megfelelne a vegetációhoz és a virágzáshoz is?
  Illetve ha ültetnék ahhoz az általános virágföld jó lenne? valamit kell hozzá keverni? Valamint van ilyen kőzetgyapot kocka
  amibe a kicsírázott magot bele lehet ültetni. Ez jó a sima földbe való ültetéshez és ha igen el tudnád mesélni a menetét az
  evvel való palántázásnak?
  Köszönöm a választ!

 3. vajon egy 250w os HPS lámpa megfelelne a vegetációhoz és a virágzáshoz is?
  —Megfelel, csak “ágyúval verébre” eset. Egy hónapig csak a padlót világítod vele. 16 órában 45Ft/kWh árral és 350W teljes fogyasztással 1 hónap alatt 7500Ft a költséged. Ennyiért kapsz fénycsövet ami palántakorig megfelel, csak sokkal olcsóbb üzemeltetni.

  Illetve ha ültetnék ahhoz az általános virágföld jó lenne? valamit kell hozzá keverni?
  —Igen, jó. A legtöbb virágföld megfelelő, nagyon nem kell hozzájuk adni semmit. Arra figyelj, hogy ne ezt a nagyon fekete, kötött, agyagos, olcsó bitumen-virágföldet használd. Ha lazítani akarsz rajta, jobb vízáteresztővé akarod tenni akkor arra remek anyag a homok, a rostos tőzeg, kókusz vagy perlit.

  Valamint van ilyen kőzetgyapot kocka amibe a kicsírázott magot bele lehet ültetni. Ez jó a sima földbe való ültetéshez és ha igen el tudnád mesélni a menetét az evvel való palántázásnak?
  —A kőzetgyapot tápanyagmentes közeg. Legtöbbször kőzetgyapotba való továbbültetéshez vagy tápanyagmentes közegekbe való ültetéshez használják. Itt neked kell folyamatosan -naponta- adnod a vizet-tápot a magoncnak amíg a gyökere túl nem nő a kockán. Innentől van esélye a virágföldedből vízhez és kajához jutni. Ha a magoncod kieresztette a második levélpárját és a gyökere alul elhagyta a kockát akkor a kockát helyezd a virágfölded tetejére, esetleg 1-2cm mélyen ásd be.
  Ha engem kérdezel kőzetgyapot nem kell talajos termesztéshez.

 4. Köszönöm a gyors választ. Esetleg tudnál ajánlani nekem fénycsövet maximum 2 virágom lenne egyszerre, most szeretném megépíteni a szekrényt
  osb lapból ahol a kertészkedés zajlana. Egy 90 cm széles 90 cm hosszú és 1.2 m magas kabin elég lenne 2 virághoz vagy mekkora lenne az ideális
  méret hozzá? Illetve milyen kialakítás lenne ajánlott folyamatos kertészkedéshez?
  Bocs a sok kérdésért de most tervezném az első kertemet és a nulláról indulok 🙂

 5. Két azonos teljesítményű és színhőmérsékletű fénycső közt nincs világnyi különbség, nehéz mellé nyúlni.
  Szerintem önellátásra 0,5m2 alapterület több mint elég, különösen folyamatos termesztés esetén.
  A magasság az, ami korlátozhat. 1,2m belmagasság esetén kényszerűen kell tréningelni, szerintem 1,5m magasság a szükséges minimum hps lámpával.

 6. Olyan kérdésem lenne, hogy a palánta szakaszban kompakt fénycső használatát mikor kell befejezni és MHra váltani?
  Nem kell. Fénycsővel is lehet komplett veget vinni, egyáltalán nem kötelező MH-ra váltani.

  illetve hogy trafó mindenépp szükséges ha MHs izzóhoz?
  Igen

  gond ha túl sokáig van használva kompakt fénycsó 5600k s?
  A CFL újonan ad annyi fényt mint egy hagyományos fénycső 20 év használat után, légyszarral bevonva. Amúgy nem gond.

 7. Hello
  Szeretnék összedobni egy pc házban egy kis nevelő helyiséget, kb csírázás utáni 2-3 hétig lennének benne a növények és utána raknám át a másik helyere.
  Szerintetek elég lenne bele két 30 centis led fénycső?
  Illetve ti mit ajánlanátok hozzá? Nekem az lenne a lényeg hogy valami egyszerű megoldás legyen és
  ne kelljen hozzá semmi extra csak bedugni a konnektorba és kész 😀 Néztem armatúrákat de nem tudom eldönteni milyen is kellene.
  Köszönöm a válaszokat.

 8. Elosszor is koszonom a valaszt! Lenne meg egy kerdesem, melyik shop megbizhato ahol lehet magot rendelni? Pl. Weedseedshop, dutchpassion. Amit rendelsz magok valoban azok e vagy sem ez erdekelne! Illetve hogy egy 400w hps lampa elegendo lehet nehany noveny szamara es eleg nekik? Kello hozam lesz rajta megfelelo tapoldat mellett? varom valaszotok!

 9. SZia

  Full spectrumu spec. growled lampak is leteznek . Alkalmas lehet kenderhez ? 20-30-50-80 de meg tobb szaz wattost is lattam itt hollandban. Tobb kicsi vagy egy nagyobb lehet a megfelelobb ? Ezek mehetnenek egesz kozel a novenyekhez ? Jo lehet a teljes idoszakban ? Arra gondolok ezenek van piros s kek diodaja is.

 10. Ezekkel a fullspec ledekkel jobb vigyázni. Egy részük kritikán aluli chipekből áll, más részüknek meg csak a szilikondómja színezett úgy, hogy csak a vörös és kék spektrumokat engedi át dominánsan, a többit szűri. Én még nem láttam sikeres kört ilyenek alatt. Ha te viszont igen akkor érdemes lehet pont azt a típust kipróbálni.

  Szerintem ha ledben gondolkodsz akkor keress a neten CoB LED-es naplókat. Itt a fórumban is ezekben gondolkodunk inkább mint színes fényben. ViSSeR talált egy észt kereskedőt aki közel ingyen ad tápot és 150lm/W körüli CoB ledeket. Legnagyobb előnyük az áruk mellett az, hogy önellátásra alkalmas méretű szekrényekben is lehet alacsony fogyasztás mellett Hps-hez hasonlóan erős fényt használni, komolyan vehető virágokat hoznak a növények és nem kell tornádót létrehozni a szekrény vállalható hőmérsékleten tartásához.

  Szerintem sokkal jobb választás mint cfl-ekkel kínlódni.

 11. Lehet, csak több baj van vele mint egy 9W izzóval.
  A 9W izzó 500Ft, tehát a 20W prémium áráért kapsz 9db izzót. Mondjuk biztosan van olcsóbb 20W izzó is.
  A 20W izzó hűtőfelülete is akkora mint a 9W izzóé, ebből adódóan a 9W valószínűleg tartósabb.
  Több kicsivel jobban be lehet egy területet takarni mint egy naggyal.
  E27 foglalatosban nem láttam még olyat, hogy a gyártó 125lm/W-ot ígérjen a termékére.

  • Belmagaságot (125cm) sajnos nem tudom növelni.?
   Szerinted milyen megoldás,megoldások jöhetnek szóba?

 12. Az 90x90x125 , legalább is nálam.. 25cm kb a lámpa refivel, így marad 1 méter , 400W meg nem mondom mekkora távot érdemes hagyni az izzó és a növények csúcsa között de ha 250W 30-45 cm az ajánlott és ezzel számolok 50-60cm marad ,ameddig nőhet a növény.. no de a cserép is ott van még.. Nem próbáltam még , nem gondolnám, hogy lehetetlen de közel áll a lehetetlenhez.. 😀 Más fényforrás a megoldás, nem ?

 13. Először Clf fényforrásra gondoltam.
  De nem tudom van e olyan hatékony mint a hps?
  Ha igen akkor kell kulön palánta,veg,és virágzási szakaszra is más más teljesitményü illetve szinhőmérsékletü izzo?
  Vagy mehet végig az a 12x 32w clf ami 384 W és 25920 lumen (hideg fhér) ami eredetileg be volt tervezve?

  • 6000k/6500K elejétől végig mehet, jó alacsony lesz tőle a növény, sok oldalhajtással, ha keverni akarod, akkor azt mondom, hogy ezt a 6000k cfl-t meg melegfényűt kb 2700k. én is ezzel operálok most, meg ledekkel, de veghez, alacsonyan tartáshoz én azt clf-t favorizálom, nálam nagyon bejött vegre

 14. Én sem tudom, de valószínű nem. Fénycsövek, Cfl cikket olvasd el, ott sok mindenre FÉNY DERÜL. Keverheted is őket 6ilyen 6olyan.. de szerintem a cfl izzók se olyan aprók. 😀 + fórumon van egy fél napló cflekkel de talán több is..

 15. Sziasztok azt szeretnem kerdezni ezekel a parameterekel Potencia:200 Watts LED
  Eficiencia: 110 Lumens x Watt.
  Color de la luz: 6500 Kelvin Luz Blanca.
  Voltaje de Operacion: 100-140 vac.
  Vida Media 35,000 Horas.
  Altura Sugerida: 12 Metros.
  Grado de Proteccion: IP20.
  Viragzasnak jo lesz ? kb 60x60x150 a hely

  • Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
   Akkor megneveznéd melyik lenne jobb a veghez?

 16. Üdv mindenkinek!
  Először is meg kell hogy köszönjem hogy létezik ez a fórum! Iszonyat mennyiségű hasznos, érdekes információt találni rajta, szóval szuper!
  De hát ahogy az lenni szokott, mindíg van ami nem teljesen világos még a rengeteg olvasást követően sem.
  Tehát kérlek segítsetek nekem.
  Anno egyik évben sikeresen leszedtem egy növényt ami az erdőben lapított, most viszont szeretnék beltéren termeszteni, és ha lehet hasznosan mert nagy a kör. 🙂
  Szekrény, meg ilyen dolgok helyett egy összeállított szettet szemeltem ki amit szeretnék megvenni, de még nem teljesen győztem meg magam arról hogy ez lenne a legjobb választás.
  Tehát érdekelne mi erről a vélemény. Be is linkelem ide : https://gomoa.net/sator-szett/kezdo-grow-box-szett-600-p-4020.html
  Igen, kissé talán drága, de ez most annyira nem foglalkoztat.
  Ami viszont igen, hogy pl. hány növény férne el ebben a sátorban?
  Vagy hogy a White Widow vagy inkább az ak-47 lenne jobb választás?
  Előre is köszönök mindent!

  • Szia ! Attila 120×120 el fér nagyon max 4 tő,de látom írtad widow vagy ak-47 igazából nem túl nagy növésű lányok,de ez nagyon sok tényezőtől is függ pl: ha autó nővények azon nem nagyon tudod szabályozni, virágzási szakaszát,ha meg simpla fem magocákat próbálsz akkor a sátor az igen,kevés lesz mert növekedéshez is kell valami sátor vagy valamilyen,fészek nekik hogy,korai nyári nappalokat utánozd. Inkább építs! pár darab tető léc gipsz karton csodákra képes de ez is csak környezettől függ . nekem jobban be jött Ak-47 hozam plusz aktivitása végett is 😀
   hozzá teszem ez a te ízlésed,csak tud mindenki veled van és valami,probléma merül fel mi itt vagyunk ,am én is itt tanultam ! 🙂
   ja és kicsit durva 3000 ft ért 2 m kabel és végén egy dugó :D:D:D töredékéből meg vagy ha más kép csinálod pl hydo rendszert ősszerakol 20000-böl és nem mind1 hogy 140000 adsz ki érte és ugyan úgy csinálja feladatát mint egy gyártó által össze rakott szerkezet
   by Haluve

 17. Sziasztok

  Egy kis érdekesség szakmailag..:)
  https://www.youtube.com/watch?v=NfkzF7iUric&t=677s

  A 250w Hps vs 50w CREECXB3590
  50w-al hajtott COB majdnem annyit hoz számokban mint a 250w-al hajtott HPS.

  Itt az Alibabás ledet méregetik.
  https://www.youtube.com/watch?v=E543K1dzuUs

  A CREE PPFD: 904
  Alibabás made in pinpong: 220-230
  A különbség elég beszédes.

  Ezt a 3590-es kicsikét kipróbálom. Black Friday keretében olcsóbb itt-ott..

  • Berakhatsz, mert több lesz a fény. Ha még nem vetted meg, nézz körbe a fórumon is ebben a témában és számolj.

 18. Sziasztok! kérdezném hogy van két ilyesmi shopos lampam (https://goo.gl/images/Um557y )az egyik a kék szintartomanyu a másik a piros 300w/db
  A kérdésem az lenne ha megkezdődik a virágzás maradhat bekapcsolva mindkettő javult tőle valami hogy mindkettő megy vagy a kéket kapcsoljam ki?
  Iiletve fokozatosan csokkentsem a megvilágított órák számát oké,de melyik fénnyel? még a kékkel vagy már a pirossal csokkentsem az oraszamot?
  Köszi előre is a választ!

 19. Sziasztok. Örülök hogy itt lehetek és tanulhatok tőletek. Az érdekelne hogy mi a véleményetek a full spectrum LED lámpákról, megvettem a boxom egy 60x60x140 box, és jelenleg egy 70w-os Led van benne, az érdekelne e hogy ez kielégiti e az igényeit a növénynek a kevés Watt ellenére is ugye Ledről van szó, mit gondoltok, mennyire távol kell a Ledet tartani a növénytől?A magok Withe Widow Automata ami még érdekelne a világitási periódusok akkor ahogy felül meg van irva csemete szakasz: 16 óra fény, vegetativ 18 óra, és virágzás 12-12? Üdv mindenkinek

 20. Majd kiderül. Azt mondták ekkora méretekhez elég elméletileg de persze léteznek 400 w-os Ledek is amik szimpatikusabbak, ha nem fejlődik széppen alatta valószinüleg lecserélem. Köszönöm a választ 🙂 Arra gondoltam hogy 12/12 fogom megpróbálni végig, ha nagyon nem jó ötlet jelezzétek, mert első próbálkozásom zöldfülü vagyok. köszönöm

 21. Sziasztok. Valójába azt hittem nem fog kinőni mert nem kapott fényt és rossz szine volt egy napig, de utánna a 18 órás periódusba erőre kapott most szép egészséges. A hiba ott volt, hogy látván a komor szint kicsiráztattam még egyet. Még nem bujt elő de az teljesen más növény, indica. Az első jol érzi magát, kap gyökér serkentőt, meg még a h2o2 használatán gondolkodom,de neten szerintem taálok róla csomó infót. Köszia a választ.

 22. Sziasztok ! Nem nagy belmagasságombol adódóan Osram dulux L 55w/865 11 2G11
  55w re jutott a választásom ebbol szeretnèj be rakni 2 865 eset és 4 827 esett elég bonyolult nekem a fenti leírások ből kiszűrni hogy is kellene home made lámpatestet össze rakni osbre szeretnèm okett valaki egy egyszerűsített leírást milyen meghajtó milyen foglalhatók hány darabb stb

 23. A legolcsóbb Osram meghajtó a QTP-Optimal 2×54-58W
  A legjobb QTP-DL 2x55W
  Foglalatból 2G11 kell, a nagyobbik.
  A meghajtóra rárajzolták hogyan kell bekötni.
  Érdemes távtartót betenni a foglalat és az osb közé, legalább 2cm.
  Csővéget fel kell kötni dróttal vagy klipsszel.
  1mm tömör drót kell a bekötéshez.

 24. Üdvözlet growmenek! Segítsetek!
  Jelen: 1,2×1,2×2m 600w hps Nagyon elégedett vagyok a kis rendszerel. Közel 1g/w. ….A hővel nagyon sokat küzdök illetve rendesen odapakolt a villany szàmlànak( autolànyok 20/4. ….
  A jövő….. Ledre váltás lenne ez kicsit segitene a problémán.De…. Milyet? Építeni tudàs hiányában nem tudok. Így maradt a fizetős oldal. Szóval hány wattos Led lámpàval tudom kivàltani a jó öreg 600hps-t?Ha egyenesen elérhető típust tudtok ajánlani azt külön köszönöm! (6-800€-ig)

  • Az a baj hogy a hps-ek nagyrészt e40es foglalatuak nekem meg sajnos csak E27 es van..

 25. Tehát Te úgy veszel lámpát a növények fölé, hogy megnézed, milyen foglalatod van otthon? Én valamit nem értek. Szerinted mi lehet az? Azt ugye tudod, hogy az általad linkelt lámpa nem köthető közvetlen 230 Voltos feszültségre, mert kell még elé egy elektronikus, vagy analóg előtét és az előtét árának töredékét teszi ki egy porcelán foglalat?

  • EzzzzAzzzz! Megtaláltad a szent Grált! Én ezt venném. Van márkaneve, ráírták, hogy 128lm/Watt. Mi kell még? Bárcsak black Friday akciós lenne, tudom, azt túl sok kívánság egyidőben…

 26. Sziasztok! valakinek van ezzel a tci-vel tapasztalata esetleg?
  Specifications:

  Manufacturer: TCI

  Model: LM1200/830

  Number of SMD-s 225pcs

  Wattage 80W (max)

  Luminous flux 7675lm

  Luminous efficacy 95 lm/W

  Colour temperature 3000 K

  Colour rendering index Ra 80

  Colour of housing White

  IP rating 20

  Dimensions of the LED strip:

  Length: 1200mm

  Width: 25mm

  Height: 5mm

  Every LED board includes a driver

  Driver dimensions

  Length: 280mm

  Width: 30mm

  Height: 22mm

  és ha igen megéri a pénzét?

 27. Üdv. Szemezgetek egy 250 wattos komplett home box rendszer el . Érdeklödnék hogy kezdöként meg felel egy teljes széria lehozásához értem itt a csiráztataástol kezdve a virágzásig? vagy nagyobbat erdemes vasarolni? mi a véleményetek rola? hány növényel átlag mit lehetne belöle ki hozni?

  • Már csak azért kérdem mert ez van jelen pillanatban. De ha nem alkalmas végig vinni, vagy gyenge lesz virágzáshoz akkor be kellene nevezzek egy hps-re. Csak már nem sok kedvem van $$$$$$$ sajnos. Hálás volnék egy mielöbbi válaszért. PLS aki kompetens a témában szánjon meg egy mondatos válasz adással. THX GUYS

  • Köszönöm, hogy válaszoltál.
   Bocs, hogy forszírozom a témát, de ez egy (nyamvadt) ganját nem tud értékelhetőre felnevelni? Na most lett tele a tököm a leddel 🙂 Veges szakaszt még kihúzzák ezzel? Vagy még a palántáknak is kevés?
   Másik kérdés. Meglátásod/meglátásotok szerint a HPS250w elég 3 db autónak? Vagy ez max 2 db növényt tud kiszolgálni? Már csak azért mert 2 palántám van és most csíráztatok egy rqs-auto-quck one-t. És ennek fényében mérlegelném, hogy 250w vagy 400w legyen.

  • Nalam 60×60-as boxban 250-es hps megy cooltube nelkul, sima trapezrefivel. 120-180 g kozott szoktam szedni. 90×70-re mar szerintem elfer a 400 hps, de az meg a hps-ek kozott is a legkevesbe hatekony, szoval inkabb 2 csomag tci panel, ha nem egy hideg nyirkos pinceben vannak.

 28. Zöldkertész mondata szöget ütött a fejembe. Most nem pincében vannak, de van egy jó pinyóm és praktikusabb lenne leköltözködni. Akkor ugye a HPS volna jó mert egyben fűt is. Mondjuk mínusz talán sosincs lent, de azért nyilván nem szobahőmérséklet. Mennyiire nehezíti meg egy nyirkos pince a termesztést? Illetve mennyire befolyásolja a szekrény hőjét a kinti hőmérséklet? Mert ha cinkesebb a pinyó akkor maradok bent és megfogadom a TCI javaslatot. Ha viszont mondjuk egy 400W-os hps alatt akkor sem fognak fázni ha esetleg mínusz van akkor láthatóság szempontjából jobban járnék a pincével. Ezek fényében kellene fényforrást választanom.

 29. Figyu, ez a komment opció igazából ezért létezik, hogy a cikkel kapcsolatban tudjanak kérdezni vagy felelni, nem annyira az egyén napi kínjainak terápiás megbeszélésére szolgál.
  Arra ott a fórum egy marék locsifecsi
  és tematikus triéddel, meg te is szabadon nyithatsz naplót, ezért teremtették, brekegj már ott.

  Tényleg sokat segítenél ha nem kellene a fentiek miatt hozzányúlni a szerkesztési lehetőségekhez, meg a fórumnak is előnyére válna.

 30. Sziasztok,

  most megy a második kör nálam, pont virágzás előtt vagyok és nem tudom melyik lámpát csavarjam be.
  Az elsőnél a 250w bloom/red ment, most viszont a több lumen miatt a 300w dual-spectrum-on gondolkozom.

  3 lámpám van:
  125w cfl veg/blue
  250w cfl bloom/red
  300w cfl dual-spectrum

  Amig nem vagdostam meg vegetatívban a 125-ös ment, majd beraktam a 300w-ost és a virágzásnál kicseréltem a 250w-osra. Sok, de nem nagy buga lett, kivéve a csúcsokat, azok olyan mutatóujj nagyságuak voltak. Két növényről leszedtem 25-25 gézát. Kevésnek éreztem, jobb lennék a 300w-os duállal virágzás alatt is?

  Azért választottam a cfl megoldást, mert hideg lámpát akartam mindenképp, h ne búgjon a ventilátor. Egy kis, csendes ventilátort haszálok csak közvetlenül ráirányítva a növényekre.

  Köszönöm a válaszokat!

 31. tudom, hogy ez nem 1 fórom. de jelenleg gyeden lévő apuka vagyok. bezártságtól hobbi célként, belevetettem magam a botanika világába :))) érdekelne a kender mint botanika mert a legnehezebb. 1 hetes indikám van és ezzel kezdtem el kísérletezni. mindent elolvastam eddig itt és ezért kérdeztem mert ledbe kezdtem el gondolkozni, de hozzá szólásokból nem igazán láttam pozitív dolgok írását. bááár vegbe elég szépen fejleszthetőnek ítéltem.

  • ez a cikk közel 5 éves, nagyon sok víz lefolyt azóta a Dunán. most épp a ledes dolgok mennek nagyon, mert magasabb fényáramot állítanak elő ugyanakkora fogyasztás mellett, ráadásulni nem is termelnek annyi hőt.

   ha megy az angol, redditen fórumokban látható hogy simán végig lehet vinni magtól szüretig. nézz körbe a “quantum boardok” és a COB ledek körül.

 32. Sziasztok. Ne nevessetek ki nagyon kezdö vagyok. Le tudnátok nekem írni a fénnyel kapcsolatos fázisokat? Mikortól kell nekik a fény? Gondolom elsőnek mehet a 18/6 Mivel kell kezdeni? MH? Következőnek mehet a HPS? Ha igen mikortol? Vagy mehet végig a HPS? Elore is köszönöm!!

 33. Attólfügg hogy mekkora a pénztárcád valamint hogy feminizált mag vagy auto vagy pakkos és foggalmad sincs
  Ha nincs ledre pénzed akkor jó a hps is, de arra készülj fel hogy nyáron az melegpite. cooltube hasznos lehet de nem biztos hgoy elegendő.
  mekkora a szoba, mekkora a sátor,és mennyi fénnyel akarsz operálni és hány plantot ?

  ne süsd meg őket. legyen légköbméter és figyelj a párára meg a hőre, és inkább legyen több helyed mint hgyo beszopd hgoy túlsokat zsufoltál be. 100x100ig 4plantot mondanék, 120x120ba ha kissebbek akkor max 9 de nekem pl abba is 4 fér el csak.

  Ha auto akkor mehet elejétől végéig 24/0 vagy 20/4 vagy 18/6 ez alá már nem vinném ( a kisebb szám a sötét órák száma)

  Ha fem akkor 20/4el inditanám és 5-7 hét után átkapcsolnám 12/12re és amig nem barnul le az összes bibeszál és nem duzzadnak be a bibék és nem fehéredik ki az összes trichoma(gyanta) rajta addig véletlenül se vágnám ki.

  10-14literes cserép bőven elég neked. de ha nem vágod a locsolást annyira ,akkor kezd félliteressel és azt ültesd át 14-16naposan( 4-5 levélpár körül) a végleges cserepébe.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .