H2O2

H2O2

Általános

A hidrogén-peroxid erős oxidálószer, ennélfogva fertőtlenítő hatással bír. Halványkék színű folyadék, híg oldatban színtelen. Szagtalan, nem éghető, gőze irritálja a szemet és az orrot. Vízzel minden arányban keveredik, nála kb. másfélszer sűrűbb (1456kg/m3). -1°C-on fagy, forráspontja 116°C, ami nem határozható meg egyszerűen, mert magas hőmérsékleten igen bomlékony.
Töményebb oldata pillanatok alatt fájdalmas égési sérüléseket, vagy akár vakságot is okozhat. Kezelésekor viseljünk védőszemüveget és kesztyűt. A bőrre, vagy szembe jutott hidrogén-peroxidot azonnal bő vízzel mossuk ki. Ha szükséges, sürgősen forduljunk orvoshoz!

Kémiai tulajdonságai

Töményen és vizes oldatban is bomlékony, és 30%-osnál nagyobb töménység esetében robbanásveszélyes. A tiszta, alacsony hőmérsékletű hidrogén-peroxid bomlása aránylag lassú. A reakciósebességet nagy felületű szilárd anyagok, különösen nehézfémek és sóik növelik, vagyis katalizátorként viselkednek. Még az üvegfelület is gyengén katalizátorként hat rá, ezért tiszta, tömény oldatát polietilén, vagy paraffinnal bevont üvegedényben tárolják.
Bomlás közben hő keletkezik. Ezért, ha hideg, vagy szobahőmérsékletű oldatába valamilyen katalizátorként működő anyagot merítünk, a reakció lassan megnöveli a hőmérsékletet. Mivel a hőmérséklet növekedésével a reakciósebesség is növekszik, ezért az egész folyamat önmagát gyorsítja, míg végül az oldat felforrhat és balesetet okozhat.
Halogenideket halogénné oxidálja, miközben önmaga elbomlik (pl: 2 I- + 2 H2O2 = I2 + 2 H2O + O2). Ezért veszélyes keverni klórtartalmú anyagokkal, például sósavval, mert klórgáz szabadulhat fel, amiből néhány cm3 belégzése is veszélyes lehet.

Felhasználás

Használják fehérítő/színtelenítő/fertőtlenítő hatása miatt mosó/tisztítószerekben, hajszőkítőként.

Gombatermesztésben

A micélium kibírja az alacsony koncentrációjú H2O2-t, de a baktériumok, spórák nem. Ezért alkalmazható klónozásnál a táptalaj kezelésére, amivel csökkenthető a fertőződés kockázata.
Különösen alkalmas a cobweb, azaz a pókhálós penészgomba visszaszorítására.
Általában 1.5%-ostól 3%-os töménységig használatos, vízzel keverve, kézi permetezővel szórva. 3-30%-os töménységben kapható, szükség szerint hígítani kell. Permetezés után enyhe pezsgés közben hatni kezd, a 3%-nál töményebb oldata a micélimot is károsítja.
Használatakor gumikesztyű viselése kötelező, még híg oldata is kifehérít mindent, ide értve az emberi bőrt. Belélegezve, szembe kerülve is nagyon veszélyes.
Van egy jó könyv az alkalmazásáról.
Growing Mushrooms the Easy Way, Home Mushroom Cultivation with Hydrogen Peroxide

Beszerezhető

  • Vegyszerbolt, fodrászkellék-bolt, gyógyszertár, Budapesten az Azur vegyszerboltban.
  • Tabletta kiszerelésben gyógyszertárban kapható HYPEROL tabletta formájában.
  • Hatóanyaga karbamid-peroxid 1,00 g tablettánként. Az ára 600-800 forint között. Az előnye hogy lezárt dobozában 2 évig felhasználható, szemben a vizes peroxid oldattal ami állás közben bomlik. 20-100 tablettás kiszerelésben, 1 deci vízben feloldva tablettánként 1%-al növelhető az oldat töménysége. Elméletileg 1-3%-os töménységben használható anélkül, hogy a gomba micéliumát károsítaná.

(A cikket a kendeforum.org-rol sikerult visszamenteni)

(Visited 3 506 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .