Glovebox

Glovebox

A “glovebox” egy teljesen -majdnem légmentesen- zárt doboz. Tulajdonképp ez egy kis, zárt tér, gyakran egy egyszerű műanyag doboz két lyukkal, amibe egy-egy gumikesztyű van erősítve.
035444614-Glovebox_001Mivel teljesen zárt

  • nincs bent légmozgás, így a levegőben terjedő fertőzések bejutása kizárható
  • belsejének fertőtlenítése után a termesztő anélkül tevékenykedhet hogy megsértené a bent uralkodó steril környezetet.
  • nyílt lángot hosszabb időn keresztül (oxigén hiány miatt) nem lehet, és nem is célszerű használni benne, tehát borszeszégő kizárva, de öngyújtót általában meg lehet gyújtani pl. egy tű sterilizálásához
  • Nehezíti a mozgást és a látást.

A klónozást, G2G transzfert, esetleg az oltást érdemes , agar-agaral végzett műveleteket pedig mindenképp célszerű gloveboxban végezni, mivel ezek könnyen elfertőződhetnek.

Használat előtt hipós vízzel (1:10,1:20,1:50…) kell fertőtleníteni, bepakolni az ugyancsak letörölgetett dolgokat amire szükség lehet (befőttesüveg, fecskendő, penge öngyújtó), lezárni az egészet és 20 percig állni hagyni, hogy a hipó elvégezze dolgát és a levegőben szálló porszemek is leülepedjenek. Van aki csak szappanos vízzel takarítja (RR)

img_2818Ha nincs gumikesztyű, csak a két lyuk, azt már “still air box”-nak nevezik
előnye a szabadabb mozgás, a használó ki be nyúlhat, vagy tehet valamit a dobozba.hosszas műveleteknél nem célszerű, de pár perces tevékenységhez például egy két klónozáshoz vagy LC készítéshez sokkal kényelmesebb és majdnem annyira hatékony is lehet mint egy glovebox. Tulajdonképp egy levegőmozgás nélküli kis helyet kapunk, amit ha előbb sterilizálunk -például hypo-s vízzel- akkor steril környezetet biztosít a következő pár percre.egy gyors stillair box készíthető egy karton dobozból, oldalára két lyukat kell vágni hogy a két kéz kényelmesen beférjen, a tetejére pedig egy átlátszó fóliát vagy zsákot tenni, a zsugorfólia elég jó erre, de egy hajlékony plexilap még jobb. Érdemes úgy megoldani, hogy minél kisebb rés legyen ahol bejuthat a levegő, főleg a plexi, és a doboz között.ha elvégeztünk dolgunkat össze lehet csukni a dobozt, így kis helyen is elfér.
Hosszasabb és nagyobb tisztaságot igénylő műveleteknél – pl agar-agarral való munkánál – érdemes a kesztyűt is beépíteni, és a dobozt teljesen légmentesen lezárni, egyszóval gloveboxot csinálni.

Shroomy túlnyomásos glovebox-a

Amire szükséged lesz:

  • Egy műanyag doboz, amiben kényelmesen el fognak férni a kezeid mellett a szükséges cuccok. (Kb 2000Ft-tól)
  • Amennyiben a műanyag doboz teteje nem teljesen áttetsző, szükséged lesz egy plexilapra is a jobb betekintéshez. (Kb 900Ft)
  • Ragasztóra (bármilyen univerzális ragasztó jó lehet, de az FBS szilikon több célra is használható a későbbiekben) (7-800Ft)
  • Szigszalagra
  • Egy számítógép hűtőventilátorra, illetve ehhez egy adapterre (Kb 2 x 1000Ft, de aukciókon illetve gépből kibontva olcsóbban is hozzá lehet jutni)
  • Némi vatelinre (ez egyszerű pormaszk-al is helyettesíthető, de akit nagyon felvet a pénz a HEPA szűrővel jár a legjobban) (Kb 500Ft/m –től már lehet kapni, ennyi ítéletnapig is elég)
  • Egy pár gumikesztyűre ( Kb 200Ft)
  • Egy szemetes zsákra
  • 4 db csavarra csavaranyástól


Szerszámok:

  • Éles szike, ami lehetőleg nem hajlik el.
  • Fúró (lehet csavarhúzóval is helyettesíteni és azt izzítgatja az ember, de tapasztalatom szerint lassú és nehézkes így)
  • Dekopír (opcionális, de nagyban megkönnyíti az ember életét és az is lehet hogy így több ujjad marad a végére mint anélkül
  • Hajszárító

1.) Hajszárítóval minden vágás/fúrás előtt érdemes a dobozt felmelegíteni. Enélkül nagyon rideg, és erős nyomásra könnyen törik. (Lásd a képen. Akármilyen óvatos voltam, szikével vágás közben eltört egy részen) Ha megmelegítettük a dobozt, fúrjunk rá egy lyukat, majd ezt kiindulópontként használva vágjuk körbe a dekopírral. Az utóbbi hiányában fúrjunk 2-3 cm-enként lukakat, így könnyebb lesz ezek mentén szikével körbevágni a „mintát”.Egy tipp: Érdemes nagyobb távolságra helyezni a két karnak a nyílását, mert a sarkokban lévő helyet úgysem fogjuk tudni kihasználni. 1.) Hajszárítóval minden vágás/fúrás előtt érdemes a dobozt felmelegíteni. Enélkül nagyon rideg, és erős nyomásra könnyen törik. (Lásd a képen. Akármilyen óvatos voltam, szikével vágás közben eltört egy részen) Ha megmelegítettük a dobozt, fúrjunk rá egy lyukat, majd ezt kiindulópontként használva vágjuk körbe a dekopírral. Az utóbbi hiányában fúrjunk 2-3 cm-enként lukakat, így könnyebb lesz ezek mentén szikével körbevágni a „mintát”.

Egy tipp: Érdemes nagyobb távolságra helyezni a két karnak a nyílását, mert a sarkokban lévő helyet úgysem fogjuk tudni kihasználni. A minimum lyuk tengelytáv valahol 40-50cm körül van.

37313d1352915153-600px-img_14872.) Fúrjunk a doboz rövidebb oldalára 4+1 lyukat a ventillátor csavarjainak, illetve a kábel kivezetésére, majd vágjuk ki a ventilátor méretének megfelelő nyílást.
37314d1352915175-600px-img_1484
3.) Vágjuk ki az első pontban említett módszerekkel a doboz tetejét, majd vágjuk méretre a plexilapot, hogy illeszkedjen rá.
37316d1352915216-600px-img_1486
4.) Mielőtt felragasztanánk a plexilapot a doboz tetejét képző keretre, érdemes megnézni, hogy nincs-e fóliázva és amennyiben van, azt eltávolítani ragasztás előtt.

37322d1352915237-600px-img_14895.) A karoknak kialakított lyukakba szemeteszsákból toldalékot ragasztunk, majd ehhez rögzítjük (töménytelen mennyiségű szigszalaggal) a gumikesztyűt. Így ezzel a hosszabbítással a doboz sarkai is elérhetőek. (Ha talál vki egész alkart fedő kesztyűt az is megoldás lehet)
37318d1352915257-600px-img_14926.) A ventilátort a csavarokkal a doboz belsejében rögzítjük (ügyelve rá, hogy befelé! fújjon), majd szigszalaggal szigeteljük a széleit.
37323d1352915191-600px-img_14947.) Ezután vágunk egy megfelelő méretű darabot a vatelinből, ami kívülről teljesen lefedi a ventilátor nyílását. Ezt több réteg szigetelő szalaggal, a széleit gondosan, légmentesen rögzítjük. Ezzel gyakorlatilag meg is volnánk. A koncepció lényege, hogy a zárt dobozba a ventilátor szűrt levegőt juttat be, emiatt nyomás keletkezik a doboz belsejében, így csak kifele áramlik tiszta levegő, befele semmilyen szennyeződés nem juthat be.

37324d1352915285-600px-img_14958.) Végül egy tanács: Helyhiány miatt az ember hajlamos kisebb dobozt választani, de mondjuk 5 befőttes üveg beoltásánál már előjönnek a kis méret hátrányai. Ezt érdemes előtte végiggondolni.


Hozzátenném hogy a ventilátoros rész lehet hogy több gondot okoz majd, mint amennyi hasznot hozna, a polifil (vatelin) szűrő nem szűri meg kellően a levegőt, helyette HEPA filter-el lehet biztonságosabban használni, a polifilen biztos hogy átszívódnak csúnya dolgok.(szerkesztő:tester)

Én meg azt tenném hozzá, hogy a shroomery-n az elmúlt időben csak lebeszélik az embereket a porszívókba való HEPA filterekről. Sok agaros teszt bizonyítja, hogy nem szürnek teljesen tisztára, így egy sima glovebox biztosan jobb megoldás mint a ventivel szerelt túlnyomásos társaik.

Még egy tipp:

Müanyag dobozokból készült glove boxok esetén érdemes gondoskodni az asztalra való rögzítésről is. Nem egy ember rántotta már magával az egész hóbelevancot, szt takaríthatta fel az 5 üvegnyi csírát és üvegszilánkot az íróasztal alól.

(Visited 5 132 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Glovebox

  1. Visszajelzés: Sterilizálás | exkalapalatt

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .