Spawn

Spawn

Egy üveg teljsen kolonizált gabona, más néven gombacsíra, vagyis spawn.

Egy üveg teljsen kolonizált gabona, más néven gombacsíra, vagyis spawn.

A “spawn” magyarul gombacsírát jelent, ami általában kolonizált gabona szemeket jelent. Ezt valamilyen szubsztráthoz (nagyobb mennyiségű táptalaj) keverve oltóanyagként használhatjuk, ugyanis minden egyes beszőtt gabonaszemről elindulhat a szubsztrát meghódítása, kolonizálása.

 

Látszik hogy a gomba micéliuma teljesen beszőtte és összetartja a gabonaszemeket.

Látszik hogy a gomba micéliuma teljesen beszőtte és összetartja a gabonaszemeket.

Ha spawn-al egy adag gabonát oltunk, hogy később abból is spawn legyen, azt G2G-nek (Grain To Grain) hívják.

 

Ha sötét meleg (optimálisan kb 28 °C) helyre, például inkubátorba kerül a beoltott szubsztrát, a gabonaszemekről szép lassan elindulnak a gombafonalak, elkezdik átszőni az új táptalajt, míg végül össze nem érnek és a kolonizáció 100%-osnak nem tekinthető.

A kolonizált táptalajt aztán termőre lehet fordítani egy terráriumban vagy monotub tek-el, esetleg takaróréteg is kerülhet rá előtte a nagyobb hozam és a kolónia jobb vízellátottsága érdekében.

 

Egyébként egy PF süti is hasznáható spawnként, csak össze kell morzsolni egy zacskóban, vagy akár le is lehet darálni vagy reszelni, és például szalmához keverve már ez is vivőanyagnak, spawnnak, azaz csírának tekinthető.

A spawn és a szubsztrát aránya 1:10 től 1:50-ig szokott terjedni, nagyüzemben 6:100-hoz is lehet. Minél több a spawn annál gyorsabban és nagyobb biztonsággal megy végbe a szövés, főleg ha megfelelően el is van keverve.

(Visited 4 590 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Spawn

  1. Visszajelzés: Gabonák | exkalapalatt

  2. Visszajelzés: Kukorica | exkalapalatt

  3. Visszajelzés: Szalma | exkalapalatt

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .