Virágzás

Virágzás

Tartalomjegyzék

  • 1 A virágzási szakasz
    1.1 Fotoperiódus
    1.2 Teendők
  • 2 Porzós
    2.1 Botanika
    2.2 Elővirágzás
    2.3 Virágzás
  • 3 Termős
    3.1 Botanika
    3.2 Elővirágzás
    3.3 Virágzás
    3.4 Sinsemilla
  • 4 Hermafrodita

A virágzási szakasz

A kender kétlaki növény, ami azt jelenti hogy a porzós és a termős virágok külön egyedeken vannak, más szóval vannak fiú és vannak lány növények is, de előfordulnak egylaki fajták, amiknél a lány és fiú virágok ugyanazon a növényen foglalnak helyet.

A növényekben zajló életfolyamatok nagy része a fénytől függ, aminek intenzitását, hullámhosszát, a megvilágítás időtartamát “fotoreceptorok” segítségével érzékeli. A fitokróm rendszerben részt vevő anyagok is ilyen fotoreceptorok, többek között a virágzás beindításáért felelősek. A fitokróm két féle formában van jelen : az egyiknek nincs élettani hatása(P660), a másiknak többek között a virágzás beindításában van szerepe(P730). Fény hatására (főleg a vörös tartomány hatására) inaktív(P660) formából átalakul aktív (P730) formába. Éjszaka pedig spontán visszaalakul az aktív formából (P730) inaktív (P660) formába de a virágzás beindítását nem csak ez a jelenség befolyásolja, a folyamat még mindig nem ismert teljes egészében.

  • Fotoperiódus

A természetben a virágzás ősszel indul be, ahogy a nappali szakaszok egyre rövidülnek. A nap egyre alacsonyabban jár a horizonton, fényének beesési szöge egyre kisebb szöget zár be az északi féltekével, emiatt a fénysugár egyre hosszabb utat kényszerül megtenni a légkörön keresztül, ami megtöri, megszűri és tompítja is valamelyest, és színe is egyre pirosabbnak tűnik. A pirosnak érzékelt hullámhossz tartományokban sugárzó fénnyel megvilágítva a növények -így a kender is- hamarabb virágozhat(?), de nem ez a fő ok amiért a virágzás folyamata beindul.

A kender rövid nappalos növény, azaz a nappali(megvilágított) szakaszok hosszának le kell csökkennie egy kritikus szintre ahhoz, hogy a virágzás beinduljon. Ez a kender termesztésénél a gyakorlatban 12-13 órányi napi megvilágítást jelent. Mivel a földön általában minden föld feletti élőlény a 24 órás ciklusokhoz szokott, a 12 órás világossághoz 12 óra sötét párosul, ezt hívják 12/12-nek, ez az általánosan bevett fényciklus amit benti termesztésnél a kender kivirágoztatására használnak. 12/12-re váltás után 1-2 héttel már láthatóvá válnak a virágzási szakasszal járó folyamatok első jelei.

Vegetatív szakaszban az elágazások szimmetrikusak (átellenes levélállás), ahogy nő a növény úgy nő a levélkék száma is. Ahogy a virágzás elkezdődik, az elágazások aszimmetrikussá válnak (váltakozó levélállás), a növény belépett a virágzó, generatív szakaszba. Azt az elágazást (nódusz-t) ami először aszimmetrikussá válik GV pontnak nevezik. A GV pontig számolható elágazások száma fajtától függően változik.

Vegetatív szakaszban az elágazások szimmetrikusak (átellenes levélállás), ahogy nő a növény úgy nő a levélkék száma is. Ahogy a virágzás elkezdődik, az elágazások aszimmetrikussá válnak (váltakozó levélállás), a növény belépett a virágzó, generatív szakaszba. Azt az elágazást (nódusz-t) ami először aszimmetrikussá válik GV pontnak nevezik. A GV pontig számolható elágazások száma fajtától függően változik.

A virágzás beindulásával a növény fizikai és kémiai változásokon esik át,

  • a szár megnyúlik
  • a levélkék(levélujjak) száma minden elkövetkezendő elágazás levelein kevesebb lesz
  • az elágazások aszimmetrikussá válnak
  • a magas nitrogénszükséglettel járó folyamatok lassulnak, a nitrogén felvétel csökken
  • a foszfor és kálium szükséglettel járó virágfejlesztés beindul, a folyamat vége felé lelassul
  • a cannabinoid termelés előbb lelassul majd később felgyorsul, a szint jelentősen megemelkedik.

A hirtelen fényperiódus váltás miatt csökken a megvilágított órák száma, a növény emiatt ugyanúgy reagál mintha kevés fény érné, megnyúlik. Ez a “megugrás” természetes és néha váratlanul nagy (1-2 hét alatt több mint fél méter is lehet), szerencsére pár hét múlva megáll és a bugák felhizlalása következhet.

A nyúlást, ha valaki igényli, vissza lehet fogni valamennyivel, a legjobb erre egy újabb lámpa beszerelése, ami sokkal tömörebb bugákat is eredményez ráadásképpen. A sokkolás, a felső szárrész összenyomása, szétdörzsölése is csökkentheti valamelyest, de ez valószínűleg a hozam rovására is megy. De a különböző tréningek is jó megoldást jelenthetnek.
A fokozatos átállással – naponta fél, esetleg 1 órával csökkentve a világos órák számát míg el nem éri a 12-őt – a nyúlás mértéke is csökkenthető, viszont több időbe telik majd, mire a növény reagál és ténylegesen virágozni kezd.
Az érés folyamatát fel lehet gyorsítani a fényperiódusok fokozatos tovább csökkentésével, tehát a 12/12-t elérve, majd tovább csökkentve 10/14, vagy akár 8/16-ra a növény hamarabb beérik, de a hozam is jóval kevesebb lesz mint 12/12-ben lett volna, ez a módszer inkább magképzésnél lehet hasznos.

  • Teendők

A termesztő ilyenkor a – nagyrészt nitrogént tartalmazó -, vegetatív szakaszra való tápszerét lecseréli virágzáshoz való, magas foszfor és kálium tartalmúra(pl N-P-K = 5-50-17, vagy 10-20-10, vagy 15-30-15 több virágzáshoz való táp), vigyáz hogy a fotoperiódusokban ne következzen be hirtelen változás, például áramszünet, meghibásodott lámpa vagy rossz időkapcsoló miatt, ugyanis ezek sokkolhatják, és hermafrodita hajlamokat válthatnak ki a növényből. A talaj vagy közeg átmosásával kimoshatók a vegetatív szakasz alatt felgyülemlett sók és a felesleges tápanyagok, és a többlet nitrogén.

Ellentmondásosak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a nagyobb levelek eltávolítása – amik a virágok felé tartó fény útját állják – hasznos vagy inkább káros-e, mindenesetre ha egy levél 50%-a valamiért sérült, elhalt vagy beteg, érdemes leszedni. Átálláskor, de ez előtt is valószínűleg érdemes leszedni azokat az alsó, takarásban lévő ágakat, leveleket, amik nem kapnak elég fényt, hogy a növény a virágzás folyamata alatt a már meglévő, lámpához közeli virágok fejlesztésére fordítsa minden energiáját.

Cannabis_sativa_Koehler_drawingA virágzásra való hajlam többek között a növény biológiai korától is függ. Egy anyanövényről levágott klón biológiailag ugyanolyan érett (gyk. egy korú) mint az anyja, ezért készségesebben kivirágzik mint egy magról indított hasonló méretű palánta. A magról nevelt növényeknek megvan az a minimális elágazás(nódusz) számuk amit a vegetatív szakaszban el kell érniük mielőtt virágba boríthatók. Azaz egy magról nevelt növényen ki kel alakulnia egy bizonyos számú levélpárnak mire kivirágoztathatóvá válna, ez a szám fajtától függően is változik. Azt az elágazást ahol a virágzás beindul és a levélpárok attól a nódusztól felfelé már aszimmetrikusan nőnek GV pontnak nevezik. Ezeknek a tulajdonságoknak kinti termesztésnél, előnevelésnél van jelentősségük.

Természetes körülmények között a porzós/termős egyedek aránya 1:1 (10 magból 5 fiú, 5 lány lesz), de ha már legalább 400 növényt számolunk az arány 100:107-113 a termősök javára, ez ingadozhat fajtától függően. Egy fajtán belül ez az arány meglehetősen állandó és nem lehet rajta változtatni mesterséges úton sőt szelekció útján sem (kt37.old). Önmegtermékenyítéssel vagy kétlaki termőst keresztezve egylaki porzóssal létrehozható nagyrészt termős egyedekből álló F1 generáció, ezek egy kis része viszont mindig porzós vagy hermafrodita lesz.


Porzós

(fiú, hím, ♂)

Porzós kender

Porzós kender

A porzós növények általában pár nappal hamarabb virágzanak ki, gyorsabban fejlődnek és magasabbra nőnek mint a lányok, alakjuk nyúlánkabb és a virágzást is hamarabb befejezik. Ha valaki már ismeri a fajtát amivel dolgozik, egész nagy valószínűséggel meg tudja mondani még a korai vegetatív szakaszban pusztán a külső alapján, hogy a növény fiú lesz-e vagy lány. Azok a növények amik gyorsabban fejlődnek és nagyobbra nőnek/nyúlnak mint a többi általában porzósak lesznek, persze akadhatnak kivételek.

  • Botanika
A porzós virágzat

A porzós virágzat

A porzós (hím-) virágzattulajdonképpen bogernyős fürt. A hím (porzós) virágok a virágzati fő-tengely levélhónaljából kiindulva a virágzati oldalágakon helyezkednek el. A hímvirágnak 5 lepellevélből álló virágtakarója van, amely 5 porzót fog körül. A lepellevelek sárgászöld színűek, kb. 5 mm hosszú képletek. A portokok megnyúlt hasáb alakúak, éretlen állapotban sárgászöldek, éretten élénksárga színűek. A portokok rövid porzószálon függnek. A kinyílt hím virágok felülnézetben csillagalakúak.

  • Elővirágzás

A fiúk az ültetéstől számítva már 6-8 hetes korukban megmutatják nemüket 18 órás megvilágítás alatt, de ez ettől jóval hamarabb is előfordulhat. Elővirágaik többnyire a 4.-5. elágazásnál (nódusz), a levélhónaljakban, a pálha levelek (stipula) mögött jelennek meg, ezek azonban ritkán fejlődnek tovább a annyira hogy beérjenek. Ha azonban hosszúra nyúlik a vegetációs szakasz még az elővirágok is beérhetnek annyira, hogy kinyílva megtermékenyíthetik a környéken lévő lányokat, tehát nem kell feltétlenül 12 órás nappali ciklus ahhoz hogy egy hím nemzőképes virágokat hozzon. 24/0-ás (folyamatos megvilágításnak kitett) növények általában később hoznak elővirágokat mint a szokásos 18/6 alatt lévők.

Porzós elő virág.

Porzós elő virág.

Nagyon korai szakaszban lévő fiú

Nagyon korai szakaszban lévő fiú

  • Virágzás

Ha egy, már elővirágzott fiú 12 órás megvilágítás alá kerül, akár 1 nap is elég lehet ahhoz hogy az elővirágok beérjenek és kinyílva elterjesszék a pollenjüket, ezért a hímeket el kell távolítani amilyen hamar csak lehet, feltéve ha nem a magok létrehozása a cél. A kitépett, kivágott hímkenderek az elraktározott tápanyagokat felhasználva még simán beérlelik virágaikat a pollentokok kinyílnak a pollen pedig a széllel messzire szállhat, ezért még az “elpusztított” fiúkkal is vigyázni kell, el lehet ásni, beáztatni vagy széttaposni hogy a virágok semmiképp ne fejlődhessenek ki.

Érett porzós virág

Érett porzós virág

Porzós virágzat

Porzós virágzat

A hímvirágok beéréséhez nem kellenek feltétlenül rövid nappalok (12/12), hosszú nappalok (pl 18/6) alatt is nemzőképes virágokat és virágport hoznak, de kevesebbet mint 12/12 alatt, ezért ha pollenképzés a cél érdemes a szokásos módon kivirágoztatni őket. Az igazi hím virágzat először a növény tetején kezd el fejlődni, majd a folyamat egyre lejjebb halad (Bócsa szerint viszont pont fordítva, alulról felfelé halad(kt, 45.old)). 2-6 hét rövid nappali megvilágítás alatt a pollentokok beérnek, kinyílnak és jelentős mennyiségű virágpor kerül a levegőbe.

 

 

 

Éretlen, még zöld pollentokok

Éretlen, még zöld pollentokok

Túlérett, elhalófélben lévő porzós növény

Túlérett, elhalófélben lévő porzós növény

Egyetlen hímkender elszórt virágporának a tömege 10 és 50 g között ingadozik amivel egyébként a legnagyobb pollentermelő szántóföldi növényünk. A kender idegentermékenyülő, szélporozta növény, a méhek csak a hímkendereket keresik fel, a termőst elkerülik (kt, 45old).

A virágpor száraz, liszt-szerű, virágzáskor felhőt képez, amely nagy távolságra és jelentős magasságban repül. Oroszországi kísérletek szerint a Brjanszki erdőben a kenderpollen 10 m magasságban és 10-12 km távolságra is elrepül (Djomkin és Asztachova 1952). A hím virágok a pollenszórás után 1-2 nap alatt elszáradnak. THC tartalmuk alacsony, szívásra alkalmatlanok, néha azért sütnek főznek vele.


Termős

(termős, lány, ♀)

A termős kender

A termős kender

A termős növények a korai szakaszban általában alacsonyabbak, tömzsibbek, bokrosabbak és lassabban fejlődnek mint hím társaik, persze itt is akadhatnak kivételek, ezért érdemes megvárni míg az első bibeszálak előtűnnek, ez a legbiztosabb jele annak, hogy lánnyal van dolgunk.

  • Botanik
A termős virágzat

A termős virágzat

A nőnemű (termős) virágok a bogernyős füzér nővirágzatban foglalnak helyet. A virágzati oldalágak igen rövidek, azokon tömötten helyezkednek el a virágok. Emiatt megtermékenyülés után és főként éréskor a nővirágzat tömött, buzogány jellegű. A nővirágoknak ugyancsak lepellevélből álló virágtakarója van, ez azonban mindössze 1 vagy 2 csökevényes lepellevélből áll. A virágokat egy-egy murvalevél borítja. A kender murvalevele az, amely a növényben a legtöbb THC-t (tetrahydrocannabinol) tartalmazza.

A termő a magházból és egy kétágú, kezdetben fehér, később bíborvörös színű bibéből áll. A bibék látható része általában 3-8 mm hosszú. A nővirágok rendkívül egyszerűek, nem feltűnőek, ezért még kis távolságból sem láthatók. Ha a nővirágok tartós pollenhiányban szenvednek, megnyúlnak és szemmel jól láthatóvá válnak.

 

 

  • Elővirágzás

Az elővirágzás hasonlóan folyik mint a hímeknél, a vegetatív szakaszban használt 18/6-os megvilágítás alatt egy kicsit később jelennek meg mint a fiúknál, és a lányoknál is kb a 4.-5. elágazás (nódusz) levélhónaljaiban fejlődnek ki először. 24/0 alatt valamivel tovább tart míg előbukkannak, 16/8 alatt pedig valamivel hamarabb megmutatják magukat.

  • Virágzás

A kender rövid nappali szakaszok alatt (12 óra nappal/12 óra sötétség) virágzásba kezd.
A fényciklusok csökkentésével érdemes várni legalább addig amíg az elővirágok láthatóvá válnak. Ha hamarabb késztetve lenne (12/12 órás megvilágítással) arra hogy kivirágozzon, az a növény számára sokkoló lehet, ami az erre hajlamos egyedekből hermafrodita hajlamokat hozhat ki, elméletben. Egy magról indított kender kb 2-3 hetesen mutatja meg a nemét ha közvetlenül az ültetés után 12/12 alá kerül. Megoszlanak a vélemények hogy mennyire hasznos vagy káros az ilyen korai virágba borítás, mindenesetre az biztos hogy rövid távon a hozam rovására megy, bár volt olyan akinek az 1watt/1gram arányt sikerült hozni így is.[1]
A virágok beérését valamelyest meg lehet siettetni a sötét szakaszok megnyújtásával (11/13, 10/14,… világos/sötét) de ez a hozam rovására fog menni.

A virágzás első 4-6 hetében a virágzat látványosan fejlődik, a fényciklusok csökkenése miatt a növény a kezdeti méretéhez képest kétszer háromszor akkorára nyúlhat. Az utolsó két hétre a növekedés lassul és a virágzat beérésére összpontosul minden energia. A sativák a főleg a főszár csúcsán képeznek tömör virágzatot (cola), az indikára jellemzőbb a bokros alkat több kisebb virágcsúccsal az oldalágak hegyén.

A virágzás a korai érésű fajtáknál kb. 6 hét, átlagosan 8-10 hét, de akár 4 hónapig is terjedhet mint a tiszta sativa – pl Thai fajtáknál.
Ha egy hím kender pollenje a bibeszálakra kerül a virág megtermékenyül, innentől a virágok fejlődése lelassul és a magok fejlesztése lesz a fő tevékenység, a növény erre fordítja minden energiáját, hiszen életciklusának vége közeleg. A magképzésről további infók a nemesítés cikkeben.


  • Sinsemilla

Olasz szó, “mag nélküli”-t jelent (“sin”=nélkül; “semilla”=mag) és a megtermékenyítetlen termős kender virágzatra utal. Ebből lesz a legpotensebb -azaz legnagyobb hatóanyag tartalmú-, magmentes, “szuperior” fű, ez a legalkalmasabb arra hogy elszívják. A megtermékenyült, felmagosodott kender kisebb potenciával, kevesebb szívható virágzattal, szívás közben pattogó, robbanó magokkal van felszerelve, míg az a kender ami nem találkozott pollennel megnyúlt-túlfejlett bibéket és duzzadó gyantamirigyekkel tűzdelt fedő és kísérőleveleket hordoz.
Ha nincs a közelben hímkender, mert pl a termesztő még időben kiirtotta őket, és a közelben nincs, vagy már elérett a vadkender, és hermafrodita növény sincs akkor szinszemilla lesz az eredmény. A bibék egyébként csak 1-2 hétig képesek a megtermékenyülésre,a pollen ettől rövidebb ideig([kt]).


Hermafrodita

Általában valamilyen sokk hatására egy termős kenderből könnyen porzós is válhat, még ha csak részben is, tehát gyakorlatilag a lány növény hoz pár porzós virágot is. Az egyik legsúlyosabb sokkhatás ami egy növényt érhet az a megvilágított időszakok hosszában (fotoperiódusban) bekövetkezett hirtelen változás. Például ha egy növény 12/12 órás ciklusok alatt van egy ideig, ennek megfelelően már elkezdett virágozni is, majd hirtelen megint kikerül 18/6-ba ez sokkolni fogja, a virágzási életszakaszából megint vissza kell állnia vegetatív szakaszba, pedig ez természetes körülmények között sosem fordulhatna elő.
Egy növény normális esetben tavasszal kikel, a nappalok hossza egy ideig nyúlik, majd elkezd csökkenni amitől a növény virágzásnak indul, beérik és elpusztul. A természetben sosem éri meg hogy a nappali szakaszok újra megnyúljanak, ráadásul itt hirtelen változásokról van szó. A nappalok hossza egyébként nagy hatással van a növények hormonháztartására az életfolyamataik nagy része a megvilágított időszakok hosszától függ.
De bármi más sokkoló hatás, huzamosabb ideig tartó rossz körülmények, pl túlöntözés, túltápozás, túl meleg hőmérséklet, de vegyszeres/hormon kezelés is vezethet hermisedéshez. A hermafroditákon elszórva fejlődő porzós virágok, pollen tokok elkerülhetik a termesztő figyelmét, beporozhatják a környező növényeket és azt is amin eredetileg nőttek, megfosztva ezzel a termesztőt a drága szinszemillától. Egy ilyen megtermékenyítésből származó magokból fejlődött növények főleg lányok lesznek, mivel egy hermafrodita növény önmegtermékenyítéssel, vagy női habitusú egylakit keresztezve kétlaki nővel, főleg nő egyedeket ad az F1 generációban(?), de az ezt követő generációkban egyre több hím hasad ki.

Végül néhány kép összehasonlításképp

(Visited 97 375 times, 2 visits today)

96 thoughts on “Virágzás

  1. Visszajelzés: Lámpák kender termesztéshez | exkalapalatt

  2. Hali. Lenne egy kerdesem. Az baj, ha az idokapcsolot egyik naprol a masikra allitom at 12/12re vagy ezt inkabb naponta fokozatosan csokkenteni a jo? Lesz vmilyen rossz kovetkezmenye ha egybol atallitom? Koszi
    Udv.

    • Nem is ismerek senkit aki fokozatosan allna at. Mindenki azonnal valt 12re.
      A fokozatos atallas mellett allitolag az szol, hogy kevesbe nyulik a noveny a viragzas elejen. En ebbol semmit nem lattam.
      Meg ha ket hetig minden nap 15 percekkel veszed vissza a fenyt akkor a vegetacios novekedesnek koszonhetoen lesz olyan meretu mint azonnali kapcsolaskor a nyulassal.

      Szerintem csak kapcsold at 12re.

  3. Szerintem egy ilyen kérdésre a legjobb válasz az, ha nem kapsz semmilyen választ. A legrosszabb meg az, ha valaki határozott utasításokat ad ennyi infó alapján, te meg követed.

    A Tápanyagellátás I. cikk alatti kommentek közt találsz egy kérdősort.
    Ha kitöltöd a rád vonatkozó részt talán jobb esélyekkel indulsz.

    • Értem! Köszönöm!
      Igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy , ha egy feminizált magból nevelt növényt hermová stresszelek, és hagyom hogy megtermékenyítse önmagát. Akkor az abból keletkező magok milyen genetikai tulajdonságokat hordoznak, illetve mennyire hajlamosak a hermosodásra?

  4. Az attol fugg, hogy milyen modszerrel stresszeled. Ha egy noveny a szabalytalan fenyperiodusra hermasodassal reagal, akkor a utodok is jo esellyel hermasodni fognak hasonlo stressz hatasara. A magbankok ezustot hasznalnak feminizalashoz, kolloid vagy sts formajaban, igy olyan anyabol is lehet porzos, ami a szabalytalan fenyperiodusra nem stresszelne be.

    • Köszönöm! Tudnál esetleg több infót írni erről a colloidos megoldásról?
      Vagy linket hogy hol tudok utánaolvasni.

  5. Sziasztok! Tavaly kezdtem a termesztést, 3 Royal JAck, 1 Royal Dwarf, mindegyik auto volt, nem volt nehéz dolgom. Most Csak feminizáltakat rendeltem, Somango XL, Pinapple Kush, Chocolate HAze, de van még egy Fast Eddy Autom is.. A kérdésem, hogy a feminizáltakból hogy tudnék 100%-ra jó minőségi magokat termelni, anélkül hogy a hozam rovására menne. Esetleg ezeket a fajokat ismeri valaki?

  6. Sziasztok!segítséget kérnék! 5 autoflow készül!plagron royal föld6,5 literes cserép!30 napalatt megnőttünk kb 1 m re! 400w hps 1 négyzetméter 190 belmagasság!szép zöld levelek semmi + táp! 40 napra mindenkin besárgult a levél( az összes) pk13-14 et kapnak most szintén plagron! 52 naposak vagyunk kb 2 cm átmérőjű de iszonyatosan gyantás budok(auto white widow dinafem) kurvasok csáp elhalt ez normális? Még elvileg 20 napja van!elfelejtettem átmosni a földet( tegnap megtörtént!) sóhegyek az alátétben!

  7. A videokon behizik 10 centi átmérőre! Jahh tök egyforma feno lett 5 ösikrek de nem is hasonlít arra ami you tubon van! Az enyém 100 szor tömörebb szerkezetű és sokkal fehérebb (szürkeinkább) kérdés: így hogy most átmostam mekkora változást várhatok a 20 naptol?vagy mivel kb fele csáp elhalt már nincs 20 nap?

    • Hali, ha ide feltoltok egy ket kepet neked, akkor megteszed, hogy mondasz nekem egy velemenyt ? ✌?

  8. Sziasztok!

    Tavaly kezdtem bele a kertészkedésbe Critical Jack maggal , sikeresen kicsirázott majd a szabadban locsolás melett kb 1,7m magasara megnőtt és kb 500-600g termést adott! De lenne egy nagy kérdésem ezek szerint “Hermafrodita” volt mivel volt jópár ága amin volt termés is de pluszba volt alatta 2-3 mag is! Na most én ezeket idén kicsiráztattam és szépen nőlnek is! Olvastam a blogotokat és akkor ha minden igaz belőlük termős lesz??? Tudtok ebben segíteni? Köszönöm 🙂

    • Köszi a gyors választ a biztonság kedvéért vettem 5db growshopos magot is de csak 2 kelt ki többi besült… 🙁
      Tápszerezésdbe tudsz valamit tippet adni? a helye elő van készítve trágyával de azon kívül esetleg még valami okosság, hogy nagy termést szüretelhessek? 😀

  9. Üdv nagy hibába estem az idén türelmetlen voltam korai ültetés miatt virágzok két early skunkal olvasgattam kinti oldalakat a revegging témával sajnos elég homályos még így is a téma láthatóan virágzok úgy gondolom még vissza lehet fordítani outdoor megy várjam meg míg magától vissza áll vagy mit tudok tenni azért ügy érdekében?

  10. A március-április eleji kiültetés könnyen a palánta korai kivirágzásához vezethet.. mint ezt nálad látható. mivel ilyenkor még túl rövid – kb. 12 óra – a nappalok hossza Később, ahogy a nappalok egyre hosszabbak, a palánta visszaáll a vegetatív szakaszra, de az is előfordulhat, hogy még nyár elején beérik, bár ez ritka. a nyári napforduló június 21-re esik. kinti növények virágzásának kezdete..a jobbik esetben 😀

  11. Hejhó! Volt pár palántám magból, sajnos mára mindnek game over. Viszont néhány hete találtam egy füesek lakta lakótelep előtt foltokban növekvő növényeket. Hazavittem őket, pár napig együtt nőttek a hímekkel, de talán nem történt beporzás, ma már nincsenek a nőstényekkel. Kérdés: kb 10-15 cm-esek, de nincs szaguk, nem úgy mint mikor frissen hoztam őket.. Ez jelentheti azt, hogy auf wiedersehen thc?

  12. Sziasztok.
    Az miért van, hogy virágzás 49.napjában, se szaga nincs a növinek, se sok gyanta nincs, valamennyi van rajta, de tudom hogy sokkal több szokott lenni..nem lett beporozva, nem sárgulnak a levelek, semmi különösebb probléma nem látszik rajta..
    Skunk1, all mixben, leddel.. mi lehet a baj?

  13. Este megnéztem a a lànyokat 6-8 fõàguk van kb a fõbugàk mint egy egy ilyen 2,5 decis energiaitalos doboz 4 napja szedtem le egy kissebb mellék bugeszt kicsit gyorsabban szàrìtottam tegnap kostoltam 1 òràt csinàlt meg de az se annyira nagyon volt 1. osztàlyú de a fõbugàn màr elhaltak a bibeszàlak az egész barna és kicsit szàrazas a tapintàsa ha leszedem normàlisan szàrìtom akkor még lehet jobb?Ha még ebben az àllapotban hagyom menyire megy a minõség rovàsàra?

  14. Nem és soványan igen – de ha feltételezésem helyes akkor growshoppos szar lesz a két 200wattos CFL és a led is ebayes growshoppos aliexpresses vacak. Ha igazam van akkor ezeket mind fogd össze egy zsákba és vágd falhoz őket. Ha valóban Türelmes lettél volna akkor jól körbeolvasod a fórumot, kommenteket, cikkeket is és tudnád, hogy ezek szart sem érnek. Amit számolnod kell az vegre 25-40000 Lumen egy m2-re (70cmx70cm az 0.49m2 szorozva mondjuk egy egészséges 35000-elaz 17150), virágzásra pedig 50-60000 lumen /m2 (esetedben ez legyen mondjuk 24500) … szóval ennyi lumenre van szükséged, persze ez csak egy iránymutató. A te kis dobozodba 17150 vegre és 24500 virágzásra. Ami egy fényforrásnál számít, hogy hány lument tol ki Wattonként, a growshoppos CFL 40-45 körül (ez nagyon rossz) és a ledes ketyeréd is csak 80-90 körül, de annál meg biztos lehetsz benne, hogy azt nem 130 Wattal teszi. Még sima E27es jobb minőségű becsavarhatós led lámpákkal is jobban jársz mint ezekkel.

    • Inkább egy moder ledes technolódia. Olvass bele a fórumon a legfrissebb bejegyzésekbe. Épp most került ismét elő ez a téma.

  15. Hát ha más nincs akkor igen egy 250 wattos hps jobb még mindig, de számolj a hővel az elvezetésével is ha még nem használtál hpst. A led amit vettél egy túlárazott vacak, a legolcsóbb helyen is ahol megtaláltam majdnem megállt a szívem. Ennyiért lehet, hogy powerledekkel van szerelve és tényleg kitol 130 wattot, de ezt nagyon drágán teszi. Nem értem miért esnek bele ilyenekbe az emberek, az ára miatt? Ezért megy az applenek is… de ez már nem ide tartozik 😀

  16. Értem . Megpróbálom a leddel a veget a virágzásra pedig beakasztom mellé a hps-t. Azért estem ebbe a hibába mert volt már nekem egy mazar led spectrabox 120w-os és szép durban poison nőtt vele mondjuk a virágzásig nem jutottam el mert a villámot nem bírta . Még annyit kérdeznék , hogy mi lenne az ideális a 70*70-re mármint milyen világítási eszköz ? Én nem tudok ledlámpát összerakni nem erösségem az elektronika .

  17. Hát ha a boxod belmagassága is kicsi akkor HPS-t csak úgy, hogy bitang kiszívó ventid van, mert megsülnek a ludaid. Nem tudok mást javasolni, mert nem tudom mit jelent mennyire nem értesz az elektronikához. Még becsavarós ledek is vannak már 100 lumen/W fölött, szóval azon felül már jóformán csak a HPS (esetleg power ledek is szóba jöhetnek)meg még ezeken felül a CoBok vannak… de ha kitartasz amellett, hogy az összeszerelés nem megy akkor HPS…

  18. Sziasztok!
    Ėrdeklődök!
    Egy havernál tavaly egy feminizált shamanja fiú lett!mivel eszėbe nem jutott hogy lehet ilyen is kėsőn vette ėszre!
    Beporzott pár automazart!
    A kėrdės:Az automazarban lėvő mag amit a nem auto shaman porzott be az autoflow lesz e?ėrdemes e vele operálni?
    Kösszenet!

  19. Sziasztok,
    Három növényem van: Kali AK,Bruce Banner,LSD. Outdoor cserépben. Európa egy kissé hűvősebb részén élek,bár a napos órák megegyezhetnek az otthonival. Indoorbanban töröm a fejem bár a szekrény még nincs kész.Bár a napokban nagy iramban neki láttam fúrni-faragni. Ebben az évben a magokat későn sikerült megrendelni.Ebből kifolyólag minden késésben van.Jelen pillanatban szeptember közepe.A Bruce banner szinte virágba borult a másik kettő kezd. Ez év elég bonyolult és nyakatekert volt,alig értem rá a növényekkel foglalkozni és már el kezdtek virágozni. Godolom a fényórák csökkenése miatt. Kb egy hete minden növényről vettem ágakat és toppoltam, klónoknak 4-4-4. Kólásüveg mikroklimáját élvezik gyökerezésig.

    KÉRDÉS: lehet-e az anyanövényeket beérő bugákig nevelni, szüretelni,majd visszaforditani a vegetációs fázisba, mondjuk ,már egy szekrényben rakva?

  20. Sziasztok!
    Komoly gonddal küzdök! Utolsó hetembe léptem szüretig és tegnap óta 3 lánykám is fura külsőt vett fel. 2 widow, 1 skunk xl. Indoorban vagyunk. Mindháromnak egyszerre lekonyult minden levele, és nagyon puhák és élettelenek. A gubók is erősen megálltak a növekedésben.
    Valakinek valami jó tippje?

    • Túl sok víz ?… ha bepállott a földje rohadni kezdhet …vagy kevés víz szintén konyult leveleket mutat..

  21. Hali!
    Kb 1,1nm en egy 400as hps alatt egyhónapos veggel 260g ot sikerült szüretelni!
    Kérdés :ha hasonló méretű klonokat kezdek virádoztatni a 400as hps +egy 300as led -el ugyanugy!várhatok e növekedést a hozamban?

    • Szerintem ha 50 grammal tobb lesz, akkor mar elegedett lehetsz, a klonok miatt eleve jobb lesz a box telitettsege es a kiegeszito led vilagitas is meglatszik majd valamennyire a hozamon, ha nem valami csilivili tularazott porteka.

  22. Mennyivel… ez rajtad múlik ember. A 300as led, tényleges 300W fogyasztást és fénnyé alakítást jelent, vagy csak a szép dobozra van ráírva? Power led, vagy gagyi utánzat, vagy cob vagy mi? Mit jelent a hasonló méretű klón? Nem rajzoltad le nekünk, hogy mekkora volt az előző. Amúgy 50 klónt is betehetsz úgyis a környezeti tényezők fogják meghatározni, hogy mennyit szüretelsz.

    • Nahh akkor!
      A ledet a haver használta kb ugyanakkora hozamot ért el vele mint én egy 400as hps el most én mindkettővel adom nekik!
      Ilyenkor összeadódik a teljesítményük watt/nm vagy csak rásegít? Eddig magrol nyomattam egy honapos veggel!Most hasonló méretű klonok kerültek alájuk!Úgy vettem észre hogy sürübben helyezkednek el a budok !Csak több lesz vagy jobban be is híznak?
      Amugy gg4 2db,trainwreck 1db,bubblegum 2db,super silver h 1db,+2db wappa

    • Egy darabig osszeadodik, ha kulon-kulon is leadnak 2-250-et, akkor realis, hogy legyen 4-500 a kettorol egyutt 1 nm-en, ha minden mas (ontozes, tapozas, szellozes) rendben van.

  23. HELP!
    Sziasztok. Segitségeteket szeretném kérni. 18napja átkapcsoltam bloomba. Pár nap elteltével el is kezdtek előbújni az elővirágok és elkezdtek virágozni mind a 3man. 2 WR a legalsó ágtól a legfelsőig virágzik ,a nebula viszont a maga 70centijáből az alsó 40-50centin seholsemmi jelet nem mutat… még csak hajtáskezdeményt sem,még egy bibeszál sincs semmi… csak a felső 20-25 centin jelentek meg elővirágok és ott kezdett el virogázni. viszont a virágok legalább ugyanott tartanak mindenszempontből mint a WR-ek felső virágai. (bőven átjut a fény a növényen, mert a lomblevelek egy kezdeti táphiánymiatt nagyrésze leszáradt szóval ritkitani se kell) Nah de ilyenkor mivan gyerekek ?! Tanács ötlet tipp? Mit tudok tenni?

    Ui:lehet túlagyalom, de ha hoznak is virágot az alsóbb ágak késöbb, akkor is minimum 4 hetes eltérés lesz a felső és alsó virágok közt,tehát a kérdés hogy van e értelme megtartani az ágakat, illetve hgoy mennyire lenne veszélyes beavatkozás ebben a fázisban megszabaditani több ágától is ?

    • Illetve még annyi hogy ugyanazt é s ugyanannyi tápot kapnak kb mindhárman, ennek ellenére a nebula folyamatosan hullajtja az alsóbb leveleit(elsőrgul kiszárad) ez ugysejtem elég erős nitrogénhiány viszont lassan 3hetes virágzásnál nemtudom mennyire ajánlott belocsolni terragrowal. megszünnének a problémák ?

    • SUPPORT!
      Szervusz!
      Szerintem igen! Vagy lehet, hogy nem! Irány a fórum rész, rakj fel képet és úgy kérdezd meg. Ebből én annyit értettem, hogy holnap nem vajas kenyeret fogsz reggelizni.

  24. Idén azaz tavaly karácson idején kezdtem hozzá.Óriási tapasztalatom nincs benne mindent itt tanultam meg az oldalon. Pár éve volt egy nagy sikerem 2 kinti növénnyel : Jack Herrer és Northen Light. Óriásira növekedtek több mint 3 m-esek voltak már.Jó nagy hozam volt 2 hatalmas műanyag táskára való lett. Szó se róla évekig elég volt. Na mondom kéne már megint egy jó termés.

    Magok vásárlása.Áztatás 1 nap majd kőgyapot kockácskán csiráztatás.Minden gyorsan ment gond nélkül. Palánta szakasz,erősödés kb 10 cm-es nagyság ment mint a villám. Propagátorban voltak.Megvilágitás: ami akadt otthon. Tehát régebben vásárolt spirál neon csövek 300watt egy kékes meg egy pirosas árnyalatú, egy kinai ledes tábla piros,kék és fehér fénnyel, egy másik rozsaszin ledes lámpa, 30 W ledes fluoreszcens cső utánzat. Egy időben ellepte a feketepenész a kőgyapotot de valahogy a növénynek nem ártott.Valamivel később virágföldbe ültettem 1/2 literes joghurtos poharakba.Minden ment mint a karikacsapás.Erőteljes gyors növekedés,szárvastagodás. Kb 30 cm-sek lehettek,5 növény volt.
    Ebben az időben villanyszerelők jöttek a ház hogy lecseréljék a régi kapcsolókat meg ilyesmi.A szekrény még csak félkész állapotban üzemelt az ajtókat nem lehetett bezárni. Gyors kimenekités egy sötét és hüvösebb helyre. Éjszaka megvilágitottam nappal meg el kellett rejteni mert szaguk az már volt elég erőteljes. Sajnos ez vagy 10 napig eltartott biztos.Újabb átültetés, gyors növekedés. kb még 2 hónapig voltak a szekrényben.már jó termetesek voltak kb 1 m.Újabb kimenekités a házból és kiültetés a szabadba,védett helyen. Csepegtetett állandó locsolásal. Ez volt május közepén. már kezdett jobb idő lenni.De sajnos utánna beköszöntött újra a jégkorszak hideg nedves idővel. A környező bokrok pedig igen belombosodtak szinte elzárván a mindenfelőli fény áramlást.Ez egy tisztáson van. Nem vagyok a lehetőségben hogy mindennap megnézzem.Ma 1 hó után azt hittem már szüretelni is fogok akár valami zöldet is, hát majd hanyatt estem. A növények furán viselkedtek de egy valamiben megegyeztek ugyan abban az időben. Már jó magasak voltak nem elágazóak és nagyon élénk zöld szinű nagy levelekkel. De ez még semmi. a növénynek két szine volt, az alsó rész amelynek nagysága megegyezett a szabad földbe való ültétéskori nagysággal sok sok elágazással és virágzás kezdeménnyel ragadóssággal. Ezen a részen rengeteg elsárgult és száraz levelecskéke. E fölött igen nyúlánk központi szárú igen élénk zöld élettel teli levelek.A női virágok eltűntek ÉS MIND FÉRFI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Mi ???????????????????????
    Most mi legyen? azon filózok hogyan lehetne a növény kidobása nélkül beavatkozni. Nőböl férfi ágfolytatások vannak.
    Szerintem át kellene ültetni egy mindenoldalról jól megvilágitott helyre. És essek neki jobban gondozni,műtrágya, stb? A talaj összefüggő agyagot is tartalmazó könnyen morzsálódó hegyvidéki szürke. A talaj kémiáját nem tudom. Most június eleje van.
    Fogtam és nyissz. Visszametszettem egészen az ág azon hosszáig ahol még női virágok vannak.
    Kérdés? kinn növekedne-e a napon gyorsabban, vagy hurcoljam vissza a lámpák alá?
    Lehet e férfiből nőt csinálni?
    Most megint mivel stresszeljem ültessem át cserépbe és rakjam be a hűtőszekrénybe?
    Semmikép nem szeretnék megvállni tőlük, anyáknak tartottam volna…..
    valakinek volt már átváltozás tapasztalata?

    • Az a baj, hogy ez mar bestresszelt. Az ujabb atultetesi, meg fotoperiodikus stressztol milyen pozitiv fejlemenyt varsz? Lehet csinalni, termosbol porzost, meg porzosbol is termost, de ami neked van, az felig viragzo herma. Az a valoszinubb, hogy itt-ott lesznek bananok kesobb is, tehat magos is lehet, meg a minosege is kerdeses, kivonatnak jo lehet.

  25. Kiderült,hogy mi okozta az alsó rész leveleinek gyors száradását. Szürkepenész. A túróba!
    Pedig már félig kialakult gandzsák voltak. A benti növényeken is megjelent de azokat bordói lé szerűséggel ( rézgálic vizben oldva+ glycerinborax a patikából+pár csepp mosogató szer+csapviz= spric flaskából gondosan bepermetezve a bugákat is) sikerült meggyógyitani. Egy permetezés kb 2 hétig eltart. majd ismételni kell.

    A kinti hermák elkezdtek növekedni a férfi részek kivágva. Kiváncsi vagyok mi lesz az eredmény szeptemberben.

    A benti növényről ma leszüreteltem az ép gandzsákat amit a szürkepenész nem pusztitott el, egyet-kettőt még rajtahagytam hátha tovább fejlődik. Bepermeteztem a maradék kis hajtáskákat. Most 30 W-os led (cfl-utánzat cső) alatt 13/11 – el kezdtem ma, egy hétig, majd 1 órával több fény és igy tovább 18h -ig. Klónoknak való anyát szeretnék belőle ha összejön.

    Egy másik kérdésem van most: 2 napja készitettem 30 liter tápoldatot. EC és pH beállitással. Savként ecetet használtam + egy kevés 3%-os hidrogén peroxid. Ma azt látom hogy zavaros lett, vagyis opálos.
    Vajon mi lehet a gond? 2 nap alatt elszaporodtak a bacik? Hm… most a kinti növények locsolására fogom forditani

    A neten látom hogy valaki konyhai élesztővel locsol. Félnék megtenni, nehogy a virágföld elkezdjen erjedni. Mi a véleményetek?

    • Gyere a forumba, nyiss naplot, ott megdumaljuk a novenyedet meg a termesztessel kapcsolatos kerdeseket. Ez a resz a cikkeknek van fenntartva es a kapcsolodo kommenteknek.

    • 4-5 hét elteltével , átlagosan ennyi a kender vegetációs szakasza , cserélheted előbb is meg késöbb is (csökkentve a megvilágított órák számával együtt ugye) minél később csinálod annál nagyobb lesz a növényed és fordítva ,egy bizonyos határig gondolom , nem tom mivan akkor ha örökre vegetációba tartod pl xD, de szerintem nézz utána a fajtának amivel próbálkozol , google: beirod a fajtát mellé hogy “grow tips” , sokat lehet tanulni így . Azthiszem nem írtam nagy hülyeséget , a 4-5 hét átlagosan az biztos jo info , én is kezdő vagyok még, ennyire futotta a tudásomból.
      Egyébként ha szabad kérdeznem miért nem hagyod fenn az mh – lámpát is ?

    • Általában hely igény magasságtól függ mennyi a belmaggasságod , ami tényleges föld vagy a hydro rendszered tetejétől függ,De azért 10cm magasságba ne próbálkozz 😀 általában 40-50 cm de tovább is lehet csak akkor biztosított magas minőségű elszivás , oscilációs levegőt kell biztosítani , mert nagy novénynél hamar be fog penészedni belűl a virág . Ezt te határozod meg hogy mennyi legyen hozam .

  26. Ezer hála a segítségért!

    Nekem ez az első két növényem
    az egyik Sunmango auto a másik Bigger Bud auto
    Kapásból 12/12 alá raktam őket, jelenleg 600W MH
    Virágzásra pedig egy szinten 600-as hps-em van.

    kérdésem az lenne, hogy virágzásnál már nem csökkentek a megvilágított órák számán ugye?
    Autónál lényegében a növény dönti el mikor van virágzás?

    Szép napot 🧘‍♂️

    • Jah autó virágzás ! akkor az teljesen más ,azt hittem fem,
      De ha külön két szobád van akkor miért nem fem et használsz ?

  27. Azért hívják auto-nak mert automatikusan virágzik , nincs vegetációs szakasza , egész nap világíthatod a lámpával . Nincs neki Fotóperiódusa.

    Egy normál növény ami nem auto , annak van Fotóperiódusa ami annyit jelent hogy : 18/6 vagy 16/8 a megvilágított órák és a sötét aránya , ezalatt vegetál a növény , és ahhoz hogy beinduljon a virágzás le kell csökkenteni 12/12 – re . Ezt hívják fotóperiódusnak .
    Az auto keresztezve van a cannabis rudealissal – ennek köszönhető hogy nincs neki fotóperiódusa .
    Nem tudom mi lenne az ideális következő lépés a te esetedben , 12/12 -vel kezdted , ha átálnál 16/8 vagy 18/6 vagy 24/0 -ra elvileg akkor se történne semmi baj , mert nincs fotóperiódusa , de most csak hangosan gondolkodtam ,. szerintem cserélheted is át a lámpát , a hps-nek több a fénye sokkal . De hamár elkezdted 12/12 és esetleg 16/8 -ra átálsz lehet mégis csak valahogy sokkolod a növényt nem tudom ,:S , Valaki Tapaszaltabb írhatna !

  28. Sziasztok!
    Nekem olyan kérdésem lenne hogy van egy auto növényem ami kint van és ami ami már virágzik(nem megoldható az állandó felügyelet)… és sajnos az utóbbi időbe megtámadták a csigák egyre több ,,fő levelet “ illetve a kisebbeket rágnak meg amiket kénytelen vagyok/vóltam leszedni mert a levél fele már nem volt
    Nem nagy növény nagyjából 50-60cm lehet így hàt nem is rendelkezik sok levéllel
    A kérdésem az hogy virágzás alatt ez komoly stressznek számít a növénynél ?komoly veszteség ? Esetleg okozhat e benne olyan hajlamot amely még ebben a szakaszban is esetleg hermafroditává válik ?

    • Jajj még annyi hogy a Levelek is és a virágok egy része váladékosak a csigától ez is milyen mértékben okozhat kárt azt tisztítsam le ?

    • vegyél csiga ölőt/riasztót 2-ezer forintnál nem lehet több obiba , az enyémet pajzstetű támadta meg az elején ráfujtam felszívódó növényvédőt azóta semmi baja , csigák lehet szívósabbak bár nem hiszem , de azt gondolom én hogy takarítsd el a csigákat kézzel, a nyála szerintem nem oszt nem szoroz , de megfogják enni ha hagyod.

  29. Szia mindenkinek!

    Én egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok , hogy van egy növényem még a veg.fázisban (nem auto , fem amnesia haze) 20/4 megvilágításban van. Topping+Lst technikákat egyaránt alkalmaztam , és kb másfél hónapos a kislány és észrevettem , hogy a tetején 2-3 virág (csilló , bibe) már megjelent de máshol nem. Szóval a kérdés : Mi lehet a gond? Mert tudtommal amíg a megvilágítási órák száma nem megy 15 alá addig nem szabadna virágnak megjelenni rajta. Egyébként ez az első periódusos növényem. Válaszotokat előle is köszönöm! Peace!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .