Palánta szakasz

Tartalomjegyzék

1 Palánta szakasz
1.1 Gyakori hibák
1.2 Több termős egyedet?

A palánta szakasz főleg a gyökerek fejlesztésével telik.

A palánta szakasz főleg a gyökerek fejlesztésével telik.

Ha a mag szárba szökkent immáron a palánta korba lépett. Ebben a szakaszban a legfontosabb dolga egy kiterjedt gyökérzet fejlesztése, eleinte ennek formálására fordítja energiái nagy részét, így a föld feletti növekedés nem lesz olyan látványos. Ha viszont kifejlődött egy akkora méretű gyökérzet, ami már képes ellátni a palántát a gyorsabb fejlődéshez szükséges tápanyagokkal, a növekedés üteme megugrik. Ez általában a 4-5 levélpárnál következik be, innentől a palánta átlépett a következő életszakaszába, a vegetációs szakaszba.

A földbe kerülés után a talajt pár napig nedvesen kell tartani, hogy a magonc összeszedje magát. Ezt vigyázva, például egy permetező flakon segítségével lehet megtenni anélkül, hogy a mag egy erősebb vízsugár miatt kimosódna. A föld legyen laza szerkezetű és mindig nedves, de ahogy a mag szárba szökken a túlöntözés komoly problémákat okozhat.

Mivel a túlöntözés súlyosabb problémát okoz mint a kiszáradás, egy kb 1-2 hetes csemeténél már inkább érdemes megvárni hogy kókadjon, -így biztosak lehetünk abban hogy szomjas – és csak aztán locsolni, mert az egyik leggyakoribb korai haláleset kiváltója a túlöntözés. Tehát ha valaki nem biztos a dolgában inkább locsoljon kevesebbet, és csak akkor locsoljon, ha a növény láthatóan szomjazik, ezt ugyanis könnyebben lehet korrigálni locsolással és vízpermetezéssel mint egy túllocsolt, tocsogó földet.

Még a seggén van a tojáshéj

Még a seggén van a tojáshéj

A növények sokkal jobban hozzá vannak szokva a szárazsághoz mint az állandó nedvességhez. Épp ezért célszerű olyan konténert, cserepet választani amiből a felesleges víz könnyen elfolyhat és nem árt ha a földkeverék laza, jó víz áteresztő szerkezetű, így ugyan gyakrabban kell locsolni, de a talaj mindig levegős marad és állóvíz sem alakulhat ki. Ez az állóvíz a palántadőlés egyik kiváltója, ugyanis ha a talaj huzamosabb ideig nedves marad, az érzékeny száracskát megtámadják az állóvízben lábat vetett baktériumok ezzel a szár tövének rothadását, dőlését okozzák.

Egy másik fajta palántadőlés oka a megfelelő erősségű vagy hullámhosszú fény hiánya. Alacsony megvilágítás melett a palánta arra törekszik, hogy minél magasabbra kerülve fényt találjon, a szár rész ilyenkor extrém módon megnyúlhat. Mivel a megvilágítás ilyenkor egyébként is kevés az egészséges fejlődéshez, és erre még a szár nyúlása miatt bekövetkező dőlés is rá tehet, ez a folyamat elég káros következményekkel járhat, ha csak nincs mihamarabb korrigálva. Ehhez első lépésben a fényforrást kell erősebbre cserélni, a palántát pedig gy pálcikához drótozva megóvni a dőléstől. Később, ha már fejlődött néhány levélpár rajta, mélyebbre lehet ültetni hogy a megnyúlt szár egy része a föld alá kerülve gyökeret ereszthessen, de ha ez a korai palánta szakaszban történik a szár gyökerek eresztése helyett megrothadhat.

A klónokhoz hasonlóan a csemeték is jól elvannak fénycsövek alatt

A klónokhoz hasonlóan a csemeték is jól elvannak fénycsövek alatt

Egy pálcikával és dróttal egy megnyúlt palánta megvédhető a dőléstől.

Egy pálcikával és dróttal egy megnyúlt palánta megvédhető a dőléstől.

A korai szakaszban a növény pár hetes koráig még nevelhető fénycsövek alatt, sőt a nagy teljesítményű lámpáktól is érdemes még távolabb tartani őket (90-120cm), de persze résen kell lenni, ha nyúlásnak indulna a szár az azt jelenti hogy nem elegendő a fény mennyisége, közelebb kell tenni a lámpát, vagy cserélni kell egy erősebb fényforrásra (Lámpák kender termesztéshez). HPS alatt viszont előfordulhat hogy a palánta akkor is nyúlásnak ered, ha a lámpa eléggé közel van hozzá, ez a kék színtartomány hiányára vezethető vissza nem a kevés fényre.

Fémhalogén lámpák és fénycsövek alatt sokkal kisebb lenne a nyúlás, a HPS-nek viszont nagyobb a fényereje, de ezt egy palánta még nem tudná hasznosítani sőt kifejezetten káros lehet, neki most megfelelő hullámhossztartományban sugárzott fotonok fontosabbak lennének. HPS alatt is simán fel lehet nevelni egy növényt csíráztatástól a szüretig, de észben kell tartani hogy a palánta nyúlása nem jelent feltétlenül fényhiányt, és nem kell közelebb tenni a lámpát, mert a palánta hamar megég vagy kiaszárad.

1 hetes csemete

1 hetes csemete

Az átültetések számát az okozott sokk miatt érdemes minél kevesebbre tervezni, ezért ha van rá lehetőség érdemes egyből abba a cserépbe ültetni, amibe a szüretet is megéri. 2-3 ültetést persze simán elvisel élete folyamán de visszavetheti a fejlődést egy kicsit, viszont az átültetés előnye az új, tiszta, kicsapódott tápanyagoktól mentes közeg, ami felér egy flush-al. Átültetés szempontjából hasznos lehet a préselt tőzegből készült cserép, ez egy idő után lebomlik és a gyökerek áthatolhatnak rajta.

2 hetes csemeték

2 hetes csemeték

A csemete kornak akkor van vége ,ha megindul a föld feletti részek látványosan gyors növekedése, ekkor kezdődik a vegetatív szakasz, a lombozat fejlődése.

 

 

Gyakori hibák

A túllocsolás vagy a túltáp tünetei rengeteg féle képpen jelentkezhetnek.

A túllocsolás vagy a túltáp tünetei rengeteg féle képpen jelentkezhetnek.

A leggyakrabban fellépő probléma a túlöntözés. A szárbaszökkent palántáknak már nem kell folyton nedvesen tartani a földet, a gyökereiknek több levegőre van szüksége.
Korai tápozás. A csemetéket nem érdemes tápozni, sok termesztő megvárja míg a tápanyag hiány első jelei mutatkoznak és csak eztán kezdik el a trágyázást. A túltáp károsabb és nehezebb korrigálni mint az alultápozást.
A kevés fény, gyenge, nem megfelelő fényforrások miatt a csemeték szára nyúlásnak ered, ami a nehéz fejrész miatt eldől, a száracska megtörik, a tápanyagellátás megáll, és vége.

Elegendő fény hiányában a szár megnyúlik.

Elegendő fény hiányában a szár megnyúlik.

• HPS alatt az említett nyúlást fényhiánynak lehet hinni, a túl közelre tett lámpa pedig szétégeti, megsüti vagy kiszáríthatja a piciket. Mivel a HPS közel van a talajhoz hamar kiszárítja azt, így gyakrabban kell öntözni. Ha viszont nagy cserepekben vannak, csak a talaj felső rétege szárad ki miközben alul nedves maradhat, emiatt könnyen túl lehet locsolni.

Több termős egyedet?
Termosok

Milyen körülmények vezetnek nagyobb arányú termős vagy porzós egyedekhez? A táblázatot óvatosan kell kezelni, az információkat a http://www.Dutch-Passion.nl tulajdonosa tette közzé, és nyílván csak hozzávetőlegesen lehet figyelembe venni. Avagy nem szentírás. A talaj nitrogén/kálium tartalma az első két hétre vonatkozik.

(Visited 82 954 times, 1 visits today)

70 thoughts on “Palánta szakasz

 1. Visszajelzés: Csíráztatás | exkalapalatt

 2. Visszajelzés: teszt500

 3. A veg idő független a fajtától, virágzásba állításig eltelt idő is inkább a tréningtől függ.
  A magasság is tréning kérdése. Hideg fényforrással 60cm belmagassággal is lehet teljes értékű növényeket nevelni, 150cm meg tréning nélkül is elég lehet közepes hps-el.

  Te hogy gondoltad? Mennyi növényt tennél milyen lámpa alá és hogyan tréningeznél, már ha akarsz?

 4. h250d-dimelheto-natrium-es-femhalogen-elotet-250w_80Gondolom ha te nem találsz róla infót akkor másoktól sem vársz véleményt. Ha az energiafogyasztás felől közelíted meg a témát akkor a mikroboxok körül nézelődj. Ezekbe 150W hps is elég és közel biztosan tréningelni kell, illetve rövid vegetációs időre lesz szükség. Egyel nagyobb szekrényméretben a 250W nátrium lámpákkal már teljes méretű növényeket is lehet nevelni. Ezeket elektronikus meghajtóval hajtva a fogyasztásod megmarad 250W körül. Ha rákeresel az “elektronikus ballaszt 250w” kifejezésre akkor megtalálod amiről beszélek.

 5. Hello! Az lenne a kérdésem hogy a natrium az fontos a kezdeti idoszakban erdemes olya n asvanyvizzel locsolni amibe van? illetve mikor kell foszfor tartalmu tapszerre atalni?
  Autoflowering novenyeknel, azt olvastam mar nem tudom hol, hogy 20 ota feny 4 sotetseg es magatol beal nem kell 12/12 atallnunk hanem ugy teljesen vegig! Ez igaz? Ilyenkor semmit semkell tennunk csak locsol i tapszerezni az adott idoszakban es varni mikor lehet szuretelni? Varom a valaszod! remelem meg aktivak vagytok!

 6. Az lenne a kérdésem hogy a natrium az fontos a kezdeti idoszakban erdemes olya n asvanyvizzel locsolni amibe van?

  Fontos, hogy minél kevesebbet kapjon. Egyáltalán nem érdemes ásványvízzel locsolni.

  illetve mikor kell foszfor tartalmu tapszerre atalni?

  Ültetéskor. Gyökérfejlesztéshez szükséges foszfor túlsúlyos táp. A kender nem igényel virágzáskor erős foszfort, 30-50mg/L tartalmú tápoldatokkal is boldogan és gyönyörűen virágzik.

  Autoflowering novenyeknel, azt olvastam mar nem tudom hol, hogy 20 ota feny 4 sotetseg es magatol beal nem kell 12/12 atallnunk hanem ugy teljesen vegig! Ez igaz? Ilyenkor semmit semkell tennunk csak locsol i tapszerezni az adott idoszakban es varni mikor lehet szuretelni?

  Igaz. A fotósokkal nagyjából ugyan ez a feladat 12/12 fény mellett, csak a végeredmény lesz más.

  • Hogy erted hogy mas lesz a vegeredmény? nagyon nagy kulonbsegek vannak velemenyek kozott a ckmagazin szerint: Növekedési fázis”Ebben az időszakban a növény szereti a nitrogént (N), így speciális, növekedésgyorsító szerves tápoldatokat is adhatunk az öntözővízhez. A pH-értéket 5,8–6,8 között kell tartani.”
   A Viragzasra pedig:”Az öntözést az eddigiekhez hasonlóan kell végrehajtani, de a nitrogént cseréljük foszfor (P) és kálium (K) tartalmú tápszerre. Ez erősíti a növényt, és nagyobb terméshozamot eredményez. ”
   De akkor most hogy is van?

 7. Szeva Tüdő!
  Cocoba ültettem, GHE trio tápszerrel terveztem az egészet, a cocot hagytam állni 3 napig, majd flush, majd még kalcium nitrátos vízzel átlocsoltam, tettem egy kicsit egy muanyag pohárba, abba tettem most az első magot. Csak bagseed, meg akarom nézni van-e bármi baj a setuppal, mielőtt 10€-s magokon kezdek el kísérletezni.
  Tegnap ültettem a magot, hülye voltam, úgy ültettem el hogy előtte nem kapott a coco+perlit semmi tápszert, csak a kalciumot. Ez baj lehet?
  Kinyílt a mag és kibujt a szár, a két sziklevél sértetlen, a mag még rajta van félig a szikleveleken, de az első pici levél már most égett. Alultápláltság lehet? Merjek rá ilyen korán tápszert önteni?
  Köszi!

  • Tegnap ültettem a magot, hülye voltam, úgy ültettem el hogy előtte nem kapott a coco+perlit semmi tápszert, csak a kalciumot. Ez baj lehet? Nem. Mondjuk azt tudni kell, hogy a kalciumba áztatni kell a kókuszt, majd tiszta vízzel kimosni. Ilyenkor tápanyag mentessé válik, elvileg a kalcium-nitrát teljesen kimosható a kioldott ionokkal együtt.

   Kinyílt a mag és kibujt a szár, a két sziklevél sértetlen, a mag még rajta van félig a szikleveleken, de az első pici levél már most égett. Alultápláltság lehet? Én nem tudhatom kép nélkül. Lehet képpel sem. A levélszél elszíneződése bármi lehet. Só, éhezés, sok víz vagy megváltozott körülmény, mondjuk hirtelen csökkent pára. Ha a magonc folytatja a növekedését akkor talán egyértelműbbé válik a probléma is. Ha meg leáll akkor meg a probléma szűnik meg…

   Merjek rá ilyen korán tápszert önteni? Ez egy kísérleti prodzsekt pakkmaggal, nem? A viharba ne.

 8. Rövid ideig a fagyot is elviseli.

  Termeszteni 10C éjszakai hőmérséklet alatt beltérben szerintem felesleges. Lelassul, se vizet, se tápot nem vesz fel, ellenben pillanatok alatt képes túltáp, túlloccs, meg sosem látott de teljesen bizarr tüneteket produkálni.

  Télen fűtetlen helyiségben kombinált hűtő-fűtő termosztáttal lehet szabályozni az optimum környezeti hőmérsékletet.
  Nappal a lámpa szolgáltat hőt, ilyenkor a termosztát csak a légcsere ventit kapcsolgatja optimum felett.
  Éjszaka valamilyen hőtermelő berendezés kell a boxba, például fűtőfilm. Ennek a működését ugyan az a termosztát végzi. Így műkszik. Gyakorlatilag az optimális hőmérséklet esetén sem a venti, sem a fűtő nem megy. Ha hidegebb van mint kellene akkor a termosztát a fűtőfilmet kapcsolja, ha melegebb van akkor meg a ventit.
  Mindehhez kell még egy legalább 10cm vastag hőszigetelő és/vagy hőtároló réteg a box köré azért, hogy minél kevesebbszer kapcsolgasson a termosztát, minél hosszabb ideig maradjon a box hőmérséklete a kívánt intervallumban.

 9. Amikor nekiindul a gyors növekedésnek. Második levélpár után, kb két hetesen. Technikailag meg akkor, mikor a kis cserépből átülteted a végleges helyére.
  Mindez csak fogalommeghatározás, vegetációban van sziklevél bontáskor is. Mindegy milyen bőrt húzok rá.

 10. Szia! Elég nagy problémával állok szemben van két fruit spiritem. Outra készül de 2 sziklevél plusz egy levélpárnál megállt a fejlődésben, Palántaföld kókuszrost 50/50 a táptalaj /no táp. Egyikük már a végét járja a színük sárga nem egészséges zöld mint a mellette már igencsak kifejlett vele egy idős bugseednek. Túlöntés szerintem kizárva mivel nagyon türelmesen öntözöm meg a másik fejlődik csak ez nem. Esetleg küldhetnék valahová egy fotót a kertről? HELP PLEASE

 11. Két cfl is elég szobanövénnyé zippelni a kendert de a lényeg ebben az esetben a tréning. Ha bonsai-t akarsz vagy anyát azt is jobb szekrénybe tenni, meg jól jön némi rutin is kendernevelés terén. Ha csak valami szép és illegális szobanövényt akarsz akkor a salvia a jó választás. Nem kell hozzá mesterséges fény, félárnyékban is jól érzi magát, jól tartva meg szép virágokat hoz.

 12. Szia!Nekem lenne egy nagy problémám!Vannak kis palántáim,elég szép állapotban vannak.De ma a vihar miatt leestek.az összes palánta kiesett a közegéből.igyekeztem vissza tenni,de sérült a gyökérzet.ilyenkor mit kell tennem?Hagyam továbra is a közegébe vagy pedig ültessem ki a végleges helyére???

  • regisztálás->fórum majd, ott tudsz egyszer képet feltölteni, ha adnak hozzá jogot. 3 hetesen, ha virágföldbe ültetted, még sok para nem lesz a tápozással, mert még vegben vagy és lehet emiatt sem tudod eldönteni a nemét

 13. Sziasztok! Tegnap bújt ki a drága, de lehet, hogy túl vizes volt a föld mert megkókadt a két első levél. Mit tudok tenni? A hőfokot felemeltem a termosztáton 25 fokra és pár napig nem locsolom. Esetleg még lehet valami teendő? Sárgulni még nem sárgul.

  • Szia! én azt tapasztaltam az enyémen hogy elkezdett sárgulni és túl locsoltam vissza is vettem belőle, és vissza is zöldült, ( csiráztatástól palántáig )
   inkább nem az volt hogy nem locsoltad és akkor kezdet kókadni ? és arra locsoltál rá túl sokat ?

 14. Szaisztok egy szekrenyben 600w hps lampa palánta szakaszban 12/12 intenzitassal lévo novényhez kb 10 centisek fel méterre van és egyre jobban sárgul a levele locsolom naponta bőven hiszen nagyon hamar kiszárad a talaj es eléggé meleg is a föld egy 24w os stamitogep ventillatorral hűtom alufoliaval van kibelelve. Valaki valami tanácsot hogy hogyan lehetne megmenteni a növényt esetleg ha tudna adni par mondatban is eszméletlenül hálás lennék . Köszönöm elore is. 🙂

  • Egyszerűbb, ha a fórumban kérdezel. Előbb kapsz választ is és tudsz felrakni képet, ami alapján lehet mondani valamit. Mert így, hogy semmi konkrétat se írsz róla (közeg, palánta életkor, stb) igen nehéz.

 15. Sziasztok! Olyat tapasztaltam, hogy a kis csemetémnek kettő helyett három sziklevele van és a barázdált szélű levél is ugye már az első hétben három fele nyílik. Gondolom nem probléma, de valaki találkozott már ilyennel? Egy magas CBD tartalmú fajról van szó.

 16. Előfordul, de nem probléma. Apró kellemetlenséget akkor okozhat ha később se tér át a növény 2 pár levél hozására (de a legesélyesebb, hogy át fog), mert virágzásban akkor túl sűrűn állhatnak a nóduszok és az növelheti a penész esélyét. De ne aggódj, csak érdekességképp említem ezt.

 17. sziasztok! lampa alaatt van annya es lanya a.kerdesema.kovetkwzo lenne, mivel elsore csinalom , kicsit.ossze zavart ket cimbim csiraztatas pipa ,, ki.ia bujt a kis.novenyem 250hps lampat hasznalok emele, lila kek ledet , a cimvim azt mondta csinalhatom 22/2 azaz 22febny 02ora sotetswg , en 12/12be kezdtem nem akarok lesokalni sywgenykekwt szoval szwribtetwk hogy csinaljam ?

  • Ez inkább a táp oldat tol füg mit javasol, mert ph be állított értéktől függ , fel veszi a tápoldatot, vagy ha trágyát használsz akkor az is egy más tészta , hydro általában 5,0-5,5 de kinek hogy földbe mindig magasabb .

  • Vegszakaszra nem kell 600W hps! Azt csak virágzáshoz használd szerintem. Ha olcsón akarod meguszni, és nagyonmaszekba akkor fénycsöveket vagy led izzókat ajánlanék. 6000K körülit. Kisérleteztem már Ledtárcsákkal is ami szerintem ufólámpához való lett volna, az se volt rossz vegre ! elég sűrű lett alatta és egyáltalán nem nyúltak! Ha barkácsolhatnékod van és áll rendelkezésedre forrasztópáka akkor cob ledeket tudnék még ajánlani. Vagy esetleg ha betudod szerezni akkor helvar vagy Tci vagy Samsung led paneleket, de ez már mástészta. Az utóbbiakkal egészköröket végigtudsz vinni és általába 3000K-4000K közt mozognak színtartományban.

 18. Sziasztok!
  Világítással kapcsolatos kérdéseim lennének!
  Auto Northern Lights, palánta szakaszában hány óra fényt kell neki bíztosítani, és miből megyek bíztosra, hogy átlépett vegetatív időszakba? Továbbá vegetatív időszakban mennyi fény szükséges neki?
  Virágzáskor mennyi fényt igényel, és miből veszem észre, hogy a növény átlép virágzásba?
  Öntözéssel kapcsolatban, miután átlépett vegetatívba mennyi vizet kell adni neki, milyen időközönként, és virágzáskor mennyi vizet igényel.
  +Milyen energiatakarékos LED lámpát tudnátok ajánlani, mellyel a palántázástól a szüretig el tudom vinni?
  Köszönöm.

 19. Sziasztok!
  Adott pár növény, amik a 12. hétben vannak kb. és 12-12h-ban van a fény beállítva (valamelyiknek pár nap van hátra, de van amelyiknek még 1-2 hét ránézésre), de már szeretnénk elkezdeni a következő kört, így a kicsírázott magokat palántázó tálcában szeretnénk betenni a sátorba. Szerintetek a nagy növények fejlődésének mennyire zavarna a fény átállítása (18-6h), vagy van más ötletetek, hogy hogyan tudnánk a legideálisabban megoldani? Sátoron kívül nem megoldható sajnos benti háziállatok miatt.
  Illetve a vegetációs idő előtti palánta növekedési szakaszban mi az ideális fényviszony?
  Előre is köszi a válaszokat!

  • Ha csak 1 hét van hátra a virágzóknak, akkor vissza lehet nyomni a fényt 18-24 órára. Ha további kérdéseid vannak, akkor a fórum részbe írj inkább, ott sokkal hamarabb kapsz választ.

 20. Sziasztok!
  A kevés fény miatt a cikkben is olvasható palántanyúlás áldozatául estek a magoncaim! Kitámasztottam őket biztonságosan és alkalmasabb világításra váltottam. Valahol olvastam, hogy amikor eljön az átültetés ideje ez a probléma úgy orvosolható, hogy a megnyúlt szárat a földbe ültetjük (gyakorlatilag jó mélyen ültetjük el a növényt) és a szár a földben idővel gyökeret ereszt! Jelenleg a növényeim 3-4 hetesek a harmadik levélpárnál tartanak de a szárak olyan vékonyak, a növények “feje” a három levélpárral pedig olyan nehéz, hogy egyelőre nem tűnik kivitelezhetőnek az átültetés. Tápot még nem kaptak. Tartok a túltápozás veszélyétől. Mit tegyek, hogy vastagodjanak a szárak? Ahhoz, hogy átültessem a kis cserépből földbe gondolom, hogy kell egy erős(ebb) szár. Valami ötlet Uraim?

  • A fórumban le van irva, hogy mik az olcsó-jó ledek, ami azokon kivul esik, az majdnem biztos, hogy tulárazott, vagy gagyi.

  • Most is kiírtál valamit.
   Amúgy, felül van egy Forums gomb, oda menj be, keresd meg a naplókat, nyiss egy naplót, írd le oda mi a baj.

   A forums melletti + gombbal tudsz képet feltölteni.

  • Vagyis ráviszed a ‘+’ gombra az egered, és kiválasztod, hogy média. Aztán oda.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .