Fahtty

Fahtty

Ez a TEK használható gombacsaládok alfajok izolálására (szelekcióra inkább), de micéliumos (LC-s) fecskendő készítésére egyenesen nagyszerű.

A középső porton egy csepp spórásvízzel vagy akár LC-vel beoltjuk a gabonát.

A középső porton egy csepp spórásvízzel vagy akár LC-vel beoltjuk a gabonát.

Az izoláláshoz fontos, hogy csak egy csepp oltóanyag kerüljön a gabonára, és a spórák egymáshoz minél közelebb induljanak növekedésnek, tehát ne legyen a befőttes üveg összerázva. (A rázástól a kolonizáció gyorsabban végbemenne, de több alfajt is eredményezne) Ebből az egy csepp oltóanyagból valószínűleg a legéletrevalóbb, legerősebb, szálas szerkezetű “rizomorf” micéliummal rendelkező alfajok fogják leghamarabb kolonizálni a rendelkezésre álló táptalajt, ránőve, bekebelezve, körbefogva az alulmaradt családokat.

 

Ha az izolálás nem fontos, vagy a gyors kolonizációs idő a fontosabb, nyugodtan lehet egy cseppnél több oltóanyagot is használni. Legfeljebb multikultúra fogja majd uralni a gabonát.

 

 

A víz előkészítése.

2-szer, 3-szor annyi vizet használhatunk, mint a befőttesüveg űrtartalma.(valószínűleg még ennél is többet)

Lehetőleg desztillált vagy ioncserélt vizet egy befőttesüvegbe téve (fedő nélkül) forraljuk fel mikrohullámú sütőben, aztán közepes fokozaton fortyogjon még pár percig(pl 3perc), aztán a (lehetőleg szilikon port-os) fedőt rátéve, egy fazékba még vagy 15 percet (A sterilizálás folyamata bővebben az LC-nél van leírva).
Ezzel a vízzel, persze csak ha már lehűlt, lehet megtölteni a fecskendőket.

Itt a bizonyíték, működik.

Itt a bizonyíték, működik.

A módszer működik egy sima PF sütivel is, egy két fecskendőnyi LC simán begyűjthető róla, még ha kicsit nehézkesen is. Nagyobb mennyiségű szemes gabonával is működik, csak az izolálás miatt célszerű keveset használni, ha az izoláció nem elvárás(ami ezzel a TEK-kel amúgysem valami tökéletes) egy szokásos gabona spawn-ból és készíthető így micéliumos fecskendő.

Ha a táptalaj nem volt teljesen elzárva a levegőtől (a fedőn egy lyuk pl.) akkor nagyobb lesz az esély, hogy az LC fertőzött lesz.

Érdemes az így kapott fecskendőket, hamar felhasználni, vagy egy új, mester kultúrát létrehozni egy kisebb mennyiséggel, elméletileg a kukoricadarabkák miatt hamarabb megromlanak mint egy spórával vagy klónnal oltott LC.

Forrás: [1]

(Visited 2 389 times, 1 visits today)

One thought on “Fahtty

  1. Visszajelzés: LC | exkalapalatt

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .