Inkubátor

Inkubátor

Az inkubáció a kolonizációs szakasz alatti optimális körülmények biztosításáról szól, keltetést jelent.
Az optimális hőmérséklet amin a szövés a leggyorsabb ütemben haladhat 28 °C fok körül van. Ez a táptalaj hőmérsékletére értendő, ami sokszor melegebb lehet egy két fokkal mint a környező levegő.

A táptalaj meghódítása hidegebb vagy melegebb hőmérsékleten is végbe megy, de valamivel lassabban. Ha nem sikerülne olyan helyet találni, ami nagyobb ingadozások nélkül, ~18 °C feletti vagy ~33 °C hőmérsékletet képes tartani, akkor érdemes direkt erre a célra eszkábálni valamit

A különböző gombafajták, változatok hőmérséklet iránti toleranciája változó lehet, például akadhat olyan kultúra is ami 30 °C felett már nem hajlandó nőni. 26-28°C köré érdemes célozni, de a szobahőmérséklet sem rosz, ha állandó, értve ezalatt azt hogy délben nem emelkedik a hőmérséklet 40 fok felé. Ez főleg akkor okozhat igazán fejtörést ha a termesztő csak esténként ér rá ellenőrizni a hőmérsékletet, így -ha nincs egy min/max-os hőmérője- sosem fog rájönni miért nem indulnak be a telepei.

Hőmérséklettel kapcsolatban érdemes arra is figyelni, hogy hol mérjük, ugyanis ha a melegítés alulról jön mint egy TIT-nél, a levegő pár fokkal hidegebb lehet mint a táptalajok, amik az alsó melegített felülettel érintkezve sokkal jobban átveszik a hőt, így előfordulhat, hogy a levegő csak 28, a talaj viszont 31 °C fokos, és ez is okozhat problémát.

Ha a probléma eredete ismeretlen érdemes lehet feláldozni egy tápátalajt, kinyitni és beledugni egy hőmérőt, így pontosabb kép kapható a többi táptalajban uralkodó körülményekről is.

Pár fok eltérés még nem gáz, de főleg a 35 fok feletti hőmérséklet okozhat problémát, termofil baktériumok életre kelése és sejthalál képében.

TIT

Ez egy “TIT” (Tube In Tube) típusú inkubátor, más néven keltető, kolonizációs szakaszban segítségével biztosíthatjuk az állandó, nagyobb ingadozásoktól mentes 28°C fok körüli hőmérsékletet, és a sötétséget.

Két egymásba csúsztatható műanyag doboz és egy akvárium melegítő kell csak hozzá, ami a doboz méretétől függően de általában kis teljesítményű, vagy állítható legyen. Nemtudom melyik a leggyengébb de az 50 literes akváriumhoz valóval 50°C-ot sikerült csinálni, azóta nem próbálkoztam. A víz mennyiségétől függ hogy milyen teljesítményű melegítő kell, és mivel ez általában igen csak kevés, szükség lehet egy időkapcsolóra, aztán már csak el kell találni a megfelelő időzítést.

Az akvárium melegítőt nem szabad víz nélkül használni, mert könnyen szétrepedhet.

A vizet érdemes néha lecserélni, mert egy idő után fertőzések vethetik meg a lábukat benne.

Heatbomb

Ehhez a tekhez célszerű hungarocel dobozt, vagy hűtőtáskát használni mert jól tartják a hőt, kevesebbet kell járnia a melegítőnek, műanyag flakon helyett pedig befőttes üveget, kevesebb gond lesz vele. A műanyag a hő hatására deformálódik, a víz kifolyik stb.

A hőmérőt ilyenkor két befőttesüveg közé kell tenni, de legjobb egy tesztüveg belsejében mérni a pontos hőmérsékletét, ebből tisztább képet ad arról hogy a többi üvegben milyen hőmérsékletek uralkodnak valójában.

A hőmérőt ilyenkor két befőttesüveg közé kell tenni, de legjobb egy tesztüveg belsejében mérni a pontos hőmérsékletét, ebből tisztább képet ad arról hogy a többi üvegben milyen hőmérsékletek uralkodnak valójában.

Termosztát

Hajszárítót is be lehet vetni egy termosztátra kötve, nem csak az inkubációs szakaszhoz. (Magyar találmány!)

Készítése a fűtés hajszárítóval cikkben.

(Visited 3 961 times, 1 visits today)

One thought on “Inkubátor

  1. Visszajelzés: Szalma | exkalapalatt

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .