Kukta

Kukta

A kuktafazék egy főzésre használatos edényféle. Előnye, hogy benne (a nagyobb nyomás, ezáltal magasabb hőmérséklet miatt) gyorsabban készülnek el az ételek. Ezen felül arra is alkalmas, hogy nagyon kevés folyadékkal, főzzünk. A legtöbb hús- és zöldségféle elkészíthető kuktában is, de vigyázni kell, hogy a készülő étel el ne tömítse a fazék szelepét, mert ez túlzott nyomásnövekedéshez – ezáltal az edény deformálódásához, vagy akár felrobbanásához is vezethet.
Általában két szelep is van rajta, egy biztonsági, és egy amivel a nyomást lehet állítani.

Használat

37325d1352916768-180px-kuktamVannak az ún. szendvicstalpú, több rétegből álló vastag talpú fajták, ezeknek az lehet az előnye, hogy jobban elosztják a hőt és nem hevülnek fel annyira alulról, nem ég le ami bennük van. Ha nem szendvicstalpú a kukta vagy épp szendvicstalpú de gagyi akkor előfordulhat hogy annyira felhevül hogy elrepeszti a befőttesüvegeket.
Ezért érdemes alátétként egy rácsot, fémkosarat, vagy alufóliából készített sodronyokat rakni az üvegek alá hogy távol tartsák őket kukta felhevült aljától.

  • 1.)Ha betöltöttük a befőttesüvegeket és a használati utasításban szereplő víz mennyiséget ami minimum 2 újjnyi , mehet rá a fedő, de a szelep legyen gőzkiengedő fokozaton.
  • 2.)Nagy lángon melegítsük addig amíg fel nem forr és a gőz el kezd nagy erővel távozni a szelepen.
  • 3.)Ekkor a szelepet állítsuk 2-es fokozatra, és várjuk meg, míg megint elkezd a gőz nagy erőevl távozni a szelepen.
  • 4.)Ilyenkor kell levenni a lángot takarékra, ha ezt elmulasztanánk a víz hamar elpárolog és a kukta tönkremegy. Innentől lehet mérni a sterilizálás idejét ami általában 1-1.5 óra.
  • 5.)Ha letelt az idő zárjuk el a gázt és hagyjuk a kuktát kihűlni 3-4 órán keresztül. Mielőtt kinyitnánk mindenképp ki kell nyitni a szelepet előtte, hogy meggyőződjünk arról, hogy a kukta már nincs nyomás alatt, mert ha igen akkor a pofánkba robban az egész (előfordult már) II. fokú égési sérüléseket okozva az arc és a mellkas teljes felületén.

Mivel használat közben az edény forró (akár 100 fok feletti, pont ez a lényeg), és nyomás alatt van, ezért igen óvatosan kell vele bánni. Véletlenül se próbáljuk meg kinyitni, amíg le nem hűlt bőven 100 fok alá. Ha ugyanis előbb sikerül a fedelet eltávolítani, akkor a nyomás a belsejében leesik a szokásos légköri nyomásra. Mivel a víz 100 foknál magasabb hőmérsékletű, így azonnal forrni kezd, ami szélsőséges esetben robbanásszerű gyorsasággal történik, és a keletkező forró gőz használója kezét, arcát csúnyán megégetheti.

Gombatermesztéssel kapcsolatban

Gombatermesztésben is használatos a táptalaj sterilizálása során. Magasabb hőmérsékleten ugyanis nem csak az élő baktériumok, penészek pusztulnak el, hanem a spórák, endospórák is. Kuktafazék hiányában a sterilizálást végezhetjük szekvenciális sterilizálás (más néven tyndallizálással, de ez 3 napig tartó macerát jelent.
PF sütiket és szubsztrátokat (szalma, kókusz) elég pasztörizálni vagy főzni is, nem kell hozájuk kukta.

Vásárlás

37326d1352904678-180px-kuktagozMeg lehet venni készletben is, pl adnak egy 4, és egy 6 literest, de csak egyet lehet egyszerre kuktaként használni, mivel csak egy kuktafedőt adnak hozzá.
Érdemes akkorát venni amekkorára szükség lesz. Ha valaki csak 1-2 spawnt akar csinálni havonta akkor lehet hogy meglesz egy 4 literessel is, de azért érdemes megnézni először, hogy bele férnek e a befőttes üvegek egyáltalán.

Konyhai eszközöket árusító boltokban, hipermarketekben vagy interneten lehet szétnézni.

Pressure Canner

Érdemes körülnézni az interneten, pressure canner címszóval. Ezek főként amerikában, befőzésnél használatos, nagy űrtartalmú (~20 liter vagy több) kukták. Egyetlen hátrányuk, hogy a postaköltség magas.

Kiegészítések, tippek:

A befőttesüvegeket fektetve is be lehet rakni.

Személyes tapasztalat:

Fagor Future 10

Volt egyszer egy teszkós “perfect home”-hoz szerencsém, 17 literes volt papíron, gyakorlatban 10 sem, az első használat után visszavittem. Bár működött de a gőzt orrán száján köpte ami engem zavart, bár több helyen is olvastam hogy ez természetes. Mindenesetre nekem nem tetszett.

Vannak ettől olcsóbbak és jobbak is, én mindenesetre ennél kötöttem ki.
Űrtartalomra nem a legnagyobb, papíron 10 literes

  • 7 decis üvegekből 4 db
  • 2.5 decis “Bonne mamam” lekvárosokból több mint 16, még nem sikerült telepakolni

Eddig egy emlékezetes eset volt vele, egyszer használat után nem sikerült kinyitni. Volt benne egy magas 2 literes üveg, ami majdhogynem hozzáért a kukta fedeléhez amikor rázártam, ebbe akadt bele a gőzkiengedő szelep.
A befőttesüveg fedele végül szétment, a szelepnek viszont semmi baja nem lett.

Van hozzá egy kosár amire az üvegeket lehetne pakolni de nem használom, így több üveg fér bele. Eddig nem pattant még el egy üveg sem az esetleg túl forrósodott kukta aljától, ami mellesleg jó vastag, “szendvics talp.”
15000 körül volat.

Két szóval: jól szolgál.

(A cikket a kenderforum.org-rol sikerult visszamenteni.)

Egy egyszerü teszt a kukta müködésének ellenőrzésére:

Sterilizálás közben cseppencs egy csepp vizet a kukta fedelére. Ha a vízcsepp azonnal felforr és 2-3 másodperc alatt elgőzöl akkor a kuktád hőmérséklete biztosan 100C felett van.

pc_water_drop_boiling

(Visited 3 700 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .