Porzós

Tartalomjegyzék

  • 1 Porzós
    • 1.1 Botanika
    • 1.2 Elővirágzás
    • 1.3 Virágzás

 

Porzós

(fiú, hím, ♂)

 

220px-Botporzohun

A porzós virágzat

A porzós növények általában pár nappal hamarabb virágzanak ki, gyorsabban fejlődnek és magasabbra nőnek mint a lányok, alakjuk nyúlánkabb és a virágzást is hamarabb befejezik. Ha valaki már ismeri a fajtát amivel dolgozik, egész nagy valószínűséggel meg tudja mondani még a korai vegetatív szakaszban pusztán a külső alapján, hogy a növény fiú lesz-e vagy lány. Azok a növények amik gyorsabban fejlődnek és nagyobbra nőnek/nyúlnak mint a többi általában porzósak lesznek, persze akadhatnak kivételek.

Botanika

A porzós (hím-) virágzattulajdonképpen bogernyős fürt. A hím (porzós) virágok a virágzati fő-tengely levélhónaljából kiindulva a virágzati oldalágakon helyezkednek el. A hímvirágnak 5 lepellevélből álló virágtakarója van, amely 5 porzót fog körül. A lepellevelek sárgászöld színűek, kb. 5 mm hosszú képletek. A portokok megnyúlt hasáb alakúak, éretlen állapotban sárgászöldek, éretten élénksárga színűek. A portokok rövid porzószálon függnek. A kinyílt hím virágok felülnézetben csillagalakúak.

300px-Malegood

Porzós kender

Elővirágzás

180px-MaleA fiúk az ültetéstől számítva már 6-8 hetes korukban megmutatják nemüket 18 órás megvilágítás alatt, de ez ettől jóval hamarabb is előfordulhat. Elővirágaik többnyire a 4.-5. elágazásnál (nódusz), a levélhónaljakban, a pálha levelek (stipula) mögött jelennek meg, ezek azonban ritkán fejlődnek tovább a annyira hogy beérjenek. 180px-FiuHa azonban hosszúra nyúlik a vegetációs szakasz még az elővirágok is beérhetnek annyira, hogy kinyílva megtermékenyíthetik a környéken lévő lányokat, tehát nem kell feltétlenül 12 órás nappali ciklus ahhoz hogy egy hím nemzőképes virágokat hozzon. 24/0-ás (folyamatos megvilágításnak kitett) növények általában később hoznak elővirágokat mint a szokásos 18/6 alatt lévők.

Virágzás

Ha egy, már elővirágzott fiú 12 órás megvilágítás alá kerül, akár 1 nap is elég lehet ahhoz hogy az elővirágok beérjenek és kinyílva elterjesszék a pollenjüket, ezért a hímeket el kell távolítani amilyen hamar csak lehet, feltéve ha nem a magok létrehozása a cél. A kitépett, kivágott hímkenderek az elraktározott tápanyagokat felhasználva még simán beérlelik virágaikat a pollentokok kinyílnak a pollen pedig a széllel messzire szállhat, ezért még az “elpusztított” fiúkkal is vigyázni kell, el lehet ásni, beáztatni vagy széttaposni hogy a virágok semmiképp ne fejlődhessenek ki.

A hímvirágok beéréséhez nem kellenek feltétlenül rövid nappalok (12/12), hosszú nappalok (pl 18/6) alatt is nemzőképes virágokat és virágport hoznak, de kevesebbet mint 12/12 alatt, ezért ha pollenképzés a cél érdemes a szokásos módon kivirágoztatni őket. Az igazi hím virágzat először a növény tetején kezd el fejlődni, majd a folyamat egyre lejjebb halad (Bócsa szerint viszont pont fordítva, alulról felfelé halad(kt, 45.old)). 2-6 hét rövid nappali megvilágítás alatt a pollentokok beérnek, kinyílnak és jelentős mennyiségű virágpor kerül a levegőbe. Egyetlen hímkender elszórt virágporának a tömege 10 és 50 g között ingadozik amivel egyébként a legnagyobb pollentermelő szántóföldi növényünk. A kender idegentermékenyülő, szélporozta növény, a méhek csak a hímkendereket keresik fel, a termőst elkerülik (kt, 45old). A virágpor száraz, liszt-szerű, virágzáskor felhőt képez, amely nagy távolságra és jelentős magasságban repül. Oroszországi kísérletek szerint a Brjanszki erdőben a kenderpollen 10 m magasságban és 10-12 km távolságra is elrepül (Djomkin és Asztachova 1952). A hím virágok a pollenszórás után 1-2 nap alatt elszáradnak. THC tartalmuk alacsony, szívásra alkalmatlanok, néha azért sütnek főznek vele.

(Visited 9 468 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .