Grain to Grain

Grain to Grain

A G2G egy viszonylag egyszerü gombacsíra oltási módszer aminek segítségével rövid idő alatt nagy mennyiségü további gombacsírához juthatunk. A módszer lényege annyi, hogy egy már teljesen kolonizált és a szubsztrát beoltására kész spawnt beoltatllan de streilizált gabonára juttatunk. A már kolonizált gabonán lévő micélium azonnal teljes sebességgel szövi be a további üvegeket.

Ezzel a módszerrel a kolonizációs időt lerövidíthetjük a spawnt az ideális beszövési hömérséklet alatt tartva is.

A módszer hátránya az, hogy tökéletesen tiszta körülmények közt lehet csak elvégezni, ugyanis a beoltatlan spawn üvegét kinyitva idegen spórák és bakterek is megszállhatják a csíra alapanyagot. Ezt legkönnyebben úgy kerülhetjük el, ha gloveboxban vagy stillair-ben oltunk és figyelünk arra, hogy a spawn és az oltatlan csíra is a lehető legrövidebb ideig legyen nyílt levegőn.

Másik célravezető módszer lehet az, ha a fürdőszobát alaposan kitakarítjuk. Az alaposant úgy értem, hogy az ablakot is lepucolod, a pókhálót a sarokból, a lámpabúrát, Savo-val az esetleges penésznyomokat a kád szilikontömítéseiről, bemész a szekrény alá is. Ha végeztél akkor behordod a kész és az oltanivaló gombacsírát, valamint minden más esetleges eszközt. Levetkőzöl és a ruháidat kiviszed a fürdőből. Forró vizes zuhany, majd a kádból kimászva elvégzed az oltást a lehetö legrövidebb idö alatt. A dolog sportértéke az, hogy az oltatlan csíra a lehető legkevesebb ideig érintkezzen a szabad levegövel.

G2G oltás

Hozzávalók:

  • egy üveg már teljesen kolonizált spawn
  • tetszőleges mennyiségü oltatlan, friss de már kihült spawn
  • kanál (opcionális)
  • flowhood, glovebox, stillairbox vagy csillivillire pucolt füdőszoba ami még úszik a gőzben.

10212-G2GaA kész csíra és a beoltatlan friss. Kanál csak akkor kell ha a képen látható módon felrázhatatlan a spawn, kénytelen vagy kanálllal feltörni.

31398-G2GdA felrázott vagy feltört spawnból…

54150-G2Ge…tegyünk egy-két kanállal az oltatlan gabonára,…

47908-G2GfMajd zárjuk vissza és tegyük inkubátorba vagy valami sötét és száraz helyre, mondjuk a ruhásszekrénybe.

9234-G2GgAz eredmény 1ö-14 nap múlva szobahömérsékleten.

A képeken bemutatott módszernél talán célravezetőbb az, ha a befőttesüvegben a spawn felrázható. Ezzel a kanalazós módszernél léényegesen gyorsabban végezhetünk az átoltással.

  • rázd fel a kész spawnt.
  • fertötleníts minden üveget és a kezed is denával.
  • lazítsd meg a befőttesüvegek tetejét levehetőre.
  • vedd le az első üveg tetejét és szórj 0,5-1cm vastag réteget a kész spawnból az oltatlan gabonára, majd azonnal fedd vissza
  • ha végeztél szorítsd rá a tetőt az elkészült spawn-okra.
  • törölközz meg és vegyél fel magadra valamit. A képek készítője még a kész spawn kanalas feltörésénél tart.

A beoltott gabonát egy-két napig ne rázd fel, ugyanis az esetlegesen bejutott és az oltási felületen megtelepedett kártevöket a beszórt gombamici még felfalhatja. Ez idö után rázd fel.

Videó a G2G-röl

(Visited 2 641 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .