A kérdéssor

Nem vagyok az a kimondott távgyógyító de szerintem ha képeket nem tudsz mutatni -vagy akár tudsz- akkor is hasznos lehet ilyen jellegű segítségkérésnél az alábbi kérdéssort kitölteni. Viszonylag sok alapvető hibalehetőség kizárható és a termesztői hozzáállásról is egészen jó képet lehet kapni. Ha van olyan kérdés amire nincs egzakt válaszod arra is érdemes legalább utalás szintű választ adni. (pl: páratartalmat nem ismered, de azt tudod, hogy egy fűtött szobában termesztesz).

Talán nem hülyeség inkább fórumokat meglátogatni ilyen jellegű kérdésekkel. Több fejben több a korpa, meg talán a válaszadási hajlandóság és bátorság is nagyobb. Hátránya is ez lehet, még a határozott kijelentéseket is érdemes fenntartással kezelni ha nem ismered a válaszadót.

Magyar nyelvű fórumot itt találsz: https://zoldkertesz.com/  https://www.icmag.com/ic/forumdisplay.php?f=65719

Talajos termesztés:

Mióta tart, kikor kezdődött a probléma?
Milyen fajta?
Miről mész? Mag vagy klón?
Milyen idős a növény?
Milyen magas a növény?
Melyik fázisban van a növény? Palánta, vegetáció vagy virágzás?
Milyen tréninget használsz? (SoG, SCroG stb)
Mekkora cserepet használsz?
Milyen közeget használsz? Pontos nevét tudod vagy az összetételt? Esetleg a ráírt pH-t?(perlit%, vermikulit%…stb?)
Milyen tápot használsz? Mennyit adsz belőle? Mennyi vízhez kevered? Milyen gyakran?
Ismered a tápoldatod EC-jét?
Mennyi a kifolyó víz/táp pH-ja?
Mivel mérsz pH-t? Szalag, oldat vagy műszer?
Milyen gyakran locsolsz?
Mikor volt legutóbb tápozva és milyen gyakran tápozol?
Milyen és mekkora fényt használsz?
Mekkora a távolság a lombozat tetejétől?
Ismered a páratartalmat??
Lombozatszinten mekkora a hőmérséklet?
Mekkora a napi és éjszakai min-max hőmérséklet a boxban?
Mekkora légcsere ventit használsz és mekkora a boxod? (m3/h és m3 adat kell)
A belső légcsereventik direktbe fújják a növényeket?
A közeged állandóan nedves?
Milyen vizet használsz? (RO, csap, palackos, kút, ioncserélt, desztillált vagy ásvány?)
A növényről volt metszve, levelezve vagy klónok véve?
Bármilyen növényvédő szert kapott már a növény? Mit?
Kártevővel fertőzött a növény?

Írd le a tüneteket. Térj ki arra, hogy a növény mely területén (alul, felül, középen) látható a tünet. Tünetegyüttes esetén a tünetek megjelenésének sorrendjét is írd le.

Talaj nélküli termesztés

Mióta tart, kikor kezdődött a probléma?
Milyen kultúrában dolgozol? (DWC? Ebb & flow? Wick, csepegtetés, zárt vagy nyílt rendszer?) A tápoldatot levegőzteted? A gyökérzetet levegőzteted? Mekkora kompresszort használsz?
Milyen fajta?
Miről mész? Mag vagy klón?
Milyen idős a növény?
Milyen magas a növény?
Melyik fázisban van a növény? Palánta, vegetáció vagy virágzás?
Milyen tréninget használsz? (SoG, SCroG stb)
Milyen közeget használsz?(Kőzetgyapot, agyaggolyó, kavics, kókusz, stb .)
A víz milyen hőmérsékletű?
Milyen színűek a gyökerek? Fehér, vörös, barna? A tápoldat-tárolód vagy a közeged erősen algás? Bejut fény?
Milyen tápokat használsz? Mennyit használsz belőlük?
Ismered az EC-d?
Mennyi a tápoldat pH-ja?? Le tudod írni a pH állítás teljes menetét a stabilizációig? Összesen mennyi savat juttatsz be és milyen fajtájút, töménységűt használsz?
A pH mérőd rendszeresen kalibrálod?
Mikor volt legutóbb locsolva vagy a tápoldat cserélve?
Mennyi a tápoldat hőmérséklete?
Mikor volt a táp-receptúrád legutóbb változtatva? (vegtáp, fló táp, dózis, összetevők aránya)
Milyen gyakran tisztítod a rendszert? Esetleg flössölsz? H2O2-t vagy Hiperol-t vagy más fertőtlenítőt használsz? Milyen dózisban?
Milyen és mekkora fényt használsz?
Mekkora a távolság a lombozat tetejétől?
Ismered a páratartalmat??
Lombozatszinten mekkora a hőmérséklet?
Mekkora a napi és éjszakai min-max hőmérséklet a boxban?
Mekkora légcsere ventit használsz és mekkora a boxod? (m3/h és m3 adat kell)
A belső légcsereventik direktbe fújják a növényeket?
A közeg állandóan nedves?
Milyen vizet használsz? (RO, csap, palackos, kút, ioncserélt, desztillált vagy ásvány?)
A növényről volt metszve, levelezve vagy klónok véve?
Bármilyen növényvédő szert kapott már a növény? Mit?
Kártevővel fertőzött a növény?

Írd le a tüneteket. Térj ki arra, hogy a növény mely területén (alul, felül, középen) látható a tünet. Tünetegyüttes esetén a tünetek megjelenésének sorrendjét is írd le.

A kérdéssor nyilvánvalóan nem teljes. Ha neked eszedbe jut még olyan általános kérdés amit fel lehet tenni írd meg kommentben a fórum “Kérdéssor” topikjába.

(Visited 10 722 times, 1 visits today)

43 thoughts on “A kérdéssor

  1. Ja, javítom is a cikket.

    Azért itt köszönném meg mindenkinek, aki asszisztált a kf legyalulásában, majd sikerült helyette egy kisebb létszámú és színvonalú, de legalább rövidebb ideig élő fórumot építeniük helyette azt, hogy megannyi év kommentjeit örökre törölte.

    • Nem tudtam pont a csirával lefelé beletenni kicsit ferdén sikerült. De hamar kicsiraztak a magok.
      Lampa kell neki?
      Mert en ugyhagytam

  2. Sziasztok
    A kerdesem az lenne hogy eddig benn nevelkedtek megmutattak a nemuket es kitettem oket outba elkeztdtem ontozni oket a viragzasra ajanlott tapszerrel. Autoflower es csak most 12-12 helyett lehet kicsit kin tobb a napfeny . De mar 4 hetesek elmultak mikor kitettem oket. Kerdesem tehatvaz lenne maradjon a viragzasra ajanlott tapszer ugye?

  3. Bármelyik táp alkalmas arra, hogy felnevelj vele növényeket, a BioBizz is. Sem több, sem kevesebb jót vagy rosszat nem tudok róla mint bármelyik más growshopos tápról. Ha tetszik akkor vedd meg.

    Ha már itt tartunk: miért pont az? Mitől ő a kiválasztott? Miért nem GHE, AH, H&G, Metrop, Hesi vagy Canna?
    Meg mi alapján volt kaktusztáp használva? Honnan jött ez az ötlet?

    Tápanyagellátás beltérben IV

    • Hi!Nem tom miért pont erre esett a választásom de azóta megrendeltem és több körön is túl vagyok. Meg vagyok vele elégedve bár.sok összehasonlítási alapom nincs csak az említett vita flóra kaktusz táp. Ahoz képest ez atom. Kaktusz táp NPK: 2,9-6.1-6.1 Virágzásjoz jó. Az ötlet a már nem létező kender fórumról jött ott olvastam valamelyik kertész irományában. De már letettem róla.

  4. Fotósoknál én az átkapcsolástól szoktam számolni.
    Más meg az első virágok megjelenésétől.
    Mondjuk ha ivarérett a növény akkor elővirágokkal rendelkezik, ilyetén a kettő egy és ugyan az.

    Autóknál mindegy honnan számolod. Igazából ha autóvirágzásúakkal foglalkozol akkor minden mindegy.

  5. Köszönöm. De sajnos 22-24NK a szolgáltató által mért adat. Esővíz gyűjtésében is akadnak lakhelyből adódóan problémák. Az EC cikkeket olvastam már párszor de most nem jut eszembe a téma.A kémhatásos dologra jól emlékszem mert elég részletes téma volt. (De átolvasom még egyszer.) Nagyon jók a cikkek meg a szakirodalom gyűjtemény is. Köszi még egyszer!!!

  6. Sziasztok!

    Most tervezem a grow boxomat, ami 1,50×1,50×2 méter lenne. White Widow x Big Bud magot néztem ki. Az lenne a kérdésem, hogy mekkora virágcserépbe érdemes ültetni?
    16 palánta ültetését tervezem, és 2 db 600W-os HPS-sel gondoltam a megvilágítását. Ez elég lenne-e hozzá?

  7. Sziasztok,

    Mostanság szerettem volna elkezdeni, de a sátramban 1,5-2 óra alatt az égőtől 60 cm-re rakott hőmérő 38 fokra ment fel, gondolom ez annyira nem faja. (Cooltube-al) Elhalasztottam télire a próbálkozást. Emeleten van a sátram, kéménybe vezetem a sátorból kiáramló levegőt, de ha brutál melegek vannak, akkor az emeleten se lehet megmaradni. Gondolom tél ebből a szempontból jó lesz, lehet, hogy még a lámpa melege is kellemesen befűti majd a szobát. Jól gondolkodtam, hogy eleresztettem a nyári szezont beltéren, és télem működni fog a dolog ? ~ 15 literes cserepekben megyek neki (*4) 1,7*1,7*2 m – es területen Autó ak-val. Első termesztés lesz. Cuccok beszerelve, plagron föld, ill tápok. első hónap mh-val, virágzás hps-el. Mindez 400w-al. PH, EC mérővel felszerelkezdtem, igaz, hogy nem a legkarajabb, de szerintem ha kb-re belövöm, az is jobb már mint a jó ez ahogy van. Csapvizem ~ 7,8, esővizem ~ 7 / ec szempontjából pedig 0,6 , 0,06. Out-ba is bepróbálnék egy növit, mert kaptam ajándékba 5 ak mellé. Ha kibújt megy cserépbe, és mehet is ki a szikrázó napra ? Sokminden megvan már, de vannak homályok, sorry a láma kérdésekért, olvasgattam is már az oldalon, de gondoltam kicsit részt veszek a közösségi életben is az oldalon.

  8. Szia! Amit írtál nem egészen ide illik. A fórumon rengeteg kérdésedre választ kapsz, mert sokkal több infó van ott, mint a cikkekben. Élőbb is, mert többen észreveszik. Kérdezős topic meg van sok, válassz egyet 🙂
    De hogy válaszoljak itt is: Fénynek led (ne a full spctrumos growshopban árult túlárazott csodát), ami ugyan termel hőt, de jó elszívás esetén közel szobahőt tarthatsz. Szerintem ilyen nagy helyre 400W nagyon kevés, de vannak nálam itt sokkal okosabbak, szerintem ők is megerősítik. Az 0,5m2 re, vagy kicsit többre elég csak (nem használok HPS-t). 4 növénynek nem kell ennyi hely. Egy 120X50-es szekrény bőven elég. Ha hosszú tenyészidejű a magod amit kaptál jó lehet, ha rövid és van útszéli kender, akkor az beporozhatja és nem lesz jó semmire a végtermék. Táp: Tápanyagellátás beltérben topic, vagy Tüdő így termeszt. A drágább nem biztos, hogy jobb.

    • Nem igazán vágom még az oldalt, mi merre, illetve a termesztést sem, de megy az információ szerzés. 🙂

  9. Sziasztok,

    Segítséget szeretnek kérni, virágzásnál járok már.
    De mintha ke égett volna mind… a lámpa nagyon távo van. De a levelek 80% elsárgult és elszáradt. A hozam nagyon karcsú lett.. akkor kezdődött minden mikor át kapcsoltam a lámpákát. Úgy kell elképzelni hogy totál kicsi a bugak meg is állt a növésben és elsargultak a levelek mi lehet a baj ?

  10. Sziasztok!
    Kezdö termesztő vagyok a segítségeteket szeretném kérni..A növényeim szinte vegetálnak.. A világítás a kezdetektő 12/12, 2×175 w égőt használok. Próbálkozam már a 25 l- es edénytől az 5 l. – 7 l es Cserépig.. a szellőzést egy 30m³ ig alkalmas levegőztdtő biztosítja + egy páramentesítő ami, a világítással együtt kapcsol.. tápolás: sajnos csak amit itthon tudok beszerezni (auchan stb) magamnak termesztek DE 🙂 bosszantó az eredmény.. ha tudnátok segíteni, melyik szakaszba milyen tápot biztosítsak vmint, hogy esetleg (ha egyáltalán szükséges) hol szerezhetek erősebb izókat hálás lennék.
    A válaszokat előre is köszi!
    Jelenlegi magog (balról jobbra)
    – Hulk Berry auto ültetve: 09.05
    – Black Barry Kush autó últet : 10.13
    – Sensi Skunk Seed últet 10.13
    – Gorilla 3 g auto últet: 11.26

    Köszönöm szépen a válaszotok!
    Fényképet próbálok csatolni! Ha valaki segít, hogyan tudok🤟

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .