Egyszerűsített termesztés

Sziasztok!
Szeretném felvázolni nagyvonalakban, hogy hogyan termesztek én. A módszeremet leginkább kezdőknek ajánlom figyelmébe, főleg azoknak, akik nem akarják túlbonyolítani a kertjüket.
A cél minél jobban leegyszerűsíteni a folyamatot úgy, hogy az még ne menjen a hozam/minőség rovására. Nincs ebben igazi kihívás, nem is én találtam ezt ki, de kényelmes, mert egy flakon táppal végig viszek egy kört.
Nálam adott egy pince, ami viszonylag száraz, benne egy átlagos, 140×50 alapú, kétajtós szekrény. Szellőzés, keringetés, szénszűrő van, ezeket én nem tudnám büntetlenül megspórolni. A fényt 200w LED adja, 160w/lm, ez jó fénynek számít ekkora területen. A jó fény kell, ezt nem lehet semmivel kiváltani, kompenzálni, ez a lelke az egésznek, ha jó fényt használsz, kövér növényeket lehet aratni, ha nem, nem.

Nagy, 15-20 literes (most épp 25, ez a maximum, amiből 3at be tudok egymás mellé rakni) cserepekben termesztek, föld/perlit keverékkel. Sok perlitet (kb 40%) szoktam belekeverni, ez azért jó, mert kevésbé kell odafigyelni a túlöntözésre, a nagyméretű cserépnek meg az a lényege, hogy elfér benne annyi tápanyag tartalék, hogy nem kell sokáig tápozni, illetve nem szokott hiánytünet jelentkezni virágzáskor sem.


Ahogy kibújt a földből a magonc, legtöbbször egyből a végleges helyre költözik és hacsak nem jelzi, vízen kívül nem kap semmit egy hónapig, kb ennyi a vegetációs idő nálam. Tudom, nehéz megállni, hogy ilyenkor ne adjunk neki valami izgalmas dolgot, hátha még nagyobb lesz és jobb. Ezt a meddő tettvágyat használják ki azok, akik biztatnak rá, hogy vegyél olyan dolgokat a kertbe, amire nincs is szükséged. Nos, miután kibújt a növény, látni lehet rajta, hogy mennyire érzi jól magát, ha szépen fejlődik, nem bolygatom.

Nem csak azért, mert nem akarok rá költeni, hanem mert ha bármi gond adódik, könnyebb orvosolni, ha csak olyat kapott, amiről tudom, mi az. Főleg, hogy nem mérek ec-t, ph-t. Vegben, ha kell tápozni, Wuxal supert szoktam, mint sokan mások innen, jó tapasztalatom van vele, de nélküle is elvagyok. Ha elhúzódik a veg, vagy kicsi a cserépméret, jól jöhet azért. Mikor átkapcsolok 12/12-be, akkor viszont elkezdem virágzós táppal etetni és innen vége az aszkéta üzemmódnak, minden locsolásnál adom, gyakran többet is, mit amit a használati utasítás enged.

Persze fokozatosan növelem az adagját és itt megint kiemelem az erős fényt, ami megengedi, hogy nagykanállal etessem. Virágzós Plagront használok épp, de előtte a gazdaboltos, noname táp ugyanazt hozta, kiegészítés nélkül. Hacsak pár tő van egyszerre, akkor nem lehet spórolni érdemben azon, hogy milyen drágát veszek, 2020-ban a gowshoppos táp litere 3500 ftba kerül, a noname 2000. Másfél körre elég mindkettő. Akik maguk keverik a trágyát, azok fillérékből etetik a növényt, nagyobb kertben jól jön. De az már számolgatós, adagolós történet. Ez meg ilyen egyszerű. Mert mást már nemigen adok a növénynek.


Még pár apróság: alacsonyan próbálom tartani a virágokat, bokrosítom őket, legtöbbször esővízzel locsolok, néha állott csapvízzel. Nem gondolom, hogy nem lehet sokkal jobb hozamot elérni annál, ami nekem sikerül, de önellátásra elég jó ez így. Meg hát eléggé kényelmi szempontok vezérelnek mikor kendert nevelek, néha túlságosan is, de nekem ez vált be.

(Visited 20 282 times, 3 visits today)

40 thoughts on “Egyszerűsített termesztés

 1. g/w fölött a végeredmény általában. Automatákkal, folyamatos világítással 2g/w. (A képeken különböző virágok vannak) Volt már olyan is, hogy többet arattam egy növényről, mint amennyit ígért a magcég, akitől vettem, pedig azok nem szégyenlősek, ha hozamról beszélnek. Ennek tudom, hencegés illata van, de csak azt próbálom kiemelni, hogy lehet hatékonyan termeszteni így is.

  • Gyönyörű!!! Én még nagyon kezdő vagyok!! Annyi mindet olvasni!! El is raktam egy gyöngyszemet, ki is bújt,, de utánna meghalt!!! Csira után milyen földbe tegyem? Hogy locsoljam? Mekkora cserépbe tegyem!! 120cm/2m sátram van, 400w izzó, ventik, elszívó és szűrőm is van párologtató!! Szóval minden ami kell!!!valamit biztos rosszul csinálok! Ideális hőmérséklet a sátorba?🙏🏾🙏🏾🙏🏾Kérlek segíts!!

  • Szerencsédre nem vagy rászorulva, hogy én ajánljak ledet neked. Fórumon informálódj/érdeklődj!

  • Mikor megemeled a cserepet és könnyű. Függ a cserepmerettol, közegtől, növény mérete, stb.

 2. Szia nagyon jo cikk!Grat !!!
  Nekem az lenne a kerdesem h a wuxal super elejétől a végéig működik?olvastam igazabol foszfor,kalium,nitrogen minden van benne…illetve mi no name,bárhol beszerezhető tápot tudnal meg javasolni viragzasra ,ha igényli egyáltalán wuxal mellé ugye ?
  Előre is köszönöm a vàlaszt!

  • Nemtom, viragzasban nem használtam. Olyat viszont csináltam, hogy barkacsboltban vettem tápot, amin virágok voltak, 700ft és működött.

 3. Helló!
  Köszönet a cikkért.
  Érthető, két kérdésem volna, amit az Exkalapalatt semelyik cikkjében nem találtam meg.
  Első a fénymennyiség.
  Palántaszakaszban mennyi fény kell neki?
  Vegetációs időszakban mennyi fény kell neki?
  Virágzós időszakban gondolom 12/12
  A második kérdésem pedig:
  Az autóvirágzós fajnál, mennyi fényt igényel
  Palánta szakaszban?
  Vegetációs időszakban?
  Virágzós időszakban?
  Az első kérés a normális hosszú kender nővényekre értendő! Köszönöm:)

 4. Gratula a szép terméshez Pillang!
  Örülnék ha segítenél egy dologban.
  Van egy 120×120-as sátram. Megfelelő szellőztetés és páratartalom mellett nevelnék 5 esetleg 6 auto palántát. Szerinted ha ebből 1 db
  :https://www.ledvonal.hu/led-reflektor-100-watt-hideg-feher-160-lmw-a-5-ev-garancia-super-bright-ip65 és ebből 4 db https://v-tac.hu/term%C3%A9kek/h%C3%A1z-%C3%A9s-kert/led-izz%C3%B3k/led-izzo-24w-filament-e27-ed120-atlatszo-boritassal-4000k-160-lm-w-detail.html -ot raknék bele. Elég lenne?

  • Még 1x, nem értek a fényhez. Kérdezd meg a fórumon, mert vannak itt, akik igen! Egy kalappal!

  • Cső. Nekem ugyan ezek a paramèterek vannak ès lassan kèsz vagyok körrel. 2. Próbalkozás, talált magok fotoperiodikusak 7 növèny. A világítás most 2050 K 600w hps

 5. Sziasztok!
  Először is nagyon köszönöm, hogy itt lehetek,és hozzáértő tapasztalatokra tehetek szert!
  Gratulálok a gyönyörű terméshez, nagyon szépek!
  Kérdeznék is …
  Kis palántának második hetében már adtam root boostert,és rá másfél héttel is kapott,a kettő között sima vizet… Lehet korai volt? Hibáztam? Ezután mikor lesz a vegetációs időszak,és a virágzásig tart?
  Ja amúgy találomra választottam magot,ami így utólag meggondolatlanság volt,de azért remélem a legjobbakat.
  Og kush amit leraktam.
  Természetesen mint ez kimerült,még kezdő cipőben járok!
  A választ előre is köszönöm!
  Tiszteletem!

  • “Ezután mikor lesz a vegetációs időszak,és a virágzásig tart?”

   Olvasd el a többi cikket is, h alapfogalmak meglegyenek! Utána fórumon kérdezz, ha teheted, képpel!

 6. Sziasztok a kanadai hempdr csapatából vagyok . Először is célunk a kanadai termesztési technika betanitása , elsajátítása, és tanítása a célunk Magyarországon ! Jelenleg 4 termesztési kutató bázist kiépítése folyik még ez évben szeretnék befejezni . Keresünk Magyarország minden pontjáról olyan embereket akiknek szívügye a kender sorsa és szeretnének is érte tenni !!!! Várjuk mindenki jelentkezését aki az ügyhöz bármilyen pluszt tudd hozzá tenni ! Remélem most következik be a magyar kender reform és ezt együtt fogjuk véghez vinni ! Akinek az érdeklődését felkeltettük az jelentkezzen Sipos Istvannál személyesen a Facebookon vagy a hempdr Facebook csapatában több információt is kaphat róla . Kanadai cégként kanadai jogok alapján fog zajlani a termesztés Magyarországon !!!!

 7. Az én leegyszerűsített verzióm !!!! én 1 indika domináns fajtát használok, 1 magból. én dugványba találtam meg az olcsó és 1x ű séget. mivel csak magamnak és titokban nem osztozkodva, így sok kicsit használok. lényeg a következő, 1 mag patint, jön a nővény, megvágom, és klónokat csinálok. az első anyát kivirágoztatom, mert klónból klónt könnyebb ( szerintem a génjébe ivódik a klón sok, nem tudom de úgy tapasztaltam a 2. 3. generácios klonok könnyebben és gyorsabban fejlődnek.). onnantól annyi hogy megtartom és vagdosom.. Én csak ledet használok, kevert színhatással. a virágzásra olyanból áll, hogy 200w közép fényű reflektor, felülről. Oldalra meg ez a spéci növény nevelde leggagyibb led világitása (az a nem erősítőn, hű elvezetősen, csak sima led fénnyel.). hisz felülről kap lument oldalról meg kap színskálát. akkor 1 sima foglalatú becsavart palánta nevelő lámpával, anyát, és klonjaitt nevelem. Olyan max 300-400w. sok jó hozamot hozott, és a legszebb benne hogy folyamatos dugvánnyal. a talajom olyan, hogy palánta föld meg marhatrágya, perlit és kókusz (néha tőzeg) tőzeget meg dugványnak használok. 5l per nővény vagy 15 liter/ 3 nővény. (előny hogy 1 genetika, így egymás mellé ültethető). nem bonyolult mert 1x dugványozni. lágyszáru növényhez kell 1 gyökérnővesztő szer, kell tözeg amit beáztatunk és abba belehelyezzük a levágott vékonyan beporozott ágat. és párás helyen kis fény mellet várni hogy elkezdjen bokrosodni.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .