Így termeszt Viss

Sziasztok.

Annyit ígérgettem már többeknek, hogy nincs mese, bele kell fogjak a dologba… Mibe is? Hát leírni azt, amire sikerült rájönnöm gombászkodás közben, mert bár le van itt írva (szinte) minden de azért talán nem mindenkinek full egyértelmű a how to… Meg lusták is vagytok többször átolvasni mindent. Lol 🙂

Kellékek, amik mindenképp kellenek:

 • Egy nagyobb (átlátszó!) fedeles doboz gloveboxnak. Akkoral legyen, hogy a ket kezed egymás mellett kényelmesen elférjen de nem kell váll szélesség azért…
  Tipp ehhez: https://jysk.hu/tarolas/kosarak-stb/muanyag-tarolas/tarolo-doboz-basic-box-52l-tetovel
 • Átlátszó kisebb fedeles doboz, amiben konkrétan a termelés zajlik majd.
  https://jysk.hu/tarolas/kosarak-stb/muanyag-tarolas/tarolo-doboz-basic-box-20l-tetovel

Mindkettőnél vigyázzatok körkivágásnál, eléggé rideg anyagból van, könnyen elpattan. Szal csak ólmos lassan és fúrjátok elő vékony fához(!) való fúróval, mielőtt nekimentek a körkivágóval. (gloveboxra vonatkozik, mást nem kell vagdosni)

 • Fedeles vödör. Olyan ami viszonylag jól zár. Savanyúságos, diszperzites vagy ilyesmi, legyen azért legalább 10 literes.
 • Kókusztégla. Mindegy mekkora de én ehhez a dobozhoz, kb. 5cm vastag Szubsztráthoz egy felet, harmadot használok a 650 grammosból.
 • Nagyobb befőttes üvegek, 1-2l mondjuk. Én ha jól emlékszek, 1,75-öst használok, ebbe főve pont belefér abból az Auchanos kukiból 1 tégely.
 • Motor tömítésre használható, hőálló szilikon. (piros) De bármilyen jó, ami bírja a hőt. Szerintem F.bs is jó és az amúgy is kell, szóval én lehet már csak azt vennék.
  https://www.praktiker.hu/epitkezes-lakasfelujitas/festek-tapeta-ragaszto/ragasztoszalag-ragaszto/237434-material-fbs-szilikonos-ragaszto-70ml
 • Micropore tape (szerintem elhagyható de nem baj ha van. Mikro pórusos ragszalag lényegében, némi szellőzést biztosít. Patika, izzadósoknak való sebtapasz tekercset kell kérni)
 • Aprólékok: 10ml fecskendők, asszem 18-as injekciós tűk, isopropyl alcohol (70-80%-os, ha több az is fasza), PE feliratú virágspriccni (ebből könnyebb az alkoholt a felületekre juttatni és ezt tuti nem oldja), vastagabb gumikesztyű, decis orvosi üvegcse (patikában egy százas max), papírtörlők, alufólia, fekete nagy szemetes zsák, papír klipsz, penge, sniccer. Fazék. Tűz.

A glove box, ahogy én csináltam:

Papírklipszekkel beragasztott gumikesztyűk… Így egyszerűbb.

A nagyobbik átlátszó dobozra, kéznek kényelmes távolságban és méretben (éppen bele tudd dugni a kezed ha összehúzod) körkivágóval, két lyukat kell vágni, úgy, hogy ha ide beragasztasz két gumikesztyűt ami befelé néz, legalább a kesztyűk vége essze érjen. Szar ügy, ha nem tudsz az egyik kezedből a másikba átadni majd bent a dobozban valamit. Mivel ilyen fene ette szűk “szárú” gumikesztyűket árulnak, nekem azt a részt ahol beledugod a kezed, 2 centinként körben, kb ugyanilyen mélyen be kellett vagdosnom (másképp nem tudtam beragasztani a lyukakba). Ilyenkor úgy néz ki, mint az elöl beheggesztett ágyú amit elsütöttek… De nem baj. Kend be körbe kívülről a lyukat F.bs szilikonnal. Dugd be a lyukon a kesztyűt és szépen körkörösen klipszelgesd fel a papír klipsszel a kesztyű szárát ahol bevagdostad, a doboz oldalára a kivágott kör mentén. Ha körbe értél, kívülről is kend le jó vastagon a kört, hogy biztosan tartson. 24 óra múlva leveheted a klipszeket. A ragasztó lazán megtartja.

Gabonából nekem a pattogatni való kukorica vált be. (Auchanos kis tégelyes, asszem 450g – 500ft)
Ezt akkor rakom a fazékba, mikor felforrt a víz. Innentől kezdve fedő alatt lassú lángon pontosan 1 óra 20 percig főzöm, néha átkavarva. Nem kell megijedni, ennyi idő alatt olyan háromnegyedesre fő meg. Ezt szűrőbe öntöm, hogy lecsöpöghessen és néha átforgatva megvárom míg már bele tudok úgy nyúlni a szemek közé, hogy ne égesse meg a kezemet, illetve ne legyen vizes a kezem mikor kiveszem. Max nedves kicsit. Ezután mehet a kuki a befőttesekbe és akkor ki is térhetek a tető előkészítésére.

Ha először fölülről, azután alulról nyomkodod meg a szilót, ilyen szép kitüremkedés lesz, ami jól mutatja hova kell szúrni a tűt.

Fúrj egy 6mm-es lyukat a tetőre valahova az oldalsó szegmensbe. (tehát ne középre teljesen)
Egy másikat, ami kisebb, valahova mellé, legjobb, ha a szimmetrikusan a tető másik oldalára. (ha nem teszed sincs semmi szerintem és akkor micropore tape se kell de ezt még nem tszteltem ki)
A nagyobbik lyuk lesz az a rész, ahol majd a gabonát beoltod, a kisebbiket pedig 2 rétegben le kell ragaszd micro pore tape-el. (ez csak a gázok elvezetésére szolgál, más haszna nincs, én legközelebb megpróbálom elhagyni.) Szóval a nagyobbik lyuk mindkét oldalára nyomj hőálló szilikont. Egy egy nagyobb gombócot, bőven fedje el a lyukat. Egy papírtörlőt négyrét hajtva, nagyon vizezz be. Tényleg tocsogjon. Ezzel a vizes törlővel, először fölülről lapogasd le a szilót. Nem maradjon rés. Aztán a tetőt megfordítva, alulról is (ami az üveg belseje felé néz) is lapogasd le. Na most ez azért jó, mert lesz egy külön kis dudor a felső részen, ami tisztán mutatja majd, hová kell szúrnod a tűt oltásnál. Néha nehéz eltalálni egy 10 ft-os részen egy 6mm-es lyukat. Ez sokat segít ebben 🙂
Hagyd 24 órát száradni és használhatod is.
Szóval benn van a kuki a befőttesben, van tetőd is. Most LAZÁN (főleg ha nem csinálsz második lyukat a tetőre) tekerd rá a tetőt. Oké. Most kicsit vissza. Ne szoruljon a tető. Fedd le két réteg alufóliával. Elég az üveg felső harmadáig. Ellenőrizd, hogy laza e a tető. Sütőt kapcsold be 150 fokra és tedd be a befőttest. Most ellenőrizd újra, hogy laza e a tető. Oké 🙂 Így adjad neki fél órát. vedd vissza a hőt 120 fokra és további két órát. Hagyd teljesen kihűlni. Én egész éjjelre bent szoktam hagyni. Nyisd ki a sütőt és szorítsd rá a tetőt. Most már leveheted a fólát róla.  A kukit fertőtlenítetted 🙂

A spóra előkészítése oltásra:

Meló a glove boxban… fontos, hogy a két kezed össze érjen.

A glove boxot az alkohollal fertőtlenítsd ki, a kesztyűket is meg ahol dolgozol ott is törölj át mindent. Törölj át mindent alaposan ami a boxon belülre kerül. Hagyd, hogy elpárologjon az alkohol, pakolj be mindent amire szükséged lesz. Az orvosi üvegcsébe tegyél 60ml vizet (lehetőleg deszt). Tedd mikróba és melegítsd addig míg elkezd forrni. Lazán tedd rá a kupakot és várd meg míg totál kihűl. (ezt jóval előbb is megteheted, engem pl. az ideg megölt míg erre vártam) Zárd be a dobozt a tetővel. Nyúlj a kesztyűkbe és hajrá. Nyisd ki a spórás alufóliát. Kezd el a pengével óvatosan lekapargatni. Mikor ezzel megvagy, szórd az orvosi üvegcsébe a spórát. Tetőt rá és rázd össze nagyon alaposan. Kb fél-egy percig. Most bonts ki egy fecskendőt (belefér az üvegcsébe) és szívd tele a spórás vízzel. Tegyél rá egy tűt de ne vedd le a tű kupakját. Ismételd a többi fecsivel, amíg tart a lötyi. Kész vagy, ezekkel már tudsz oltani. Amit nem használsz, tartsd hűtőben egy simizáras zacsiban + fénytől elzárva.

Hogyan oltok:

Megnyálazom és bebasz… asszem elkalandoztam. 🙂 Befőttest és fecsit be a kifertőtlenített glove boxba. A befőttes tetejét is fertőtlenítsd. Alkoholos Papírtorlőt is be a boxba. Ha a fecskendőt először használod, nem kell a tűt fertőtleníteni, hiszen úgy árulják. Én izzítani se szoktam a tűt öngyújtóval. valahogy van egy olyan kényszerképzetem, hogy ahol szállnak a gyúlékony anyagok, ott nem rakok tüzet… De lehet én vagyok beszari.
Alaposan rázd fel a fecsit. Most szúrd be a tűt a szilikon porton keresztül és fecskendezz 2-4 ml lötyit az üvegbe, úgy, hogy közben kicsit jobbra-ballra feszíted a tűt. Hagy csorogjon le az üvegen a cucc. Ne rázogasd, hagyd nyugton.

Inkubáció vagy mi:

Teljesen átszőtt befőttes.

Az üveget most sötét, meleg (én egy szekrény polcán csinálom, amit a külvilágtól fekete fóliával zártam el, bent egy fűthető propagátor üzemel, ez adja a hőt. Stabil 28 fokot tart még akkor is, ha a szobában megy a klíma. Másra úgy se jó…)helyen kell tartanod, amíg át nem szövi a gabonát a gombafonál. Kb. 3-4 nap múlva ennek már látnod kell a jeleit. Kis vattaszerű pamacsokat a fecskendezés helyén. Mikor eléri azt a szintet, hogy az üveg negyede be van szőve, akkor szoktam összerázni benne a szemeket. Ez kb 1 hét, 10 nap. Ekkor eloszlik a gombafonal mindenhova, Több pontból indul meg újra a szövés. Innen még 1-2 hét és teljesen átszövi a gabonát. Innen lehet továbblépni.

Vegetatív szakasz:

Ha ezt látod jól mennek a dolgok. Hamarosan mehet neki a fény.
Jönnek a pinek, öröm van 🙂

Amit most írok, az egy befőttesnyi kuki, egy kisebb átlátszó doboz, fél tégla kókusz adag. Ez így pont kiad egy tubot, olyan méretű doboznál amit fentebb írtam.
A kókuszt dobd egy kitakarított vödörbe. Önts rá úgy 6 liter majdnem forrásban lévő vizet. Előbb forrald fel és hagyd, hogy kicsit vissza hűljön. Amint ráöntötted, tedd rá a vödörre a fedőt. Hagyd, hogy az egész teljesen kihűljön. Vegyél gumikesztyűt és mindent fertőtleníts alkohollal. Kezedet, közvetlen környezeted, dobozt, fekete fóliát. Tedd a fóliát (fekete szemetes zsákot) a kisebbik dobozba úgy, hogy legalább 10 cm-re felérjen minden oldalon. Kezdjed el pakolni a vödörből a kókuszt a dobozba úgy, hogy mindig egy marékkal veszel ki és jól összenyomod. Csak annyi víz maradjon a kokoban. Nem tocsoghat. Csináld ezt addig míg kb a fele kókuszod marad de mindenhol fedje kb 2cm vastagon a doboz alját. Most egy evőkanalat fertőtleníts le. Nyisd ki a befőttest és a kanállal kapard bele a beszőtt kukit a dobozba. Oszlasd el nagyjából egyenletesen és picit keverd össze a kókusszal is. Ha ez megvan, a maradék kókuszt úgy, ahogy eddig, szórogasd a tetejére. Mindenhol fedje! Simítsd le lazán az egészet, de ne úthengerrel. Maradjon levegős kissé. Most a kilógó szemetes zsákot a kókusz fölött pár centivel vágd le körbe egy sniccerrel. Készen van a tubod. Ezt én ilyenkor addig szoktam sötétben és hűvösebb (kevesebb mint inkubációnál volt) helyen tartani, míg látom a kókusz tetején, hogy nagyrészt átszőte a gomba fonalai.

Naponta többször a doboz fedelével átlegyezgetem rendesen. A fedőt fordítva tedd a dobozra és hagyj némi rést. Ez max 1 hét és akkor jön a:

Generatív szakasz:

Mikor már átszövődött a kókusz is, megkaphatja a fényt. Nálam ez egy 4000k-s, 2,5W-os led izzó egy sima fogalatban, amit a doboz tetejére rakok. Napi 12 órát megy. Nem melegszik annyira, hogy problémát okozzon. Ez több, mint elég fény a gombáknak. Innentől megy az izgulás, a naponta 50x ránézés, vannak e már pin headek 🙂
A babák ugye. Naponta párszor legyezgetni kell, hogy a fölösleges CO2-től megszabaduljunk és én naponta egyszer meg szoktam sprickolni. Jó magasról, nagyon porlasztva, virág spriccniből. Mondjuk 10-15 fújás.

Harvest:

Ha szépen megnőttek a játékosok, ideje a betakarításnak. Érdemes még azelőtt leszedni, hogy a spórákat védő burok felrepedne. Nagy a kísértés, hogy hagyja az ember még nőni de ilyenkor már csak nagyobb lesz a gomba, jobb nem. Szarabb viszont simán, már ami az ízét illeti. Ettől függetlenül nekem még sosem sikerült úgy szüretelni, hogy ne legyen a fele legalább nyílt kalapos. Nehéz elkapni a pillanatot, meg nem állhatsz minden gomba mellett állandóan a burkot figyelve… arról nem is beszélve, hogy nálam ezt rend szerint éjszaka csinálják. Egy teljesen szolid méretű gombesz, a sötétség leple alatt bekokszol, reggelre egy kinyílt kalapú óriás pislog rád a dobozból 🙂
Szóval kapd el Hulkot a talpánál, tekerj rajta egyet és húzd felfelé. Ha jól csinálod minimális kókusz jön vele, keveset kell takarítani. Vágd le az alját a gombáknak ahol kókuszos maradt. Csípd össze az ujjaddal a vágásnál, ekkor szépen kettészakad a tönk. Így könnyedén ketté tudod tépni hosszában az egész gombát és könnyebben kiszárad.

Szárítás:

Pakolgasd szépen egymás mellé egy tálcára a fél gombákat, pár nap alatt zörgősre száradnak. A másik megoldás egy aszaló gép. 50 fokon, 8 óra. Lehet próbálkozni légkeveréses sütőben is ugyanilyen hőfokon. De akkor már inkább száradjon ki szerintem magától. Ha törik, akkor mehet üvegekbe, én rizst teszek az üveg aljára de van silica gél is a boltokban meg minden 🙂 Tartsd sötét, hűvös helyen.

Szárítás aszalógépben. A kép jól mutatja, mitől is golden az a teacher ;)
Szárítás aszalógépben. A kép jól mutatja, mitől is golden az a teacher 😉

Flush:

A 4. flush után 3 nappal…

Amikor észreveszed, hogy csökken a hozam, érdemes újra hidratálni a szubit. Így újabb termés hullámokat lehet kihozni a dologból. (eddig 4 a rekordom 🙂
Szóval lekapod a még növögető pár kis fika gombeszt, beviszed az egész hóbelebancot a kádba mondjuk és szépen kíméletesen elkezded a vizet engedni bele. Ne tűzoltó slaggal mert szétcsapatod a szubsztrátot, jó? Addig nyomatod bele a vizet míg bőven ellepi és gondoskodj róla, hogy a víz alatt maradjon. szubsztrát vastagságtól függ, meddig hagyd így. Az a verdikt, hogy 2.5cm-enként 2 óra. Én Hármat szoktam hagyni az 5 centire. Ha letelt, kiöntöd a vizet alóla amennyire csak lehet. Mehet vissza fény alá és mindent úgy, ahogy eddig. Az első két napban mondjuk ne spricnizd… Vizes az most eléggé.

Fogyasztás:

Nálam kizárólag a tea vált be. Főzök egy teát. Sima lipton vagy mi. Tök mindegy. Hagyom, hogy hűljön olyan 50 fokosra. (ha többen vagytok és tudod mennyit akartok fogyasztani akkor nem baj, ha mindjárt úgy főzöd a teát. Pl. valaki 1,5g a másik meg 2g akkor érdemes 3,5 dl vízből főzni. Könnyebb utána elosztani…) A gombát kiméred és vagy nagyon apróra vágod késsel vagy sokkal jobb ha porrá őrlöd kávédarálóban. Tényleg porrá… Mehet a teába. Ilyenkor én 10 percig kavargatom és még langyosan fogyasztom 🙂 Leszűrve… A gombától ugyanis fingok…

Spóra lenyomat:

Mi sem egyszerűbb. Az egyik kinyílt kalapot tőből levágod és kifertőtlenített glove boxba teszed egy nagyobb darab alufóliára. Akkorára, hogy majd később normálisan össze tudd hajtani. 2Vársz 24 órát és kész. Gomba fej mehet száradni, Neked meg lett printed ami hűtőben állítólag sokáig elvan.

Bónusz, a trip:

Ha már belefogtam, megírom ezt is. Tanulságos…
Először csak simán elrágcsáltam és lenyeltem. Azon kívül, hogy az egész német vezérkart fel tudtam volna vinni egy közös városnézésre, mint önjáró léghajó, semmire nem jutottam. Aztán a tea hozta meg az áttörést, lásd fentebb. Volt több féle mennyiségtől több féle trip. Nem igazán a mennyiséget éreztem döntőnek. Azt is. De nem ilyen egyértelmű. El fogom mesélni a legutóbbit és látni fogjátok miről beszélek. Volt már 4,5g-től kurva vicces több órán át tartó, némi csukott szemű haluval, 2-től szinte ugyanez, kettőtől szinte semmi és erre plusz egytől megint csak sírva röhögős…
A legutóbbi egy kettessel indult, koncertre nem akartam többet. Nem volt semmi extra, éreztem, hogy van valami de semmi különös, még jókedv is alig. A koncert végére meg konkrétan lófasz esti fénnyel… El is határoztuk, hogy haza és +2… Ennek az lett a következménye, hogy a tea után 5 perccel mondtam asszonynak, hogy be kell menjek kicsit vízszintbe mer most aztán hajajajj 😀
beleborultam az ágyba, pofával lefele. Itt nyílt ki egy másik világ b+. Szó szerint. Az ágytól lefele, egy mandalából kiindulva ami persze 3 dimenziós volt, kinyílt egy kapu. Mindeközben olyan volt mintha lebegnék, nem éreztem se a kezem se a lábam. Elkezdett a távolból úszni felém egy lény, ami fényből volt. Kb. egy medúza és egy tintahal keresztezése. Egyáltalán nem féltem, azt akartam, hogy csak jöjjön minél közelebb. Jött is. Bele ment a fejembe. Innentől kezdtem el látni a kezemben futó idegszálakat mikroszkópikus szinten. A kezem a fejem és a párnám
alatt volt. Itt ültem fel először, mondván: azt a ketté baszott kurva eget, közben folyamatosan röhögtem. A sötét szobát, ekkor már az ágy magasságáig köd borította. Közben bejött a barátnőm aki már eddig is élt át hasonlókat és örült, hogy végre nem csak ő abnormális 😀 Őt egyébként teljesen feketének láttam és (nem tudom máshogy leírni) pixelesnek. Mint egy nagyon kinagyított rossz fotó, olyan volt. Kimentem cigizni. A macska is fekete volt, minden szőrszálát külön láttam. A konyha nagy volt mint a dög a kezem meg mintha fából lett volna. Ezen is jót röhögtem aztán go vissza mozizni 🙂
Ketten nem tudtunk betakarózni fél órán keresztül, mert az egyébként óriási, négyszögletes pléd kicsi lett, kör alakú és konkrétan nyúlt mint a gumi. Ezen 10 percig röhögtünk… Na, nem ragozom, utána is még láttam a micro világot, moziztam, aztán egyszer csak bele aludtam. Durván érdekes élmény volt. 🙂

Na, nem tudom mi van ebben az országban de köszönöm, hogy zavartam, Isten áldja meg fiam…

Sok sikert!

Viss

(Visited 9 186 times, 1 visits today)

14 thoughts on “Így termeszt Viss

 1. Csak nem ertem. Most a legutobbi ket befottesbol az egyik fasza, a masik meg mar az uvegnen fertozott lesz. Egyszerre csinaltam mindkettot. Egy fazek, egyszerre suto, ugyanazon fecskendo, egymas melle kerultek. Csak arra tudok ezzel egyutt is gondolni h maga a print lett fertozott. Nem arrol volt szo h agarnal egybol latszik ha fertozott? Na mindegy. Ez elott meg olyan volt mintha a koko fertozodott volna. Bar azt is pasztorizaltam rendesen mint eddig. Asszem ez az iras meg finomodni fog…

  • Na, így már látom a fórumot is, bejelentkezve látszik csak, köszönöm a linket! Micélium volt egyébként, már szövögeti a papagáj kaját 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .