Erjesztés

Erjesztés

(BackPack cikke)

Nemrégiben, mikor az erjesztett táptalajjal kísérleteztem, felfedeztem egy egyszerűbb módját a gabonás spawn készítésnek bármilyen sterilizáció nélkül. Ezt használtam a Pleurotus ostreatus és a Pleurotus eryngii-nél. Néhány próbálkozás azt mutatta, hogy működik Stropharia rugosoannulata, Coprinus comatus és cubensis-szel, lehet Agrocybe aegerita-val is. Egyenlőre az Agaricus bisporus-szal nem sikerült.

Amiket tenni kell:

  • 24óráig áztatni a gabonát.
  • Rövid ideig főzve, hogy ne csirázzon
  • Tiszta vízzel öblögetni
  • Megtöltetni az edényt félig a főzött gabonával
  • Eltávolítani a tetején úszkáló csírákat
  • Lazán rázárni a tetejét
  • Várni
  • Naponta megforgatni az edényt vagy egy tiszta kanállal megkavarni

Néhány nappal később a tejsav erjedés megkezdődik, mint az élesztős kenyérsütésnél vagy mint egy baktériumos fertőzésnél. Ez az amit szeretnénk. Észrevehetjük a buborékolást és gyümölcsös és savanyú illatot is. Hagyjuk még pár napig buborékolni.
Lehetséges problémák:

  • Ha egy vékony fehéres réteget látunk a tetején, az csak egy kis hab. Használjunk egy tiszta kanalat az eltávolítására.
  • Néhány gyökér feljön a felszínre. Ha nem mozgattuk az edényt, lehet ottmaradtak és részben kiszáradtak és elpenészedhetett(zöld penész)
  • Néha Amikor túl sokat várunk, úgy 1-2 hónapot, akkor egy másik baktérium telepedhet meg és ez termel tejsavat, ami mérgező a micélium számára.

A pH 7-ről 4-re esik 1 vagy 2 hét után, így a gabona kész is. Szűrjük át a vizet és oltsuk be friss és tiszta gombaszárral vagy fán vagy szalmán lévő micéliummal. Legalább egy kanálnyit használjunk és ne keverjük. Csak tegyük a tetejére. Most néhány napba fog telni amíg a micélium alkalmazkodik az alacsony pH-hoz. A fenti gomba különlegességekről ismeretes, hogy megemésztik a baktériumokat, így örömünkre megesznek bármit amit találnak és erőteljesen nőnek és behatolnak a gabonába.

Az egész folyamat több időt vesz igénybe, mint a sterilizálté és nagyobb mennyiségű kezdő micéleumra van szükség hozzá. De nincs szükségünk kuktára, HEPA szűrőre, glove box-ra és minden cuccra. Dolgozhatunk a konyhaasztalon és a szabad ég alatt. Csak legyen tiszta. Természetesen le kell zárni a fedőt az oltás után, de biztonságosan ki lehet niytni időről-időre, ha meg szeretnénk szagolni vagy másért. A nagy mennyiségű tejsav és az aktív baktériumok meggátolják a penészedést és a növekedés közbeni erjedést, egészen a spórák megjelenéséig.

Néhány nappal a teljes kolonizálás után, használhatjuk a gabona spawn-t, hogy beoltsunk fa darabokat, szalmát vagy mégtöbb erjesztett gabonát. Ne számíts rá, hogy tudod majd rázni az edényt, hogy szétválaszd a csirákat. Használjuk a kanalat a spawn darabokra törésére. Ha oltani szeretnénk jól keverjük el.

Ennyi mostanra. Szórakozzunk ezzel az eljárással és írd meg ha más fajjal is működik. A Lentinus edodes lehet nem fog túl jól működni, mint a shiitake micélium általában elválasztja magát a baktériumoktól, felépítve a szokásos barna felsőrészt. Lehet hetekbe fog telni, amíg benövi magát az erjesztett gabonába.

(Visited 1 804 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .