Kender termesztés szekrényben

Kender termesztés szekrényben

Tartalomjegyzék

[elrejtés]

  • 1 Hely kiválasztás
  • 2 Szekrények
    • 2.1 Méretek
    • 2.2 Kialakítás
    • 2.3 1.) Szigetelés
    • 2.4 2.) Szellőzés
    • 2.5 3.) Világítás
      • 2.5.1 HPS vagy MH
      • 2.5.2 Fénycsövek
    • 2.6 4.) Befejezés
    • 2.7 .) Kétkamrás
  • 3 Homemade
  • 4 Szélsőségesen minimalizált, alacsony költségvetésű box

 

Hely kiválasztás

Egy átlagos ruhás szekrény, vagy hasonló méretű doboz, esetleg helység -vagy újabban sátor- remekül megfelel arra hogy néhány növény a fogyasztó nagy örömére biztonságosan növekedhessen benne és egész éven át ellássa gazdáját jó minőségű fűvel anélkül, hogy valódi bűncselekményt követne el hiszen ezzel nem árt senkinek és az alvilág drogkereskedőinek markát is megkíméli a haszontól, amit amúgy róla fejtenének le.

Egy profi box rajza.[1]

Egy profi box rajza.

A szekrényben mindenképp kell
-fényforrás, (HPS, MH, fénycsövek) – hűteni kell, fénye kiszűrődhet, áramot fogyaszt
-szellőzés, (ventilátor) – hangos, a fény és a szag is kiáramlik a levegővel
-termesztői közeg

-föld – nehéz, piszkos, locsolni kell
-hidró – szakértelmet és jó minőségű vizet igényel
-cserép (vödör, műanyag doboz, kaspó)
-időzítő kapcsoló

és nem árt ha van

-szénszűrő
-fényvisszaverő fólia
-cooltube

42896mycab01

Egy átlagos, kétkamrás helység kialakítása, hozzávalói

Szerencsére egy ilyen szekrény vagy doboz minden lakásban adott vagy könnyen elkészíthető, de az elhelyezésénél néhány dologra mindenképpen figyelni kell:

Áram
A közelben lennie kell egy konnektornak, és egy szekrénybe vezető kábel elég feltűnő lehet.
Hang
Ez az a dolog amit sosem kalkulál be senki az összképbe, és a gyári 300.000 Ft-os growboxuktól is ezért kényszerülnek megválni annyian. A ventilátor van a legnagyobb hanggal, vendégek rákérdezhetnek, zavarhatja a szomszédot, este nem lehet tőle elaludni, a nagy teljesítményűeknek már irdatlan hangjuk lehet (gondoljunk csak egy hajszárító hangjára, pedig az milyen kicsi). Egy falra szerelt kivezető venti még a szomszéd lakásban is hallatszodhat, berezeghet tőle az egész fal.
-Hidrós rendszernél még a pumpa hangja is rátesz, akinek volt már akváriuma tudja miről lehet szó.
-A lámpa bekapcsolása megrecsegtetheti a vele egy hálózaton lévő hangszórókat.
-A gagyibb analóg időzítők 15 percenként kattannak egyet, bár ez a legkevesebb.
A lebukás leggyakoribb oka az a hang, ami a termesztő saját száján jön ki. Csak az tudjon róla akinek feltétlenül szükséges, az is csak annyit amennyit kell.
Megoldás: szigeteléssel, hungarocellel, szivaccsal, öntapadó nyílászáró szigeteléssel lehet csökkenteni a zajszintet. A maradék zúgására is érdemes kitalálni egy mesét (a hűtő hangja verődik vissza stb), a rezgését is lehet csökkenteni gumi felfüggesztéssel vagy alátéttel. A kisebb teljesítményű lámpákat meg lehet úszni komolyabb hűtés és a vele járó hangerő nélkül.
Fény
A kender termesztéshez használt HPS lámpák színe és erőssége is feltűnően eltér egy normál lámpa fényétől, ezért a réseken, vagy a ventilátor ki- vagy beszívó nyílásán kiszökő fény is árulkodó lehet és lesz, főleg ha egy szekrényből jön, vagy egy olyan ajtó mögül ahol egyébként “nincsen semmi”.
Egy ilyen szekrény már alkalmas

Egy egyszerű ruhásszekrényből is lehet

Hőmérséklet

Télen a fagypont körüli hőmérséklet, de nyáron a meleg még nagyobb okozhat. Egy garázsban vagy egy fűtetlen melléképületben a talajszint környéke fagypont körül mozoghat, egy tetőtéri/padlástéri rész viszont túl meleg lehet, hiszen a nap is jobban melegíti és a házból felfelé szálló meleg levegő is itt gyűlik össze. Plafonhoz közel, egy sarokban sokkal melegebb lehet és a ventilátor által kifújt levegő sem tud hová eltávozni, ezért ezeken helyeken ez is gond lehet.
Megoldás:

hideg: Fagypont körüli hőmérsékleteknél a növényeket feljebb lehet emelni a talajszinttől, egy asztal vagy hungarocelt alájuk téve már nem fognak érintkezni a hideg talajjal. Általában a talajszint a leghidegebb, alatta vagy felette már néhány fokkal melegebb van, így egy pincében vagy egy asztalon jobb helyük lehet.
meleg: A legtöbb termesztőnek ez keseríti meg az életét. kb 35 C° fett a növekedés üteme és az életfolyamatok jelentősen lelassulnak. A hőmérsékletet csökkentésére több módszer is létezik.

-Mivel a lámpa a fő hőforrás, ezt kell direkt módon hűteni, pl cool tube-al.
-Kifújó venti teljesítményét növelni, a kifújt meleg levegőt minél távolabbra vezetni
-Beszívó és légkeverő ventik beépítése, vagy beszívó nyílások számának növelése.
-Vagy a lámpát is kisebbre lehet cserélni ha végképp nincs más lehetőség.
Víz
Persze az a legjobb ha van a közelben egy csap. Háztól leválasztott melléképületeknél feltűnő (és fárasztó) dolog tud lenni ha a tulaj naponta 30 liter vízzel mászkál át a sufniba. A a locsolás után a cserepeken túlfolyó víz kárt tehet a parkettában, szőnyegben, szekrény aljában ezért érdemes letakarni erősebb műanyagfóliával, így takarítani is könnyebb lesz. A kút és sokszor a csapvíz sem megfelelő növénytermesztéshez, ilyenkor a legjobb bár, drága megoldás egy RO szűrő.
Szag
Szénszűrővel a szagok nagy része kiszűrhető.

Szénszűrővel a szagok nagy része kiszűrhető.

Szénszűrővel a szagok nagy része kiszűrhető.
Az egyik leghúzósabb kérdés mivel mindig jelen van és mindig ugyanonnan árad, így egy idő után feltűnő lehet és nyomra is vezethet. Egy szekrény egy egész szobát eláraszthat, egy szoba az egész házat, még a ventilátorral kifújt levegőt is jól meg kell gondolni, hogy hová megy. A szénszűrő, és a kéménybe, vagy minél magasabban kivezetés a legjobb megoldás, de erősebb illatosítókkal is meg lehet próbálni a szag elmaszkolását és az ózon generátor is beválhat. A kéménybe fúrt lyuk nem tetszik a kéményseprőknek és életveszélyes.

Pusztán a jellegzetes szag elég ahhoz, hogy egy rendőr házkutatási engedély nélkül, -mégis jogosan- bemehessen.

 

Szekrények

A lakásban termesztőknek általában egy szekrény a legkézenfekvőbb hely a termesztéshez. Kisebb nagyobb ruhásszekrények vagy beépített szekrények is ugyanúgy megfelelnek, mint a külön erre a célra árult, szétszedhető, általában mozgatható Growbox-ok.
Az elhelyezésnél különösen ügyelni kell a

  • befutó kábelek elrejtésére (az időzítő és a lámpa ballasztja általában kint kell, hogy helyet kapjon)
  • az illesztéseken, nyílásokon kiszűrődő fény eliminálására (este ez nagyon feltűnő)
  • a kifújt levegő elvezetésére (a szag és a hő miatt ez nagyon fontos)
  • a szekrény zárhatósága. (a láthatatlan zár)

 

Méretek

Általában minél nagyobb a helység annál jobb ez a hűtés és a hőeloszlás szempontjából, és minimális méretek sincsenek, számítógép házakban is termesztettek már kendert több kevesebb sikerrel. Egy átlagos méretű ruhás szekrényben szekrényben egy lámpát erősen hűteni kell (cooltube vagy hűthető búra) különben az egész egy nagy sütővé válik. Cooltube nélkül csak 250W alatti lámpákat érdemes betenni, ezekhez kb 100cm-es belmagasság a minimális. Ha a hely 1 méternél is alacsonyabb inkább legyen belőle klón/anya box fénycsövekkel vagy kompakt fénycsövekkel felszerelve. Egyébként egy jól hűtött 150W-os lámpa majdnem teljesen hozzáérhet a növények tetejéhez. Egy szó mint száz, cooltube, vagy hűthető búra nélkül nehéz megoldani a kis helyek hűtését annyira hogy termesztésre alkalmasak legyenek.

Az LST tréningel a rendelkezésre álló hely jobban kitölthető

Az LST tréningel a rendelkezésre álló hely jobban kitölthető

Az scrog-al a növények magassága is alacsonyan tartható

Az scrog-al a növények magassága is alacsonyan tartható

A növények tréningezésével lehet elérni, hogy jobban kitöltsék a rendelkezésre álló teret, és alacsonyabbak maradjanak.Ez kis belmagasságú helyeken nagyon jól jöhet.

Igazán kis helyeken is lehet szép bugákat varázsolni egy pár (jó pár) nagy teljesítményű energia takarékos lámpával (CFL). Ezek kevés hőt fejlesztenek, és teljesen körbe lehet rakni velük egy növényt, gyakorlatilag alul felül oldalt is lóghatnak a lámpák így a teljes lombozata kapja az éltető energiát, nem úgy mintha felülről, egy pontból egy HPS-től kapná csak a tetejére. Persze ez is kevésbé éri meg anyagilag, mintha egy normális méretű boxban egy 400-as HPS nyomna 5 növényt.

A növények méretének szempontjából nem mindegy, hogy klónok vagy magoncok indulnak , mivel a magról indított palántáknak kb 4 hét vegetációs szakasz szükséges mielőtt virágba boríthatók’, ezidő alatt tetemes méretre/magasságra tehetnek szert, míg a klónok közvetlenül a gyökeret eresztésük után készségesen virágba borulnak, ha a fényciklus 12 órára vagy az alá csökken. Ezért a klónokból fejlődött növények méretileg sokkal kisebbek lehetnek mint a magoncok. A növények méretét a gyökérlabda méretével is lehet szabályozni de ezzel nem csak a magasságuk hanem a méretük/hozamuk is kisebb lesz. Erről a módszerről a bonsai anyák-nál lehet többet olvasni.

Szélsőségesen kis méretekben is lehet teljes értékű szekrényt építeni de ez nem könnyíti meg a kezdők dolgát. Nagyobb méretben egyszerűbb a kenderrel bánni.

Érdemes észben tartani hogy a hozam nem a növények számától vagy nagyságától függ hanem a lámpa erősségétől és a fény hasznosításától, amit legjobban akkor lehet elérni, ha a lámpa fénye csak levelekre és bugákra vetül, és nincs olyan hézag a növények között, ahol a földet világítaná. Erre is jó a tréning, több kis növénnyel (klónnal) egyszerűbben és jobban ki lehet használni a teret, mint néhány nagyobbal, viszont figyelembe kell venni hogy több tő kender a törvény szemében is többnek számít, még ha csak 10 centis épp hogy kigyökerezett klónok is azok. 5-nél több növény már nem számít csekély mennyiségnek és komolyabb büntetésre lehet számítani. Ilyen szempontból egyáltalán nem mindegy hogy 20 db kis növényről szüretel valaki 300 grammot vagy 5 db nagyról. Az alacsony helyekre jobban befér egy egyszerű hidrós rendszer mint a szokásos föld típusú közegek, és kezelni is könnyebb valamivel, bár kezdőknek egyáltalán nem ajánlott, könnyen lehet végzetes hibákat ejteni, főleg ha valaki nem ért még a növények nyelvén.

 

Kialakítás

PVC csőből alkotott fénycsapda.A levegő bejöhet a fény bent marad

PVC csőből alkotott fénycsapda.A levegő bejöhet a fény bent marad

A szekrényt mindenképp ki kell fúrni legalább két helyen, ahol a kivezető venti lesz, de a levegőnek be is kell jutnia valahol, ezért egy-két légzőnyílás, vagy -intenzívebb szellőztetéshez- beszívó ventilátorok is kellhetnek. Ezeken a nyílások fénycsapdás vagy kazettás kialakítás híján szökhet a fény és ezzel a kiszűrődő fénnyel a látogatók előtt könnyű lebukni.  A fény beszivárgása sötét szakaszokban viszont a növényeknek nem tesz jót.

Érdemes tűzálló anyagokkal bélelni, esetleg tűzálló anyagból építeni a boxot, erre remek anyag a gipszkarton, annak is a vízálló változata. Amúgy a szekrény kialakításának legfontosabb szempontja a tűzvédelem, hibás vagy megkérdőjelezhető minőségű berendezést, alulméretezett kábeleket és nem hőálló anyagokat nem szabad beépíteni.

A lámpák meghajtóit, kapcsolókat és az elektromos kötések csomópontjait elszeparáltan kell a termesztőtértől kialakítani úgy, hogy az esetleges párásításnál vagy permetezésnél ne sérüljenek meg.

Felü az elektronika és a szénszűrő, középen a termesztőtér, alul a draingyűjtő

Felü az elektronika és a szénszűrő, középen a termesztőtér, alul a draingyűjtő

Amikor az alkalmas szekrényt keressük próbáljunk meg egy legalább 180-200cm magas szerkényt építeni, gondolva ezzel a kender virágzás végéig elérhető magasságára. A termesztőtér alatt jól jöhet 20cm magas hely az esetleg dántálcán összegyűlő drain elvezetésének, esetleg hidro esetén a tárolótartálynak. A szekrény tetején kb 30cm magas térre van szükség az elektromos berendezések, tápok, meghajtók, venti és szénszűrő elhelyezéséhez. Ezekkel a többlet helyekkel kb 130-150cm magas termesztőtér alakítható ki ami rövid veggel komoly tréning nélkül nem biztos, hogy elég kenderhez. Ugyanis ebben a térben helyezzük még el a hps lámpánkat ami refrektorral és a növény csúcsa közti védőtávval megint szűkül kb 20-50cm-el attól függően, hogy mekkora teljesítményű lámpát használunk. Az alsó és felső polcok szolgálhatnak még a termesztéshez szükséges eszközök tárolására is, nem mindig jó ötlet a szobában elöl hagyott permetező vagy tápcsalád.

 

1.) Szigetelés

Célszerű belülről valamilyen fényvisszaverő anyaggal kitapétázni, ezzel jópár százalékot lehet emelni a hely fény hasznosításán, ami grammokban is mérhető ám. Az egyik legjobb anyag erre a mylar, vannak öntapadós fényes tapéták is (tapétabolt), de a fehér festés vagy a sima fehér fólia is nagyon jó választás. a PVC-ből készült fóliák használatát mindenképp kerülni kell, nemrég ebből szép kis botrány keveredett a Growboxok gyártóinak háza táján, ugyanis a PVC borításból a lámpa melegének hatására mérgező gázok szabadultak fel amik a kender leveleit kifehérítették, és ki tudja még mi mást okoztak, ami már nem volt ennyire szemmel látható.[4]
A vékony fóliák átengedhetik a fényt, úgyhogy már ilyenkor érdemes letesztelni egy kisebb lámpával, hogy hol lesznek a lékek, esetleg beülve, bezártkózva a szekrénybe még jobban kiderülhet, hogy hol csusszanhat ki egy-két árulkodó fény nyaláb, ami azért egy szekrény esetében tényleg feltűnő lehet. Az illesztéseknél érdemes valamilyen tömítőanyagot (parketta ragasztó), a nagyobb réseknél szigszalagot, a lehetetlennek látszó helyzeteknél az egész belső részt ki lehet bélelni jó vastag, kívül lehetőleg fekete, belül fehér, -nem PVC- fóliával. A lógó fólia a bent lévő légmozgás miatt zizeghet, szögbelövővel, szigszallaggal lehet rögzíteni, de vigyázva mert könnyen szakadhat..
Hő és hang szigetelés gyanánt kőzetgyapotot vagy üveggyapotot is lehet használni, bár ez egy szekrényen belül inkább hátrányos következményekkel járhat, kívül pedig feltűnő, ráadásul a hangerőt úgyis a ventin nagy sebességgel áramló levegő okozza majd. (A ventit vásárlás előtt érdemes meghallgatni. Egy csőbe vezetve még hangosabb lesz!)

A szekrény alját egy réteg fóliával letakarva megvédhető a túlfolyó víztől és a takarítást is egyszerűsíti.

 

2.) Szellőzés

A fő szellőzőnyílás mindenképp a szekrény tetején,vagy egy felső sarokban kapjon helyet, mert így lesz a leghatékonyabb főleg a hűtés szempontjából, így van a legközelebb a lámpákhoz, ezért a hőt – ami amúgy is fent gyűlik össze a lámpáknál – hamar kiszívhatja. A beömlő nyílások pedig lent, a legjobb ha pont az átellenes sarokban vannak, így a levegő a szellőzés során alulról felfelé áramlik, aztán kikerül a szekrényből.

A hűthető búrák egy szekrényben még jobban jönnek.

A hűthető búrák egy szekrényben még jobban jönnek.

Ha a kifújt levegőnek nincs hová eltávozni, nincs hol lehűlnie, hiába pakolja tele valaki a szekrényt ventikkel, a hőmérséklet nem fog számottevően lecsökkenni.

Lyukfúróval egyszerűen vághatunk egy megfelelő nyílást a venti kivezetése számára (általában 100-120mm), amibe közvetlenül fel lehet szerelni, de ha van a szekrényben hely, egy külön dobozt is kaphat magának, így a zajszint tovább csökkenthető, persze ez valamelyest a hatásfok rovására megy. A dobozt purhabbal kifújva, gumipókokkal felfüggesztve (például a lámpa fölé) a zaj tovább csökkenthető.

A legjobb ha a lámpa cooltube rendszerű hűtést kap, vagy ha lámpa és a növények között van egy üveglap, az így kapott “polc” ahol csak a lámpa és az általa kibocsájtott hő nagy része van, már hatékonyabban hűthető. Ha jó a cooltube vagy az üveglap szigetelése a szaggal is kevesebb lesz a gond.

A levegőt célszerű fent kifújni, és a lehető legmesszebbre elvezetni, ez nagyon fontos a hűtés szempontjából.

A levegőt célszerű fent kifújni, és a lehető legmesszebbre elvezetni, ez nagyon fontos a hűtés szempontjából.

A kivezetett légáramot minél messzebb kell szállítani a szekrénytől, mert ha ez a meleg levegő a közelben marad, az alsó beömlő nyílásokon megint beszívódik így tulajdonképp nem is történt semmi. Ha meleg a szekrény közvetlen környezetében marad akkor bent is ugyanolyan meleg lesz hiába akármennyi venti. Főleg akkor van ez a gond ha a szekrény egy sarokban van, két fal és a plafon határolja, akadályozza meg a levegő továbbjutását. Ilyenkor egy hosszú csővel (direkt erre a célra kapható PVC és alumínium fólia szerű hajlékony könnyű cső)el lehet vezetni -a szekrény tetején vagy mögött, esetleg egy plusz szívó ventivel még rá is segítve,- messzebbre lehet juttatni a meleg levegőt.

Az elhasznált levegő a cooltube-on keresztül a lámpát hűtve adjuk kerül a szénszűrőbe

Az elhasznált levegő a cooltube-on keresztül a lámpát hűtve adjuk kerül a szénszűrőbe

A kifújt levegő helyett valahol be kell jutnia ugyanannyi levegőnek, amennyi kiment. Erre általában elég néhány kisebb átmérőjű beömlő nyílás a szekrény alsó részen. Ezeken is könnyen kikandikál egy árulkodó fénysugár, úgyhogy meg kell oldani hogy a levegő átjárjon rajta a fény viszont bent maradjon. Ezt vagy valami cseles takarással, vagy egy megfelelő méretű műanyag cső könyökkel és toldásával lehet elérni, fénycsapdának is hívják.

Beszívó és légkeverő ventikkel vagy több beömlő nyílással a hőmérséklet tovább csökkenthető. Ezek gyakran számítógép tápjának a hűtő ventilátorai, 6-12V-osak, előnyük hogy viszonylag halkak, könnyen fel erősíthetők, sebességük egy adapterrel szabályozható, akár 3-4 db-é is egyszerre.

 

3.) Világítás

 

HPS vagy MH

A lámpa felfüggesztése

A lámpa felfüggesztése

 A szellőzőnyílások kialakítása után jöhet a lámpa felfüggesztése. A búrát mindenképp valamilyen hőálló anyaggal, például lánccal kell felerősíteni mert egy zsinór könnyen megolvadhat, a lámpa leesik, a fűnek annyi

A lámpa magassága jó ha állítható, de alacsony belmagasságnál vagy üveglapos megoldásnál ez nem annyira fontos, a növények majd közelebb nőnek, vagy akár meg is lehet emelni őket, ha szükséges. Szekrényekben főleg a cooltube és a hűthető búrák hódítanak, ezekkel eredményesebben lehet felvenni a túlmelegedéssel való harcot és a növényekhez is közelebb kerülhet a lámpa.

Fontos hogy az előtét lehetőleg a szekrényen kívül kapjon helyet, ugyanis ez is elég meleg.

 

Fénycsövek

Az anyák és a klónok jól tarthatók fénycsövek alatt is, akár a hagyományos “neoncsövek”, akár a kompakt, nagy teljesítményű “energiatakarékos” lámpák is tökéletesen megfelelnek erre. Kevesebbet fogyasztanak és kevesebb hőt termelnek mint egy HPS vagy MH, és többféle képpen is el lehet helyezni őket.

A fénycsöveket akár az oldalfalra is fel lehet szerelni (még a virágoztató kamrában is az oldalfalra kiegészítésnek, ha valaki nem sajnálja rá a pénzt), sőt a növények közé belógatva, vagy alulról is lehet támadni. A több irányú megvilágítás serkenti az oldalágak fejlődését így egy robosztusabb, sűrű, bokros növény válhat az anyából, ami egyúttal több oldalágat is jelent, ami levágva klónként folytathatja útját a gyökereztető boxból a virágoztató kamrán keresztül egészen a szárító helységbe. A klónok gyenge fénnyel is beérik, a cél úgyis csak a gyökereztetés, erre egy-két fénycső bőven megfelel. A magoncokkal szemben egy klón ahogy kigyökerezik, már ki is virágoztatható, nem kell várni heteket arra hogy virágba boruljon.

4.) Befejezés

Ha minden megvan már csak össze kell állítani az egészet. Beszerelni a ventiket (hangjuk, rezgésük falra csavarozásnál csillapítható gumi alátétekkel, a légkeverő ventik vagy a szigetelt ventilátor boxnál a legjobb a gumipókos felfüggesztés). A lámpák beszerelése után a kábeleket érdemes elrendezni, az időzítőket és a kapcsolókat jól elérhető helyre tenni. Jó ötlet egy főkapcsoló amivel szükség esetén le lehet kapcsolni mindent.

Egy min/max-os hőmérő amivel mérni lehet az aktuális és a legalacsonyabb legmagasabb hőmérsékletet is jól jöhet. 1 vagy 2 nap tesztüzem után kiderül milyen hőmérsékletek uralkodnak bent, milyen hangerővel jár a dolog, hol szökik még ki a fény.

Ha ez kész, jöhetnek a lakók. Ha nincs kész, és nincs egy próbakör amiből kiderülne hogy működik e egyáltalán, az életekbe kerülhet.

 

Kétkamrás

A hatékonyabb és egyszerűbb termesztés érdekében két elkülönített helyen folyhat termesztés, az egyikben a virágoztatás, a másikban a klónok és az anyák nőhetnek gyengébb lámpák alatt. Ez lehet két külön szekrény, az egymásra rakott ruhásszekrényeket (alul polcos, felül egy nagyobb, vállfás) mintha pont erre találták volna ki.

a nagyobb ruhás szekrényben 400 wattal folyhat a virágoztatás 12 órás fényciklusokkal,
a kisebb polcos szekrényben egy, vagy két anyanövény és a klónjaik 18 órás fényciklusokkal fénycsövek alatt növekedhetnek.

A két helységet mindenképp úgy kell elválasztani egymástól, hogy a virágoztató kamrát ne zavarja a klón kamra fénye, merthogy ez könnyen hermafrodita növényekké stresszelheti a lányokat. Ha a klónok vannak a virágoztató rész felett az azért hátrányos, mert a virágoztatóban lévő lámpa melege felfelé, a klónokhoz fog felszállni.

perpetual-grow-2Az anyák folytonos klón utánpótlással szolgálhatnak, így a virágoztató kamra mindig tele lehet frissen gyökerezett virágoztatásra váró növényekkel, nem kell folyton magokat venni és nem kell hímekkel számolni. Egy vagy két jól tartott anyanövény több tucat klónt adhat gazdája kezébe, ezek a virágoztató kamrába kerülve egyből virágba boríthatók, és mivel klónok szinte egy növényként fognak viselkedni, hasonló ütemben, hasonló magasságúra nőve optimálisan kitöltik a rendelkezésre álló helyet, gyakorlatilag bármennyit lehet használni belőlük, hiszen az anyák ontják magukból őket. Viszont figyelembe kell venni hogy a gyökerező, vagy épp a gyökereztető helyre került klónokat a “törvény” ugyanúgy kezeli, mintha 2 méteres kifejlett termős egyedek lennének amik roskadoznak a bugáktól. Emiatt könnyen előfordulhat hogy ha egy kis polcos szekrényben két 40 centis anyát tartasz, amiket épp kopaszra metszettél hogy 10-10 klónod legyen, akkor ezért a lecsupaszított két anyáért és az épp gyökerező 3 leveles klónok miatt 23 növényes kenderültetvényért indítanak eljárást ellened.

Now_Thats_Bad_AssGerilla termesztőknek a tél beálltával érdemes indítani egy-két plusz anyanövényt, hogy tavaszra kigyökerezett, előnevelt klónokat ültethessenek a ki az ültetvényre, így nem lesz többé gond a porzós növényekkel, a haldokló palántákkal, a ki nem kelt magokkal vagy a burjánzó gazzal.

Bal felső részben a ventik és az elektromos dolgok kaptak helyet, alattuk a klónok (és egy anya) fénycsövek alatt napi 18 órában, a nagy részben a virágoztatás napi 12 órás fényciklusokkal

Homemade

Ha valakit érdekel, hogy hogyan lehet otthon aránylag gyorsan “kis” költségvetéssel (=kb 100e Ft amely tartalmaz minden kiadást) készíteni egyet, itt egy ötlet:

Hozzávaló: 210x140x80 értelem szerűen ekkora lapok (pozdorja lap is tökéletes), ennek megfelelő mennyiségű mylar (bár tetőre, és padlóra nem kötelező), ehhez durván 11 méter léc merevítésnek (24x48mm), kb 2 méter lánc, 2 méter 127mm-es fényvisszaverő rugalmas cső, és annyi 80mm-es sima cső, amivel a el tudod vezetni a szekrényből kifújt levegőt, 4db 8cm-es pc venti, 2db 12cm-es pc venti, 2 időzítő kapcsoló, 2 állítható feszültségű adapter, 2db időzítő kapcsoló, egy komplett világítási rendszer (trafó, izzók, cooltube, wing), vezeték a ventiknek (kb 15 méter), vezeték a világításhoz (ezt sem kell sajnálni, ehhez nem vékony kis szutyok kell, hanem 1cm átmérőjű 3 szálas kábel), fára is ragadó kétoldalú ragasztószalag, 2db S kampó (szó szerint S alakú fém rúd), műanyag gyorsbilincs, szigszalag, valamint sok-sok csavar.

FONTOS! Az izzófoglalat-trafó-220V bekötése trafótól függ! Ezért a leírásban nem szerepel ennek pontos bekötése! Ha nem kaptál bekötési rajzot, vagy vmi leírást, hogy hogyan végezd el, inkább szereltesd össze szakemberrel (természetesen nem otthon, vidd el hozzá)! Ha úgy érzed nagy baj nem lehet, gondold végig mennyibe fog kerülni egy izzócsere, ha szétdurran, illetve egy komplett lakásfelújítás/vétel, ha kigyullad!
Összeszerelés: lapokat vágd méretre illetve a léceket is( figyelj, hogy számolj a lapok vastagságával is, amely durván 1,3cm de attól függ te milyet vettél). Ezután a szellőzésnek is ki kell vágni a lyukakat az oldalsó lapokra, felülre mindekét oldalt a 12cm-es lyukak egy magasságba, és 2-2 8cm-es lyuk mindkét oldalra, csak az egyik oldalon felülre a másikon alulra. Most ragaszd fára is ragadó kétoldalú ragasztószalaggal a mylart. Ezután rád bízom, hogy hogy szereled össze a lapokat és léceket csak figyelj, hogy jó helyre csavarozd őket az illeszkedés miatt, itt jegyzem meg,hogy az ajtót ne tedd fel, és hogy az ajtó felőli részen hagyj helyet az ajtótartó zsanéroknak.

Ha ezzel megvagy, akkor már a neheze kész, de még sok a teendő. Felcsavarozhatod a ventiket, DE az egyik 12cm-es lyukra NEM kerül venti a másikra pedig úgy rakd fel, hogy kifele fújja a levegőt, a másik 12cm-es venti a szekrénybe kerül levegő keringetőnek, a 8cm-es ventik pedig, amik alul vannak az befele fújják, a felsők pedig kifele fújják a levegőt. A cooltube hűtéses ventillátoron kívül az összeset kösd az egyik adapterre (figyelj hogy a ventiket egymással párhuzamosan kösd be!), hasznos info: piros kábel a 12V-os ezt kell kötni a fázisra, sárga 5V-os, tehát a sárga kábel nem kell, szigszalaggal ragaszd le, a fekete pedig ugye a fekete kábelhez megy. A cooltube hűtést szintén bekötheted, ott nincs kínlódás csak rákötöd a másik adapterre. Természetesen figyelj oda, hogy előbb a kábeleket húzd ki egy erre a célra fúrt kis lyukon, és kívül kösd össze őket az adapterrel. Mérd, és rajzold be a cooltube felfogásának helyét a felső lapra, és két kampós csavart hajts bele, erre akasztd fel a láncot (annak is a középső részét).

Most jön az a rész, ahol nagyon óvatosnak kell lenni, nehogy megsérüljön az izzó vagy a cooltube. A cooltubeban található foglalatba be kell kötni a kábelt,húzd ki a foglalatot annyira, hogy az izzót be bírd majd helyezni (de még ne rakd be, mert a kábel felerősítéséhez használt csavarok a foglalat belsejében vannak), a kábelnek van egy bemeneti lyuka a cooltube-on, azt használd, erősítsd fela kábelt a foglalatra, majd helyezd be az izzót is (az izzót alkoholos tisztító szerrel tisztítsd meg, mert ráég bmi zsiradék vagy cucc, ami rajta van), és mehet vissza be az egész a tube-ba. Az S kampók segítségével akasztd fel a láncra a cooltubeot. A kábelt fent vezesd ki a szekrényből így nem fogja rángatnia lámpát illetve nem lengedezik lent, majd kötheted is a trafóra. A fényvisszaverő csövet vágd ketté, gyorsbilinccsel illeszt a két darabot a cooltube 1-1 végére, majd erősítsd az egyiket a 12cm-es lyukra másikat pedig a kifele fújó 12cm-es ventire. Ezek után nincs más dolgod, mint beállítani a két időzítő kapcsolót. Az egyikbe dugod a szellőztetéses adaptert a másikba egy elosztót, amire megy a trafó és a cooltube hűtés adaptere. Már csak a kifele fújó 2db 8cm-es venti által kifújt levegőt kell elvezetned.

Fényről és szagokról a cikkben nem esett szó, mivel nem volt rá szükség, de neked lehet, hogy erre figyelned kell a környéken(!), ezeket gyorsan ki lehet küszöbölni fénycsapdákkal, illetve aktív szénnel!
Ha valamit kihagytam, vagy nem értesz nézd meg a képeket/kommentelj.
Remélem sokaknak bírtunk segíteni, és jó kaktusz termesztést.

Szélsőségesen minimalizált, alacsony költségvetésű box

Az előző cikk szerintem tökéletesen elmagyaráz mindent.

De talán pár emberben felmerült a kérdés, hogy mégis mit csináljak ha nincs 100 ropim vagy nincs ekkora helyem, megfigyelés alatt állok, szülőknél élek, türelmetlen vagyok, nincs időm stb. Itt az én tippem, amivel egész jó saját terméket tudtok termeszteni. Kis helyen, és a termesztés első napjától számított 2 hónap után folyamatosan el tudjátok látni magatokat.

Kell hozzá egy szekrény, nem kell nagy. Persze a nagyobb a jobb de ez határokon túl már nem igaz.

Lehetőleg autómatikusan virágzó fajta, Lowryder 2-t javaslom. (Jó tapasztalataim vannak vele.) De ha az ember ínyenc és a körülmények nem megfelelőek szinte bármit lehet 12/12ről indítva gyorsan szüretelni, persze erősen a hozam rovására.

HPS lámpa. Egy 100-150w teljesítményű teljesen megfelelő. Lámpa nagykerben(?) reális áron (100w kb.11ezer mindennel) beszerezhető.

Villásdugóval szerelt földelt vagy földeletlen (mind2 tökéletes) kábelt villamossági boltokban 250Ft-ért beszerezhetünk vagy Praktikerben de ott sokkal drágább.

E27es foglalat hódban vagy bárhol 200Ft. CFL izzók 20watt fölött vagy fénycsövek de ezek hosszából adódóan nagyobb hely szükséges.

Gépház

Alufólia (*szerintem a hőtükör néven árult 120x60cm-es lapok jobbak mert nem gyűrődnek, könnyebb felhelyezni stb. 480Ft/db)

Ragasztószallag (Mind2 oldalán ragadóssal könnyebb)

Szigetelőszallag

Csavarhúzók

Cserepek+alátét

A gépházat kialakítjuk ‘magtermelő üzemnek’. Ehhez egy porzós és egy termős egyedet rakunk be 8órás megvilágítással igény szerinti CFL mennyiséggel. (8 órában gyorsabban érik és így költséghatékonyabb is)

A szekrényt is bealufóliázzátok. Fúrtok rá 2 lyukat ahol kivezetitek a gyújtóban végződő vezetékeket mert az rohadt sok hőt termel, jobb kitenni. Én úgy csináltam hogy fúrtam a szekrény tetejére 2 meg az oldalára 2 lyukat. A tetején kivezettem a gyújtóba menő 2 vezetéket, az oldalába meg tettem két csavart. Az egyik kívülről a gyújtót tartja, belülről egy horgonypont a HPSnek, a másik meg a tekercset tartja belülről, kívülről meg egy anyát.

A HPS felszerelése nem okozhat gondot. Én a gyújtó tartócsavarját ajánlom tippként mert belülről semmi nem hasznosítja és kilehet támasztani vele a foglalatot.

(Visited 80 487 times, 3 visits today)

38 thoughts on “Kender termesztés szekrényben

  1. Nagyon jo cikk. En 10cm hungarocelt ajanlanek epitesnek. Ebbe belefaraghato a kabelezes es igy szinte teljesen vedett es lathatalan ez csemperagasztoval kihezagolhato es a hungarocel is osszeragaszthato a hps lampat a szinten belefaraghatjuk a box tetejebe lampaernyovel egyutt. igy csak a feny aramlik a boxba a lampa nemfoglal helyet es szinten nincs a boxban kabel. 150w hps boven megteszi igy huteni sem kell ha a ket szellozot a lampa mellet kb 15cm re vezetjok ki a box mennyezeten. A boxban elhelyezhetunk meg 30cm enken cfl a box aljatol szamolva keresz iranyban igy megakadalyozzuk a nyulast viszonylag kis watt mellett igy 30cm enkent lesz fenyforras es nem egy pontbol.1 1.5cm noduszokat fog hozni a noveny. alura ket db 110es lyukat furunk szinte egymas melle ahogy a meleglevego tavozik a box tetejen. ugy legaramlat fog kialakulni ami boven eleg a novenyeknek a box tetejet belul megtorhetjuk ugy hogy a hps es a felso szellozok adjak a tores szoget de ha beleesik kicsiit a szellozo belefaraghatjuk hiszen hungarocellel dolgozunk a hezagok ragasztoval teljesen eltuntethetok. A tores a box aljatol 60cmre vetitet pont zarja igy a box felso resze egy nagy lampaernyokent mukodik ami a 150w bol sokszorosat varazsolja. Nem mindegy hova fokuszal az a lumen!! Aztan suru tapeta ragasztoval kikenjuk es az alufoliat rasimitjuk. 20cm magas csereppel indulhatunk 3-4het veggel aztan johet a halo 45cm re itt az also ket cfl mar nem jatszik mivel 30 cm en vannak. Ezutan induhat a 12/12 es a nm/ sok g minimalis koltsegvetessel 4novennyel. Amit meg a torveny ejnyebejnyevel jutalmaz. Ugyanez sog ban is jatszhato 10x10es 20cm es pot azaz 100 palanta/nm ha csak 10g/plant magrol inditva 12ben az akkor is 1kg/150w 8het alatt. Sativanal 12het de ott a hozam is nohet. Ha ennel hatekonyabbat mutat valaki ekkora koltsegvetesbol szoljon. Mert nobeldijra jelolom:-))))) sok sikert kerteszek

  2. 4 tovet tennek egy lampa ala, 20 literes cserepekben. Treningelni kell oket, lst, scrog, vagy supercrop. A sajat foldkevereket meg az enzimeket nyugodtan felejtsd el, probald ki a kokusz+ferti kombot, itt le van irva mit hogyan kell keverni. A boxodat veheted kisebbre, 1×2 meter idealisabb 2×600-nak, jobban hasznosul a feny, meg konnyebb kitolteni a novenyekkel. Ezzel a modszerrel nekem 150 grammot szoktak adni tovenkent. Magrol mesz vagy klonokkal?

  3. Helló!
    Hozzáértők véleményére lennék kíváncsi pár kérdésben:
    – szellőzésre mennyire igényesek a növények? Érthetőbben fogalmazva: adott egy kamra ahol van egy szellőző (elszívó), ám ajtó akadályozza a beáramló levegőt, ezt résnyire nyitással küszöbölöm ki. Ha mondjuk be van csukva éjszakára vagy huzamosabb időre mennyire sínyli meg a zöldség? Sajnos nem áll módomban szellőző részt vágni az ajtón.
    – olvastam a 12/12 című cikkben, hogy a porzós növényekből célszerű egyet elkülöníteni, pollenjét összegyűjteni és bizonyos termős egyedeket megtermékenyíteni ezzel, amiből bőven terem mag a következő körökre. Arra lennék kíváncsi hogy az elkülönítés történhet-e egy helyiségben, és ha nem akkor gyakorlatilag egy szoba megépítésével választani kényszerülök a sinsemilla és magos termés között?
    Köszönöm előre is a választ!

  4. Sziasztok!
    Keszitettem egy szekrenyt, szigetelve, Led-es vilagitassal (piros/kek/Uv 9 spektrum )tudom huteni is termosztatos megoldassal belso levegot visszaforgatva ( egy kis auto belso melegitojere 3 drb. 120 mm-es ventivel, melyen kideg viz aramlik at) olvastam sokmindent itten de a sok informacio menyisegben nem tudom eldonteni, hogy mennyi az idealis homerseklet. 4-6 Auto/feminized-et nevelnek benne.
    Van egy kis proba palanta benne, 3. hetes, de elegge gyengelkedik. Paratartalom 25-35-40%-ig el van, jelenleg 22-22,5 fokon van allandoan. Mennyi lenne az idealis homerseklet?

  5. Sziasztok! Lenne egy pár kérdésem. Egy átlagos szekrénybe kerülne egy palánta, Jack Herer autóooo feminized. Nos a kérdés, hogy az aktív szénszűrő mennyire hatásos a szagokat illetően? A világtást bizonyos okokból neonnal oldanám meg. Én a Lightwave lw 24-re gondoltam ami össz 96W-os ami 3X24W-os fénycsőt fogad. Ez elég lenne?

    • Szia!

      Hány fok van a pincében? Milyen világítás lesz a boxban? Mely hónapokban üzemelne a kert? A szénszűrő jól szűri a szagokat, de csak ha folyamatosan üzemel a rákötött venti, ha nem megy, a szagok kijönnek.

  6. Per pill 17,3 fok és 48% a páratartalom.
    Vilagitasnak v 400as hps cooltube nélkül
    V 600as /amihez már sztem kell a cooltube/
    Venti 250m3-es a szívó is meg a fújó is.
    Szenszurot 300m3-esre gondoltam a 150es kevés lenne?
    Hát ha a körülmények engedik akk mehetne egész évben, bár télen csak 12fok körül van itt lent so lehet még a 600as ego se lenne sok ha folyamatosan mennek a ventilátor,nem?
    A pára felmegy 60-70%ig néha az még belefér?

    • A pincéd alkalmas növénytermesztésre, nem a legoptimálisabb hely, de kihozható belőle egy elég jó kis elszigetelt rész. Elég sok mindent nem értek így hirtelen, pl. a szívó meg fújó ventis részt. Szerintem nyiss egy topicot a fórum részen, ahol kivesézhetjük a dolgot. Ez a pincés téma simán megérne egy önálló topicot.

  7. Hali! Egy 60x50x170es szekrenybe szeretnek egy 400as cooltube rendszert, a hutest csak felul v hatul tudnam megoldani, egy kifujo ventivel meg egy kis csipeszes ventivel eleg vagyok? Nem tul nagy a helyseg, hogy tudnam a legjobban megoldani a hutest, reszben kicsit nyitva lehetne az ajto ha szukseges. Mit javasoltok? Elore is köszönöm!

    • Vagy a 400W-ot tedd 1m2-re, vagy erre a területre keress kb 100-150W ledet.
      Bent, a fórumon van erre konkrét tippünk.

  8. Sziasztok, veteránokhoz szólnék.

    Van egy 55×55-ös ruhásszekrényem, ha lentre-fentre rakok 1-1 20cm-es pc ventillátort, talán 2-2 darabot, a kimenetire egy szenes “szagtalanítót” rakok, egy nátrium gőzős izzót felülre, egy kis párásítót be a szekrénybe mellé.
    Ez így életképes dolog lehet? Low-budget módra kipróbálni a kertészkedést.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .