Agar

Agar

Leírás

180px-Agar-agarAz agar-agar nevű anyag egy tengeri algákból és hínárokból álló természetes zselésítő anyag, ez általában a más országokban illetve vegetáriánusoknál tölti be a zselatin szerepét. Személyszerint én még nem kostoltam de szerintem elég rosz ízű lehet, de nemhinném hogy bárkinek is evésre kellene 🙂

vagy == Gombatermesztéssel kapcsolatban ==

  • Az agar-agar-t a gombatermesztésnek az első szakaszában is lehet használni úgy hogy agar-agar, víz és malátakivonat (vagy hőkezelt sörélesztő) keverékébe, mely a spórákkal eggyüt kell a fecskendőbe felszippantani és ezt így “belőni” a befőttesüvegben vagy más alkalmatosságban levő táptalajban így nem kell megvárni hogy a spóra szépen magáhoztérjen, mert így szinte azonnal elkezdődik a fonalazódás, de ennél sokkal nagyobb a rizikó a sterilitás miatt, ugyanis nem csak a mi kis gombánk spórái durranak be egyből és kezdenek fonalasodni, ezért nagyon kell figyelni rá, mert a penész is azonnal elkezd fonalasodni mihelyt nem steril valami, de még akkor is ha “huzamosabb” ideig érintkezik levegővel. De az eredmény a normál időnél sokkal gyorsabban látható lesz kb fele idő (nem saját tapasztalat) de a kintlévő sütiknél, már miután teljesen átszövődtek, a gombák növési ideje kb ugyanannyi.

Az agar-agart a gombaklónozásnál vagy izolált kultúra létrehozásánál nagyon jól lehet használni. Családszelekcióra és fertőzések kimutatására is alkalmas. Hosszú idejü kultúratároláshoz is agaron szokták a micéliumot kitenyészteni, mivel egy nem látható fertőzéssel együtt raktározott faj késöbbi életrekeltése csak bosszúságot okoz, agaron viszont az esetleges fertők láthatóak még a raktározás elött.

Maga az agar alkalmatlan önmagában egy gombakultúra kitenyésztésére, viszont különböző receptek léteznek amelyekben közös és elengedhetetlen alkotórész az agar. Ezek a receptek az interneten könnyen fellelhetőek és komolyabb erőfeszítés nélkül az alkotók is beszerezhetőek.

A legismertebb és legnépszerübb agaros táptalaj a PDA (potato-dextrose-agar).

  • Főzz fél órán keresztül 10dkg szeletelt és hámozott krumplit
  • A krumplit edd meg, a levében oldj fel 3g dextózt és 5g agart.
  • Hígítsd 250ml-ig.
  • Töltsd lombikba vagy tiszta kólásüvegbe
  • A nyakát fóliázd le és kuktázd 30 percig
  • Tedd a kitisztított gloveboxba a steril petricsészék mellé
  • Melegen öntsd ki a pertikbe a PDA-t, fedd vissza őket és hagyd kihülni
  • Klónozz vagy olts, majd fedd vissza a petriket.
  • Sötét helyen szobahőmérsékleten hagyd növekedni ami növekedni akar

Szinte minden gombafaj otthon érzi magát rajta, ez alól nem kivétel a penészgomba sem, ahogy szeretnek a bakterek is megtelepedni rajta. Ez talán elsöre nem hangzik bíztatóan, de pont ez a tulajdonsága segíti abban, hogy a konkurensek és a kártevök szabad szemmel is észrevehetők legyenek és használni csak a tiszta micéliumot fogjuk.

Ez a fertőzésekkel szembeni alacsony ellenállása magával vonzza azt is, hogy agarral csak gloveboxban érdemes foglalkozni.

Beszerezhető

Kiegészítések, tippek

Agar sterilizálása 10 percnél jó ha egy kicsit több, 30 illetve 45 perc reálisabb, főleg ha egy kicsit nagyobb adagról van szó. Arra ajánlatos figyelni, hogy még meleg állagában petri csészébe helyezzük, mert ha kicsit megdermed, már mehet is a kukába. Nem kell túl vastag réteget képezni, 2-5 mm vastag, teljesen helytálló. Rengeteg agart ki lehet keverni (mindenki másra esküszik), de ajánlatos mézzel, dextrózzal dúsítani. A 4%-os mézes oldattal könnyedén boldogulhatunk. Az agar ideális összetétele: 1000ml vízhez, 20 gramm agar-agar, 40 gramm méz,

(Visited 4 771 times, 2 visits today)

One thought on “Agar

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .