Heatbomb

Szabályozható hőmérsékletű HEATBOMB

akimaki cikke

Inkubátort akartam építeni, de a korábban látott heatbomb-ok nem nyerték el a tetszésemet, mivel a konnektorba dugható időzítő nem igazán egy precíziós műszer.
Korábban akvarizáltam, és megmaradt egy szabályozható akváriumfűtő, így meg is volt az alap a munkához.

HEATBOMB
Riscaldatore_Sac_4932cb31e46c5fantanarancs2lAmi kell:

  • SACEM NSH akváriumfűtő (3-4e HUF)
  • 2 literes Fanta (5-600 HUF)

Az akváriumfűtő 18-32 Celsius fokig állítható, azonban ezzel a beállítással nem tudtam felfűteni megfelelően
az 50 literes dobozomat, így egy módosításra volt szükség.(Én 150W-os melegítőt használtam, de kisebb is jó.)

1.Szétszedés:

A vízmelegítőn lévő tapadókorongra nem lesz szükségünk, elrakhatjuk, később még jól jöhet.
A fűtő felső részénél láthatóan két részből áll a szürke műanyag burkolat. Egy erős, de nem túl széles pengéjű késsel óvatosan kezdjük meg meglazítani, feszegetni a burkolatot az illesztésnél, vigyázva, hogy közbe ne vágjuk meg magunkat a késsel.

Ha sikerült leszedni az első réteget, szedjük le a megmaradt fekete tekerő műanyagját, és az alatta lévő fekete keretet is. (Mind a kettő kis erőhatásra lehúzható.) Ezután folyékony szappanra/síkosítóra van szükségünk, és egy hegyes erős, de vékony tárgyra. Én egy vékony műszercsavarhúzót használtam.  A síkosító anyagot az eszközünkkel juttassuk az üvegfal és a szilikon tömítés közé.  Nem kell sok, és könnyedén a 230-as kábelnél fogva ki tudjuk húzni erőlködés nélkül az üvegcsőből. Óvatosan húzzuk ki az egészet a csőből.

2.Átalakítás:

A hőmérséklet ki/be kapcsolását a tervezők egy mágnessel, egy fém lappal, és egy csavarral oldották meg, plusz van a tekerő amit most már nem fogunk tudni használni, legalábbis nem a gyárilag felrajzolt skálázással.
Ezután kezdődik a móka!

A fémlap rögzített vége alatt van egy csavar, amit kijjebb kell majd csavarnunk, így a fém a hőmérséklet emelkedésével csak később fog kikapcsolni. Csak egy keveset csavarjunk ki, úgy is többször meg kell majd  még ezt csinálnunk ameddig be nem tudjuk lőni a kívánt értéket a használt doboztól, a külső hőmérséklettől függően. Viszont, ha már egyszer belőttük, akkor azt stabilan fogja tartani, úgy, hogy megéri a fáradtságot.
(Az összerakásnál én a kis fekete vackokat vissza se raktam.)

3.Összerakás, finomhangolás:

Ha visszacsomagoltuk a fűtőt, akkor jöhet a Fanta. Miután megittuk mind a két litert húzóra, azonnal rohanjunk a mosdóra, hólyagunk ugyanis nem fogja sokáig tolerálni a hirtelen nagymennyiségű folyadékbevitelt. Akár le is pihenhetünk egy kicsit, ugyanis a dolog tigrisrésze ( vagymi ) Most jön csak.

Több üveget is kipróbáltam, de a Fantás passzolt a legjobban a fűtőre, konkrétan annyira, hogy miután feltöltöttük vizzel és beraktunk a fűtőt, nyugodtan le is fektethetjük az üveget, mert víz nem fog kifolyni. Ehhez viszont fontos, hogy az üveget ne teljesen töltsük meg vízzel, hanem hagyjunk egy kis levegőt a tetején, és még mielőtt behelyeznénk a fűtőt, kézzel nyomjuk össze kicsit az üveget úgy, hogy az üveg tetején csak kétkupaknyi hely maradjona levegőnek, és így rakjuk be. Így miután behelyeztük a fűtőt, az üveg rugalmasságából adódóan kisebb lesz belül a nyomás mint kint, így ezért sem akar majd kijönni a víz, és a fűtőt is befele “szippantja”. Másrészt a melegedésnél a víz térfogata is nő, (bár nem brutálisan) így nőhet a nyomás, és ha nem jól csináljuk, akkor a melegedés során akár ki csúszhat a fűtő. Ha nem akarunk meglepetéseket, akkor egy kis szilikonnal be is ragaszthatjuk a fűtőt.

A hőmérséklet pontos beálítását, mint íram korábban próba menetekkel tudjuk beállítani. Vagyis megvan a kiszemelt inkubátor dobozod, berakod a fűtőt, meg egy hőmérőt és egy órát vársz, amíg állandósul a hőmérséklet.
Nekem 2 állítással sikerült belőnöm.

Természetes a hőmérséklet csökkenni fog, ha a szellőző rendszert megcsinálom, de lehet korrigálni bármikor.

$(KGrHqFHJEQFGS!1YvwyBRnG-Vbt(!~~60_35Ha nem akarunk ennyit mókolni akkor ebay-ről rendelhetünk már 12Dollárért (~2700 HUF)-ért digitális hőszabályozót, amibe bekötve, bármilyen melegítővel megoldhatjuk a fűtést.
(nekem sikerült aukción potom 8 Dollárért hozzájutnom, már csak meg kell, hogy jöjjön.
Automatic LCD Digital Temperature Control Controller Thermostat 200V-240V, ílyen címen lehet megtalálni ebay-en)

HEATBOMB 1.1

(Ez a verzió annyival jobb, hogy nem kell szabályozható akváriumfűtő, illetve, hogy ha olyanunk van akkor se kell veszödnünk állandóan a hőbeállítással
, egyszerűen a szétszedés után (lsd.:fent) a csavart nem csak egy kicsit csavarjuk kijjebb, hanem annyira, hogy az magától soha nem kapcsolna ki.)

Ami kell:

  • Bármilyen akváriummelegítő
  • Tetszőlegesen választott petpalack, vagy üveg + F.BS ragasztó
  • Automatic LCD Digital Temperature Control Controller Thermostat (ilyen néven lehet vele találkozni ebay-en)
  • Szerelhető hálózati csatlakozó + néhány méter 2 eres vezeték + 2 elemes sorkapocs (más néven, csoki)

1. Az üveget a korábbi cikkekben már említett módon állítsuk össze.
2. Termosztát: Vezérlőegység+hőmérő

A képen egyértelműen látszik az összeállítás.

Akinek még se lenne egyértelmű: (A csoki egyik oldalába bekötjük a hálózati 230-at, a másik oldalon pedig kivezetésenként két drótot kell majd bekötnünk. Az egyik kivezetést összekötjük az ábrán látható 1-es és 3-as ponttal, a másik kivezetést pedig a 4-es ponttal.Az akváriumfűtőnk vezetékének végéről vágjuk le a hálózati csatlakozót, és az egyik vezetéket kössük a 2-es pontba, a másikat pedig oda ahova a négyest is kötöttük.)

3. Ha összeállt a kapcsolás, jöhet a beüzemelés.
(FONTOS! az akváriummelegítőt mindenképpen vízbe rakva próbáljuk ki, máskülönben tönkremehet.)

Helyezzük áram alá készüléket. Több üzemmód közül is választhatunk, de nekünk csak az egyik kell. A Set gombot hosszan megnyomva belépünk egy menübe ahol a fel, le nyilakkal váltogathatjuk a különböző módokat. Válasszuk a HC üzemmódot (heating/refrigeration=fűtés/hűlés) a Set gomb megnyomásával, ekkor vagy egy nagy H, vagy egy C betűt látunk. A nyilakkal álljunk át H-ra és nyomjunk megint Set-et. Lépjünk ki a menüből az Rst gombbal. Nyomjuk meg jöviden a Set-et és állítsuk be a kívánt kőmérsékletet, majd lépjünk vissza megint az Rst-vel.

4. Helyezzünk el heatbombot, és a hőmérőt a dobozunkba egymástól a legmesszebb, és mehet az LC-zés, kolonizáslás.
Jó barkácsolást!

A cikk eredetileg a kenderforum.org oldalon jelent meg.

(Visited 2 777 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .