Spóralenyomat

Spóralenyomat

Tartalomjegyzék

  • 1 Készítése
    • 1.1 Klasszikus
    • 1.1.1 Lehetseges problemak
    • 1.2 Uveges
  • 2 Fecskendő
  • Egyeb modszerek

A spóralenyomat készítése tulajdonképp a kalapból lehulló spórák összegyűjtése egy sík felületen, ami lehet egy egyszerű papírlap, de az alufóliára készített print is kezd elterjedni, mert könnyebb róla lekaparni a spórát.

Printfolyamatrajz

Készítése

A spóra print készítéshez megfelelő fejlődési stádiumban akkor van egy gomba ha:

  • a kalap széle már nem befelé hanem kifelé görbül,
  • a védőburok már teljesen felszakadt,

Persze túl érett, és a még fejletlen gombából is lehet printet készíteni, de nagyobb az esély, hogy nem jól sikerül, például elfertőződhet attól, hogy a túl érett gomba lemezei hozzáérnek, vagy bezárulhat a még éretlen kalap, megakadályozva a spórák lehullását.

A tisztaság végig fontos tényező, az alufóliát le kell törölni alkohollal, aztán letakarva egy fertőtlenített pohárral (több print esetén egy fedővel, vagy betéve az egészet egy glovebox-ba) meg kell várni, míg az alkohol teljesen elpárolog.

Klasszikus

A klasszikus spóraprint készítése:
Az egész folyamatot lehetőleg gloveboxban kell végezni, de jó esélyjel lehet egy tiszta, levegőmozgás nélküli helységben is “fertőzés mentes” printet késziteni.

A kész lenyomatot tehát célszerű kettéhajtani és a széleit is visszahajtani, főleg ha alufóliáról van szó.

Aki teheti inkább alufóliát használjon

(és a kaparást mindenképp gloveboxban kell csinálni!)

Ha a kalap bőven szórja a spóráit lehet, hogy egy másik print is kifutja még belőle, csak át kell tenni egy tiszta alufólia darabra ahol tovább folytatódhat a spóraszóródás.

Lehetséges problémák

  • Problémát okozhat a kicsapódó pára, ami elnedvesítheti a printet, így az könnyen elfertőződhet, szétkenődhet. A print alá téve egy papírtörlőt ez a probléma kiküszöbölhető.

Ha ez sem működik, CaCl vagy szilikagél segítségével ki lehet szárítani, csak be kell rakni a nedves print mellé, a pohár alá egy kis kupacot valamelyikből.

  • A túl száraz levegő is gondot okozhat, a kalap így hamar összeaszalódik, lemezei hamar összezáródnak, a spóraszórás megszűnhet. Egy kisebb fedővel – pl. pohárral – letakarva a kalapot a páratartalom magas marad a porháron belül, megakadályozva ezzel a kalap tovább száradását.

Üveges

Ez a módszer talán egy fokkal jobb mint a klasszikus, és akár egy sokáig fertőzésmentesen eltartható print, akár nagyobb mennyiségű spóraoldat elkészítésére is alkalmas. Hátránya, hogy egy klasszikus printhez képest sok helyet foglal, előnye viszont hogy sokkal egyszerűbb oltóanyagot, például spórafecskendőt készíteni belőle.
Szükséges hozzá:

  • befőttes üveg
  • egy vagy két fedő
  • facsavar
  • FBS szilikon.

A fedőre két kb 3 mm-es lyukat kell szúrni, az egyiket középre, ebben lesz a facsavar, a másikat szélre, itt lehet majd a kész spóraoldatot kiszívni.

A középső lyukba mehet a facsavar, és alaposan, mindkét oldalról körbe kell nyomni FBS szilikonnal. A facsavar nyilván befelé álljon.
A befőttesüveget nem több, mint 3/4 részig megtöltve (hogy ne érhessen a vízbe a kalap) lehetőleg desztillált vagy legalább ioncserélt vízzel, a fedőt lazán rátekerve mehet a kuktába vagy egy fazékba ahol 30 percig főnie kell.
Fazekat használóknak érdemes lehet először felforralni a vizet, néha már ez is elég a sterilizáláshoz, a fazékban viszont néha nem éri el a befőttesüvegbe zárt víz a 100 fokot, így életben maradhat pár baktérium, penészspóra.
A sima csapvízben lévő sók kicsapódhatnak, ezek a spórákkal összetapadva egy nagy csomóvá állhatnak össze, ezért használata kerülendő. ( működik így is azért).

Ha szorosan rázárt fedővel történne a kuktázás, a befőttesüvegben vákuum keletkezne ami az első nyitáskor beszippantaná a körülötte lévő levegőben úszkáló csúnya dolgokat -ha vannak- ezért jobb laza fedővel sterilizálni, és mikor már annyira kihűlt (a zárt kuktában) hogy meg lehet fogni, rá lehet tekerni teljesen, így már nem keletkezik vákuum.

VAGY, steril környezetben kell elvégezni az első nyitást, VAGY airportot használni, VAGY a szerencsére bízni.
A levágott gombakalap tetejét, ahol át lesz szúrva a csavarral, érdemes fertőtleníteni alkohollal, mivel ez a rész fertőzött lehet, és ez az egyetlen hely ahol érintkezni fog a befőttes üveggel illetve annak fedelével.
A lehető legtisztább körülmények között kell kinyitni a befőttesüveget, felszúrni a csavarra a kalapot, és gyorsan, óvatosan visszazárni, aztán békén hagyni kb. 1 napig.

Miután elég spóra hullott a víz felszínére, ki lehet cserélni a fedőt, vagy egyszerűen kivenni a gombakalapot és kész is. Persze lehetőleg gloveboxban és gyorsan kell csinálni a cserét.

Fecskendő

Hagyományos lenyomatból fecskendőt készíteni egyszerű, a cikk: lenyomatból fecskendő

A kész spórás víz a kalap eltávolítása után (7 decis üvegben)

A kész spórás víz a kalap eltávolítása után (7 decis üvegben)

A szilikonnal kitöltött lyukon keresztül lehet kiszívni a spórás vizet egy fecskendőbe, persze mielőtt beszúrnánk a tűt, a portot le kell fertőtleníteni alkohollal.

Használat előtt felrázandó.

A spóraoldatot célszerű hűtőben, vagy sötét hűvös helyen tartani. Melegben a spórák kikelhetnek, bár ez sem okozna túl nagy gondot, de így kevesebb ideig, kb fél évig áll csak el.

A spóraoldat akár egy évig is elállhat.

Hasonló módszerrel lehet sokáig eltartható, száraz printet is készíteni, a különbség csak annyi hogy a befőttes üvegbe nem kell víz.

Az befőttes üveget és a fedőket jól el kell mosni, kitörölni alkohollal, majd megvárni míg az teljesen elpárolog. Az üvegnek teljesen tisztának és száraznak kell lennie, különben a print elfertőződhet vagy “megromolhat”.

Felhasználása előtt csak be kell fecskendezni pár fecskendőnyi desztillált vizet, a szilikon porton és már kész is az oltóanyag.

Egyéb módszerek

36946d1352811128-180px-printlaminaltA lenyomatot akár egyenesen egy könyvjelzőre, vagy képre is lehet készíteni, ami laminálás után szép is lesz meg hasznos is.[1][2]]]

36947d1352811155-180px-sporepouchesFóliahegesztő segítségével teljesen zárt tatyókat lehet készíteni, amik sarkára egy csepp FBS szilikont pöttyintve egy önzáró oltási port kapható.

  • Az üres tatyókat meg lehet tölteni spórás vízzel, vagy [LC]-vel] egy fecskendővel segítségével, így egy praktikus kis oltóanyag tasak válik belőle, a tartalmát a szilikon porton keresztöl ki lehet szívni, vagy egyszerűen levágni a sarkát és úgy oltani vele.
  • A lenyomatot egyenesen a hegeszthető fóliára is lehet készíteni, ami a körbehegesztés után teljesen védve lesz a fertőzésektől, használat előtt csak fel kell tölteni steril vízzel egy fecsi segítségével, összerázni, kiszívni, és kész is a spórafecsi.[3]]
  • Egy pár csepp spórásvízből, vagy akár spóraporból egyszerűen készíthető nagyobb mennyiségű, folyadékban élő gombakultűra, angolul Liquid Culture (LC), aminek számtalan előnye van.
  • Oltóanyagok multispóra kultúra, izoláció, oltás stb.
  • PF süti készítése
(Visited 9 119 times, 1 visits today)

8 thoughts on “Spóralenyomat

  1. Visszajelzés: Lenyomatból fecskendő | exkalapalatt

  2. http://www.freespore.com – FSE – FREE SPORE ESPANA

    Sziasztok! Találtam egy nagyon jó oldalt, ahol (majdnem) ingyen magokhoz – spórákhoz juthattok, gondoltam megosztom veletek.
    A srácok kedvessége felülmulhatatlan, komolyan mondom hiány van az ilyen emberekből mint ők!
    A rendelés mente összesen annyi, hogy egy kis összeget ~9-10$-t, adományként kell elküldeni bitcoinnal, vagy átutalással, vagy 2€-t egy borítékban és cserébe az oldalukon szereplő termékek közül, hármat választhatsz! Minden kender magnál írja, hány darabot kapsz. Normális magok, ha hozzáértő az ember, nagyon különleges fajtákhoz juthat egy életre. Nem beszélve a spórákról, amikért máshol 20-25€-t kérnek, és óriási kollekciójuk van! Ajánlom minden hozzám hasonló embernek, egyébként egy kis levelet fogsz találni a postaládádban, a fizetéstől számítva 7-10 nap mulva. Én 44 magot kaptam tőlük egy támogatásért cserébe, és minden hónapban lehet újra kérni. ? Hajrá growerek!

    A Strain
    “Albino” A+
    Amazonian
    Argentina
    Australian
    B+
    B+ Akm
    Ban Hua Thai
    Ban Thurian

    Brasil
    Burma
    Cambodian
    Cambodian Gold
    Colombian
    Columbian Rust Spore
    Costa Rica
    Cuba
    Dakak Beach Philippines
    Ecuator
    F Albino
    Guadalajara
    Golden Teacher
    Huatla
    Lizard King
    Matias Romero
    Mazatapec
    McKennaii
    Mexican
    Mexican Dutch King
    Moby Dick
    Nepal Chitwan
    Oak Ridge
    Orissa
    Penis Envy 6

    Pensacola
    PESA
    PF Classic
    PF Red Spore

    Puerto Rico
    Shooting Stars

    Syzygy
    Taman Negara
    Tasmanian
    Teonanacatl
    Texas
    Thai
    Thai Elephant Dung
    Thai Koh Samui
    Thai Koh Samui Super Strain
    Thai Pink Buffalo
    Treasure Coast
    Tulum
    Wollongong
    Z – Strain

    http://www.freespore.com – FSE – FREE SPORE ESPANA

  3. Sziasztok
    Lenne pár kérdésem:

    1. Printet hogy kell tárolni hogy minnél tovább életképes maradhasson?
    Gondolom hűtőben. Arra gondoltam hogy egy spawn-nak előkészített fedelű befőttes üvegben, belül zsepi arra a print (alufoliában persze) fedő rá és kivűl is aluval befedni az egész befőttes üveget (a tetejét nem) , majd hűtőbe tenni. Így talán elállna évekig? Kell egyáltalán szellőzés/levegő vagy elvan egy zárt dobozban is?

    2. A micélium degenerálódását nem igazán értem. Ezt megköszönném ha elmagyarázná valaki részletesen (mikor következik be, hogy lehet elkerülni..). Ha mindíg spórábol csinálom a következő kolóniát akkor is degenerált lesz egy idő után?

  4. Van egy páholy ami azt vallja, hogy simítózáras zacsiban kell a printet a hűtőbe tenni, így évekig csíraképes. Mások szerint meg a print helye sötét, hűvös és száraz helyen van, mondjuk egy fiók mélyén. Vagy egyszerűen csak tedd be a printet egy könyvbe, azt meg vissza a polcra. Nálam 4 év fiókos pihi után simán életképes lett az LC. Ez volt az általam ismert legidősebb print, konkrétan egy Ekvádor. A hűtő csak azért feszület mert a nyitogatással óhatatlanul pára csapódik le a benti tárgyakon, elméletileg ez a pára elég lehet a spórák kihajtásához. Nyilván ezt az üveged megakadályozza, de akkor is.

    Az LC-ket szokták fél-egy év után átoltani. A desztvizes micitárolásnál nem szoktak átoltani de sikeres szaporításkor érdemes új kémcsövet venni az adott miciből.

    Nem. A spóra új család minden esetben.

  5. Köszi a választ Tüdő

    Közben felmerültek még kérdések ha nem gond:
    1Az egyik hogy valamiért iszonyatosan kormol az öngygyújtóm 🙁 Sima egyszerű gyújtó, nem vihar.
    Ez mitől lehet?

    2 Gond lehet abból ha egy hatalmas terráriumban, csiperkével, vagy valami más hagyományos gombával (pl. Shiitake-val) termesztek együtt? Nyilván nem egy táptalajon, csak annyi hogy egy légtérben és egymás mellett lennének a P.C.-el.

    3. Spawn-nál sterilizálás közben ugye a fedőn van egy vatta. Az nem fog elázni vagy elbomlani?

    Köszi a segitséget előre!

  6. 1: Biztos az olyan. Használj más félét.

    2: Más az termőtest képzéshez ideális hőmérséklet. A pc 25C körül, a siitake 15C körül szeret termőtestet hozni. A pc-hez ilyenkor kell egy terkó, a sitakéhez meg pince. Tavasszal és ősszel megteszi egy vízóraakna is ha nem laknak benne csigák.

    3: De és nem.

    Köll neked is egy topik a fórumban. Nyiss már magadnak egyet.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .