Ledek

Ledek

Tartalomjegyzék

• 1 LED
• 2 Felfedezése
• 3 LEDek használata a növénytermesztésben
• 4 Ledek csoportosítása, teljesítmény ledek
• 5 LEDek meghajtása
• 6 Táp/Egyenáram ellátás
• 7 Körök méretezése
• 8 Hűtés

LED

A fénykibocsátó dióda vagy LED neve az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED jellemzően egyszínű keskeny spektrumú fényt bocsát ki. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet, de éppúgy létezik hideg, meleg és természetes fehér fényű LED-ek is.

88A led egy dióda ami fényt bocsát ki
A fénykibocsátás úgy keletkezik, hogy a diódára adott áramforrás a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd ezek miközben visszatérnek eredeti helyükre, fotonokat bocsátanak ki.

A LED előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényel, így alacsony az üzemeltetési költsége. Nagy a kapcsolási sebessége, kis helyen elfér, ütésálló és hosszú az élettartama. A hirtelen kiégés helyett lassan használódik el. A kis villamos teljesítményből fakadóan hőtermelése kicsi, így a fényforrás, és a megvilágított felület távolsága minimalizálható, jelentősen csökkentve a fényveszteséget.
Hátránya a drágasága, de a gyártási technológiák fejlődésével és azok elterjedésével várhatóan jelentősen mérséklődnek majd az árak.

LEDek használata a növénytermesztésben

9cc3051c-255f-4db2-b655-1805c14eab56_LEDA ledek használata a beltéri növénytermesztésben intenzíven bővül, ennek az oka elsősorban a rendkívül hatékony de magas üzemeltetési költségű fémhalogén és nátriumlámpák kiváltásának szándéka. A HID-ek elsősorban direkt megvilágításra alkalmazhatók rövid távolságon hasznosítható fénymennyiségük miatt, a ledeket önállóan és kiegészítésül is használják a természetes megvilágítás mellett.

A led feladata nem az, hogy a nátriumlámpa vagy a Nap fényáramát produkálja hanem a fotoszintézishez és más növényi életfolyamatokhoz a megfelelő és szükséges hullámhosszú fényt adja le, a kibocsátott fény minden lumene hasznosítható legyen a növény számára a legkisebb energiahasználat mellett.
A növények által hasznosítható fény vagy más néven fotoszintézisben aktív sugárzás egybe esik az emberi szem által érzékelt hullámhosszakkal. Ez a nagyjából 400-700nm közti sáv a PAR.

A HID fény színe meg sem közelíti a növény által nagyrészt hasznosítható látható tartományú kék és piros színeket, azonban hatalmas fényintenzitása bőven lefedi a növény igényeit és a hasznosítatlan fénymennyiség sincs káros hatással.

PAR a Wiki szerint

11A növények eltérően igénylik a különböző fényszíneket, a hullámhosszokat. Legnagyobb igényük a piros és kék színtartományokból van.

A piros színű ledeket a gyártók a 625-630nm hullámhosszon adják ki amelytől való eltérés minimális(10nm körüli), a környezeti hőmérséklet függvénye mely egy konstans hőmérsékletű boxban nem számottevő. Jelenleg az Osram, a Phillips, az Edison és a Ledengin ad ki nagyteljesítményű 660nm hullámhosszú ledet ami a fotoszintézisben dominánsan hasznosul. Az utóbbi években az első kettő gyártó 660nm ledjei töltenek be vezető szerepet az adott áram mellett kibocsátott fény mennyiségét illetően.

A kék szín jelentősen gazdagabb palettával jelentkezik a piacon, szinte minden gyártó ad ki 420-480nm közti hullámhosszú.
Mind a piros, mind a kék szín elengedhetetlenül szükséges a növényeknek életük során, azonban a palánta és vegetatív szakaszban a kék, ivarérett kortól pedig a piros dominanciája a meghatározó.
Annak ellenére, hogy virágzás végéig is el lehet vinni egy növényt kizárólag piros és kék ledekkel érdemes ezt a két viszonylag szűk skálát kiszélesíteni fehér ledekkel. A meleg fehér ledek a piros oldalt, a hideg fehér ledek pedig a kék oldalt tudják gazdagítani miközben a kettő közti szakaszban is teljessé teszik a spektrumot a látható tartományon belül.

Ledes világításnál a fénymennyiség másodlagos, elsődleges a megfelelően kevert színek beállítása és az életfolyamatokhoz való igazítása. Ez a feladat a legnehezebb. Teljesen eltérő és egymásnak ellentmondó vélemények születtek a piros és kék szín arányát illetően. Ha még ehhez hozzávesszük azt is, hogy a kibocsátott fény ledenként és hullámhosszonként is eltérő akkor közel lehetetlen általánosan meghatározni a lámpába építendő ledek darabszámát. Ezt tovább bocsolítja az is, hogy a 660nm piros és a királykék színeket a gyártók nem lumenben hanem radiometriai teljesítményben adják meg.

mrxpicture.phpTovabb arnyalja a kepet az, hogy a lumen es a lux fotometriai mertekegyseg ahol az emberi szem kulonbozo hullamhosszakon valo erzekenysege alapjan merheto a feny, mig a novenytermesztesben a PAR(400-700nm) savon beluli besugarzott feny mennyiseget energiasurusegkent(W/m2) vagy idoegysegenkenti fotonsurusegkent adjak meg(mol m−2s−1)

A novenyek igenye valahol 100 es 800μmol m−2s−1 korul mozog ami 5800K mesterseges feher fenyforras -pl fenycso- eseten 5800-46000lm/m2 fennyel egyenerteku.

Legyen elég annyi, hogy virágzáshoz több pirosra van szükség mint kékre és a piros fény nagyobb részét adja a 660nm hullámhossz mint a 625nm.

Az azonban alapvetés, hogy a kék fény a vegetációhoz szükséges és a szárcsomók hosszát befolyásolja, míg a piros fény a virágzásban jut főszerephez. Mivel mindkettőt hasznosítja a növény a fotoszintézisben mint a legfontosabb életfolyamatban érdemes mindkét színt az aratásig alkalmazni csak teljesen eltérő arányokban, míg egy vegetációs korát élő növénynek sok kékre van szüksége a virágzás idején ez háttérbe szorul a pirossal szemben.

Hasonló félreértésre ad okot a ledek névleges és valós teljesítménye, valamit a teljesítményből következő elnevezésük..
A piacon teljesítményledből 1W és 3W teljesítményű ledeket lehet kapni. Ez az elnevezés a testeléskori meghajtó áram és a nyitófeszültség szorzatából adódik. Azonban a különböző színű ledek nyitófeszültsége eltérő, így a teljesítményadatuk is félrevezető lenne. Például egy régi 3,8V nyitófeszültségű fehér Rebel 1000mA határáramon 3,8W teljesítményű, egy piros meg a maga 2,3V nyitófeszével 700mA áram mellett csak 1,6W, mégis mindkettőt 3W lednek nevezzük.
Legyen elég annyi, hogy a
• 350mA áramon tesztelt ledeket nevezzük 1W lednek
• 700-1000mA áramon tesztelt ledeket pedig 3W lednek nevezzük

xpdiecompareA ledlámpa gyártók termékeinek teljesítménymegnevezése is ebből gyökerezik és nem a valós leadott teljesítményükből, ezért lehet egy 270W névleges teljesítményű lámpának csak 180W a fogyasztása.

Ha valaki szeretne spektrumgrafikonkent latni az altala tokeletes szinosszeallitasunak gondolt lampajat az ide kattintson.

Ledek csoportosítása, teljesítmény ledek

A ledekről annyit mindenképpen tudni érdemes, hogy félvezető diódák amik fény leadására képesek. Az általunk alkalmazni kívánt ledek a millió féle kereskedelemben kapható ledek közül viszonylag nagy teljesítménnyel és fényleadással bírnak.

Fényük színtől, típustól és gyártótól függően rendkívül eltérő, 10-120lm/W között mozog. Általánosan 45-180 fok között mozog a sugárzási szögük, de léteznek gyárilag fókuszált 15-45-90 fokos HPL-ek is a kis teljesítményű(1-5W) fajtákból. Ezt a sugárzási szöget előtétoptikákkal lehet szűkíteni igény esetén, azonban még így is csak 85% körül ad le eredeti fénymennyiségéből.

Huzallábas led

737914318_225Ledjeink szerelésük szempontjából sokfélék lehetnek, lyukszereltek és SMD-k. Lyukszereltnek azokat a 3,5,8 és 10mm átmérőjű ledeket nevezzük, melyek az elektromos készülékek visszajelző lámpáit adják általában. Ezeknek az a tulajdonságuk, hogy 20mA körüli áramot vesznek fel és a leadott fényük 1lm alatt marad, de inkább mc-ben adják meg az értéket. [2]Persze ezek közt is vannak rendkívül erős fókuszált fényűek is, ha belevágnánk egy 200db-os ledlámpa építésébe feltétlen ezeket az erős fényű ledeket válasszuk. Hátrányuk a rengeteg szerelés és forrasztás, előnyük viszont az, hogy egyenletesebben lehet a fényt felületen eloszlatni.A körök méretezése is triviális, a ledek által fel nem használt feszültséget és egy előtétellenállást alkalmazva beállítjuk a meghajtó áramot körön belül. Hőtermelésük a nullával egyenlő, közvetlenül a növényekre is rápakolhatjuk. Fényük a távolság növekedésével rohamosan csökken, úgyhogy erre van is igény. Kaphatóak ilyen készre szerelt lámpák az interneten, de az áruk 150$-tól a csillagos égig tart, ráadásul sok közte a gagyi. Kisérletező kedvűek viszont elszórakozhatnak vele egészen kis méretben is…
Valódi növénytermesztésre azonban nem valók.

SMD (surface monted device)

5630-smd-led-3Az SMD ledek általában gyári vagy tervezett foglalatba rögzíthető nagy teljesítményű és fényű ledek, melyek magasabb hajtóárammal(50-250mA) jellemezhetőek. Kialakult szabvány nincs rájuk, ezért teljesen eltérő formájúakkal is találkozhatunk. Megnevezésük általában a tokozási méretre vonatkozik. Például egy 5050 SMD led 5mmx5mm területű. Felhasználásuk elsősorban a dekorációs világításban van, ezekből épülnek fel a fényszalagok. Növénytermesztésben elvileg felhasználhatóak lennének, azonban lámpaépítésre méretük és alacsony teljesítményük miatt kevéssé alkalmasak.

201412171146435180793Ilyen SMD ledekbol epulnek a ledszalagok is.
A ledszalagok 12-24V konstans egyenfeszültséggel üzemelnek. Hármas ledcsoportokat egy beállító ellenállással vezérlik. Rendkívül pazarló megoldás, pedig ha sorosan kötve ellenállás nélkül áramgenerátorral üzemeltetnénk teljes értékű fényforrássá válhatnának. A vicces a dologban az, hogy a 60lm/W CFL-eket meg ilyen pazarlo energiakezeles mellett is überelni tudnak. Az 5630 es 7020 tokozasu chipek mar hutofeluletre szerelendok.

High Power Led

oslon-ssl-amberŐk is SMD, felületszerelt ledek, azonban kisebb társaiktól az különbözteti meg őket, hogy áramfelvételük magasabb határú és így minden esetben hűtőfelületre kell szerelni őket.
Nyitófeszültségeik 1W-3W-os kategóriában szinenkentelteroen 2,1-4V-ig terjednek, meghajtó áramuk 350 és 1500mA között van. További fontos tulajdonságuk, hogy diódalapjukon az üzem közbeni hőmérséklet 125C fölé is tud emelkedni ezzel megsütve magukat, ezért ezeket a ledeket hűtőfelületre kell minden estben szerelni. Számos ilyen teljesítményű ledet gyárilag csillag alakú hűtőfelületre szerelnek egyrészt a könnyebb csavaros rögzíthetősége miatt, másrészt a lemez egy alapvető hűtést biztosít a diódának. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kellene további hűtés lehetőségéről gondolkodnunk. A korai ledhalál vagy kimerülés egyik oka a túlmelegedés. Az igazán nagy teljesítményű ledek hűtését minden esetben méretezni vagy ellenőrizni kell.

CoB (Chip on Board)

2014-11-13-eete-pb-samsung_led_cobA ma kaphato legnagyobb osszteljesitmenyu ledek csoportja. Nagyjabol az kulonbozteti meg oket a HPL-tol, hogy a chip es a hutofelulet kozotti retegszam lecsokken, igy a maghomerseklet is aminek hatasara tobb fenyt tudnak kibocsatani.

A CoB egy olyan led ahol tobb kisebb (jellemzoen 1/2W-os) chipet tokoznak egy kozos ledde parhuzamos sorokban. Ennek megfeleloen a sorokban talalhato chipek szamanak tobbszorose a nyitofeszultseg es a sorok szama szerint nol az igenyelt aramuk. Nem ritka a 38V nyitofeszultseg es a 2000mA koruli uzemi aram.

Elonyuk, hogy sokkal kevesebbet kell szerelni es forrasztani. Hutofeluleti polaritasuk nincs, direkt szerelhetoek kozos hutore. Hatranyuk a magas ar.

LEDek meghajtása

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy a ledek egyenfeszültség mellett konstans árammal működnek.

A dióda egy meghatározott áramérték mellett igényel egy feszültséget, ami mellett képes kinyitni és fényt kibocsátani. Ez a feszültségérték az áramértékhez tartozó nyitófeszültség.
Mértékegysége a Volt (V).

Az a konstans áramérték, amin a led a gyártói adatlap szerint tesztelve volt és további kísérleti értékek lettek ezen áram szerint meghatározva a led üzemi árama.
Mértékegysége az Amper(A).
A led ezen üzemi áramértéktől eltérő áramon is tud üzemelni, fényt kibocsátani. A legkisebb áramérték amin szemmel érzékelhető fényt bocsát ki a led bármi lehet, fontosabb azonban az, hogy létezik egy határáram aminél többel nem szabad terhelni a ledet. (Amúgy ezt a határáram értéket is át lehet lépni PWM meghajtással.)

A leden átfolyó áramerősség és az ahhoz tartozó nyitófeszültség szorzata adja a led teljesítményértékét. Mértékegysége a Watt (W).
A led dióda korlát nélkül képes felvenni áramot, ilyenkor a határáramot átlépve egy erős villanással köszön el. A leden átfolyó áram erősségét korlátozni kell és az egyenletes fényerő miatt egységes szinten kell azt tartani. Ezt az egyenletes áramerősséget nevezzük konstans áramnak.
Többféle mód létezik a ledek üzemeltetésére.

 

Konstans aramu led tápok

LPC-35melyek a hálózati váltófeszultseget egyenfeszultsegge alakítják és egy beépített kapcsolóüzemű áramgenerátorral a ledek meghajtó konstans áramát adják.  Ez a szabályzott áramerősség vagy állítható –dimmelhető-, vagy fix. Elterjedt a 350, 700 és 1050mA-es ledtápok, de léteznek ennél nagyobb áramerősséget leadni képes tápok is. Erősen korlátozott számú ledet tudunk használni róluk, viszont nagy előnyük az, hogy a ledek sorba forrasztásán kívül semmilyen többletmunkára vagy számításra nlncs szükség a beüzemeléshez. A feszültséget szabályozva képesek automatikusan a rákapcsolt ledekhez szükséges nyitófeszültséget leadni le vagy felléptetéssel. Áruk 3000Ft-tól indul.

 

LED vezerlo panelek, driver

$_57A drivert akkor alkalmazzuk, ha már rendelkezünk egy egyenfeszültséget leadni képes táppal. A driver feladata ezen feszültség további szabályozása a ledek nyitófeszültsége szerint, valamint a meghajtó áram korlátozása. Általában le és fellépteti is tudják a tápfeszültséget és minimális feszültséget foglalnak le a tápfeszültségből. A ráköthető minimális és maximális ledek számát, valamint a ledek típusait a datasheet tartalmazza. A ledtápokhoz hasonlóan itt sem kell a szerelési munkán kívül semmivel sem foglalkoznunk fénycsiholás érdekében. Egyszerűen az egyenfeszültségű táp és a ledek közé iktatva szabályozzák azokat.
Jellemezhetők feszültségkezelésükkel és kibocsátott áramukkal.

Például az egyik driver csak 5-28V egyenfeszültségű betápértéket tud kezelni miközben 3V feszkót kér ezért jutalmul. Szolgáltatásként a kimenő oldalán 350mA konstans áramot ad a ledeknek. Ez magyarra fordítva annyit tesz, hogy ha egy 24V tápra kötöm akkor 21V feszültséget mérek a kimenetén, így kb 8db piros ledet tudok üzemeltetni a driverrel. Ha viszont 36V tápra kötöm akkor a driver lefüstöl… 28V-ot tud csak kezelni, emlékszel?

Általános áramgenerátorok

LM3404-LED-driver-circuitLéteznek még különböző egyszerű disszipilatív áramgenerátorok és led driver IC-k, amikből remek áramgenerátorokat építhetnek azok, aki vonzodik az elektronikahoz, azonban az alapján, hogy az elmúlt években a kalapalatt és a kenderfórumon senki nem foglalkozott a dologgal itt sem kívánom tovább bonyolítani a témát.

Egy azonban biztosnak tünik. Otthon megepiteni egy aramgeneratort sosen fog kevesebbe kerulni mint a boltban megvenni. Nehez a kinai gyartosorokkal versenyt tartani a konyhaasztalon.

Táp/Egyenáram ellátás

Ledes lámpának egyenletes áramra van szüksége, lehetőség szerint minél nagyobb egyenfeszültséggel. Az egyenfeszultseget tápok állítják elő hálózati váltóáramból, magyarán benyomod a konnektorba a tápod dugvilláját és a táp másik végén egyenfesz bújik elő. Ez a feszültség táponként különböző lehet.
Nekünk a lámpánkhoz minimálisan 24V-ra lesz szükségünk, de jobban járunk ennél nagyobb feszültséget leadni képes tápokkal. Kimondottan ledekhez gyártott tápokat is vásárolhatunk változó összegekért amiknek az az előnye, hogy semmilyen plusz alkatrészt nem kell beszerelnünk a lámpánkba a ledeken kívül. Kisebb lámpához vagy ledszalagokhoz elegendő lehet egy átalakított Pc ATX táp is, vagy egy régi laptop adaptere.
A táp feszültsége határozza meg, hogy hány ledet tudunk rákötni egy körön belül, a táp teljesítménye pedig a körök számát determinálja. Ha a 24V feszültségű laptop tápod 60W teljesítményű akkor a ráköthető valós teljesítmény is csak ennél kevesebb lehet.
Egy másik lehetőség egyenáramhoz jutás terén az, ha egy trafó váltóáramát egyenirányítjuk. Ugye a trafó a hálózati váltófeszültséget csökkenti kezelhető mértékű váltófeszültséggé, ezt egy egyenirányító híd beiktatásával kisimogatjuk. A váltófesz sinus hullámának köszönhetően az egyenfeszültségünk 1,41-szeres értékre nől a trafó névértékéhez képest.

Körök méretezése

A LED-ek diódák, tehát csak az egyik irányban engedik át az áramot, csak egy polaritású feszültség hatására világítanak. Ez magyarul annyit tesz, hogy félvezetők és nem mindegy merre van a led anódja(+) és katódja(-). Ha felcserélve próbálod beszerelni nem fog világítani.
A ledek színüktől függően különböző nyitófeszültségűek, a piros, sárga és zöld ledek 1,8-2,4V közötti esést produkálnak, a kék és fehér ledek 2,9-3,8V közöttiek. Meghajtó áram növelésével a nyitófeszültség nő, a hőmérséklet emelkedésével csökken.

Példaként vegyünk egy piros és kék ledet, valamint egy laposelemet 4,5V-al. Ha a megfelelő lábat illesztjük az elem lábaihoz azt látjuk, hogy intenzíven világítanak. Ilyet többé ne tegyünk, igen hamar tönkre tesszük ezzel ledjeinket. El lett mondva, hogy a led korlát nélkül vesz fel áramot, ne próbáld vezérlés nélkül tápra kötni.Ahhoz, hogy tartósan tudjuk használni őket kicsit számolnunk kell, ugyanis a többletfeszültség és feszültségingadozás károsan hat a ledekre. A feladatunk az lenne, hogy a laposelem két pólusa közötti 4,5V feszültségkülönbséget megtarthassuk, vagyis a 4,5V feszültséget nullára csökkentsük. Elő a kék leddel, ha az előbb még nem halt meg! Számoljunk.
A kék leden 3,6V feszültség esik a 4,5-ből a led nyitásakor.
A kettő különbsége 0,9V amit egy többlet előtétellenállással arra hasznosítunk, hogy a körben folyó áram értékét beállítsuk. Hogyan? Ohm törvényével.
U=RxI
U:feszültség(V)
R:ellenállás(O,Ohm)
I:áramerősség(A,mA amper, miliamper ami az amper ezred része)
(4,5V-3,6V)=Rx0,02A
R=45ohm

Ilyen ellenállás nem szabványos méretű, ezért az ettől egyel nagyobb szabvány ellenállást fogjuk használni, ami a 47 ohm-os. A 47 ohmos ellenállás más áramerősséget produkál a ledben.
0,9V=47ohm x I
I=0,0191A
Ezt az eltérést szemmel nem lehet látni, azonban a további számításhoz még kell, ugyanis a boltban fel fogják tenni a kérdést:”Hány vattos legyen a 47 ohm-os ellenállás?”
P:teljesítmény(W,Watt)
P=UxI
P=0,9V x 0,0191A=0,018W A kérdésre a válasz: 1/4W-os. A biztonság kedvéért 1/2W-os jobb választás.

Vigyük haza ellenállásunkat, és építsük a led elé sorba kötve. Az ellenállásoknak nincs jelölt pólusuk, úgy kötöd őket ahogy sikerül.

components_series-parallelSzépen világít kék fényünk, azonban mi egy pirosat is szeretnénk.
Ez ebben a körben már nem kaphat helyet hiszen az ellenállás csak 0,9V-ot dolgoz fel, ez pedig nem elég a piros led 1,8V-nyi nyitásához, ezért párhuzamosan fogjuk azt beépíteni a fenti ellenállás méretezést követve számára megfelelő előtétellenállással. Itt kívánom felhívni a figyelmet arra, hogy a piros led nyitófesze 4,5V/2 alatti, ezért két ledet is köthetünk sorba, így (4,5v-2×1,8V)=0,9V-ra kell méreteznünk az előtétellenállást.
Ha nem szeretnénk számológépet előhúzni itt egy link a ledek előtétellenállásának számításához soros és párhuzamos kapcsolás esetén.

Elotetellenallas szamitasa

A ledek nyitófeszültségének összege nem haladhatja meg a táp feszültségének értékét.

Hűtés

IMG_0406Teljesítményledeket mindig hűtőfelületre szerelve szabad használni.
Fontos tudni, hogy a led hűtőfelületének teljes felületen kell felfeküdnie jó hővezető anyagra, történetesen alumíniumra vagy rézre. Ebből adódóan ez a hordfelület semmi esetre sem lehet ívelt, a ledek a legkissebb felületeltérésre is hőgutával reagálnak még nagy mennyiségű hővezető paszta használata esetén is.
A hűtés lehet passzív, mikor egy nagy felülettel rendelkező jó hővezető anyagból készült tárgyra applikáljuk a ledet és magára hagyjuk.
Vagy lehet aktív, mikor a hűtőfelületről levegővel vagy folyadékkal gyorsítjuk a hő elvezetését.

Léteznek kimondottan elektronikában használatos hűtőbordák de remekül alkalmazható kisebb teljesítmény esetén egy PC proci hűtőborda is.

IMG_3632A ledek alját a hűtőbordához való rögzítéskor hővezető pasztával vagy hővezető ragasztóval be kell vékonyan kenni. Meg lehet oldani más ragasztóval is de arra figyelj, hogy 120C-t térfogatváltás nélkül elviseljen. Ilyen a legtöbb epoxi műgyanta is, de azoknak nem tudom milyen a hővezetésük, vékonyan kenve biztos jók.
A legjobb megoldás talán az Artic Silver/Alumina Adhesive hővezető műgyanta alkalmazása. Mindamellett hogy rögzíteni lehet vele kiváló hővezető és szigetelő is egyben. Ez elsősorban az anóddal közös hűtőfelületű ledeknél fontos.

*Kösd sorba a ledeket a driver határfeszültségéig, figyelj a polaritásra.
*Szigeteld el az anód sajáthűtőt a vezető hűtőbordától.
*Gondoskodj megfelelő méretű hűtésről alumínium bordákkal és esetlegesen léghűtéssel.
*Hőállóan és hővezetően rögzíts.

(Visited 22 443 times, 1 visits today)

87 thoughts on “Ledek

  1. Sziasztok!
    lehet hogy rosszhelyre írok…….bocs ha igen….
    Segitségeteket szeretném kérni…..bushdoctornál kapható led világitást szeretnék venni illetve gondolkodom rajta…
    Jelenleg a virágzáshoz 600 w-os hps izzót használok ezt szeretném lecserélni,költség csökkentés miatt.
    szerintetek 120*3w teljesitményü,7 piros,1kék,1fehér a színösszeállitása….1db al feltudom váltani vagy a hasonló teljesítményhez kellene még egy?
    Érdemes egy ilyen led lámpába befeccolni?
    Aki tud segítsen….
    köszönöm

  2. Szia!

    Az a lámpa 500euro. Valós fogyasztása 280-300W körül lehet. Én nem tudom milyen ledeket tartalmaz de ekkora valós teljesítménnyel ne várj akkora hozamot mint egy 600W nátriummal. Ha duplázod akkor nagyjából hasonló lesz minden szemmel nézve az eredmény mint a nátriumodé. 1000euroért. Te tudod.

    Én viszont nem tudom mennyire vagy benne a ledekben de így 2016-ban ez a 3w high-power led téma már lejárt, az elmúlt években a CoB ledekkel hoznak alacsonyabb teljesítménnyel jóval 1g/W felett. Lehet, hogy inkább azon a fronton kellene körülnézned.
    A Cree CXA és CXB sorozatait, valamint a Bridgelux Vero 18 és 29 ledjeit használják elsősorban. Egy pillanatig nem olcsók, a meghajtásuk meg kimondottan drága, de 300W valós teljesítményű CoB led panelt olcsóbban lehet építeni Cree-ből és Meanwell-ből 0dB zajjal, mint az a bushdokis led lámpa.

    Csak hogy legyenek konkrétumok is: Egy CXB3590 valahol 40E és nem illik 50-60W felett hajtani, egy 150-200W teljesítményű táp meg 40-65E közt van.
    Én Citizenből faragok 150W lámpát de az enyém megáll 120E körül. 157lm/W.
    Szerintem ma már meleg fehér ledeket nem szabad 140lm/W alatt venni, hideg vagy semlegest meg 160lm/W alatt. Mindez 90mA soráramnál.

  3. Szerintem a lányokat leginkább azzal lehet felhúzni ha bunkó módon viselkedik velük az ember. Levered a szemüvegük, letéped a szatyorja fülét, tiszteletlen vagy a szüleivel vagy kilököd a lépcsőházba meztelenül. Ehhez nem kell fénycső, refrektor, 300w led, főleg nem kettő.

    Ha beltéri növénytermesztéssel szeretnél foglalkozni, azon belül is ledekkel szeretnél világítani akkor érdemes kezdésnek az E27 foglalatos led izzókkal foglalkozni. Nagyjából 30W fényt szánj egy 30x30cm területre.

  4. Sziasztok!
    Segítségeteket kérném.Kezdő vagyok ezért lesz még pár hibám.
    Led égőkkel szeretném megvilágítani a bokszomat,ami 60x50x100 nagyságú lenne.Lehet a magasság még változhat(nagyobb lehet).
    Azt már vágom,hogy veg.-re kék,flo.-ra pedig piros fény spektrum lenne a jó,kiegészítve meleg és hideg fehérrel.
    Az előttem szóló Tüdő által linkelt E27 foglalalatos led izzókat át böngészve viszont csak egy izzót találtam ami a fehéren kívül más színt is tartalmaz.
    Kérdésem az lenne,hogy keressek kék ill piros színt mert azok a legfontosabbak,vagy jó a fehér?
    Kb úgy számoltam,hogy 4 égő elég lenne ekkora alapterületre.Lehet valamilyen kompromisszumot kötni vagy váltani kéne őket veg és flo között?
    http://led.digitalsat.hu/LED-noveny-nevelo-virag-lampa-izzo-10W-E27-380nm-7
    Őt néztem,de elég drága,ha lehetne inkább olcsóbban oldanám meg.Inkább vennék több égőt minthogy 2 legyen ebből a fajtából.
    Előre is köszi 🙂

    • A piros-kék kombó ennek a cikknek egy jelentős részével együtt már történelemnek minősül. Elég fehérben gondolkodnod, ráadásul azt cserélgetni sem kell.
      Ha E27 foglalatos 10W/806lm led izzókat szeretnél használni akkor kellhet vagy 20db, itt már érdemesebb lehet CoB ledben gondolkodni. Vi$$eR kolléga biztosan szívesen segít neked egy komolyan vehető szettet összeállítani az észt (vagy lett? vagy litván?) kapcsolatán keresztül.
      Őt a fórumban találod elsősorban.

  5. Üdv,

    Azt írjátok, hogy “Ledes világításnál a fénymennyiség másodlagos, elsődleges a megfelelően kevert színek beállítása és az életfolyamatokhoz való igazítása.”
    Ez tiszta, de akkor a fény erőssége szinte biztos, hogy nem fogja megközelíteni a virágzáshoz ajánlott 107500 LUX-ot, ha csak nem teljesítmény ledeket használunk.
    Érdemes ezzel egyáltalán úgy foglalkozni, hogy csak led megvilágítást akarok építeni, vagy csak HPS kiegészítésnek adott esetben nem COB ledeket használva érdemes?
    Természetesen egy kisebb szekrényben (70x120x50 méretről van szó).

    Köszi.

    • 2016 van, gondolkodj fehérben. Ma már egy CoB chipenként 80-90mA áramon tudja a 150lm/W-ot. Lágyabban hajtva még többet. Ez a 600W hps fényintenzitása összehasonlíthatatlanul kevesebb hővel.

  6. Hello!
    Boltban kapható led kukorica izzót szeretnék vásárplni a boxomba.
    A Box 80 magas 50 széles és 50hosszú.
    Arra gondoltam,hogy rakok bele 10db 7w -os ledet.
    lehet ezzel ekkora helyen eredményt elérni vagy inkább gondolkozzak másban?

  7. Istenem nem tudom melyik lámpa a legtutibb … ha valaki a legjobbat szeretne mit tanacsoltok? Ledben gondolkodva egyenlőre de bármi hasznos infonak örülnek ! Szerintetek külön sátor külön lámpa vagy vegyek egy komplett settet? Drága de egyenlőre nincs annyi tapasztalat hogy magam osszerakjam please help!!!

  8. A beltéri növénytermesztés kéz a kézben jár a barkácsolás hetedik osztályos technikaórán szerzett tudásszintjével. Ez alól felmentést a growshopok aranyárban adnak komplett termesztőszettek árusításával.

    Szerezz vagy építs szekrényt.
    Szerelj bele hps-t vagy ledet.
    Szerelj bele szellőzést,
    arra pedig szénszűrőt.
    Béleld fényvisszaverő anyaggal.
    Időzíts.

    A fórumokon a szekrényépítéssel kapcsolatos téma mutatja a legnagyobb válaszadást hajlandóságot. Biztosan találsz majd partnert és segítséget ha látszik, hogy valóban belevágsz.

  9. Sziasztok !!
    A fényforrásokkal kapcsolatban még egy lámpa variánsról még nem esett szó !
    A led reflektorról .
    Kicsi , stabil hatalmas fénnyel és a mostani refiket már COB leddel is kapható , viszont a többsége még mindig smd .
    Én mindenképp ebben gondolkodom , csak refi nagyságában kellene segítség !
    Box 70x60x120 és itt a magasság miatt döntöttem mellettük , mivel csak 5 cm-t vesznek el a tényleges magasságból .
    50w 6000 lumen
    100 W 8-9500 l
    150 W 12-13000 l
    200 W 16-19000 l
    De sajnos több oldalon is eltérő lument adnak meg .
    200W lenne a favorit , mivel watt/lumen értéke a legjobb és ha esetleg erős is lenne , ezt könnyen lehet orvosolni a refi beforgatásával .
    A színskála nem teljes , így egy 30W RGB-t teszek be hozzá , nyilván veg és bloom szakaszban kék-piros és lila színt kapnának , ami ugye ennél csak egy gomb nyomás .

    Vélemény ?

  10. Ma kb 6€ 200W led beépített meghajtással. Csak bekötöd a 230V AC-ra, felteszed őket procihűtőre, földeled és kész.
    Ha igazán minőségi CoB ledet szeretnél akkor kb 500W fényt tudsz venni meghajtókkal és hűtővel együtt a két linkelt refi áráért.
    E27 foglalatos led izzóból 500-900W teljesítmény vehető.
    30.000Ft elég két 150W hps-re.
    3db 2x55W pl-l cső elektronikus meghajtóval, de akkor Osramot veszel.

    Ha elolvasod a felettünk lévő kommenteket meg bemész a fórumra biztos találsz hasznos linkeket.

    • Igen köszönöm egyébként , olvastam itt mindent már ..
      Nem a linkelt árakért vásárolnám , azokat csak az adatokért tettem fel .
      Nem akarok E27 foglalatokkal és egyéb hely igényű lámpákkal nagyon foglalkozni , mert kicsit a box magasság .
      A 150w 4500 , a 200w pedig 5000 szép magyar HUf , egyébként az átlag áruk 10-25 000 között mozog .
      Az RGB is szintén 5000 forint , de itt egy lámpát kell több helyett használnom (ami szintén engem igazol ) .
      Tehát ezekkel a lámpákkal helyet spórolok bőven , és amennyi be meg tudom szerezni , ezért meg kár lenne mást használnom .
      Az RGB 50w , de sajna egy szín hatásfoka csak 30w (piros, zöld,kék, fehér ) a keverteknél (lila, naracs..stb ) valamivel több .
      Itt a helység alapterülete és a lámpa lumen értéke volt a fő választási kérdés , amiben a segítségeteket kértem ..
      Majd később ha úgy alakul , akkor beszélhetünk nagyobb helyről és lámpákról .
      0,42 m2 alapterületű helységben meg teljesen felesleges 300w HPs és társaik .

  11. tisztelt ! tagok megsúgva nekem le ment egy szezon! és mivel össze mértem növényeket egy hps és egy led fényforrás között nem tapasztaltam csekély csökkenést a led fény forrás alatt.
    mivel maszek és oroszos módon ,és egy kis elektronikai számítások alapján össze jött.
    400w hps ami az élet tartam max 1 évig használom és utána csere,de ez kinek mi és hogyan,ízlések és pofonok
    másik meg a led jóval meg nőt élet tartam van ,de ezt mind tudjunk!
    szóval
    ebay https://www.ebay.com/itm/100W-50W-30W-20W-10W-380NM-840NM-Full-Spectrum-High-Power-LED-Chip-Grow-Light-/321822518554
    én 100w leddet vettem és 4 db és igy 400w ledd forrásra teszek szert. és ez kb 14000 ft volt de ez változó
    mivel ez 30v és 100w led és ez ennek a terhelése 30v és 400w 4db ra akkor minimum kell egy 24v-30v 450 VAC toroid trafó vagy más trafó amit át alakítja egyen áramot váltakozóra.
    https://www.tme.eu/hu/details/tst450w_2x30v/toroid-transzformatorok/indel/tst450010/
    és jön végülde nem is az utolsó dc-dc koverter :https://www.ebay.com/itm/DC-DC-600W-10-60V-to-12-80V-Boost-Converter-Step-up-Module-car-Power-Supply-SE-/222652883311
    és még ami le maradt pc hűtő ventilátor használt bármilyen meg felel csak legyen meg hozzá hűtő borda is küldök majd szemlét képeket hogyan is valósítottam meg durván számolva 35000-40000-ft bol ki jön egy power led ami ténylegesen azt a teljesítményt hozza amit én és a lányok elvárnak 🙂

  12. Sziasztok
    Egy DIY szetten gondolkodom.
    https://www.rapidled.com/vero29se-2-x-2-grow-kit/
    Fasza ez az oldal.. de mivel nem értek az elekromossághoz, így fogalamam nincsen melyik táp lenne jó. (na meg itt van, hogy ez amerikai cuuc, más feszt használnak)

    de igazából az lenne a legnagyobb császár ha jó árban kapnék CRee Cob chipet és hozzá a többi alkatrészt.
    Sajnos nem nagyon vágom az elekrónkát..így kicsit fázom a saját magam szerelttől… de netről sztem meglenne az infó.
    Maximum 200 w-ot szeretném ha a falból fogyasztana…
    Van esetleg tapasztalatotok ilyen téren?
    Valaki esetleg a kollegák közül foglalkozik ilyen építgetéssel? vásárolnék is ilyet ami jó anyagokból van.
    Full spektrumhoz milyen szinhőmérsékletet ajánlotok? 3000, 3500K?
    Persze ha két chip lenne akkor lehetne az egyik 3000K másik 5000K

    köszi

    • Hello!

      A Bridgelux LED-ek nagyon jók és megbizhatókak tapasztalatból mondom mivel ezekkel terveztem 40-45000lm-es lámpákat. Nagyon jók, ha megfelelően vannak összeválogatva.
      A Meanwell tápegységet ajánlom hozzá és a gyártó is azt ajánlja hozzá egy egyik lejobb. Fentebb láttam kínai COB ledekből épült lámpát én is csináltam azokból pár db-ot. De az a baj velük, hogy két egyformát nem tudnak gyártani és sok a fake LED ami 100W de valójában csak 50W és hulladék a minősége. Lehet hozzá drivereket is kapni ebay-en de a minősége annak is gyatra és nem is olcsó és a LED sem. Egy Bridgelux Vero29 verzió kb 28-29$ körül van vagy kicsit több de tudja azt amit kell 9-10000lm az újabb verziók már többet is tudnak és 80W egyenként ez a COB LED. Megfelelő hűtés és tápellátás mellett hosszú élettartam garantált. A gyártó ha jól emlékszem 10 év garnaciát ad a LED-re. Persz ehhez kell a megfelelő tervezés. Ezen kívűl már csak jól összeválogatott színhőmérséklet kell és kész. Egy 472W-os lámpa ára nem olcsó, de tudja amit kell még egy kicsit többet mint egy HPS. garantáltan 40-45 fok között mozog környezeti hőrmérséklettől függően. 5 COB LED és 1,2×1,2m-t sátrat lefed.

  13. Egy 80x80x160 as boxba tervezem ezt a lámpát, hozzá frankó elszívóval, szénszűrővel, és ventillátort,2 lány részére lenne. Jobban teljesít mint egy 250 W os hps? Nekem azzal sem volt gondom, mert ott is elégedett voltam a csajokkal mert számomra mindegyik kivétel nélkül jobban teljesített mint amit a magcég írt.

    • Hello!

      Szerintem ilyen kínai lámpában nem szabad bízni 60 db led és a 300W csak a neve nem pedig a teljesítménye a leírás szerint 5911lm ami szerintem semmi egy 250W-os HPS-ehz képest.
      Egy COB LED ami jó minűségű 80W 10-14000lm-t tud én ezeket részesítem elényben. A fullspektrum nah ez a másik vicc az egészben ezek a kínaiak nem tudják mi kell a növényeknek csak gondolják, hogy egy full spektrum majd tartalmaz olyan színeket amiket majd szeret a növény. De szerintem egyik se ment odáig el, hogy egy spektroszkóppal kimérje és tesztelje…. Ráadásul garancia az biztos nem lesz 64$ plusz 5$posta na és a vám, ha innen rendelsz. Én inkább vennék vagy egy Sanlight-ot ami talán jobb mint a kínai igaz drágaább de van rá garancia. És nem is kell messzire menni érte. Vagy vennék egy jobb HPS-t ami már több lument tud. Egész jók vannak a piacon. De én a LED-eket részesítem előnyben mivel jóval többet ki lehet hozni belőlük mint egyesek gondolnák. De ehhez kell a megfelelő választás. De sajnos ami jó nem mindig olcsó de valamit valamiért. Itt körül nézhetsz van pár LED és HPS és egyéb:

  14. Erre jutott a választásom, majd meglátjuk hogy szuperálnak alatta a kicsikék. Ha nem lesz megfelelő, akkor visszateszem a boxba a 250 W os hps lámpám. De egy kanyart mindenképp megcsinálok vele, hogy össze tudjam hasonlítani őket, és legyen tapasztalatom a két lámpáról.
    Bár a ledes köröm még nem kezdtem el, várat magára. A tapasztalatom mindenképp megosztom, hogy másnak is segítséget nyújtson. Remélem azért nem fürödtem be ezzel a leddel.
    Jó kertészkedést mindenkinek.

  15. A box újratervezve. Erről mi a véleményetek? A boxom és a levegőztetőrendszer hozzá még nincs meg, csak a lámpa. Vegetációhoz és virágzáshoz egyaránt. A Vegetációhoz van egy (nem tudom milyen) neon ami alatt már felnevelődött szépen egy kanyar viszont több infóm nincs róla, csak annyi hogy dupla neon, 120 cm hosszú, és hideg fehér (egyik barátomtól örököltem meg) , és a fent említett niello led lámpa. Virágzáshoz rendelkezésemre áll egy 250W os hps lámpa szett, és szintén a fent említett niello led lámpa.
    Tervem a következő, és erről kérem a véleményetek:
    Boxot mindenféleképpen venni akarok nem pedig csinálni, mert szerszámok hiányában nem megy.
    Veszek egy 120x120x185 cm Boxot, a hozzávaló befúvó és kiszívó ventivel, szénszűrővel.
    4-6 kislánynak tervezem ezt a Boxot, a korábban említett lámpákkal. Vegetáció alatt menne a csajoknak a neon és a led Vegetációs lámpája, virágzás alatt pedig a 250 es hps és a led virágzó állásba kapcsolása. Ez a 2 lámpa szerintetek megfelelően lefedi ezt a területet és gond nélkül elfér alatta a 6 növény ami megfelelő mennyiséget és minőséget is produkál?
    Esetleg ti mit módosítanátok a tervemen?
    A ledet mostanra már csak ilyen rásegítésnek gondoltam hogy ne menjen kárba ha már megvan.
    Az előző boxom amibe a neon és a hps volt 90x90x160 cm volt, ott jól szolgált a neon, és a hps is. Volt hogy 2, de volt 3 növény is. Erre a 120×120 as területre lehet inkább csak 4 növény fér el. Azt hozzáteszem, az előző boxom elég sufnituningos volt. Zéró levegő befúvással, és kiszállással. Most igazából 30 cm lenne szélesebb a box, és egy led lámpával lenne benne több.
    Ha így tudnám hozni a 200g/ tő 4 növénynél, akkor már bőven elégedett lennék mindennel. Ugyanis hps alatt nekem ilyen 30-70 g vel maradt el a 200 tól. Ez fajtától is függött.
    Előre is köszönöm a helpeket, pacsi mindenkinek.

    • Szerintem, ha ekkora boxot szeretnél venni, azt úgy hívják, hogy 2 db ruhásszekrény, egymásnak háttal fordítva és kivéve a hátulja. Jófogáson találsz, 3-10e a 2 db. Ennyiből bútorlapból se tudod megcsinálni.

    • Igen, tudom. De sajnos a mobilitása miatt nem célszerű számomra a ruhásszekrény, ezért a gomoa.hu oldalon nézegettem a “szekrényem. Igaz drágább, viszont nem 2 emberes a mozgatása. És semmilyen barkács szerszám nem áll a rendelkezésemre a ventilátorok elhelyezésére és rögzítésére.

  16. Azt a ledet dobd el – led lámpát ha ilyen olcsón veszel akkor nem szerencséd van és úgy fogtad ki, hanem egyszerűen szar… Még ha power ledekkel lenne szerelve, de esélyes, hogy valami löttyedt SMD-kkel van megtömve és színes műanyag bizbasz meg ráfosva. 4 tőnek ha az a célod, hogy 200g-ot hozzanak le akkor inkább gondolkodj egy 1kW hpsben… 250w hps-el meg egy vacak leddel ami max 160-70et vesz fel a falból és azt se hasznosítja rendesen, azzal nem fogsz te ilyesmit elérni. Jó minőségű ledekkel lehet elérni 1g/W feletti értéket(nagyon extrém esetben elképzelhető a 2g/W is de olyat még csak a mesében láttam eddig, még hpssel is mehet a gyakorlottabb kertészeknek az 1g/w) de felteszem, hogy te nem tartozol közéjük – mert ha úgy lenne ilyen kérdéseket nem tennél fel. Semmi gond ezzel alapjában, de, hogy a realitás talaján maradjunk célozd csak meg a 0.5g/W-ot(és ehhez mérd a fényigényt a boxodba) és minden ami fölötte lesz az ajándék.

    Amúgy ha jobban bele akarsz menni fényt μmol-ban érdemes számolni a vegetáció szempontjából használható hullámhosszokon, de elkezdeni úgy is el lehet, hogy luxot számolsz (lux = m2-re eső lumen/w). Vegetációra 25-30000 lux legalább, virágzásra 50000+, de a 70-80000et se feltétlenül bánják a növények. Ebből számolhatsz, hogy ha nem is töltöd csurig a boxot, csak úgy kényelmesen tele akkor 1.2-vel legalább szorozhatod a fenti számokat, az kell neked lumenből. Tovább számolhatod azt, hogy SMD ledek 80lm/W körül adnak, HPS 110-120, jobb ledek(Power led < COB) 120-150lm/W(határ a csillagos ég, na jó nem). 80000×1.2=96000/120 = 800 wattot legalább illene beraknod hpsből. Sok sikert a kerthez.

  17. Nem 1000W,
    nem 5db 200W led,
    nem CoB,
    nem tudom miben tér el vagy mitől jobb bármitől amit kész lámpaként a piacon kapsz. Mind parasztvakítás. Biztosan remekül elvan alatta két sárkányfa vagy orchidea az ablak mellett, vagy fainul lehet vegelni vele de komoly virághoz hps kell vagy CoB. A CoB pénzbe kerül vagy dolgozni kell vele. Vagy ez, vagy az. Nincs készen kapható ÉS olcsó CoB. Van diy kit, de az is drága. Van alkatrész ami fizethető, de kell két szerszám meg lelkesedés összeépíteni.

    Fórumon biztos leszünk akik segítenek összerakni, ha komolyan érdekel.

  18. Sziasztok

    Jómagam is sokat nézegettem a Rolaeadro és kisbarátai sztorit, csatlakozván Tüdő-höz, én is azt javaslom, hogy egy másikat nézegess. Ez pont az „olcsó a drága sztori”.
    Nekem a COB és a DIY bejött..:)

  19. Ez sem olcsó, de ha már valaki mindenképp egészben akar lámpát venni amit csak be kell dugni akkor talán jó alternatíva lehet, ha a hps nem játszik.

    https://www.mars-hydro.com/led-grow-light/mars-cree-cob-led-grow-light/buy-mars-cob-100w-led-grow-light-forsale

    Mondom ezt úgy, hogy nincs vele tapasztalatom! De a Meanwell táp a CREE COB és az Osram ledek egész ígéretesnek tűnnek. Kérdés mennyire lehetnek hajtva a ledek?! Még egyszer leírom, nem olcsó! Ezen az áron többszörös teljesítményű lámpát lehet összerakni. De ha valakinek fontosabb a plug&play mint az ár, akkor lehet nem jár rosszul vele.

  20. Tudnál nekem ajánlani valamit esetleg? Építeni sajnos nem tudok hülye vagyok a villamossághoz…
    De szeretnék egy olyat ami tuti és led h ne sokat fogyasszon.aliexperesszen csak gagyik vannak tapaaztalatból tudom. Vagy csak én választottam szart.

    • Nagyon szépen köszönöm ez nem semmi amit itt írtál… akkor ha jól értelmezem többet érne a panelos ledet venni és többet és nem csak fentről tenni hanem oldalról is minden irányból akkor igazából teljesen meg lenne világítva mindenhonnan.már csak a kérdés h a szines led annak van értelme? Nekem volt egy alis 80w full spectrum szines meg gy 50w os a baj csak az volt h nyúlt a növény vele egyébként a hozam nem volt olya rossz…

    • Hát köszönöm a linket.
      Elég jó árban van most akciós…
      De viszont tüdő amit mutat sokkal olcsóbb meg ott ennyi pénzből több lámpa lenne ami minden irányból világítana…az a baj h nagyon kezdő vagyok de gondolom mindenki így kezdi…

    • Ha barkácsolsz akkor tényleg jó(bb) megoldás…, pontosabban költséghatékonyabb.

  21. Tüdő ha megkérnélek linkelnél nekem cob ledet ami tényleg nem gagyi?meg a tartozékokat is h megtudjam építeni? Én 10 db ra gondoltam volna h minden oldalról érje rendesen a fény,de ha szerinted több kell akkor többet tennék…nagyon megköszönném ha tudnál nekem segíteni. Meg még egy kérdés szabadban h h kukacos lett némelyik guba? Sosem láttam még ilyet….

    • Hűtőbordára szereléssel tudod hűteni.
      A hűtőbordát tudod hűteni a ventivel.
      Hűtőborda kell.
      Kell.
      A venti az után jön.
      Talán még topik is van fórumban a hogyanról.

    • Nem jol erted. Az leadott fenymennyiseg is fontos, meg a spektralis osszetetel is. Ha a falra vilagitasz, akkor hiaba van jo szine.

  22. Besza, hogy 2009 körül írtam a cikket, azóta volt pár éve ápdételve, és ma egy kurva pillanatig sem állja meg a helyét, nemhogy a holnapról szólna.

    B+, azok az lp panelek az lm301 ledekkel 200lm/W-ot 65ma-en tudnak, mi a tci-ket és citiket 150 körül használjuk, a hps ajánlott megvilágítási értékei röhejesek a ledéhez képest és régen a 2g/W a kihívás, a cikk meg a piros-kék duál eljövendő hatalmát jósolja.

    Ha nem lenne kínos, megmosolyognám.

  23. Sziasztok.
    A segítségeteket szeretném kérni mert teljesen tanácstalan vagyok.
    A helyzet a következő: eddig egy 250es Philips MASTER SON-T PIA Plus hpst használtam ami 30000-33000 közötti lument bocsájt ki. Ezzel tudta a g/w-t.
    Na most vettem most egy ledet (bestva elite 600W)amiről vétel után derült ki hogy az előzőhöz képest csak 9830lm -t ad le.(elvileg ezt mindet tudja hasznosítani a növi ),pedig a reklámduma szerint elvileg egy 400as hpsel vetekszik. . Valós lehet az hogy hiába kevesebb lumen tud, mégis jobb lennne ez ugyan annyi növinek mint a 250es hps,vagy jobban járnék inkább a hps-el ?
    Ahogy olvasgattam itt a fórumon, lednél sokat számít hogy CoB legyen, meg hogy jó spektrumokat fedjen le, és kevésbé a lumen /lux ,viszont tapasztalatlan zöldfülűként sötétben tapogatózok ezen a terepen.
    Nemtudom hogy amit vettem az jó vétel volt -e, tudja -e amit kell, van e valakinek tapasztalata vele?
    A cél hogy több és jobb legyen a végeredmény.(de mindenesetre legalább ugyanannyi.)
    Segítsetek kérlek,és nyissátok fel a szemem ! Ti mit tennétek ? Köszönöm előre is!

    • Volt szó Bestva ledről, valami megmondó ember nekiállt, hogy megmutatja szarból is lehet várat építeni… az első pár hét után már nem írt ha jól láttam. A javaslatom az, hogy olvasd át a fórumot, mert minden le van írva. A Bestva csodaledet pedig akaszd a falra és gyönyörködj benne milyen szép, vagy egyszerűen dobd a kukába.

  24. Üdv mindenkinek.
    Kérdésem lenne.
    Van egy 120×120-as sátram 5-6 autó növényt szeretnék bele. Megfelelő légkeverés és egyéb , minden ami kell.
    A fény tekintetében vannak kétségeim amit vettem. Elég volna 48000 lumen? Aminek a 2/3-a 4000 kelvin, az 1/3-a 6000 kelvines ledes fényforrás.

    • Le fog teremni, főleg 24h-ban, de ez inkább lowtech fény. 3000K színnel és kb 60.000lm fénnyel messzebbre jutnál. Fotósoknak ennyi kell.

    • Szia.
      Szerintem nézz be a fórumra a led diy topikba.
      5 400 lumen, 1000w fogyasztásért kicsit drágának tűnik.Az áráról nem is beszélve
      300W fogyasztással, 30-40 000 lument ki lehet hozni, ha te építesz magadnak.

    • Szerintem engedd el ezeket a szemét lámpákat. OFF topicban a DIY LED LÁMPA részleget olvasd el. Én is ilyen szarokkal kezdtem, de nincs értelme.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .