A profitorientált piac

A profitorientált piac

A ma kereskedelemben lévő fajták nagy része humbug, csak a profit miatt léteznek, csili-vili jól hangzó fantázia nevek alatt, leírások bőrébe bújtatott marketingszövegekkel próbálják meg eladni őket az egyre gyarapodó “Seed Bank”-ek, a minél nagyobb haszon reményében.

A fajták, pontosabban fogalmazva fajta változatok nagy része között nincs különbség, egyszerűen sem ránézésre, sem kipróbálás után, se semmilyen tulajdonságuk alapján nem lehet megkülönböztetni őket, csupán a fantázia név és a köréjük kerekített leírás, na meg persze az áruk az ami más.
Egy-egy magcég teljesen más fajtát árul ugyan azon név alatt, és akkor a “véletlen elgépelések”ről még nem is esett szó (“Northern lights” helyett “Northern light” stb.).

A magok kereskedelme nem ellenőrzött, minden cég azt árul, olyan néven, amit csak nem szégyel, és bár Hollandiában be lehet jegyeztetni, avagy levédeni fajta neveket, ezt a gyakorlatban csak a kiváltságos cégek tehetik meg, és ez okozza az említett elgépelési hibákat is.

Hogy egy növény milyen végterméket képes produkálni, az nagy részben a termesztő tudásától és a biztosított körülményektől függ.

Persze útszéli kóróból nem lesz sosem Skunk, de a fajták közötti különbség közel sem akkora, mint azt a magcégek állítják. Bár néhol ez tényleg igaz, például egy-egy hibridnek akkora szórása (megjelenése, változata) lehet hogy, hogy rájuk nézve nehéz lenne azt mondani, hogy tesók. Ha ugyanezt a fajtát egy évvel később is megvásárolja valaki, ugyan attól a magcégtől, meglepő módon megint csak más fenotipus fog kapni. Ha egy másik Seed Bank-től rendeli akkor végképp.

Az egész a profitra épül, a jól menő fajták tulajdonjogáért még most is folyik a harc, hogy ki találta meg, honnan származik, sorra jönnek újabb fajták, olyan képekkel hogy a bugák vastagságát egy gyorskorcsolyás combja megirigyelhetné. Leírásban

“500g/m2, “Alaszka hófödte mezsgyéin növő őshonos fajtát ketté baszott egy villám, abból lett a mag. Sivatagban is jól terem.”

Ezen, és a magcég által működtetett, vagy csak szponzorált fórumok valamelyikén olvasott méltató hozzászólásokon felbuzdulva megveszi valaki. Beteszi a kis szekrényébe, ugye még kezdő úgyhogy 10 magból 9 kicsírázik, 3 elpusztul túlöntözés és túltrágyázás miatt, de szerencséje van mert a maradékból 4 lány is lett, amikből 2-őt sikerül elvinni egészen a szüretig. 400 watt alatt sikerült 60 grammot összehoznia a két növényen, de csak úgy, hogy óvatosan manikűrözött mert szégyellte hogy csak ilyen kevés lesz, és a szárítás is csak 5 napig tartott, mert rohamosan csökkent a tömeg, úgyhogy inkább ne is száradjon tovább.

Az öt haláleset körülményeiről még érdemes szót ejteni. Mivel emberünk nem értette, hogy miért foltosodnak barnán a levelek a három hetes növénykéin, hiszen minden nap locsolja és rendesen kapnak Top-Maxot, Bio Buzz-t, Voodoo Juice-t, Piranha-t Tarantula-t, Iguana Juice-t és egy kis Bio Bloomot, mert azt mondta az eladó hogy egy kicsi a veg. szakaszban sem árthat, viszont a 20 rongyon kívül a boltban hagyott egy “Mother Earth” névre keresztelt tápot, mert valami csoda folytán felismerte, hogy attól, hogy egy név sugall valamit, még lehet – sőt valószínű-, hogy a benyomás, ami a név hatására keletkezett benne , valójában nem is a termékre vonatkozik. Úgyhogy lehet hogy nem is sok köze van az “anya föld”-nek az anya földhöz.

Szóval mivel emberünk értetlenül állt kedvenceinek tetemei, és a kevéske zöld növényi törmelék felett, megkérdezte egy fórumon hogy most ez mért volt. Ott ugyan azt a választ kapta, mint amit egy boltostól kapott volna, azoktól a userek-től akiknek 18000+ hozzászólásuk van és megbecsült tagok, hogy azért mert ez egy érzékeny fajta, megsínyli a kálium hiányt, gyökereztető hormont sem árt, meg +600 Watt (Amihez persze kell egy erősebb ventilátor, meg egy Cool tube, de jobban jár ha akciósan megveszi grow-box-ban).

Szóval erre felé halad ma a kender kultusz. A termesztő és a fogyasztó a törvény végrehajtóját gyűlöli a törvény alkotója helyett, a média egyetlen mozdulattal mossa össze az önellátásra termesztő személyt az ezer tőnél többel tömegbalesetező nagyüzemi termesztővel és szemben álló fórumokon közös cél nélkül forgácsolódik szét egy olyan szubkultúra aminek alapvetően is subrosa kell léteznie a jelenleg hatályos törvényeknek köszönhetően.
Persze az nem baj, ha a börtönökön és a dílereken kívül valaki más is hasznot tud húzni a kender fogyasztókon, de jobb lenne ha szétoszlana. Mindenkinek jut épp elég.

(Visited 3 866 times, 5 visits today)
[Total: 13    Average: 3.8/5]

18 thoughts on “A profitorientált piac


 1. Hol olvastad?

  Mivel a növények a gyökereken keresztül a szervetlen tápanyagaikat vízben oldott formában veszik fel így logikusnak tünik az az elképzelés, hogy a növény számára szükséges vizet és a tápanyagokat együttesen vegye fel a növény.

  Mindezt meg is teszi mindaddig, amíg a gyökérzónában elégséges mennyiségü vizet és kaját talál, azokat megfelelő környezetben (pH, hőmérséklet, légtartalom, sótartalom) találja, és a növény a talaj feletti részei is megfelelő körülények közt létezik. Ezek a külső körülmények a levegő megfelelő CO2 tartalma, ideális páratartalom, léghőmérséklet és fénymennyiség.

  Ha ezek a körülmények a növény számra megfelelőek a növény gyökérzónai tápanyagfelvétele is ideális. Azonban ha valameyik tényező túlzottan hangsúlyos vagy alacsony szintü, a növény tápanyagfelvételén és magán a növényen is meglátszik, negatívan reagál.

  A növény által gyökérzónán keresztül felveendő tápanyagokat megkülönböztetjük

  makro(N, P, K),
  mezo(Ca, Mg, S) és
  mikroelemként(Fe, Mn, Zn, Mo, B, Cu, Na, Cl, V, Co, Ni, Si).

  Ezeket a tápanyagokat a növény gyökerei vízben oldott formában veszik fel ionos alakban. A tápanyagok eredete nem fontos. Sosem kérdez rá a növény arra, hogy a felvett nitrátot a víz istálótrágyából, nitrogénciklus útján, bakterek és gombák segítségével juttatta-e el neki vagy kalciumnitrát mütrágyából, azonnal oldott formában.

 2. Az ott felsoroltak egy része valóban használható természetes tápanyagként a közegbe keverve. Mondjuk pont a cukrot hülyeségnek gondolom, de talán én vagyok a beteg és nem az, aki leírta.
  A felsoroltakon kívül gyakorlatilag minden szárított-porított-komposztált-érett szerves anyag használható, mint ahogy használják is tőlünk egy kicsit nyugatabbra. Ilyen anyagok a csont, vér és hallisztek, komposztok, benne gombakomposzt de lehet bármi ami nem túlzottan savas vagy lúgos, növényi kivonatok és szénák, úgy mint lucernaliszt vagy lekomposztált szalma és persze a szerves trágyák éretten, vagy akár már granulált formában. Lehetne egy 1500szavas cikket írni a biotermesztésben felhasználható tápanyagokról de mindegyiknél kérdéses az, hogy mennyivel jobb vagy hatékonyabb beltérben az együttes használatuk a szervetlen tápoknál.

  Ha nem irtózol ezektől a tápoktól akkor nézz magadnak egy Volldünger Linz–t.

 3. Elolvastam ezt a cikket, szerintem ezekre a dolgokra ne epits hosszu kertesz karriert. A banahej mint tapoldat, es az aszpirin mint minden bajra valo (termeszetes?!?!) orvossag…nekem ez kicsit eros. A cukrot en is kiprobaltam egyszer kiegeszito helyett, nem magaban adtam, hanem a tap utan keverve. 4 toves osszehasonlito teszt volt ak klonokkal, a kontroll sima tapot kapott, a teszterek ment a cukor is orrba-szajba (gyokerszorbe). Kulonbseg nem volt, kullem, hozam, minoseg, mind azonos. Ha valaki szeretne megismetelni a tesztemet, akkor elokotrom, hogy mibol mennyi ment pontosan, amugy meg felejtos. Egyedul a fahamu, ami ezekbol er valamit organikus termesztesben, de valami minosegi, tiszta fabol, nem katranyos-peneszes szeldeszkakbol.

  Volldunger Linz volt mar?

 4. Sziasztok! Az reális hogy egy növény nagyon nagy hozamú és ráadásul még 20%-os thc tartalommal is bírj? Illetve sejtem én, hogy a kettő nem kell hogy kizárja egymást, deaz olvasottak után kicsit szkeptikus lettem. Nem szívesen adnék ki 30 000 pénzt olyan magokra, amik nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeim. Szóval a kérdés az az tulajdonképpen, hogy ismeritek e ezt az oldalt: dutch-passion?

 5. Csá Pókember 😀 a kérdés első felére nem tudok válaszolni, ne fűzz olyan nagy reményeket hozzá és nem fogsz csalódni( nyilván a kertésztől is függ mit ad). Én kedvelem a DP-t csak onnan rendeltem eddig(párszor) de amit onnan rendeltem megjött, hibátlanul teljesen diszkrét csomiba , az is ami.. egy ideig nem is gondolkozom azon, hogy máshonnan vásároljak . Elég régóta működnek én bízom bennük.. 🙂 Le ne késs az akcióról 😛

 6. Csá Kretek! :)) válaszoltál a kérdés első felére is! Kösz szépen! 🙂 Amúgy nem vagyok teljesen új a szakmában, de netről még sosem rendeltem. És ez a cikk azért jó hogy van, mert valószínűleg már rendeltem volna mástól. Olyantól, aki első ránézésre nem biztos, hogy hiteles viszont annâl olcsóbb. Kösz mégegyszer! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..