Szilikon port

Szilikon port

Lényege, hogy oltáskor a tű kihúzása után azonnal bezárul, így nem juthatnak a befőttesüvegbe fertőzések.
Főleg LC készítésnél nagyon hasznos hiszen légmentesen zár és oltás után “visszaforr”.
Spawn-nál vagy sütiknél nem sok értelme van egy külön oltási portnak, hiszen ott a levegőztető nyílást kitöltő vatelinen vagy vattán keresztül is be lehet szúrni a tűt.
Az általános szilikon valószinűleg nem bírná ki a sterilizáláskor keletkező kb. 120 fokot, ezért használok FBS-t, pár száz oltást és néhány kuktázást simán kibír, sokáig megőrzi rugalmasságát.
Beszerezhető : barkácsboltokban, Praktikerben.

post-13-0-46936200-1326668716_thumbA csavar/szög/fúró/csavarhúzó és a höálló FBS szilikon.

Egy ekkora lyuk már majdnem túlzás, viszont biztosan beletalálunk oltáskor az üvegbe.

A lyukak kitöltve egy jó nagy adag szilikonnal a fedő mindkét oldalán. Ha nincs kitöltve rendesen akkor a sterilizáláskor keletkező vákuum kiszippanthatná.

 Airport

post-5320-138185086692A – szilikonnal – légmentesen lezárt befőttesüvegben sterilizáláskor vákuum keletkezik, ami problémákat okozhat oltáskor (egyszerre beszippantja az oltóanyagot a fecskendőből) vagy nyitáskor(beszippantja a környezetében lévő fertőzéseket), erre találták ki az airportot ami egy kibelezett fecskendő vatelinnel megtöltve.
A vatelin szűrőként szolgál, a fecskendő tűjét a szilikon porton keresztül az üveg belsejébe juttatva a vákuum a fecskendőn, és a benne lévő vatelinen(szintetikus vattán) keresztül tiszta levegőt szívhat be.
A vákuum így kiegyenlítődik.

Akkor is hasznos ez a módszer ha a vákuum a befőttesüveg tartalmának kiszívása miatt keletkezne, például LC kiszívásánál.

(Visited 2 989 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .