Csíráztatás

Csíráztatás (kender)

Tartalomjegyzék

1 Csíráztatás

1.1 Életképesség
1.2 Víz
1.3 Hőmérséklet
1.4 Levegő
1.5 Tippek
1.6 Outdoor

2 Ültetés

2.1 Gyakori hibák

A kendermag felépítése.

A kendermag felépítése.

Kevés fény miatt a szár megnyúlik, a csemete eldőlhet.

Kevés fény miatt a szár megnyúlik, a csemete eldőlhet.

Ha valaki szerencsésen hozzájutott a nagy gonddal kiválasztott kendermagjaihoz, és felírta a fórum megfelelő topikjába a rendeléssel kapcsolatos tapasztalatait, hozzá kezdhet a termesztéshez, ami a magok kicsíráztatásával kezdődik.

Már itt el lehet követni az első hibát amit rengetegen meg is tesznek:

Még nincs is előkészítve a növények leendő helye hozzákezdenek a csíráztatáshoz. Aztán a megrendelt lámpa nem érkezik meg, vagy a rosszul tervezett helységben 50 fok lesz úgyhogy beteszik egy 100 wattos égő alá hogy jó lesz az addig, nemsokára úgyis kész lesz a jó hely. A magoncok kibújnak, de mivel nem elég a normális növekedéshez a fény, elkezdenek nyúlni, napi akár 1-2 centit is. Ennek a kezdő termesztő persze megörül, hogy milyen gyorsan nő, igaz hogy már szívószállal kell kitámasztani és még mindig csak sziklevelei vannak de már majdnem 10 centi.
Ilyenkor lehetséges megoldásként kínálkozik a kitámasztás egy pálcikával és némi dróttal, vagy érdemes lehet több földel betakarni, így a megnyúlt szárrészből egy idő után gyökeret ereszt, de ettől a rothadás esélye is nagyobb lesz. Persze minél hamarabb megfelelő fényforrás után kell nézni.

Csíráztatás

1.) Egy pohár vízben a magokról 1-2 nap alatt kiderül, hogy kicsíráznak-e

1.) Egy pohár vízben a magokról 1-2 nap alatt kiderül, hogy kicsíráznak-e

2.) Egy tálkába helyezett félbehajtott nedvesített papírtörlő közé helyezve a magok levegőhöz és nedvességhez is juthatnak.

2.) Egy tálkába helyezett félbehajtott nedvesített papírtörlő közé helyezve a magok levegőhöz és nedvességhez is juthatnak.

Tehát ha elkészült a növények leendő helye hozzá lehet kezdeni a csíráztatáshoz. A csírázás egyik legfontosabb feltétele, hogy a magok megszívják magukat nedvességgel. Ahogy ez megtörténik, a magonc szétfeszíti a maghéját és kibújik a gyökérkezdemény, de ennek már levegőre is szüksége van, különben megfullad.

A szükséges hőmérséklet elég tág skálán mozog, érdemes szobahőmérsékleten tartani, ettől melegebb körülmények között ugyan lehet, hogy hamarabb kicsírázna, de a víz is hamarabb elpárolog (kiszáradás veszélye), és a vízben/levegőben/magokon pihenő baktérium és penészgomba spórák is könnyebben kikelhetnek, veszélyeztetve ezzel az embriók épségét.

De miért is kell kicsíráztatni a magokat, miért ne mehetnének egyből a cserép földbe?
földben csíráztatva előfordulhat, hogy a mag egy légbuborékba kerül, például két nagyobb földdarab közé így nem érintkezik a nedves földdel, kiszáradhat, vagy épp megfulladhat.
nem minden mag életképes. Egy ilyen mag hiába foglalná a helyet a termesztőhelységben a lámpa alatt, elő csíráztatott magokkal legalább az biztos, hogy életképes növény re fordítjuk saját – és az elektromos – energiánkat.
Egy tányérban könnyebb biztosítani az optimális hőmérsékletet mint a termesztőhelységben. A magok hidegben sokkal lassabban csíráznak ki.

Életképesség

3.) Állandóan nedvesen kell tartani, de a magok soha ne legyenek teljesen a víz alatt különben megfulladhatnak.

3.) Állandóan nedvesen kell tartani, de a magok soha ne legyenek teljesen a víz alatt különben megfulladhatnak.

4.) Pár nap alatt kicsíráznak.

4.) Pár nap alatt kicsíráznak.

Az 1 évnél öregebb magok életképessége folyamatosan csökken, ezért nem érdemes sokáig tárolni őket, és erre még a tárolás közben bekövetkezett esetleges sérülések is rátehetnek.
Egy egészséges, életre való mag 1 héten belül a növekedés jelét mutatja. Ha ez egy hónapnál később jelentkezik, az már valószínűleg gyenge növekedésű, kevés hozammal megáldott növény lesz. Azért hozzá kell tenni, hogy vannak olyan magok, amiknek még a legjobb körülmények között is több idő kell, hogy felébredjenek. Ez gyakran a kemény maghéj miatt lehet, ami nem engedi be a vizet, ami a csírázást elindíthatná.
A sérült maghéj, – ami előfordulhat, hogy össze sem nőtt teljesen – szinte biztos jele annak, hogy a mag életképtelen. A sérült, szétnyílt maghéj már nem képes megvédeni az embriót a kiszáradástól, a növekedést elindulását okozó hormonok elszivároghatnak, és a fertőzések előtt is szabaddá válik az út.
A zöldes, kifejletlen, puha vagy törékeny maghéjjal is ugyanez a helyzet, bár vannak fajták amik csak ilyen magokat hoznak.

A kendermagnak csak három dologra van szüksége hogy kicsírázhasson: Vízre, megfelelő hőmérsékletre, levegőre és lehetőleg sötétre. Semmiféle extra hormonra vagy tápanyag kiegészítőre nincs szükség.

Víz

Ez a kiszáradt magonc elég rossz esélyjel indíthatja életét.

Ez a kiszáradt magonc elég rossz esélyjel indíthatja életét.

Pár órás áztatással a maghéjak megpuhulnak, és lassan beszivárog annyi víz, ami aktiválhatja a bent nyugvó állapotban lévő hormonokat (ABA, citokinin, gibberelin), amik megadják a jelet a gyököcske növekedésére. Áztatás előtt a magokat érdemes átöblíteni, hogy a rájuk tapadt kártevők, penész spórák, baktériumok nagy része eltávozzon, és minél kevesebbet fogdosni a magokat, hiszen a rájuk kerülő zsír réteg problémákat okozhat. Áztatás közben a vizet érdemes naponta frissre cserélni és azokat a magokat amik kicsíráztak, minél hamarabb át ki kell költöztetni, hiszen már levegőre is szükségük van. Az áztatás ne tartson tovább 3-4 napnál, ezután a ki nem nyílt magok is kapjanak helyet nedves papírtörlők között. 12 óránként érdemes a pohár fenekére nézni , esetleg megrázni egy kicsit hogy a víz felszínén lévő magok lesüllyedhessenek.
A magnak folytonos vízutánpótlásra van szüksége, a kiszáradás még könnyen kárt tehet benne. Az első levelek, a sziklevelek megjelenéséig főleg csak a magban elraktározott tápanyagokat kerülnek felhasználásra, csak ezután kezdődik el a fotoszintézis és a tápanyagok felvétele a gyökereken át.
A csapvíz (ha iható) bőven megfelel, a benne lévő klór még segíthet is a fertőzések elkerülésében, de egyébként mindenféle vizet, – locsoló vizet – érdemes pár órát állni hagyni felhasználás előtt.

Az áztatás akár el is hagyható, de lerövidítheti és segítheti a folyamatot.

Hőmérséklet

Optimális hőmérsékletnek a 25°C fokot állapították meg, de ezt nyugodtan lehet szobahőmérsékletnek venni. Melegebb körülmények között a penész és a rothadást/poshadást okozó baktériumok is könnyen felüthetik fejüket, 32°C fok feletti hőmérséklet pedig már akadályozza a csírázás folyamatát. A minimális hőmérséklet egyébként 4°C fok körül van de erősen fajta függő, legbiztonságosabb ha szobahőmérsékleten zajlik a folyamat.

Levegő

Lehet hogy meglepő, de a magoncoknak – csak úgy mint a gyökereknek is -, szükségük van levegőre is a fejlődésükhöz, ezért tocsogó, ázott médiumban hamar befulladhatnak. A csíra kibújása után soha ne maradjon a mag teljesen a víz alatt, de mindig érintkezzenek egy nedves felülettel, különben könnyen kiszáradhatnak.

Tipp

Van egy-két trükk amivel még régebbi magok “életre kelthetők”, vagy hibátlan magok csírázása könnyíthető, növelhető. Ha a magokat megdörzsöljük homokba finoman, így lekopik róla a zsír. Fél órára beáztathatjuk langyos kamilla-cirtomfű-bodza teába. És még ott a fűrészpor, amit összekeverünk kevés földdel bele ültetjük a magot, majd meglocsoljuk langyos vízzel.

Outdoor

Itt megtalálható minden.

Ültetés

A tőzegkorong is ideális médiumot jelenthet, csak egy lyukat kell szúrni bele és folyton nedvesen kell tartani. Az átültetés is leegyszerűsödik vele.

A tőzegkorong is ideális médiumot jelenthet, csak egy lyukat kell szúrni bele és folyton nedvesen kell tartani. Az átültetés is leegyszerűsödik vele.

Ültetés porhanyós földbe, kb 1-2 centi mélyre, a csírával lefelé.

Ültetés porhanyós földbe, kb 1-2 centi mélyre, a csírával lefelé.

Ha kiderült egy magról hogy életképes-e vagy sem, már mehet is a jól előkészített kis helyére, azaz egy jó nagy cserép földbe, esetleg kőzetgyapot kockába ha hidróról van szó. A lényeg, hogy a cserép tetején porhanyós legyen a médium, különben a nagy földdarabok miatt előfordulhat hogy a mag egy levegőbuborékba, vagy egy vízbuborékba kerül.
Az ültetés mélysége 1-2, akár 3 cm is lehet, lehetőleg a csírakezdemény sértetlenül ússza meg, és ő kerüljön alulra, hiszen belőle lesz a gyökérke. Az ábrán is jól látszik, hogy a csíra a mag a csúcsos, hegyesedő végénél bújik ki. A mag másik vége – amin egy pont szerű, “köldök” van – tartalmazza az embriót, amit a gyököcske idővel kinyom majd a föld felé, és néha előfordulhat hogy a maghéj a leveleken marad.
A csíra idővel mindenképp lefelé fog nőni, úgyhogy ha rosszul esne be inkább ne kínozzuk, ezzel nagyobb kárt lehet benne tenni, mint a fejjel lefelé levéssel.
A ki nem kelt magokat is el lehet ültetni, az esély megvan rá hogy kikelnek, de nem érdemes számolni velük, ha csak a helyet foglalják és lenne mit ültetni helyettük (ez főleg bentre vonatkozik), inkább hanyagolni kell őket, félretéve egy kisebb pohár nedvesen tartott földben.
A következő szakasz a Palánta szakasz

Gyakori hibák

• Fulladás, ha a kicsírázás után is napokig a víz alatt maradnak
• Kiszáradás
• A papírtörlőt lehet helyettesíteni zsepivel vagy konyhai törlőkendővel, de a vattát messziről el kell kerülni, könnyen beposhad és nehéz kioperálni a csírákat belőle.
A tál amiben a csírázás folyik legyen tiszta, ha vízkő , de főleg ha penész jelenik meg azonnal ki kell cserélni.
• Ha ültetés után a közeg nincs a mag köré tömörítve, a csíra könnyen kiszáradhat, ha viszont túlságosan köré van tömörítve, megsérülhet a csíra, esetleg meg is fulladhat ha túl nedvesek a körülmények.
• Ha a csírázó mag elültetve felfelé könnyebben tud haladni mint ahogy lefelé a gyököcske a földbe, a csíra kinyomhatja magát a földből és így, a levegőre kerülve kiszáradhat. Ezért érdemesebb lehet az ajánlottnál mélyebbre ültetni.

(Visited 34 707 times, 1 visits today)

12 thoughts on “Csíráztatás

 1. Sziasztok! elsősorban azokhoz szól a kérdésem akik az RQS-rol rendeltek magzikat!?!?nektek mennyi idő kellett a kicsirazashoz??? másfél napig ázott vízben és mar másfél napja van nedves törlőkendő alatt!Tehát már három napja elkezdtem a csiraztatast de még rohadtul nem történt semmi 🙁
  Kezdjek aggódni vagy relax mert ez még teljesen normális!???!HELP PLS 😉 Köszi
  (Máshonnan rendelt magok kb 1nap után szetrepedtek és elkezdtek csirazni,csak ezért aggódom 😉 )

  • Túlparázod, csak add meg neki amire szüksége van(magas páratartalom). Ha csíraképes a mag akkor ki fog bújni. Nekem volt már – de le merném fogadni, hogy nagyon sokaknak volt már – olyan magom ami egy hét után bújt ki. Azok általában gyengébbek lesznek összességében, de hát ez van.

 2. Heyyho mindenki!
  A kérdésem az lenne, hogy ha én főzegkorongba tettem most kivételesen a magokat, akkor mennyi esély van rá hogy meghalnak mintha az egyéb csirázástatási módszerek egyikét alkalmaztam volna ? Eddig a pohárviz+magok kombót toltam,az bejött ,-de most ezt ajanlották viszont valamiért úgy érzem hogy túl sűrű nekik ez a közeg. Vanalmint auto amnesia xxl + White russian-okkal kapcsolatba van valakinek tapasztalata? Válaszokat előre is köszönöm

  • Ha a fenti cikkben leírtakhoz tartod magad, akkor mindenképp ki fog csírázni a magod, ha életképes.
   Egyébként, ha van egy bevált módszered, ami 0 Ft-ba kerül, akkor én nem is nagyon variálnék a helyedben.

  • Palántaföldbe érdemes ültetni, mint majdnem minden más növényt csíráztatás után. Ezt ilyen néven árulják. Alacsony a tápanyag tartalma és laza szerkezetű, ha megerősödött a gyökere és hozott új hajtásokat át lehet ültetni tápanyagdúsabb földbe is. Forum részen tudsz naplót nyitni és további kérdéseket feltenni, ott nagyobb a mozgás.

 3. Helló mindenki!
  Nem először csiráztatok, nem először nevelek növényt. Most viszont durban poisont vettem, ez kikészít! Nem elég hogy ötszörös ára van, 10 magból két hét alatt még mindig csak 3 bújt ki. És mikor elültettem mind ki volt csirazva. Nem öntözöm túl, fény is van, meleg is van… Eddig minden évben simán ment ezek a körülmények között:(
  Mi az istent basztam el? Normális ez???
  Könyörgök valaki segítsen akinek volt dolga a fajtával, szörnyű lassan indult a csíra is. Eddig sose volt bajom, főleg hogy Dutch passion magok!
  Előre is köszönöm

  • Ird meg a DP-nek a tapasztalataidat, kuldj kepeket, lehet, hogy kapsz uj magokat, vagy tippet, hogy mi volt a gond.

 4. Mit segítsünk? Ilyet amúgy se cikk alá, hanem inkább a fórumra (azért van).. másrészt ha a környezeti tényezők jók, akkor mi mit tudunk tenni? Volt durbanom többször is, többször saját magot is vittem tovább belőlük. Mindig kiválóan csírázott és a csírát elültetve elég hamar elő is mászott a földből. Két lehetőség maradt… hibáztál valamiben, valami nem tetszik a növényeknek, vagy a magok “rosszak”. Egyik esetben se tudsz már nagyon mit tenni. Egy épp csak gyökeret eresztő csírát átültetni ha csak nem tudod, hogy hibáztál-e valami nagyot akkor hülyeség, a másik esetben szintén nem tudsz semmit.

 5. Ave mindenki!

  A kendermagnak csak három dologra van szüksége hogy kicsírázhasson: Vízre, megfelelő hőmérsékletre, levegőre és lehetőleg sötétre. Semmiféle extra hormonra vagy tápanyag kiegészítőre nincs szükség.”

  Ez, hogy lehetőleg sötétre van szüksége a magnak csírázáshoz…????!!!! Én úgy tudtam, hogy ablakpárkányon, vagy propi-nál is a fény mindesetben szükséges. Ha tévednék akkor sorry

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..