Csíráztatás

Csíráztatás (kender)

Tartalomjegyzék

1 Csíráztatás

1.1 Életképesség
1.2 Víz
1.3 Hőmérséklet
1.4 Levegő
1.5 Tippek
1.6 Outdoor

2 Ültetés

2.1 Gyakori hibák

A kendermag felépítése.

A kendermag felépítése.

Kevés fény miatt a szár megnyúlik, a csemete eldőlhet.

Kevés fény miatt a szár megnyúlik, a csemete eldőlhet.

Ha valaki szerencsésen hozzájutott a nagy gonddal kiválasztott kendermagjaihoz, és felírta a fórum megfelelő topikjába a rendeléssel kapcsolatos tapasztalatait, hozzá kezdhet a termesztéshez, ami a magok kicsíráztatásával kezdődik.

Már itt el lehet követni az első hibát amit rengetegen meg is tesznek:

Még nincs is előkészítve a növények leendő helye hozzákezdenek a csíráztatáshoz. Aztán a megrendelt lámpa nem érkezik meg, vagy a rosszul tervezett helységben 50 fok lesz úgyhogy beteszik egy 100 wattos égő alá hogy jó lesz az addig, nemsokára úgyis kész lesz a jó hely. A magoncok kibújnak, de mivel nem elég a normális növekedéshez a fény, elkezdenek nyúlni, napi akár 1-2 centit is. Ennek a kezdő termesztő persze megörül, hogy milyen gyorsan nő, igaz hogy már szívószállal kell kitámasztani és még mindig csak sziklevelei vannak de már majdnem 10 centi.
Ilyenkor lehetséges megoldásként kínálkozik a kitámasztás egy pálcikával és némi dróttal, vagy érdemes lehet több földel betakarni, így a megnyúlt szárrészből egy idő után gyökeret ereszt, de ettől a rothadás esélye is nagyobb lesz. Persze minél hamarabb megfelelő fényforrás után kell nézni.

Csíráztatás

1.) Egy pohár vízben a magokról 1-2 nap alatt kiderül, hogy kicsíráznak-e

1.) Egy pohár vízben a magokról 1-2 nap alatt kiderül, hogy kicsíráznak-e

2.) Egy tálkába helyezett félbehajtott nedvesített papírtörlő közé helyezve a magok levegőhöz és nedvességhez is juthatnak.

2.) Egy tálkába helyezett félbehajtott nedvesített papírtörlő közé helyezve a magok levegőhöz és nedvességhez is juthatnak.

Tehát ha elkészült a növények leendő helye hozzá lehet kezdeni a csíráztatáshoz. A csírázás egyik legfontosabb feltétele, hogy a magok megszívják magukat nedvességgel. Ahogy ez megtörténik, a magonc szétfeszíti a maghéját és kibújik a gyökérkezdemény, de ennek már levegőre is szüksége van, különben megfullad.

A szükséges hőmérséklet elég tág skálán mozog, érdemes szobahőmérsékleten tartani, ettől melegebb körülmények között ugyan lehet, hogy hamarabb kicsírázna, de a víz is hamarabb elpárolog (kiszáradás veszélye), és a vízben/levegőben/magokon pihenő baktérium és penészgomba spórák is könnyebben kikelhetnek, veszélyeztetve ezzel az embriók épségét.

De miért is kell kicsíráztatni a magokat, miért ne mehetnének egyből a cserép földbe?
földben csíráztatva előfordulhat, hogy a mag egy légbuborékba kerül, például két nagyobb földdarab közé így nem érintkezik a nedves földdel, kiszáradhat, vagy épp megfulladhat.
nem minden mag életképes. Egy ilyen mag hiába foglalná a helyet a termesztőhelységben a lámpa alatt, elő csíráztatott magokkal legalább az biztos, hogy életképes növény re fordítjuk saját – és az elektromos – energiánkat.
Egy tányérban könnyebb biztosítani az optimális hőmérsékletet mint a termesztőhelységben. A magok hidegben sokkal lassabban csíráznak ki.

Életképesség

3.) Állandóan nedvesen kell tartani, de a magok soha ne legyenek teljesen a víz alatt különben megfulladhatnak.

3.) Állandóan nedvesen kell tartani, de a magok soha ne legyenek teljesen a víz alatt különben megfulladhatnak.

4.) Pár nap alatt kicsíráznak.

4.) Pár nap alatt kicsíráznak.

Az 1 évnél öregebb magok életképessége folyamatosan csökken, ezért nem érdemes sokáig tárolni őket, és erre még a tárolás közben bekövetkezett esetleges sérülések is rátehetnek.
Egy egészséges, életre való mag 1 héten belül a növekedés jelét mutatja. Ha ez egy hónapnál később jelentkezik, az már valószínűleg gyenge növekedésű, kevés hozammal megáldott növény lesz. Azért hozzá kell tenni, hogy vannak olyan magok, amiknek még a legjobb körülmények között is több idő kell, hogy felébredjenek. Ez gyakran a kemény maghéj miatt lehet, ami nem engedi be a vizet, ami a csírázást elindíthatná.
A sérült maghéj, – ami előfordulhat, hogy össze sem nőtt teljesen – szinte biztos jele annak, hogy a mag életképtelen. A sérült, szétnyílt maghéj már nem képes megvédeni az embriót a kiszáradástól, a növekedést elindulását okozó hormonok elszivároghatnak, és a fertőzések előtt is szabaddá válik az út.
A zöldes, kifejletlen, puha vagy törékeny maghéjjal is ugyanez a helyzet, bár vannak fajták amik csak ilyen magokat hoznak.

A kendermagnak csak három dologra van szüksége hogy kicsírázhasson: Vízre, megfelelő hőmérsékletre, levegőre és lehetőleg sötétre. Semmiféle extra hormonra vagy tápanyag kiegészítőre nincs szükség.

Víz

Ez a kiszáradt magonc elég rossz esélyjel indíthatja életét.

Ez a kiszáradt magonc elég rossz esélyjel indíthatja életét.

Pár órás áztatással a maghéjak megpuhulnak, és lassan beszivárog annyi víz, ami aktiválhatja a bent nyugvó állapotban lévő hormonokat (ABA, citokinin, gibberelin), amik megadják a jelet a gyököcske növekedésére. Áztatás előtt a magokat érdemes átöblíteni, hogy a rájuk tapadt kártevők, penész spórák, baktériumok nagy része eltávozzon, és minél kevesebbet fogdosni a magokat, hiszen a rájuk kerülő zsír réteg problémákat okozhat. Áztatás közben a vizet érdemes naponta frissre cserélni és azokat a magokat amik kicsíráztak, minél hamarabb át ki kell költöztetni, hiszen már levegőre is szükségük van. Az áztatás ne tartson tovább 3-4 napnál, ezután a ki nem nyílt magok is kapjanak helyet nedves papírtörlők között. 12 óránként érdemes a pohár fenekére nézni , esetleg megrázni egy kicsit hogy a víz felszínén lévő magok lesüllyedhessenek.
A magnak folytonos vízutánpótlásra van szüksége, a kiszáradás még könnyen kárt tehet benne. Az első levelek, a sziklevelek megjelenéséig főleg csak a magban elraktározott tápanyagokat kerülnek felhasználásra, csak ezután kezdődik el a fotoszintézis és a tápanyagok felvétele a gyökereken át.
A csapvíz (ha iható) bőven megfelel, a benne lévő klór még segíthet is a fertőzések elkerülésében, de egyébként mindenféle vizet, – locsoló vizet – érdemes pár órát állni hagyni felhasználás előtt.

Az áztatás akár el is hagyható, de lerövidítheti és segítheti a folyamatot.

Hőmérséklet

Optimális hőmérsékletnek a 25°C fokot állapították meg, de ezt nyugodtan lehet szobahőmérsékletnek venni. Melegebb körülmények között a penész és a rothadást/poshadást okozó baktériumok is könnyen felüthetik fejüket, 32°C fok feletti hőmérséklet pedig már akadályozza a csírázás folyamatát. A minimális hőmérséklet egyébként 4°C fok körül van de erősen fajta függő, legbiztonságosabb ha szobahőmérsékleten zajlik a folyamat.

Levegő

Lehet hogy meglepő, de a magoncoknak – csak úgy mint a gyökereknek is -, szükségük van levegőre is a fejlődésükhöz, ezért tocsogó, ázott médiumban hamar befulladhatnak. A csíra kibújása után soha ne maradjon a mag teljesen a víz alatt, de mindig érintkezzenek egy nedves felülettel, különben könnyen kiszáradhatnak.

Tipp

Van egy-két trükk amivel még régebbi magok “életre kelthetők”, vagy hibátlan magok csírázása könnyíthető, növelhető. Ha a magokat megdörzsöljük homokba finoman, így lekopik róla a zsír. Fél órára beáztathatjuk langyos kamilla-cirtomfű-bodza teába. És még ott a fűrészpor, amit összekeverünk kevés földdel bele ültetjük a magot, majd meglocsoljuk langyos vízzel.

Outdoor

Itt megtalálható minden.

Ültetés

A tőzegkorong is ideális médiumot jelenthet, csak egy lyukat kell szúrni bele és folyton nedvesen kell tartani. Az átültetés is leegyszerűsödik vele.

A tőzegkorong is ideális médiumot jelenthet, csak egy lyukat kell szúrni bele és folyton nedvesen kell tartani. Az átültetés is leegyszerűsödik vele.

Ültetés porhanyós földbe, kb 1-2 centi mélyre, a csírával lefelé.

Ültetés porhanyós földbe, kb 1-2 centi mélyre, a csírával lefelé.

Ha kiderült egy magról hogy életképes-e vagy sem, már mehet is a jól előkészített kis helyére, azaz egy jó nagy cserép földbe, esetleg kőzetgyapot kockába ha hidróról van szó. A lényeg, hogy a cserép tetején porhanyós legyen a médium, különben a nagy földdarabok miatt előfordulhat hogy a mag egy levegőbuborékba, vagy egy vízbuborékba kerül.
Az ültetés mélysége 1-2, akár 3 cm is lehet, lehetőleg a csírakezdemény sértetlenül ússza meg, és ő kerüljön alulra, hiszen belőle lesz a gyökérke. Az ábrán is jól látszik, hogy a csíra a mag a csúcsos, hegyesedő végénél bújik ki. A mag másik vége – amin egy pont szerű, “köldök” van – tartalmazza az embriót, amit a gyököcske idővel kinyom majd a föld felé, és néha előfordulhat hogy a maghéj a leveleken marad.
A csíra idővel mindenképp lefelé fog nőni, úgyhogy ha rosszul esne be inkább ne kínozzuk, ezzel nagyobb kárt lehet benne tenni, mint a fejjel lefelé levéssel.
A ki nem kelt magokat is el lehet ültetni, az esély megvan rá hogy kikelnek, de nem érdemes számolni velük, ha csak a helyet foglalják és lenne mit ültetni helyettük (ez főleg bentre vonatkozik), inkább hanyagolni kell őket, félretéve egy kisebb pohár nedvesen tartott földben.
A következő szakasz a Palánta szakasz

Gyakori hibák

• Fulladás, ha a kicsírázás után is napokig a víz alatt maradnak
• Kiszáradás
• A papírtörlőt lehet helyettesíteni zsepivel vagy konyhai törlőkendővel, de a vattát messziről el kell kerülni, könnyen beposhad és nehéz kioperálni a csírákat belőle.
A tál amiben a csírázás folyik legyen tiszta, ha vízkő , de főleg ha penész jelenik meg azonnal ki kell cserélni.
• Ha ültetés után a közeg nincs a mag köré tömörítve, a csíra könnyen kiszáradhat, ha viszont túlságosan köré van tömörítve, megsérülhet a csíra, esetleg meg is fulladhat ha túl nedvesek a körülmények.
• Ha a csírázó mag elültetve felfelé könnyebben tud haladni mint ahogy lefelé a gyököcske a földbe, a csíra kinyomhatja magát a földből és így, a levegőre kerülve kiszáradhat. Ezért érdemesebb lehet az ajánlottnál mélyebbre ültetni.

(Visited 73 947 times, 7 visits today)

24 thoughts on “Csíráztatás

  1. Sziasztok! elsősorban azokhoz szól a kérdésem akik az RQS-rol rendeltek magzikat!?!?nektek mennyi idő kellett a kicsirazashoz??? másfél napig ázott vízben és mar másfél napja van nedves törlőkendő alatt!Tehát már három napja elkezdtem a csiraztatast de még rohadtul nem történt semmi 🙁
    Kezdjek aggódni vagy relax mert ez még teljesen normális!???!HELP PLS 😉 Köszi
    (Máshonnan rendelt magok kb 1nap után szetrepedtek és elkezdtek csirazni,csak ezért aggódom 😉 )

    • Túlparázod, csak add meg neki amire szüksége van(magas páratartalom). Ha csíraképes a mag akkor ki fog bújni. Nekem volt már – de le merném fogadni, hogy nagyon sokaknak volt már – olyan magom ami egy hét után bújt ki. Azok általában gyengébbek lesznek összességében, de hát ez van.

  2. Heyyho mindenki!
    A kérdésem az lenne, hogy ha én főzegkorongba tettem most kivételesen a magokat, akkor mennyi esély van rá hogy meghalnak mintha az egyéb csirázástatási módszerek egyikét alkalmaztam volna ? Eddig a pohárviz+magok kombót toltam,az bejött ,-de most ezt ajanlották viszont valamiért úgy érzem hogy túl sűrű nekik ez a közeg. Vanalmint auto amnesia xxl + White russian-okkal kapcsolatba van valakinek tapasztalata? Válaszokat előre is köszönöm

    • Ha a fenti cikkben leírtakhoz tartod magad, akkor mindenképp ki fog csírázni a magod, ha életképes.
      Egyébként, ha van egy bevált módszered, ami 0 Ft-ba kerül, akkor én nem is nagyon variálnék a helyedben.

    • Palántaföldbe érdemes ültetni, mint majdnem minden más növényt csíráztatás után. Ezt ilyen néven árulják. Alacsony a tápanyag tartalma és laza szerkezetű, ha megerősödött a gyökere és hozott új hajtásokat át lehet ültetni tápanyagdúsabb földbe is. Forum részen tudsz naplót nyitni és további kérdéseket feltenni, ott nagyobb a mozgás.

  3. Helló mindenki!
    Nem először csiráztatok, nem először nevelek növényt. Most viszont durban poisont vettem, ez kikészít! Nem elég hogy ötszörös ára van, 10 magból két hét alatt még mindig csak 3 bújt ki. És mikor elültettem mind ki volt csirazva. Nem öntözöm túl, fény is van, meleg is van… Eddig minden évben simán ment ezek a körülmények között:(
    Mi az istent basztam el? Normális ez???
    Könyörgök valaki segítsen akinek volt dolga a fajtával, szörnyű lassan indult a csíra is. Eddig sose volt bajom, főleg hogy Dutch passion magok!
    Előre is köszönöm

    • Ird meg a DP-nek a tapasztalataidat, kuldj kepeket, lehet, hogy kapsz uj magokat, vagy tippet, hogy mi volt a gond.

  4. Mit segítsünk? Ilyet amúgy se cikk alá, hanem inkább a fórumra (azért van).. másrészt ha a környezeti tényezők jók, akkor mi mit tudunk tenni? Volt durbanom többször is, többször saját magot is vittem tovább belőlük. Mindig kiválóan csírázott és a csírát elültetve elég hamar elő is mászott a földből. Két lehetőség maradt… hibáztál valamiben, valami nem tetszik a növényeknek, vagy a magok “rosszak”. Egyik esetben se tudsz már nagyon mit tenni. Egy épp csak gyökeret eresztő csírát átültetni ha csak nem tudod, hogy hibáztál-e valami nagyot akkor hülyeség, a másik esetben szintén nem tudsz semmit.

  5. Ave mindenki!

    A kendermagnak csak három dologra van szüksége hogy kicsírázhasson: Vízre, megfelelő hőmérsékletre, levegőre és lehetőleg sötétre. Semmiféle extra hormonra vagy tápanyag kiegészítőre nincs szükség.”

    Ez, hogy lehetőleg sötétre van szüksége a magnak csírázáshoz…????!!!! Én úgy tudtam, hogy ablakpárkányon, vagy propi-nál is a fény mindesetben szükséges. Ha tévednék akkor sorry

  6. Sziasztok Emberek!
    Csíráztatás on!!!:)))))
    Bushdoctortól bátran lehet rendelni,sosem volt probléma bár ez a harmadik akcióm még csak!
    Minden előkészítve:)
    Én kint csinálom most,autofem NL és autofem desfrán a választás és kaptam 2 xxl critical magot-ezt és az Nl-t már nagy sikerrel tavaly megcsináltam,gyönyörűek voltak!
    Az auto desfránra leszek nagggggyon kiváncsi:)))) hosszabb lesz pár héttel de nagyon remélem hogy kevésbé lesz alvós a hatás:)))

    • Hello! Lenne egy kérdésem 4.napja van kőzetgyapot kockaban a Northetlight magjaim egyik mar szépen feljott ki latszik a levél ami bújni fog, 1 meg van repedve 1 napja de ugy van azota is 2 meg megsem mozdult, ablakban van szoba hőmérséklet a kocka nedves de nem azik a vízben. Csináltam mar igy magokat sikeresen. Korai az aggodalom vagy lehet valami probléma?

    • Vizes törlö kendőben 2 nap után ki jott a feher kis gyokere. A robbit is kivettem a kőzetgyapotbol most vizes kendőben vannak. 7 magbol eddig 4 bujt ki egy mar földben. Egyik mag megrepedt 1mm fher gyökér van kint de az mar 3napja ugy van. Van esely rá hogy kibujik vagy az mar nem? Mennyire igaz hogy amelyik gyorsabban kibujik életképessebb lesz? Mert 7bol egy mar foldben kis apro levelek rajta vannak. A masik 3 csak epp h gyokeret csirazott 3 meg megse mutatta magát? Vélemény? 🙂

  7. sziasztok , az lenne a kérdésem , kibujtak a magoncok a földböl kb 2-3 cm re de még sziklevelet sem mutatnak rajtavan még a tojáshéj a seggén . kezdjek aggodni ? 8 ora pohár vizbe majd 12h nedves törlőbe kb 1cm es gyokerkezdemenynél ültettem el , kokusz ,, easy grow ” kockákba azóta 36 ora telt el .
    előre is köszi a válaszokat

    • dutch passion seeds hollandiaból érkezik bivaly erős egészséges 4/4 kikelt.Jött egy génhibás küllemü mag is tőlük, irtam 1 mailt és azonnal feladtak helyette egy másikat 3 nap meg is jött.

  8. Sziasztok, Én a Royal Queen Seeds-től szereztem lemon magokat.
    Vizespohárban keztdem a csiráztatást amiben 18óra után láttam hogy repedeznek a magoncok ezért át raktam egy tálba amiben szalvéta volt, egészen hamar kibujt a kis csirája de már 5.napja van és gyökérzet alighaladja meg a 3mm-t. A kérdésem hogy mi lehet a probléma esetleg régiek lennének a magok?

  9. Sziasztok

    kaptam tavaj autoflower magokat amik ebben a hónapban 1 evesek mióta nálam van.  2darab már 1 hete csak kipattant látszik a fehér kezdmény belőle de semmi extra mintha megállt volna. Most a maradék 3at is áztattam 24órát elsülyedtek utana mentek nedves papirtörlőbe de 2napja ugyan az a helyzet van rá valami modszer hogy kicsit segitenék neki észbe kapni? Hőmérséklet 24C• s 28kozt pára oké minden oké.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .